Skip to Content

Wie of Wat is God & Heilige Geest uitleggen aan kinderen

Wie of Wat is God & Heilige Geest uitleggen aan kinderen

Het geloof kan behoorlijk complex zijn. Dus hoe leg je ooit zoiets uit aan je kind? Gezien vanuit ons volwassen gezichtspunt kan het inderdaad een behoorlijk moeilijk onderwerp zijn. Want hoe leg je ooit uit waarom jij in iets onzichtbaars gelooft, waarom jij denkt dat God bestaat en Jezus uit de dood zou zijn opgestaan.

Maar eigenlijk is het geloof uitleggen aan een kind helemaal niet zo moeilijk. Een kind denkt nog veel minder star dan wij en staat juist open voor dit soort belevingen. Dus maak er vooral geen punt van en deel gewoon regelmatig je verhalen.

Automatisch oppikken

Zijn jullie een gezin waarbij geloven ook echt uitgedragen wordt, in de zin dat je bijvoorbeeld naar de kerk gaat, uit de Bijbel leest of bidt voor het eten, dan zal je kind automatisch het Geloof al oppikken.

Toen de kinderen er eenmaal waren, lazen wij eigenlijk alleen nog uit de kinderbijbel. Zo kregen ze al heel wat uit de Bijbel te horen en pikten ze vanzelf het idee van het Geloof mee.

Naar de kerk gaan was toen ze klein waren gewoon iets wat erbij hoorde en bidden voor het eten niet meer dan normaal. En kwamen er vragen dan was een simpel antwoord dus ruim voldoende.

Oké, soms kwamen er natuurlijk ook moeilijkere vragen, maar het is ook helemaal niet erg als je een keer een antwoord niet zo goed weet!

Het Geloof uitleggen

Maar goed, wat nu als je toch het Geloof duidelijk wilt uitleggen, bijvoorbeeld omdat je kind bij iemand komt die bidt voor het eten en jullie dat niet doen.

Dan komen de vragen, dus hoe leg je dan uit aan een jong kind waarom ze dat doen? Houd het simpel, het hoeft helemaal niet complex! Heel eenvoudig kun je vertellen dat God alles heeft gemaakt, zoals de aarde, de natuur en de mensen.

Wil je vertellen wie Jezus was, bijvoorbeeld als je langs een kerststalletje loopt en hij wil weten wie dat baby’tje is, vertel gewoon dat Jezus het kindje van God is en dat Hij naar de mensen kwam om over God te vertellen.

Je hoeft er echt niet meteen zo diep op in te gaan dat je ook gaat vertellen over Zijn kruisiging. Want dat verhaal wordt natuurlijk een stukje moeilijker. Wil je dit wel en vind je dit moeilijk, kijk dan eens naar kinderbijbels waarin dit mooi wordt uitgelegd.

Wil jij je kind vertrouwd maken met de verhalen uit de Bijbel, lees dan gewoon eens voor het naar bed gaan een verhaaltje uit een kinderbijbel of een ander Christelijk boekje.

Er zijn heel veel boekjes te koop die hier in gedoken zijn.

Ook op youtube vindt je handige filmpjes die je kunnen helpen zoals deze hier.

Vragen beantwoorden

Kinderen kunnen met de vreemdste vragen komen, of eigenlijk juist met de meest logische vragen. ‘Kan God naar ons allemaal tegelijk luisteren?’ bijvoorbeeld, of ‘waarom maakt God oma niet beter?’.

Soms kun je er heel eenvoudige antwoorden opgeven. Zo kun je best zeggen dat God zo knap is dat hij alle mensen tegelijk kan horen en naar ze luistert. Niks mis mee en de meeste kleine kinderen vinden dit alleen maar machtig interessant.

Het wordt veel moeilijker als er vragen komen rondom ziek zijn, dood of bijvoorbeeld de kruisiging van Jezus. Volg je gevoel en durf ook te zeggen dat je sommige dingen niet zo goed weet omdat jij God ook niet kan zien. Of dat je het eens zal uitzoeken.

Natuurlijk moet je dit dan ook wel doen. Zit je kind echt ergens mee in zijn maag? Een voorganger vindt het vaak helemaal niet erg om jou met dit soort vragen te helpen, of anders zijn er misschien wel mooie antwoorden te vinden bij familie, vrienden of gewoon op internet!

Neem de tijd voor de vragen

Neem je kind altijd serieus, dus ook met dit soort vragen. Neem er even rustig de tijd voor en maak er gewoon een rustig momentje van bezinning van.

Het komt voor jou misschien onnozel over, sommige vragen, maar voor je kind kunnen ze heel belangrijk zijn. Misschien wil het heel graag een beeld bij God hebben, omdat hij anders bang is!

En neem zijn ideeën ook serieus. Heeft hij een duidelijk idee hoe God eruitziet en denk jij dat dat niet zo is? Zeg niet glashard dat hij geen gelijk heeft. Natuurlijk mag je best vertellen dat jij iets anders denkt en dat jullie er samen eens over nadenken, maar waarom zou zijn beeld niet kloppen?

Niemand weet immers echt hoe God er uit zou zien… En is dat eigenlijk belangrijk? Als je kind blij is met het beeld van God als een lieve, oude opa: prima!

Uitleggen door vergelijkingen

Jezus legde veel dingen uit door het vertellen van vergelijkingen. Ook jij kan dit doen om iets duidelijker uit te leggen aan je kinderen. Vaak komt dat beter over dan alleen een vaag verhaal.

Hoe leg je bijvoorbeeld uit wat de Heilige Geest doet? Je kan iets zeggen dat een “onzichtbaar iets” mensen dan enthousiast maakt voor God of om over God te vertellen.

Maar je kan het ook duidelijk maken door de vergelijking te maken met een windmolentje. Knutsel samen bijvoorbeeld een windmolentje en laat je kindje blazen. Hij ziet zo dat zijn adem het molentje in werking zet.

Zo is het ook met de Heilige Geest. Hij is die lucht (adem) die de mens inspireert (in werking zet). Maar ook kun je iets uitleggen aan de hand van een verhaal of een vergelijking met iets anders, waarbij je dus niet iets knutselt maar alleen vertelt.

De drie-eenheid

Nu zal het misschien met kleuters hier nog helemaal niet over gaan, maar toch: wil je uitleggen aan je (oudere) kind wat de drie-eenheid is?

Als kindernevendienstleiding kwam ik een mooie uitleg tegen, waarbij je het dus ook kan laten zien. Maak van tevoren een ijsklontje. Zet water op, waar de kinderen bij zijn. En zorg voor gewoon water.

Op het moment van uitleggen laat je de drie vormen van water zien. Stoom, ijs en gewoon water. Alle drie is het water, maar alle drie zien ze er anders uit. Van hetzelfde water kun je ook het ijs en de stoom maken.

Met andere woorden: ze zijn één en hetzelfde en toch neem je ze anders waar.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)