De Derde Dinsdag van September, aka Prinsjesdag aka de Hoedjesparade. Vandaag presenteert de politiek de nieuwe plannen en begroting voor het komende jaar. Het is maar de vraag wat er van overblijft als de formatie van de nieuwe regering klaar is, maar dat terzijde. Vandaag is het Prinsjesdag. Dat betekent dat Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in de gouden koets vanaf Paleis Noordeinde naar de ridderzaal rijden waar ze vergezeld van een bont gezelschap voorzien van de meest uiteenlopende hoedjes aanwezig zijn om dit aan te horen. Dit is ook live via de tv te volgen, aangezien de troonrede de jaarlijkse toespraak is voor ‘de Nederlander’. Daarna volgt het koffertje met de begroting dat aan de Tweede Kamer wordt gepresenteerd. 

Hoedjesparade Prinsjesdag?

Rond de jaren ’50 was er al een groot aantal vrouwen aanwezig bij Prinsjesdag. In 1977 was het Erica Terpstra die bij die gelegenheid voor het eerst een hoedje droeg. Naar eigen zeggen als eerbetoon aan de koningin, en omdat ze gewend was een hoed te dragen tijdens feestelijke gelegenheden in haar studietijd in Leiden. Ze zette daarmee een trend. Inmiddels is het zo ingeburgerd, dat Prinsjesdag onlosmakelijk verbonden is met de hoedjesparade. En die hoedjes worden ieder jaar gekker en origineler of gebruikt om een statement mee te zetten.

En tja, als er dan op de facebookpagina van de school van je dochter de opmerking wordt geplaatst “Dinsdag 19 september a.s. is het Prinsjesdag… Kom met je mooiste, grappigste, leukste hoed op naar school! ???” Dan geef ik graag gehoor aan die oproep, en mijn dochter net zo graag. Zeker als dat betekent dat we gaan knutselen. Nu had ze ’s middags bij een vriendinnetje gespeeld dus was het even snel na het avondeten iets in elkaar knutselen. Ik zat even te denken om een pet te pimpen, tot ik me bedacht dat ik nog een paar feesthoedjes had liggen. Bij een feestje horen natuurlijk ook ballonnen. En dan is het zo klaar.

Zelf een feestelijk ballonnenhoedje te maken?

Wat je nodig hebt is dus een feesthoedje, en een stuk of negen ballonnen. Eventueel een zwarte stift en wat plakband. Je blaast de ballonnen op, niet al te groot, maar gewoon dat ze iets gevuld zijn. Vervolgens haal je het hoedje los. Deze kon je eenvoudig losschuiven en prik je er wat gaatjes in. Zorg wel dat deze goed verspreid zitten. Kleine gaatjes waar je de tuutjes en knoopjes van de ballonnen doorheen trekt. In principe blijft het zo al zitten, anders voor de zekerheid met een plakbandje vastzetten. Dan het hoedje weer dichtvouwen en voor de zekerheid vastzetten met plakband (nietmachine kan ook, maar even voorzichtig met scherpe puntjes ivm de ballonnen) en klaar is je feesthoedje. Nu had dochter een rood hoedje en had ik nog wat hartjesballonnen liggen. Zoonlief wilde natuurlijk ook een hoedje en wilde graag gele ballonnen, daar heb ik daar met een stift wat gele emoji’s op getekend. Zij kunnen morgen ‘in stijl’ naar school ;-)

Meer creatieve hoedjes?Bron
Minion hoedjes

Bron
Draken hoed

Bron
Indianentooi

Bron
Vlinderkroon

Bron
Hoge hoed

Bron
Cowboy hoed

Bron
Kartonnen hoed en beker

Bron
Cars hoed

Bron
IJsjeshoed

Bron
Trolls hoed
Bron
Dinohoed

Bron
Vlinderhoed

Bron
Badschuimhoed

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)