Je kunt er niet omheen, op dit moment bestaat het grootste deel van het nieuws uit updates rondom het coronavirus. Ook kinderen krijgen dit natuurlijk mee, zelfs al zijn het alleen al de maatregelen dat ze niet meer bij opa en oma kunnen spelen, of naar school kunnen en hun vriendjes zien. En tja, hoe leg je dat uit. In het begin kun je er misschien nog een beetje omheen draaien, maar uiteindelijk zitten ze toch met vragen. Gelukkig zijn er heel veel filmpjes die je kunnen helpen bij de uitleg. Van de uitleg wat het virus inhoudt, tot hoe of wat rondom de maatregelen en het stimuleren van handen wassen. 

Neem kinderen serieus

Belangrijk is dat je als je de kinderen vertelt over het virus, je ze niet bang maakt. Natuurlijk moet je wel eerlijk zijn over hoe of wat en de mogelijke consequenties, maar val ze niet lastig met hoeveel doden er zijn etc. Als je zelf angstig bent bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheid van je ouders, is het wel goed om dit uit te spreken, want als je A zegt maar B denkt, hebben kinderen dat feilloos door en raken ze alleen maar verward. Aan de andere kant moet je het ook niet bagatelliseren en net doen alsof het niet erg is. Want waarom kun je dan niet naar school? Verder geldt; houd het bij de feiten en begin niet over complottheorieën.  Oftewel; neem kinderen serieus als gesprekspartner.

Jonge kinderen onder de vijf jaar hoef je er vrijwel niet mee lastig te vallen, zij leven nog in hun eigen ‘werkelijkheid’. Dus geef alleen antwoord als ze bepaalde vragen hebben. Betrek kinderen wel bij het uitvoeren van de maatregelen en laat ze regelmatig hun handen wassen, leer ze een goede nieshygiëne aan en dat ze afstand moeten houden.

Hieronder vind je verschillende filmpjes om uitleg te geven. Het beste kun je eerst alle filmpjes kijken om in te schatten welke het meest geschikt is voor jouw kinderen en past bij hun leeftijd. Het is beter om het bij een of twee filmpjes te houden en ze niet te overvoeren.

Let op: kijk bij voorkeur samen het filmpje en vraag na afloop aan de kinderen of ze nog vragen hebben en ook alles begrepen hebben. Soms hebben kinderen niet direct vragen en hebben ze de tijd nodig om alle informatie te verwerken. Vertel je kind dat ze ook later altijd met vragen of zorgen bij je mogen komen. Of bijvoorbeeld bij hun juf of meester.

Meer tips over hoe het gesprek aan te gaan met kinderen vind je onder andere bij Unicef en de Kinderombudsman.

Meester Freek – Corona Special

Freek Vonk maakt diverse filmpjes voor de kinderen waarin hij als leraar ze iets leert over dieren. Hij heeft ook een aflevering gemaakt speciaal over virussen en wat ze doen. En wat het coronavirus is en waarom dit virus anders is dan andere virussen en waarom je er ziek van wordt. Het wordt op een fijne manier verteld, waarbij witte bloedcellen worden vergeleken met politieagenten en het coronavirus als een piraatje. Terwijl voor oudere kinderen hij ook het interessant weet te maken en echt inhoudelijk de diepte ingaat en feitelijke uitleg geeft.

Corona in Nederland

Dit filmpje is alweer een paar weken oud en is gemaakt in de week dat de eerste mensen in Nederland besmet waren met het coronavirus. Veel kinderen vragen zich af of ze nu ook ziek kunnen worden en hoe ze zich kunnen beschermen tegen het virus. Het Jeugdjournaal beantwoordt een aantal van de vragen van hun kijkers in deze video.

Zo ging Corona de wereld over

Een paar maanden geleden hadden we nog nooit van het coronavirus gehoord, maar nu gaat het in het nieuws bijna nergens anders meer over. Hoe is dat zo gekomen? In deze video zie je hoe het coronavirus zich in korte tijd over de wereld verspreidde.

Wat doet het coronavirus met ons lichaam?

Het coronavirus houdt de hele wereld bezig. Matthijs en Sosha zoeken uit hoe een virus werkt, hoe je weer beter wordt en wat een coronavirus anders maakt dan een normaal griepvirus.

Playmobil legt uit over coronavirus

Het stop-motion filmpje van Playmobil is ook echt geniaal. Een robot legt diverse kinderen uit wat de maatregelen zijn rondom het coronavirus en wat kinderen kunnen doen om een bijdrage te leveren. Ook leren ze meer over de gevolgen en over wat het coronavirus is.

De Corona’s op vakantie

Speciaal voor jonge kinderen is er een soort prentenboek getekend met uitleg over de verspreiding van het virus, de ‘gevaren’ en maatregelen om verspreiding verder te voorkomen. Ze doen dit op een leuke manier waarop ze het virus heel ‘menselijk’ portretteren als iemand die op zoek is naar zijn broertjes en zusjes en de hulp van iedereen nodig heeft om ze weer te verzamelen. Door handen te wassen kunnen ze namelijk naar de zee gespoeld worden en komen ze allemaal samen ;-)

Flip, grote vriend en Corona

Corona heeft effect op de levens van je kinderen, maar hoe leg je de huidige situatie nu duidelijk uit? Met een prentenboek natuurlijk! Mattanja Nieuwburg en Jeroen de Kluiver maakten een prachtig prentenboek over corona genaamd ‘Flip, grote vriend en corona’. Het prentenboek is hier gratis te downloaden.

Nijntje en het coronavirus

Bij de heel jonge kinderen in de dreumes- en peuterleeftijd is Nijntje van Dick Bruna natuurlijk enorm populair. Op een kinderlijke wijze met mooie tekeningen wordt uitgelegd hoe of wat.

Pandemie op aarde

Dit filmpje met een digitale prentenboek is gemaakt naar aanleiding van het coronavirus maar wordt iets breder getrokken om kinderen uit te leggen wat een pandemie is. Met een verhaal van Nora van der Steeg en Tessa van der Steeg. Een animatie voor jonge kinderen met een fictief verhaal over ‘Pandemie’ van de planeet Covid. Er wordt uitgelegd wat corona is, waarom ouders thuiswerken en hoe kinderen kunnen helpen. Het filmpje eindigt positief: als we ons aan alle afspraken houden, gaat Pandemie naar huis.

Experiment waarom handjes wassen

Beter voorkomen dan genezen!

Kleine tip voor ouders met jonge kinderen die niet snappen waarom ze zo vaak hun handjes moeten wassen 🙌🏼💦🧴🧼🦠

Geplaatst door Monique Smit op Zondag 15 maart 2020

Misschien heb je hem al op Facebook voorbij zien komen? Het filmpje waarin een experiment gedaan wordt om kinderen visueel te maken waarom ze hun handen moeten wassen met zeep. Hiervoor heb je een bak water, zeep en versgemalen peper nodig. De peper strooi je in de bak met water en als je je vinger er in steekt zie je dat het blijft plakken. Maak je echter je hand ‘vies’ met zeep en steek je hem daarna in het water dan verspreiden alle pepervlokken direct weg van de vinger doordat het afstotend werkt. Ook Monique Smit deed dit experiment met haar kinderen.

K3 – Handjes wassen

Ook K3 levert een bijdrage en stimuleert kinderen om vooral maar hun handjes te wassen.

Woezel en Pip – Handjes wassen

Handjes wassen is heel belangrijk! Om je daar bij te helpen, hebben Woezel en Pip een superleuk liedje bedacht! Zing en sop je mee?

Baby Shark – Wash your hands song

Wie kent het liedje van Baby Shark niet? Een heel irritant deuntje dat blijft hangen, maar nu in dit geval wel goed uitkomt om uit te leggen dat je vooral je handjes moet wassen en hoe je moet niezen.

Corona uitleggen aan kinderen met autisme

Janette Zomer is orthopedagoog bij het Autismehuis. Zij maakte een document om kinderen/jongeren met autisme (ASS) duidelijkheid te geven rondom het coronavirus. Oudervereniging Balans deelt haar adviezen hier op hun website. Ook kun je hier meer hulpmiddelen en dagschema’s van Janette Zomer downloaden. Deze bieden handvatten nu de scholen gesloten zijn. Want hoe maak je die verandering voorspelbaar?

Corona Steffie voor mensen met een verstandelijke beperking

Op deze website hier legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, dus niet specifiek voor kinderen maar wel in begrijpelijke taal in opdracht van de Rijksoverheid.

Lees ook