Sinterklaas en Kerstmis de dagen in het jaar dat de kinderen verwend worden met cadeautjes. Maar hoeveel cadeautjes en voor wat voor bedrag wordt er gemiddeld aan besteed? Hoe weet je nu wat het beste is aangaand de hoeveelheid cadeautjes die je aan de kinderen wil geven.

Wat is het gemiddelde bedrag aan cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst?

Gemiddeld wordt er tussen de 80 en 100 euro besteed aan speelgoed en andere cadeaus per kind. Dit is een gemiddelde, er zijn altijd ouders die hun kind duurdere cadeaus geven of bijvoorbeeld investeren in de aanschaf van de Nintendo Switch en een los cadeau per kind zodat het gemiddelde stijgt. Of als een kind net iets duurders nodig heeft bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gezinnen die het met minder doen en verspreid over het jaar geld bij elkaar sparen of kleine cadeautjes kopen zodat ze met Sinterklaas ook een volle zak hebben. Daarnaast ligt het er aan hoe vaak je het viert; doe je cadeautjes zowel met Sinterklaas als Kerst of vier je het meerdere keren ook met familie met cadeautjes. Het is aan jou hoeveel geld je uitgeeft en doe je het met anderen, dan is het verstandig met hun te overleggen wat het budget is om te voorkomen dat het verschil enorm is.

Als je de uitgaven wat wil inperken kan het enorm schelen door voor de wat duurdere cadeautjes eerst marktplaats of Facebook marketplace te bekijken of er niet een goedkopere variant is die je kan overnemen. Met een beetje geluk zijn er zelfs cadeautjes die bijvoorbeeld dubbel zijn die nog nieuw in de doos zitten.

Mochten kinderen ouder worden en vragen gaan stellen, zou het een optie kunnen zijn om te vertellen dat er ouders zijn die geld in de schoen stoppen zodat Sinterklaas cadeautjes kan kopen. Of met ouders die altijd voltijd (of meer) werken dat Sinterklaas dat een beetje zielig vinden en daarom duurdere cadeautjes koopt.

Hoeveel cadeautjes gemiddeld per kind?

Daarnaast is er altijd de vraag hoeveel cadeaus geef je per kind. Met name bij de wat kleine kinderen is het verstandig om het aantal cadeautjes in te perken. Zeker als je het samendoet met anderen en iedereen cadeautjes krijgt kan het enorm lang gaan duren en raken kinderen de concentratie kwijt en willen ze gewoon gaan spelen.

Voor peuters zijn twee of drie cadeautjes echt voldoende. De interesses willen op die leeftijd ook nog erg snel wisselen, en op die manier voorkom je dat het overschot aan speelgoed op zolder beland en er vervolgens niet mee gespeeld wordt omdat ze er dan al te groot voor zijn. Mocht je toch meerdere cadeautjes willen geven, kan je bijvoorbeeld een doos met Little People oid alle onderdelen los inpakken. Want uitpakken vinden veel kinderen vaak wel leuk, zelfs al stop je er lege toiletrollen in. De kinderen vinden het geweldig.

Voor oudere kinderen kan je wel iets meer cadeautjes geven, 5 tot 10 cadeautjes is daarin wel gemiddeld.

Daarnaast is het een idee om te kiezen voor een wat groter / duurder cadeau en dat aan te vullen met kleinere cadeautjes of iets wat ze heel graag willen hebben, maar jij niet ziet zitten. Of iets nuttigs zoals een pyjama of een boek oid. Denk bijvoorbeeld eens aan de 4-cadeautjesregel.

Heb je pubers of wat grotere kinderen dan zijn natuurlijk lootjes met cadeautjes of Sinterklaas surprises maken voor elkaar een idee. Of maak een cadeautjesbal. En dan met Kerst een wat groter cadeau geven.

Ga het gesprek aan!

Het is altijd een beetje lastig om erachter te komen wat nou een beetje het gemiddelde is qua aantal of bedrag cadeautjes. Dit kan bijvoorbeeld ook enorm woonplaatsafhankelijk zijn. Je bent echt niet de enige vader en moeder die het lastig vindt. Je wil niet je kind teveel verwennen, maar je wil liever ook niet dat je kind op school hoort dat andere kinderen mega cadeaus hebben gekregen.

Daarom is het een aanrader om hierover het gesprek aan te gaan met ouders van vriendjes en klasgenootjes en te vragen hoeveel zij geven. Op die manier krijg je ook een duidelijk en helder beeld wat de klasgenootjes van je zoon of dochter precies krijgen. (Hoeveel cadeaus en het bedrag dat er ongeveer aan besteed wordt).

Laat je er echter niet te veel door beïnvloeden. Stel dat je aan een paar ouders vraagt die hun kinderen eens flink willen verwennen en er echt een hoog bedrag aan besteden. Dan hoef jij je echt niet verplicht te voelen omdat ook te doen. In de praktijk zal je merken dat veel ouders er heel bewust mee omgaan en dat het alleen de uitzonderingen zijn met enorme bergen vol speelgoed. Inderdaad, uitzonderingen.

Wat doen anderen?

Nieuwsgierig naar wat anderen doen?

Toch maakt het wel onzeker, zo was Nicole bang dat ze een slechte moeder was omdat ze maar drie cadeautjes in de zak had zitten en geen volle zak. Waarop een ontnuchterend antwoord kwam dat ze dan maar voor broertjes en zusjes moest zorgen. Voor kinderen gaat het niet om het aantal cadeautjes, of hoe groot en duur ze zijn. Als ze er maar heerlijk mee kunnen spelen.

Hoeveel cadeautjes ga jij geven met Sinterklaas?

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)