Het is 8 uur ’s avonds, je bent uitgeput en wilt alleen maar naar bed. Je partner ligt naast je te snurken en de baby slaapt eindelijk na uren van huilen. Je staat op het punt in slaap te vallen als je het weer hoort…het vage gehuil van je baby. Met tegenzin stap je uit bed, denkend: “Waarom kan hij niet gewoon de hele nacht doorslapen?”

Zoals elke ouder weet, is honger een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen. Het kan echter moeilijk zijn om te weten wanneer een baby echt honger heeft, want ze huilen vaak ook om andere redenen. Om er zeker van te zijn dat je aan de behoeften van je baby tegemoet komt, is het belangrijk dat je de hongersignalen leert herkennen die ze je kunnen geven.

Je baby begint zich te roeren of wakker te worden

Je baby slaapt nu al een paar uur rustig door en je krijgt eindelijk de kans om zelf ook wat rust in te halen. Net als je op het punt staat in te dommelen, hoor je je kleintje roeren. Eerst probeer je het te negeren, in de hoop dat hij weer in slaap zal vallen. Maar dan begint hij te huilen, en je realiseert je dat hij waarschijnlijk honger heeft. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je baby langere stukken zou moeten kunnen slapen, vooral als hij net een paar uur geleden gegeten heeft.

Het is echter belangrijk te onthouden dat baby’s vaak moeten eten. Dus zelfs als het voelt alsof ze net een maaltijd gehad hebben, kan het zijn dat ze toe zijn aan meer voedsel. Als je baby zich roert of wakker wordt nadat hij een tijdje geslapen heeft, is dat waarschijnlijk omdat hij honger heeft. Aarzel niet om ze te voeden, ook al betekent dat op korte termijn minder slaap voor jou. Je kleintje zal je later dankbaar zijn!

Maakt zuigende bewegingen

Als je een ouder bent, dan weet je dat honger een van de weinige dingen is die zelfs de vrolijkste baby in een gillende, huilende puinhoop kan doen veranderen. Maar hoe kun je zien wanneer je baby echt honger heeft en niet alleen maar kribbig is? Een klassiek hongersignaal dat je misschien in films of TV-programma’s gezien hebt is wanneer baby’s hun handen naar hun mond brengen en op hun vingers of vuist zuigen.

Dit is omdat zuigen rustgevend voor ze is en ze helpt zich rustig te voelen. Dus als je je baby dit ziet doen, is dat een goede aanwijzing dat ze toe zijn aan een maaltijd. Natuurlijk is elke baby anders en sommige laten dit bijzondere signaal misschien niet zien. Maar als je ooit onzeker bent, bedenk dan dat je baby voeden altijd de beste oplossing is.

Je baby huilt (dit is vaak het eerste signaal dat ouders opmerken)

Je baby huilt en je probeert uit te zoeken waarom. Is het omdat ze honger hebben? Hoe kun je dat weten? Baby’s communiceren hun behoeften op verschillende manieren, en huilen is vaak het eerste signaal dat ouders opmerken. Er zijn echter verschillende soorten gehuil, en sommige kunnen meer op honger wijzen dan andere. Zo kan een “huilbui” eerder voorkomen als een baby honger heeft.

Andere tekenen dat je baby honger kan hebben zijn bovendien de handen voor de mond houden, met de lippen smakken, of het hoofdje van links naar rechts draaien. Als je niet zeker weet of het gehuil van je baby door honger komt, probeer hem dan eerst een fopspeen of een droge luier aan te bieden. Als ze blijven huilen nadat deze tekenen aangepakt zijn, dan is het waarschijnlijk dat ze inderdaad honger hebben.

Je baby maakt zoekende beweging

Maakt je baby een zoekende beweging naar de fles of de borst? Heeft hij honger? Het is mogelijk. Een manier om te zien of je baby honger heeft is door zijn reactie op de fles of je borst te observeren. Als hij zijn hoofd in de richting hiervan draait, is dat een goede aanwijzing dat hij klaar is om te eten.

De baby beweegt met zijn mond

Zoals elke ouder weet, zijn baby’s ongelooflijk bedreven in non-verbale communicatie. Nog voor ze kunnen praten, laten ze je via hun lichaamstaal weten wat ze willen. Een veel voorkomende manier waarop baby’s communiceren is door hun mond te bewegen. Als je baby honger heeft maar er is geen eten in zicht, zal hij vaak bijtende bewegingen maken om zijn behoefte kenbaar te maken.

Dit kan frustrerend zijn voor ouders die proberen uit te zoeken wat hun baby wil, maar het is eigenlijk een heel duidelijke manier van communiceren. Dus, als je je baby zijn mond ziet bewegen, is de kans groot dat hij je vertelt dat hij honger heeft en graag wil drinken.

Is onrustig met armen en benen

Is je kleintje onrustig? Zwaait hij met zijn armen en benen? Zo ja, dan is het misschien tijd voor een voeding. Honger kan je kleine onrustig maken en ervoor zorgen dat hij beweeglijker wordt. Dus als je merkt dat hij veel beweegt, kan dat een teken zijn dat hij honger heeft. Natuurlijk is elke baby anders, dus je weet zelf het beste wanneer het tijd is om je kleintje te voeden. Maar als je ooit onzeker bent, let dan gewoon op signalen als verhoogde rusteloosheid of beweeglijkheid. Dit kunnen tekenen zijn dat het tijd is om je baby iets te eten te geven.

Mond gaat open zodra je deze aanraakt

Het is een bekend tafereel voor elke ouder van een jonge baby: je reikt je hand om de wang van je kind aan te raken, en zodra je vinger over zijn huid strijkt, gaat zijn mond wijd open in afwachting dat hij gevoed wordt. Deze reflex, bekend als de wroetreflex, is een van de vele manieren waarop baby’s leren hun behoeften kenbaar te maken. De wroetreflex helpt pasgeborenen om de borst of de fles te vinden als ze honger hebben, en het geeft ze ook belangrijke zintuiglijke input.

Door hun mond aan te raken en te verkennen, leren baby’s over textuur, temperatuur, en smaak. De wroetreflex verdwijnt meestal met 4-6 maanden, maar in sommige gevallen kan het langer aanhouden. Dus als je merkt dat je voortdurend in je vingers gebeten wordt, maak je dan geen zorgen – het is gewoon de manier van je baby om te zeggen “geef me eten!”

Steekt zijn tongetje uit

Hij steekt zijn tong uit. Het uitsteken van zijn tong maakt het voor je baby gemakkelijker om zich aan je tepel of de fopspeen vast te klampen. Dit geeft aan de baby het signaal dat hij honger heeft en gevoed wil worden. Het is een primitieve reflex die ook bij sommige dieren gezien wordt, zoals honden en kikkers. Als ze iets zien dat ze willen hebben, steken ze hun tong uit om erbij te kunnen.

Bij mensen is deze reflex niet zo sterk, maar hij wordt nog steeds gezien bij baby’s. Het uitsteken van de tong is ook een manier voor je baby om te communiceren dat hij honger heeft en gevoed wil worden. Als je ziet dat je baby zijn tong uitsteekt, is het een goed idee om hem voeding of een fopspeen aan te bieden.

Meer informatie vind je hier.