Skip to Content

Baby tijd tussen voeding; hoe lang laten slapen zonder wakker maken

Baby tijd tussen voeding; hoe lang laten slapen zonder wakker maken

Wat vond ik het spannend die eerste paar dagen (of eigenlijk weken/maanden) na de bevalling! Bij een eerste kindje is alles zo nieuw. De kraamhulp helpt je gelukkig een heel eind op weg, maar ’s avonds en ’s nachts sta je er toch alleen voor. Wij kregen een soort schema van onze kraamhulp met tijden waarop onze zoon gevoed moest worden wanneer zij weg was.

Achteraf dacht ik: maar hoe zit het dan met borstvoeding geven op verzoek? Waarom moet ik op de klok kijken?

Je krijgt helaas niet altijd heel zinvolle adviezen van de kraamzorg, maar als kersverse ouders moet je ook nog alles leren en kom je er soms helaas pas later achter dat je bepaalde adviezen beter niet had kunnen opvolgen.

Zeker op het gebied van borstvoeding en veilig samen slapen zijn de adviezen soms tegenstrijdig, niet bevorderlijk of zelfs gevaarlijk!

Hoe lang mag een baby doorslapen zonder voeding?

Het is natuurlijk heerlijk voor jullie nachtrust als de baby ’s nachts wat uren achter elkaar slaapt. Waar je echter rekening mee moet houden, is het feit dat te weinig voedingen niet bepaald bevorderlijk is voor de groei van je baby en voor je eigen melkproductie.

Je hoort dan ook vaak vrouwen zeggen na enkele dagen of weken dat ze zijn gestopt met het geven van borstvoeding omdat ze geen melk meer hadden.

Dit is vaak het gevolg van een slecht borstvoedingsbeleid en slechte begeleiding. Het minimum aantal voedingen is ongeveer acht per dag, maar meer is alleen maar beter en komt vaak voor.

Probeer, als alles goed gaat met je kindje en je productie, niet teveel op de klok te kijken maar lekker op verzoek te voeden.

Een baby die is geboren met een normaal geboortegewicht en niet teveel afvalt, mag je in principe lekker laten slapen ’s nachts.

Baby’s mogen niet meer dan tien procent afvallen, maar bij een gewichtsverlies van zeven procent wordt er vaak al ingegrepen.

In dat geval is het zeker belangrijk dat je zorgt dat je kindje voldoende binnen krijgt. Omdat de maag van je baby in het begin slechts zo groot is als een kers, is het gebruikelijk dat hij vaak of zelfs zeer vaak om een voeding vraagt.

Vanaf het moment dat je baby terug is op zijn geboortegewicht, hoef je je baby dus niet wakker te maken voor een voeding.

Hoeveel tijd zit er tussen twee voedingen?

Waarschijnlijk luidt het advies van de kraamzorg en het consultatiebureau dat je in het begin elke drie uur moet voeden. Het is echter helemaal niet verkeerd (juist goed!) als jouw kindje vaker om een voeding vraagt.

Sommige moeders voeden hun baby’tje de eerste paar weken of maanden wel twaalf keer op een dag. Let natuurlijk wel op het feit dat het dan om borstvoeding gaat; vaak is het idee met flesvoeding dat je op gezette tijden voedt.

Vaak zit er een grotere hoeveelheid voeding in de fles, waardoor je kindje langer vol zit en minder snel voor de volgende voeding komt.

Wat niet veel mensen weten, is dat dit nadelige gevolgen kan hebben voor je baby: hij krijgt meer voeding binnen dan eigenlijk in zijn maag past, waardoor het maagje uitrekt en hij steeds minder snel verzadigd zal zijn.

Ook baby’s die flesvoeding krijgen kunnen prima op verzoek worden gevoed, dus wanneer hij aangeeft honger te hebben.

Natuurlijk is het fijn om een beetje ritme te hebben, maar de kans is groot dat je baby nog nooit van het woord ‘ritme’ heeft gehoord. Volg vooral je kindje in zijn of haar behoeften!

Het advies wat wij zelf destijds kregen van de verloskundige, die ook goed onze zoon in de gaten hield vanwege zijn lagere gewicht, was dat we hem ’s nachts maximaal zes uur mochten laten slapen zonder voeding.

Ik denk dat veel ouders ook alleen maar kunnen dromen van een baby die in de kraamweek zo lang achter elkaar slaapt ’s nachts! Maar pin je er niet teveel op vast; alles is een fase en kan zo weer compleet omslaan.

Wakker maken voor voeding of laten doorslapen?

Als je voedt op schema, gebeurt het regelmatig dat je kleine prins of prinses precies heerlijk ligt te slapen als het eigenlijk tijd is voor een voeding. Zonde om wakker te maken… Ik vond het best een lastige, wat kon ik nu het beste doen?

De één zegt: ‘Het is wel erg zielig als je zo jong al op tijd moet leven’, of: ‘hij hoeft toch nergens op tijd te komen?’ Anderen zijn juist weer voorstanders van wakker maken.

Uiteindelijk heb ik besloten om haar wakker te maken. Ja, het is jammer van het moment, en ja ze ligt echt héél lief te slapen, zie je dat knuistje?

Maar uiteindelijk is dat de enige manier om het ritme er in te houden. Want toen ik twijfelde liet ik haar weleens slapen, maar vervolgens zat de fles weer veel te dicht op de volgende fles en in het ergste geval had ze die dag minder gedronken dan eigenlijk zou moeten omdat die ene fles gewoon niet meer ‘in te halen’ viel, behalve ’s nachts.

En dan wilde ik haar helemaal niet wakker maken als ze sliep.

Omdat ik nu ook weer niet zo streng ben, hield ik een halfuur speling aan. Als ze de fles om 12 uur moest hebben, en ze sliep? Liet ik haar lekker slapen tot uiterlijk half 1. Dan was het genoeg geweest en moest er gegeten worden.

Ik laat haar straks ook niet spelen terwijl het avondeten op tafel staat.

Het loont wel, want ze zit nu heerlijk in een ritme. Heerlijk voor haar want ze weet waar ze aan toe is, en heerlijk voor mij want ik weet precies wanneer ik mijn handen vol heb aan luier/fles en wanneer niet.

Doorslapen? Wat is dat?

Misschien is het wel de meest gehoorde vraag in het eerste levensjaar van je baby: slaapt hij al door? Sommige baby’s slapen uit zichzelf inderdaad het klokje rond al vanaf de kraamweek. Veel baby’s doen dit echter niet.

Voor de ouders kan dat soms lastig te accepteren zijn, zeker als ze erg zijn gehecht aan hun nachtrust. Maar bedenk je eens: slaap je zelf eigenlijk de hele nacht aan één stuk door?

Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is, want ook volwassenen worden tijdens hun slaap regelmatig even wakker om daarna weer verder te slapen.

Het lijkt wel alsof er een taboe heerst op baby’s die niet doorslapen, terwijl het dus heel normaal is.

Waarschijnlijk komt het ook veel vaker voor dan je denkt, maar durven de ouders niet eerlijk toe te geven dat hun baby niet zo voorbeeldig is als hij lijkt.

Hoe dan ook, het is niets om je voor te schamen. Praat er juist over met andere ouders, want gedeelde smart is halve smart!

En bedenk ook dat je baby niet voor niets wakker wordt; meestal heeft hij iets van je nodig. Waarschijnlijk wil hij drinken, of gewoon met zijn mama of papa knuffelen, een schone luier of een aai over zijn bol.

Probeer uit te vinden wat jouw baby wil, maar probeer vooral te accepteren dat de meeste baby’s nu eenmaal niet doorslapen.

Onze ervaringen met op verzoek voeden

Mijn zoontje was bij de geboorte echter een lichte baby en viel de eerste paar dagen ongeveer zeven procent af. In dat geval was het toch soms nodig om hem wakker te maken voor een voeding, ook al lag hij heerlijk te slapen.

Natuurlijk was dat ook nodig om mijn melkproductie goed op gang te brengen. De eerste paar dagen was het echt een kwestie van de wekker zetten; daarna werd ik eigenlijk vanzelf al wakker als het weer ‘tijd’ was voor een voeding ’s nachts.

Na een week of twee was het niet meer nodig om onze zoon ’s nachts wakker te maken voor een voeding, omdat hij gelukkig goed begon te groeien.

Daarna kon ik eigenlijk pas voeden zoals het hoort: op verzoek, dus wanneer hij aangaf te willen drinken (zijn verzoek) óf wanneer mijn borsten op klappen stonden (mijn verzoek).

Jisca