Vorig jaar was hij er voor het eerst: Het Grote Speelgoedboek van bol.com. Heel veel gezinnen met kinderen vonden hierin de inspiratie voor hun verlanglijstjes en gingen aan de slag om hun favorieten te scheuren, knippen en plakken. Ook dit jaar hebben ze alles uit de kast getrokken om het speelgoedboek nog gaver en leuker te maken. Niet alleen zodat kinderen hun verlanglijstje kunnen samenstellen, maar ook met allemaal extra’s om deze periode vol verwachting in de aanloop naar Pakjesavond nog specialer te maken. Zeker in deze tijd waarin we steeds meer thuis zitten als gezin en veel (Sinterklaas) activiteiten niet of online plaatsvinden, zoals de intocht waar jong (en oud) naar uitkijkt. Dit boek is zo compleet dat je hier alles in vindt; van je verlanglijstje maken tot 8D luisterverhalen en van aftelkalender tot spelletjes om te doen!

Het Grote Speelgoedboek

In de eerste week van oktober zal overal in Nederland het grote speelgoedboek op de deurmat vallen. Een dik boek met bijna 200 bladzijdes aan cadeau- en speelgoedinspiratie; in totaal staan er meer dan 900 tips in! Deze zijn onderverdeeld in diverse categorieën waarbij er ook echt is geluisterd naar de feedback van kinderen over wat zij zoeken en belangrijk vinden. Zo werd er aangegeven dat ze graag meer sportitems in het boek terug zouden zien komen en minder lange teksten. De categorieën zijn:

  • Cadeautjes tot 10 euro; kleine prijs, groot plezier
  • Baby & Peuter; de hele dag ontdekken
  • Poppen & Knuffels; van theeleuten tot troetelen
  • Speelfiguren & Voertuigen; jouw helden in de hoofdrol
  • Constructiespeelgoed; bouw je eigen wereld
  • Knutselen & Educatief; knutselaars en knappe koppen
  • Spellen & Puzzels; Is het tactiek of gewoon geluk?
  • Sport; altijd in beweging
  • Games; schermen vol avontuur
  • Entertainment; je komt ogen en oren te kort

Nieuw dit jaar is ook dat er voor de volwassenen tips worden gegeven; van populair voor papa tot en met must-haves voor mama. Zo kun je ook je partner verrassen met een cadeau!

Bij het speelgoed zijn er bewust geen prijzen opgenomen, dit omdat het bedrag nog kan fluctueren met bijvoorbeeld aanbiedingen. Wel zijn er dobbelstenen die aangeven in welke categorie het cadeau valt. Ook superhandig voor jongere kinderen die nog niet kunnen rekenen met geld. Zo kun je heel eenvoudig aangeven naar welke prijscategorie je kind kan kijken en bijvoorbeeld maximaal 1 cadeau in de duurste categorie van 80 euro en meer mag uitzoeken. Natuurlijk is ook aangegeven welk speelgoed is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar zodat je weet welk speelgoed ook echt van hoge kwaliteit is!

Fun & Doe

Maar daar houdt het niet bij op! Er is dit jaar nog meer in het Grote Speelgoedboek te ontdekken! Zo is er veel aandacht voor Fun & Doe met onder andere puzzels, kleurplaten, recepten en spelletjes. Of wat dacht je van de handige aftelkalender die je kan ophangen om zo samen met je kind af te tellen tot Sinterklaas. Iedere dag kan er een vakje ingekleurd worden. Er zijn zelfs winacties waarbij je kans kan maken op leuke prijzen! Zo kun je zelfs een reis winnen naar Disneyland Parijs of Legoland, een spellenpakket en nog veel meer!

Luisterverhaal

En er is nog meer; in het boek vind je zelfs een magisch luisterverhaal; dit verhaal is geschreven door de schrijver die ook meewerkt aan het Sinterklaasjournaal, Sesamstraat en het Zandkasteel. Het verhaal is voorgelezen door Tygo Gernandt (die dit jaar meedoet aan de lustrumeditie van Wie is de Mol) en veel ervaring heeft met het inspreken van tekenfilms omdat hij met zijn stem ook geweldig intonaties kan nadoen. Het verhaal bestaat uit verschillende delen die je verspreid over de Sinterklaasperiode kan luisteren. Van de intocht tot en met het schoen zetten, maar ook de dag voordat Pakjesavond wordt gevierd, en zelfs voor Eerste Kerstdag!

Je eigen verlanglijstjeposter maken

Wat is er leuker dan in het boek te scheuren, knippen en alles op een verlanglijstje te plakken? Een A4-tje is al snel te klein voor al het speelgoed dat je graag zou willen hebben; daarom zit er in ieder speelgoedboek een xxl-verlanglijstjeposter die je er uit kan halen. Zo weet je zeker dat je kind alle ruimte heeft om alle favorieten er op te plakken. Als alles er op staat kan je het verder versieren met de stickers die in het boek zitten. Heb je meerdere kinderen; dan kun je natuurlijk altijd de buren vragen of je hun boek mag hebben of je haalt er eentje op bij de Albert Heijn.

Tip: Hang dit verlanglijstje voor het raam en maak kans om alles van je lijstje te winnen!

Grote Speelgoedboek Apps

Wil je optimaal genieten van het boek? Installeer dan de app die te vinden is in Google Play of iStore. In de app is er ook een weggelegd voor de ‘echte’ Sint die je welkom heet en een paar filmpjes heeft opgenomen. Daarnaast kun je hiermee het speelgoed scannen en tot leven laten komen. Zo werd aangegeven dat kinderen veel behoefte hebben om het speelgoed niet alleen als plaatje te zien, maar ook terwijl er mee gespeeld wordt om zo op ideeën te komen. Het voordeel hiervan is dat kinderen ook veel bewuster een afweging kunnen maken over wat ze echt leuk vinden. Er zijn detailfoto’s, filmpjes en je kan een quiz spelen. Hoe vaak is het voorgekomen dat ze denken dat iets leuk is, maar het vervolgens na een week in de kast ligt en niet meer naar omgekeken wordt? Ook kunnen kinderen in de app hun verlanglijstje samenstellen van maximaal 3 producten; zo moeten ze echt een keuze maken. Je kan er voor kiezen om deze naar jezelf te laten mailen zodat je weet waar de interesse van je kind zelf ligt.

Naast de app voor kinderen is er ook nog een app voor de cadeaugevers. Door de qr-codes te scannen kun je het speelgoed direct opslaan of bestellen en hoef je dus niet vanuit het boek te gaan zoeken. Ook kun je diverse lijstjes bijhouden en delen met anderen. Handig als opa en oma bijvoorbeeld ook een cadeautje willen geven, maar geen idee hebben wat of er niet bij aanwezig kunnen zijn en zo kunnen laten bezorgen.

De tien speelgoedtrends

Geen idee wat je dit jaar moet geven? Wat kinderen nu echt leuk vinden? Of misschien wel nieuwsgierig naar wat andere ouders kopen en geven aan hun kind? Op basis van heel veel data zijn er dit jaar de volgende trends te ontdekken. Doe hier zeker je voordeel mee!

Speelgoed voor volwassenen

Spelen en speelgoed is niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen hebben dit jaar weer het spelen herontdekt toen we met zijn allen thuis zaten. En is nog steeds enorm populair; vooral bordspellen zoals Ticket to Ride & 30 Seconds, kaartspellen zoals Exploding Kittens en puzzels zoals van Jan van Haasteren scoren hoge ogen! Ook LEGO scoort hier hoge ogen; van de nieuwe LEGO Mario, maar ook de LEGO boekwinkel is dit jaar erg populair en de Harry Potter LEGO.

Artiesten van de toekomst

Met de populariteit van Tiktok en Instagram Reels kan ieder kind zich artiest voelen. Deze trends worden doorvertaald naar het speelgoed van dit jaar zoals de nieuwe serie van LOL OMG Remix waarbij zangers centraal staan. Of wat dacht je van de VTech vloggercamera speciaal voor kinderen zodat ze hun eigen filmpjes al dan niet met filters of stickers kunnen maken?

Land vol bouwmasters

Eén van de populairste programma’s van dit jaar was toch wel het succesvolle LEGO Masters; toen we met zijn allen thuis zaten keek jong en oud naar dit programma en werd het spelen met LEGO weer helemaal herontdekt. Hier in huis wordt er ook regelmatig ‘LEGO masters’ gespeeld waarbij ik opdrachten moet geven van iets dat ze moeten bouwen. Zelfs sterren zoals Orlando Bloom toonden trots het resultaat van alle bouwwerken die ze hadden gemaakt. Bij kinderen zijn de LEGO Friends en de LEGO City of LEGO Ninjago erg populair maar voor volwassenen heb je bijvoorbeeld ook ANDY Warhol LEGO. Zelfs bij IKEA kun je sinds deze week LEGO Bygglek kopen, inclusief handige opbergboxen. Nieuw dit jaar is LEGO Mario dat het ook goed doet bij verschillende leeftijdscategorieën. Naast LEGO doen ook de knikkerbanen het weer goed; afgelopen tijd was Gravitrax al heel populair en dit jaar komen ze met een nieuwe lijn Gravitrax Pro waarmee je nog meer de hoogte in kan en spectaculaire knikkerbanen kan bouwen.

Jaar van gaming consoles

Het zal je vast niet verbazen dat ook de gaming consoles het dit jaar goed deden; toen bekend werd dat de scholen gingen sluiten werd massaal de Nintendo Switch ingeslagen omdat hier niet alleen alleen mee gespeeld kan worden maar ook met meerdere personen tegelijkertijd. Sinterklaas is natuurlijk ideaal om nieuwe games te geven. Van vintage Mario spellen tot en met actieve spellen zoals Just Dance 2021 of de Nintendo Ring. Daarnaast komen er in november twee nieuwe consoles uit; namelijk Playstation 5 en de nieuwste Xbox Serie X waar gamers echt naar uitkijken!

Spelen met het gezin

Niet alleen spelen volwassenen zelf weer; ook als gezin wordt er weer meer tijd doorgebracht en samengespeeld. Hiervoor zijn gezinsspellen zoals Monopoly die er in heel veel verschillende varianten is erg populair of wat dacht je van het nieuwe Party & Co Disney Princess dat ook voor jongere kinderen geschikt is? Ook spelenderwijs leren en experimentensets zijn erg populair. Wat dacht je van je eigen vulkaan maken of je eigen make up maken? Of de “ik leer”-sets van Jumbo met het nieuwe ik leer symmetrie?

Creativiteit thuis

Natuurlijk ontbreekt de creatieve factor dit jaar ook niet. Het schilderen of tekenen op nummer doet het nog steeds erg goed, en ook de diamond painting is nog steeds erg populair. Daarnaast doet het dit jaar erg goed om je eigen sieraden of armbanden te maken; van knopen tot poeders of LEGO Dots waarmee jij je eigen armband kan decoreren en iedere dag kan aanpassen. De trend van dit jaar is echter toch wel het tie dye, waarvoor er speciale sets en producten op de markt zijn gebracht om de rotzooi zoals bij het spelen met slijm van een tijdje terug zoveel mogelijk te beperken.

Oud en vertrouwd

Naast nieuwe trends doet ook het ‘oude’ en vertrouwde speelgoed het erg goed dit jaar. De meeste rages verspreiden zich ontzettend snel op het schoolplein zoals de Ztringz en de fidget spinner, dat ligt dit jaar toch anders. Daardoor zie je dat trends die een aantal jaar meegaan dit jaar het weer erg goed doen. Dit zijn onder andere Pokémon  bij de jongens; zo werd de app Pokémon Go weer volop gespeeld om toch buiten te komen. En heb je natuurlijk de game voor consoles. Bij meisjes zie je dat Frozen na het uitkomen van Frozen 2 weer of nog steeds hoge ogen scoort. Denk bijvoorbeeld aan verkleedkleren of poppen om zelf het verhaal mee na te spelen. Bij jongere kinderen scoort vooral Paw Patrol heel erg goed! Ook Mario in de vorm van LEGO mario maar ook de retro games voor op de consoles scoren erg goed. Er zijn dit jaar zelfs Mario sneakers op de markt gebracht!

Duurzaam spelen

In een periode waarin het milieu steeds meer aandacht krijgt en er maatregelen worden getroffen kan de speelgoed sector niet achter blijven. Zo zie je bijvoorbeeld dat de dozen kleiner worden zodat er minder verpakkingsmateriaal nodig is, maar ook minder transport nodig is om ze te vervoeren. Ook wordt er bewust gekeken naar materialen en zijn bioplastic en suikerriet erg populair. Dit geldt voor nieuwe producten zoals Biobuddi (lego van suikerriet) maar ook Nijntje heeft een uitvoering gemaakt van gerecyclede petflessen.

Geen boek ontvangen?

Heb je geen speelgoedboek ontvangen? Geen paniek! Vanaf 15 oktober kun je ze ook ophalen bij de Albert Heijn. Er zijn maar liefst 900 vestigingen in heel Nederland zodat er altijd wel eentje in de buurt is. Daar kun je dan een boek ophalen zodat je kind er lekker mee aan de slag kan. Ook is er een digitale versie van het speelgoedboek.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken