Morgen is het zover: Pakjesavond. De laatste tijd valt het me op dat er steeds meer gepraat wordt over hoeveel cadeautjes je je kind gaat geven. De één wil haar kind het liefste overladen met cadeaus en de ander beperkt het tot hooguit één of twee cadeautjes. Voor beide kanten zijn argumenten te bedenken en wel wat te zeggen, al zal de middenweg misschien wel het beste zijn.

Lees ook: Bewust Sinterklaas vieren
Lees ook: Wel of geen Sinterklaas cadeautjes kopen?

Verwennen met cadeautjes

Ik heb het wel gedaan hoor, in het verleden, de kinderen overladen met cadeautjes. Met als gevolg dat ze niet meer weten waar ze mee moeten spelen. Het is gewoon teveel voor ze. Daarom is het geen uitzondering meer als er uiteindelijk cadeautjes ongespeeld op zolder belanden, zoals de nieuwe Baby Born-pop, nadat we er op Koningsdag voor een paar euro Baby Annabelle hadden gevonden met toebehoren en ze daar af en toe vrolijk mee speelt. Onze dochter is nu eenmaal geen echt poppenmeisje, dan houd ik het liever op die ene pop waar ze soms mee speelt. Die durf ik ook rustig nog een keer in te pakken en te geven met Sinterklaas. De vraag is echter voor wie je het doet: voor de kinderen of stiekem toch meer voor jezelf omdat je je dan een goede moeder voelt?

Het valt me de laatste jaren op dat er na afloop van verjaardagen, of straks ook met Sinterklaas of Kerst, foto’s worden gedeeld met alle cadeautjes die het kind heeft gekregen. Soms compleet met opmerking dat het kind weer goed is verwend en wordt er na afloop geklaagd dat het teveel is. Dan vraag ik me af waarom? Om te bedanken voor de cadeautjes kun je ook een persoonlijk berichtje sturen. Of gewoon om te laten zien wat je kind heeft gekregen, waarbij het onbewust misschien toch een soort overtroeven van elkaar is.

Lees ook: De 4 cadeautjes regel

Geen cadeautjes

Het tegenovergestelde is hier in huis ook het geval geweest, dat er keuzes gemaakt moesten worden en cadeaus er niet inzaten. Althans, het bleef dan bij een kleinigheid of iets tweedehands. Daar heb ik me best schuldig over gevoeld, voelde als falen. Ook al hadden ze niets te klagen en hadden ze genoeg speelgoed en kregen ze meer.

Nu is het ook mijn eigen keuze geworden. Zo heeft onze zoon van ons geen cadeautjes gekregen op de dag zijn tweede verjaardag. Zielig? Helemaal niet. Een maand eerder heeft hij al een step gekregen, toen was het nog mooi weer en heeft hij er buiten mee gespeeld. Dat was zijn verjaardagscadeautje, waarom zou je het dan op de dag zelf moeten geven? Op de dag zelf heeft hij van anderen cadeautjes gekregen, niet veel maar genoeg om niet meer te weten waarmee te moeten spelen.

Zelfde is met schoen zetten, ik had bedacht dat we dat twee keer per week zouden doen. Tot ik van andere moeders hoorde dat zij het één keer deden. En dat vond ik ook wel mooie frequentie. In de praktijk is de schoen maar twee keer gezet, afgelopen weekend vierden we Sinterklaas op het werk van manlief en hadden ze al een cadeautje gekregen. Beetje dubbel om dan ook nog de schoen te laten zetten. Het is dus niet dat ze helemaal niets krijgen. Maar wel gedoseerd.

Met Kerst doen we helemaal niet aan cadeautjes. De kinderen weten nu ook niet beter. Als ze ouder zijn hebben ze gelukkig na de Kerst twee weken vakantie dus zal het ‘opscheppen’ van klasgenootjes over hoeveel zij hebben gekregen hopelijk een stuk minder zijn.

Lees ook: Top 10 romantische cadeaus uit liefde voor hem en haar (ook zelf maken)

Wat is genoeg?

Toch maakt het wel onzeker, zo was Nicole bang dat ze een slechte moeder was omdat ze maar drie cadeautjes in de zak had zitten en geen volle zak. Waarop een ontnuchterend antwoord kwam dat ze dan maar voor broertjes en zusjes moest zorgen. Voor kinderen gaat het niet om het aantal cadeautjes, of hoe groot en duur ze zijn. Als ze er maar heerlijk mee kunnen spelen.

Terwijl dit blogje in concept in mijn hoofd zat kwam er een pakketje binnen met producten om te reviewen. Dit zat echt in een mega grote kartonnen doos die in het midden van de kamer belandde. De kinderen vonden dit geweldig, misschien nog wel leuker dan de inhoud zelf dat speelgoed was om te reviewen. Op dat soort momenten ben ik blij dat mijn kinderen met alles kunnen spelen en niet alleen maar meer willen of verwachten. Dat ze zelf hun spel maken ongeacht waarmee. Dat ik niet bang hoef te zijn dat ik ze teveel verwen.

Op zolder staat een cadeautjeskast. Met spullen die ik heb gekocht in de uitverkoop of gedurende het jaar. Op de trap naar zolder liggen nog wat cadeautjes die ik bewust voor Sinterklaas heb gekocht of gekregen. Vanavond dus maar eens gaan uitzoeken en inpakken. Vrijdagmiddag gaan we een weekend weg dus moeten de cadeautjes klaarliggen. Dat betekent dat er nog twee avonden overblijven en ik vind het dan altijd fijn om die tweede avond als reserve te hebben. De cadeautjes voor familie moeten ook nog worden uitgezocht en ingepakt. Al hebben we daar een heel mooie traditie voor ontwikkeld, gezien de studenten / net kinderen gekregen-fase een paar jaar geleden.

Hoeveel cadeautjes ga jij geven met Sinterklaas?