We kennen allemaal wel het klassieke voorbeeld van de schreeuwende peuter die over de supermarktvloer ligt te rollen en de ‘zich diep schamende’ moeder, die er steeds roder wordend naast staat. Hoera, de lieve kleine is veranderd in een peuterpubertje. Wist je dat 83,7% van de peuters wekelijks een driftbui heeft en 8,6% zelfs dagelijks? Je bent dus echt niet de enige! Soms lees je van die leuke tips als ‘ga er zelf krijsend naast liggen’… Uh, het zal misschien werken hoor, maar hierbij toch maar tips die je iets sneller zult uitvoeren!

Waarom is je peuter zo driftig?

Voordat we gaan kijken naar oplossingen is het verstandig om eerst eens onder de loep te nemen waarom je kind zo doet. Snap jij zijn gedrag, dan zorgt dat er al automatisch voor dat je meer relaxed richting je kind bent. En dat werkt alvast een stuk beter! Een peuter heeft geen driftbuien om jou lekker dwars te zitten, je peuter zit eigenlijk gewoon zichzelf dwars. Hij wil van alles, maar kan nog lang niet alles. En dat is toch echt een puntje om behoorlijk gefrustreerd van te raken. Zijn hersentjes zijn nog niet in staat om zichzelf in de hand te houden en tel daarbij op dat het uitleggen van zijn gevoelens echt nog tien stappen te ver is, en het plaatje is compleet. Maar hoe moet je nu reageren zonder de boel nog erger te laten worden?

Controle

Je peuter mag nog niet veel, wat op zich logisch is omdat jij de gevaren ziet en hij niet. Maar behoorlijk frustrerend is het wel. Door hem of haar ook een beetje controle te geven over zijn eigen leven kun je bijvoorbeeld kleine aanpassingen doen in de omgang met je kind. Zo geef je hem het gevoel dat hij zelf heeft besloten, terwijl het in een heel veilige setting was. Laat hem bijvoorbeeld zelf kiezen wat voor kleren hij aan wil, door hem te laten kiezen uit setjes die je zelf al eerder hebt klaargelegd. Laat hem kiezen uit welk boekje je voorleest of bijvoorbeeld naar welke speeltuin jullie zullen gaan. Probeer situaties in te passen waarbij hij zelf de controle heeft en niet alles domweg moet doen zoals jij dat opdraagt, dat kan al een hoop frustratie wegnemen.

Te moe of honger!

Wanneer kan jij iets minder hebben? Precies: op momenten dat je honger hebt of te weinig geslapen hebt. Dat geldt net zo goed voor je kind. Goed slapen en eten is natuurlijk sowieso het beste. Maar in dit geval nog een extra tip: plan stressvolle situaties, zoals boodschappen doen of een saaie visite bij een familielid, zo in dat je kind niet al moe is of honger heeft.

Neem je kind serieus

Lach je kind nooit uit als hij een driftbui heeft. Voor hem is het bloedserieus, ook al gaat het in jouw ogen over iets heel onzinnigs. Hoe zou jij je voelen als je boos bent en er ook nog eens iemand je uit gaat lachen? Nou dan! Neem je kind altijd serieus, probeer zijn probleem te benoemen en vertel hem dat je het wel snapt maar dat het niet kan omdat… Uitleggen waarom het niet kan, kan ook al verhelderend werken. Biedt hem ook andere mogelijkheden die hij wel zou mogen (indien mogelijk natuurlijk). 

Wees consequent

Moeilijk als je kind het heel lang volhoudt, maar doe het toch: houd vast aan ‘NEE is NEE”. Zwicht je uiteindelijk toch, dan weet je kind dat al snel en zal gewoon in het vervolg net zo lang door blijven jammeren tot het zijn zin krijgt. En dan heb je dus een nog groter probleem. Heeft je kind uiteindelijk door dat het echt geen zin heeft om te blijven jammeren, dan zal hij sneller begrijpen dat hij gewoon moet stoppen.

Aandacht

Driftbuien kunnen een vorm zijn van aandacht vragen. Je kind heeft jouw aandacht nodig en dan ook echte aandacht. Leg die telefoon dus opzij en richt je eens echt op je kind. Je kunt gezellig samen iets gaan doen, maar ook er gewoon echt zijn als je kindje naar je toe komt is al heel fijn voor je kleine. Continu de strijd aan moeten met anderen om de aandacht van je ouders te krijgen, was al niet leuk! Maar met al die verleidelijke beeldschermpjes om ons heen, is het strijdvlak misschien wel verschoven van rivaliteit tussen kinderen onderling naar een strijd tussen smartphone en kind… Door met echte aandacht naar je kind te luisteren en er te zijn, zal je kind minder redenen hebben om driftig te worden.

Laat merken dat je van hem houdt

Een kind moet zich veilig voelen bij zijn ouders. Boos mogen worden zonder dat je de liefde van je ouders kwijtraakt, die zekerheid moet je kind gewoon hebben. In zo’n veilige setting kan hij opgroeien tot een mens met zelfvertrouwen. Bied hem die veilige haven door ook als hij boos is, te laten merken dat je van hem houdt. Loop niet boos bij hem weg of duw hem niet van je af. Meestal zal een kind er niets van moeten hebben dat je hem op zo’n moment knuffelt, ga dit dan ook niet forceren. Maar blijf gewoon in de buurt.

En die beruchte time-outs, waar ze je mee om de oren slaan op t.v.? De meningen rondom dit fenomeen zijn nogal verschillend, ook onder de opvoedkundigen. Doe het in ieder geval niet bij te jonge kinderen, die snappen echt nog niet waarom je zoiets doet en zullen eerder nog gefrustreerder worden omdat papa of mama ze niet bij zich willen hebben… Het is sowieso afhankelijk van de aard van je kind of een time-out wel werkt. Voor sommige kinderen werkt het eerder averechts en als je kind het gewoon vertikt om daar te blijven zitten heb je er alleen maar een machtsspelletje (lees: drama) bij!

Ga niet in discussie

Voorkom ellenlange discussies. Nee is gewoon nee, zoals gezegd, en zeker als je het ook nog hebt uitgelegd waarom dat zo is, dan is er meer dan genoeg gezegd. Is je kind in een dusdanige bui dat het helemaal niet voor rede vatbaar is, dan kan je zelfs dat uitleggen wel vergeten. Vertel kort en bondig duidelijk dat het niet kan, wees consequent dus, en leg hem pas uit waarom het niet kan als hij daar weer rustig genoeg voor is. Een complimentje geven als hij rustig geworden is, dat is wel een goed plan. Is er altijd op hetzelfde tijdstip of rondom eenzelfde kwestie problemen? Dan wordt het natuurlijk tijd om op een rustig moment eens met je kind te praten en ook zijn of haar mening te horen. Samen oplossingen bedenken kan een hoop strijd schelen én een kind gelukkig maken omdat het gehoord wordt! Bij peuters is dit misschien nog een stapje te ver, toch kan je soms versteld staan van wat ze al weten te vertellen!

Wat doe jij als je peuter een driftbui heeft?

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)