Skip to Content

Geboorte herinnering baby maken en bewaren; 6 tips

Geboorte herinnering baby maken en bewaren; 6 tips

Je fototoestel is onmisbaar na de bevalling… Je wilt dat kleine wondertje zo mooi mogelijk fotograferen, want eigenlijk kan je het niet geloven: heeft dát al die tijd in je buik gezeten??

Bij ons ligt hij dan ook al ingepakt, met volle accu en oplader, in de vluchttas voor naar het ziekenhuis.

Maar, wat ga ik daarna eigenlijk doen om die eerste weken, maanden, jaren een beetje vast te kunnen houden voor later?

Herinneringen

Herinneringen zijn het kostbaarste wat er is. Vraag iemand aan het einde van zijn leven wat écht waardevol is, dan zijn dat altijd herinneringen.

Het is opvallend dat dat meestal ‘gewone’ herinneringen zijn.

Een keer picknicken in het park, met papa samen naar de dierentuin, die ene keer met die vuurkorf op het strand of chocolademelk drinken na een sneeuwballengevecht.

Alleen onthouden we niet alles, en lopen we dus heel veel herinneringen mis. Uit onderzoek blijkt dat je je eigenlijk niets kunt herinneren van vóór je derde levensjaar.

Van je derde tot je zevende weet je een paar dingen. Maar hoeveel duizenden mooie momenten zijn er voor je zeven jaar bent?

Die grote lach om die Nijntje-taart als kleine uk vier jaar wordt? Die lieve knuffel die hij of zij opeens geeft? Die ene keer dat hij uit school in slaap valt tegen oma aan op de bank?

Effect van herinneringen

Natuurlijk zijn al die mooie momenten geen weggegooid geluk. Positieve herinneringen en het ervaren van liefde, leggen een veilige basis voor de ontwikkeling van je kindje.

Hier heeft hij of zij het hele leven profijt van. Maar hoe leuk is het om iets speciaals te doen zodat je de herinneringen aan de kindertijd levend kunt houden?

Foto’s

Geboorte herinnering baby maken en bewaren; 6 tips - Mamaliefde

Met één klik op de knop heb je die lach, die knuffel voor altijd vastgelegd. Maar wat doe je daarna met die foto? Zweeft hij ergens op je telefoon? Verstoft hij ergens in het archief van je harde schijf?

Ook al heb je het moment bewaard op de foto, na 30 jaar weet je niet meer precies wat er nu eigenlijk gebeurde op die foto of wie die ene vrouw in het hoekje nu ook al weer was…

Ga daarom aan de slag met je foto’s! Digitaal heb je zo een fotoboek gemaakt en binnen no-time heb je hem in huis.

Probeer bij elk (groepje) foto’s een verhaaltje te schrijven met de namen van de mensen op de foto. Zo weet je kindje als hij 70 jaar is, ook nog wat er gebeurde op die ene leuke foto.

Geen zin om een fotoboek te maken? Er zijn oneindig veel andere dingen die je kunt doen met foto’s. De foto’s van onze trouwdag hebben wij bijvoorbeeld over de hele lengte van onze gang gehangen.

Het duurt altijd even voor de visite van de gang in de woonkamer is. Maar denk ook aan het maken van een collage, fotoslinger, waxinelichtjehouder, foto’s op glazen flessen op een mooi tafeltje, een meubel beplakken met foto’s, de inspiratie is eindeloos!

Schatkist

Geboorte herinnering baby maken en bewaren; 6 tips - Mamaliefde

Mijn favoriet om herinneringen te bewaren is mijn schatkist. Ik ben mijn hele leven elke vijf jaar verhuisd vanwege het werk van mijn vader.

Elke vijf jaar ging ik dan ook door ál mijn spullen heen en ging er een gedeelte weg, en een gedeelte mee de verhuisauto in. Iedere keer als ik al die spullen aan het doorspitten was, legde ik een paar dingen in een oude koffer die vroeger nog van mijn opa was.

Ik wist toen niet goed waarom, maar sommige dingen waren gewoon ‘speciaal’. Zoals mijn eerste horloge, het eerste boodschappenbriefje waarmee ik alleen naar de supermarkt ging, etc.

En ook al werd ik ouder, ik bleef dat doen. Een lieve brief van mijn man, een foto van een weekendje weg met vrienden…

Nu heb ik al een speciaal koffertje uitgezocht voor de baby, en er zitten al een paar dingen in. Een gefeliciteerd-met-je-zwangerschapkaart van mijn opa en oma, een echo-foto in een lijstje…

En straks doe ik daar de eerste kleertjes in, de eerste echte tekening en ga zo maar door. Zo wordt het vanzelf een levensschatkist waarin je kunt graven in je herinneringen.

Knutselen met eerste kleertjes

Geboorte herinnering baby maken en bewaren; 6 tips - Mamaliefde

Die eerste kleertjes van je baby zal je niet snel vergeten of naar de kringloop brengen. Vaak liggen die nog járen in de kast, want het is zó jammer om weg te gooien…

Toch komt die tijd nooit meer terug en ze in de kast laten liggen is eigenlijk net zo jammer. Er zijn genoeg dingen die je er mee kunt (laten) doen!

Van de eerste kleertjes, het eerste pyjamaatje en/of het dekentje uit de wieg kan je van alles (laten) maken. Denk aan een knuffel, een dekentje, een quilt, een schilderij van stof…

Ben je zelf niet zo handig met naald en draad? Er zijn genoeg bedrijfjes die hier ervaring mee hebben.

Foto- of filmserie

Pas zag ik een onwijs gaaf filmpje op YouTube. Lottes vader filmde Lotte één keer in de week, vanaf haar geboorte tot haar achttiende jaar, en zette al die korte filmpjes achter elkaar. In ruim vijf minuten zie je haar groeien van baby tot volwassene.

Zo bijzonder om te zien… Het kost achttien jaar filmpjes schieten, maar je hebt een waanzinnig resultaat!

Een andere vader deed het anders, hij liet elk jaar een zelfde soort foto maken van zijn zoon en hemzelf. En dat 26 jaar lang…

Hoe weinig tijd kost dat, en hoe gaaf is het om te zien? Je ziet de jongen ouder worden, maar de vader ook.

En de laatste foto… Kijk hier zelf maar!

Uitsprakenboekje

Soms lig je króm van het lachen om die ene uitspraak van je zoon of dochter. Maar gek genoeg ben je na drie weken alweer vergeten wat hij of zij nu precíes zei.

Mijn moeder heeft gedurende de kindertijd van mij en mijn zusje die uitspraken in een boekje opgeschreven. Af en toe lezen we het samen door en lachen we samen.

Ik ben zó blij dat ze al die dingen opgeschreven heeft, het geeft me een beeld van mijn jeugd en van hoe ik en mijn zusje als kind waren. Als er brand uit zou breken in mijn huis, zou ik díe boekjes mee willen nemen.

Het boekje voor ons kindje ligt al klaar, ook al duurt het nog even voor hij/zij gaat praten. Ik heb nu al zin om het boekje te vullen met uitspraken!

Dagboekje

Geboorte herinnering baby maken en bewaren; 6 tips - Mamaliefde

Een ander idee om de kindertijd een beetje vast te houden, is een dagboekje bijhouden. Vaak begin je aan een dagboek vol goede voornemens, maar zwakt het schrijven na een paar dagen of weken af. Er is simpelweg geen tijd voor…

Gelukkig heb je tegenwoordig one-line-a-day-dagboekjes. Geweldig! In zo’n dagboekje zitten 366 pagina’s met vijf ruimtes voor een zin. Je schrijft elke dag één zin op, en na vijf jaar is het boekje vol.

Het kost maar een paar minuten per dag, maar je hebt snel en makkelijk een heel waardevol document. Als je op de dag van de geboorte begint, heb je een verslag van geboorte tot je baby naar groep 2 gaat!

Het leuke is dat je na het eerste jaar weer op bladzijde één begint. Zo kan je precies zien wat er exact 1 jaar geleden gebeurt is. Je zult je verbazen over de ontwikkeling van je kind!

Wat doe jij om de mooie, verdrietige en bijzondere momenten vast te houden?

Floortje