De komende twee weken is het weer tijd voor de herfstvakantie. Met een beetje geluk is het nog mooi weer en heerlijk om eropuit te gaan. En anders zijn er meer dan genoeg overdekte ideeën zoals naar een museum. De herfstvakantie is bijvoorbeeld een prima gelegenheid om naar het museum te gaan, zij organiseren allemaal speciale activiteiten zodat het alles behalve saai is! Maar wat zijn nu leuke ideeën om te doen en voor welke leeftijd? Uit de inbox van de mail en van het internet heb ik de volgende tips verzameld.

Inhoud verberg

Legoworld – Jaarbeurs Utrecht

Ook deze herfstvakantie vindt het grootste LEGO-evenement ter wereld plaats in Utrecht. In oktober wordt Jaarbeurs omgebouwd tot één groot LEGO-paradijs. Hoogtepunten van LEGO World 2019 zijn onder meer de langste LEGO-treinbaan ter wereld, die maar liefst 4 kilometer lang is en een kwart van de totale beursvloer beslaat. Er is een levensgrote én bestuurbare Bugatti Chiron te bewonderen, gebouwd met 1.000.000 LEGO Technic-elementen en uitsluitend aangedreven door motoren van het LEGO Power Function-platform. Er zijn 70 verschillende LEGO play area’s waar je zeven dagen levensgrote LEGO-bouwwerken kunt bewonderen, Ninjago trucs kunt oefenen, naar hartenlust kunt knutselen en nog veel, veel meer.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: LEGO World 2019 Jaarbeurs Utrecht

Doe’s Gek – IJsselhallen Zwolle

Doe’s Gek komt in de herfstvakantie naar de IJsselhallen in Zwolle. Ruim 15.000 m² kinderplezier waar kinderen worden uitgedaagd om te kijken, voelen, proeven, luisteren en vooral om GEK te doen. Doe’s Gek is een compleet dagje uit voor de hele familie! Bij Doe’s Gek is er het LEGO-thema aanwezig, er is een Gamehal waar kinderen onbeperkt kunnen spelen met computerspelletjes (Race Game, LEGO games en de Virtual Reality Games). De hindernisbanen en ruim 30 springkussens nodigen jong en oud uit om actief mee te doen.

Kinderen kunnen even de rust vinden in de bioscoop waar verschillende speelfilms vertoond worden voor alle leeftijden. Ze kunnen meedansen en zingen tijdens de liveshows met bekende artiesten en volg de workshops van de Telekids Musical School. Daarnaast is De Dino Experience Liveshow ook aanwezig en leren zij de kinderen alles over de dinosaurus. Ze lopen zelfs in het wild rond en is er de kans om ze te ontmoeten bij de Dino-Meet & Greet. Ook de kermisattracties, skelterbaan en pannavoetbalkooien zijn gratis. Op het evenement kun je ook de bekende Star Wars Troopers ontmoeten van het Galactisch Keizerrijk en echte ridders uit de middeleeuwen. Ook is er een echte bakker waar jij je eigen koekjes, Marshmallows en cupcakes kan bakken.

Doe’s Gek wordt een heerlijk maf, gek en fun evenement voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar en voor de ouders. Het gaat echt om de kids. Het is hun dag, het is hun wereld en het is hun vakantie.

Meer informatie vind je hier.

Zotte Zaterdag – Gouda

Het belooft een dol én leerzaam festivalavontuur te worden: Zotte Zaterdag in Gouda. Wanneer kwakzalvers, zwaardvechters en mandenmakers én de Zotte Nar het verhaal vertellen van Gouda uit het jaar 1511. De tijd van kaasmakers, bierbrouwers en Lof der Zotheid, het baanbrekende boek van de briljante geleerde Erasmus; Gouda was zijn ‘home ground’. Het programma zit boordevol leuks! Luister naar zingende monniken in de Sint-Janskerk, geef elkaar het ja-woord op z’n Middeleeuws, zie hoe kaas in die tijd werd gemaakt, doorklief de Goudse grachten per trekschuit en koop ambachtelijke waar op de Coopwarenmarkt. Op Zotte Zaterdag staat de museumtuin van 13.30 tot 16.30 uur vol met middeleeuwse spellen. En in de Museumkidsweek zijn er workshops ‘Schilder een bloemenzee’ voor ouders & kids.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gouda: Bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten. Tips wat te doen met kinderen ook in omgeving

Festival Circolo – Tilburg

In oktober wordt het Tilburgse Leijpark omgebouwd tot een kleurrijk tentendorp. Festival Circolo staat garant voor een heerlijk uitje in de herfstvakantie met 10 dagen verbazingwekkende circusavonturen en amusant spektakel in grote circusvoorstellingen en kleine performances. Het volledige programma met meer dan 100 voorstellingen en verrassende activiteiten voor jong en oud staat online en is te bekijken in het programmaboek. Festival Circolo is het grootste festival in Nederland dat zich geheel richt op het hedendaagse circus. Circus zonder een spreekstalmeester die losse acts aan elkaar praat, maar waarin wel bekende en onbekende circusdisciplines worden vermengd met moderne dans, theater, vormgeving en muziek tot totaalvoorstellingen.

Meer informatie vind je hier.

Cinekid festival – Westergasfabriek Amsterdam

Cinekid organiseert jaarlijks in de herfstvakantie het Cinekid Festival voor de jeugd (4-14 jaar) op de Westergasfabriek in Amsterdam en in ruim 30 filmtheaters door heel Nederland. Dit unieke evenement omvat alle aspecten van de media-industrie voor jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses voor de kids. Ze vertonen meer dan 100 bijzondere films en tv-programma’s en creëren met de meest innovatieve tools, games, installaties en apps, de grootste digitale speeltuin van de wereld: het MediaLab.

Hier vind je meer informatie.

Spangas viert herfstvakantie – Beeld en Geluid

De serie SpangaS is al bezig aan haar twaalfde seizoen en viert in november haar 2000e aflevering! Meer dan genoeg reden om de langstlopende jeugdserie eens uit te nodigen. Ontmoet de acteurs, ga met hen in gesprek en test wie de grootste SpangaS-kenner is, of knutsel props voor op de set van het dertiende seizoen.

Meer informatie vind je hier.

Nick Jr. Herfstbios – Pathé

Zie de allernieuwste afleveringen van Nick Jr’s Paw Patrol, Nella de Ridderprinses en Blaze en de Monsterwielen tijdens de Nick Jr. Herfstbios.

Meer informatie vind je hier.

 

JeugdKindFestival de Betovering – Den Haag

De Betovering is het internationale kunstfestival voor kinderen van 2 t/m 12 jaar dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie met ruim 550 voorstellingen en workshops uit binnen- en buitenland in het centrum en in de wijken van Den Haag

Meer informatie vind je hier.

 

Herfststukjes – Utrecht

In de herfstvakantie presenteren zes theaters in de regio Utrecht een enorm aanbod aan avontuurlijk jeugdtheater voor iedereen van 2 tot 12 jaar. Superkrachten, verliefdheid, wilde zebra’s en lieve heksen: het komt allemaal voorbij tijdens Herfststukjes, met dit jaar extra veel BonteHond. Maak van je vakantie een groot feest met de beste voorstellingen én veel extra activiteiten!

Hier vind je meer informatie.

 

BredaPhoto Kidsweek

Tijdens de herfstvakantie zijn er elke dag bijzondere workshops waarin kinderen zelf aan de slag gaan met fotografie en het thema ‘To Infinity and Beyond`. De workshops zijn georganiseerd samen met Nieuwe Veste, Uitvindfabriek en KidzFotoLab en zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Kinderen kunnen fotogrammen maken, meedoen aan een PhotoHunt of zelf een kunstwerk maken van oude apparaten in de Scrap-workshop.

Meer informatie vind je hier.

 

Museum Kidsweek

De herfstvakantie is dit jaar weer omgetoverd tot Rabo Museumkidsweek. Musea in Nederland staan BOL van de activiteiten. Dit jaar in het thema vriendschap net zoals de Kinderboekenweek. Meer waardering voor museale collecties begint steeds bij de jongste generaties. Met de Museumkidsweek, tijdens de herfstvakantie, proberen we hen te raken, te verrassen en te inspireren met speciale activiteiten door het hele land. Met ons aller museumschatten, met ons cultureel erfgoed, kortom met ons échte goud!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste musea van Nederland met kinderen
Lees ook: Tip: Museumkidsweek in de herfstvakantie

FamilieFest – Nieuwe Instituut

Kom in de herfstvakantie met de hele familie naar Het Nieuwe Instituut en ga de strijd aan met het computervirus. In de doorlopende workshops gaan jullie op ontdekkingstocht: volg een spannende speedtour door de tentoonstelling Malware, maak kleurrijke viruscreaties met make-up artist Souad Laaziz, creëer electrobeats met Kay Slice, bedenk dramatische computervirus-sterfscènes met danser Bas van der Kruk en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Chuggington dagen – Spoorwegmuseum Utrecht

In de herfstvakantie organiseert Het Spoorwegmuseum een leuke themaweek rond de kindertelenatuvisieserie ‘Chuggington’. Kinderen kunnen kennis maken met het stadje Chuggington en de treinen uit de tv-serie. Een vermakelijk en educatief evenement waar kinderen van alles leren over treinen. Er is onder meer een groot Chuggington speelkleed, een verrassende speurtocht en een levensgroot draaischijfspel

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen; vanaf welke leeftijd is dit leuk van peuters en kleuters

Museum Kids Factory – Eindhoven

Museum Kids Factory vindt plaats in de herfstvakantie. Tijdens Museum Kids Factory leren kinderen spelenderwijs meer over techniek. Kinderen van 8 jaar en ouder gaan aan de slag met activiteiten zoals solderen, boren, zagen, elektronische circuits ontdekken, tekenen met een 3D-pen en constructies bouwen. Voor kinderen van 5 tot 8 jaar is er een aangepast programma. Ze kunnen knutselen, tekenen, kleuren, bouwen met Philiform en hun naam laten printen met een 3D-printer. Om alle kinderen persoonlijke aandacht te kunnen geven, kunnen er per sessie van anderhalf uur maximaal 25 kinderen meedoen.

Meer informatie vind je hier.

Astronautendiploma – Space Expo Noordwijk

Deze herfstvakantie kunnen kinderen hun astronautendiploma halen bij Space Expo. Ook worden er dagelijks drie interessante presentaties gegeven over de manen in ons zonnestelsel. Deze presentaties zijn prima toegankelijk voor (geïnteresseerde) kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Daarnaast draaien er een tekenfilms over ons zonnestelsel, de maan en Mars en kun je met de Space Shuttle op excursie naar ESA ESTEC. Kinderen die het speurspel doen bij Space Expo leren alles over sterren, planeten en reizen in space. Na afloop krijgen zij een astronautendiploma, compleet met de handtekening van André Kuipers. Er zijn speurspellen in de categorie 4-6 jaar, 7-9 jaar en 10-12 jaar. Ze zijn te koop voor 50 cent per stuk bij de kassa van Space Expo. Kinderen die ouder zijn dan 9 jaar mogen mee met de Space Shuttle op excursie naar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ESTEC. Hier breng je een bezoek aan diverse interessante gedeeltes van de organisatie. Een geldig ID-kaart, paspoort of rijbewijs is verplicht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Space Expo Noordwijk met kinderen

Technium – Nemo Amsterdam

In workshops en demonstraties ontdek je hoe nuttig en leuk ‘maken’ is. Zo maak je in De Werkplaats je eigen tandwielen. In het Laboratorium word je zelf een wetenschapper met een witte labjas aan. Zet je veiligheidsbril op en ga aan de slag met eigen experimenten en proefjes. NEMO’s Kettingreactie in deze vakantie extra vaak te zien.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nemo Science Museum Amsterdam met kinderen

Kinderactiviteiten – Amsterdams Museum Het Schip

Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is hét museum over de Amsterdamse School. Honderd jaar geleden ruilde deze architectuurbeweging de sobere stijl van toen in voor speelse en fantasierijke vormen. De prachtige gebouwen die de architecten destijds ontwierpen zijn nog altijd door heel Nederland te bewonderen. Maar het bleef niet bij huizen, winkels en kantoren. De architecten hadden ook oog voor de binnenkant en ontwierpen bijvoorbeeld originele, schitterende tafels en stoelen, lampen en vele andere voorwerpen.

Je hoeft je deze vakantie niet te vervelen, want bij Museum het Schip kun je in de herfstvakantie op dinsdag- en donderdagmiddag de handen uit de mouwen steken en lekker aan de slag in het ambachtenlokaal! Zo kan je aan de slag gaan met een Gaudi mozaïek of een linosnede maken.

Hier vind je meer informatie.

Expeditie Noordpool – Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de herfstvakantie van 19 t/m 27 oktober 2019 zijn er in Het Scheepvaartmuseum, dagelijks de leukste en spannendste binnen- en buiten activiteiten voor de hele familie met als thema ‘Expeditie Noordpool’. Er is een speciaal kleuterprogramma met voorleesavontuur, een avontuurlijke familierondleiding en je kunt een kijkje nemen aan boord van een echte ijsbreker. Neem een kijkje aan boord van het meer dan honderd jaar oude stoomschip ‘Christiaan Brunings’. Dankzij de stoere schepen als deze ijsbreker bleven de Nederlandse waterwegen ook in de koudste winters bevaarbaar. Ga mee op ontdekkingsreis. Alle extra activiteiten zijn gratis met een museumentreebewijs. Kom op tijd want er is beperkt plaats. Aanmelden kan alleen op de dag zelf in het museum.

Meer informatie vind je hier.

Museum het Speelklok

Bezoek deze herfstvakantie,  Museum Speelklok en beleef dagelijks de muzikale familievoorsteling ‘Museumvlieg’. Een voorstelling voor jong en oud waarin de mannen van theatergroep Dender onder begeleiding van live muziek en cartoongeluiden de strijd aangaan met een stel harige insecten. Voor iedereen met fantasie en ijzersterke zenuwen! Durf jij het aan? Ook is er in de eerste week van de vakantie genoeg te doen voor de kinderen. Dan krijgen zij namelijk de kans om hun eigen muziekdoosje te knutselen en versieren.

Meer informatie vind je hier.

Pit Veiligheidsmuseum – Almere

In de herfstvakantie is er bij PIT in Almere van alles te beleven, vooral voor families met kinderen! Verkleed je als politieagent, doe de politiespeurtocht, ontmoet de politie en haal je skelterrijbewijs. Ben jij geschikt voor de politie? Ontdek de wereld van politie, brandweer en ambulance met het hele gezin. PIT is in de herfstvakantie ook open op maandag.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Paw Patrol bij Pit Veiligheidsmuseum

Inktmonsters – Museum Meermanno Den Haag

Elke vakantie biedt Museum Meermanno verschillende leuke activiteiten aan voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de komende vakantie is dat inktmonsters. Uit vlekken ontstaan de meest rare monsters! Ook Quentin Blake (illustrator van bijna alle verhalen van Roald Dahl) had geen problemen met een vlekje. Bij de workshop ‘Inktmonsters’ gaan we eerst kijken naar zijn prachtige tekeningen en daarna ga je zelf doodenge monsters maken met vlekken. In samenwerking met Festival de Betovering.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museum Meermanno met kinderen

Madurodam

In Madurodam zijn in de herfstvakantie de deuren open gegaan van de nieuwe, spectaculaire indoor attractie de Waterwolf. In het levensgrote gemaal de Cruquius mochten de eerste ‘stoombedienders’ samen ’s werelds grootste stoommachine bedienen om van water land te maken. De nieuwe familieattractie de Waterwolf neemt de bezoekers tijdens een zinderende show mee in het verhaal over Nederlands meest indrukwekkende overwinning in de strijd tegen het water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer. Een iconische attractie over een iconisch Nederlands verhaal.

Meer informatie vind je hier.

Dino’s in Duinrell

Tussen de achtbanen op Duinrell staat een gigantische brullende T-Rex. En even verder bij de ligweide van het Tikibad torent een 15 meter hoge Omeisasaurus boven de attracties uit. Ben jij gek op dino’s? Ga dan in oktober naar Duinrell, want tijdelijk zijn hier tussen de attracties op Duinrell zijn 21 levensgrote dino’s verstopt. Ze brullen, bewegen en de vleesetende dino’s zien er gevaarlijk uit met hun vlijmscherpe tanden. Kinderen kunnen in de hele maand oktober, als een Duinrell-ranger, met een speurtocht op zoek gaan naar de verschillende dinosaurussen. Je vindt bekende dino’s op Duinrell, zoals de T-Rex en Omeisasaurus, maar ook minder bekende dinosaurussen zoals de Mosasaurus en Yangchuanosaurus. Kinderen leren onderweg spelenderwijs meer over de dino’s, zoals waar ze vroeger geleefd hebben en wat ze aten. Onderdeel van de speurtocht is om een originele Dino-foto (of -video) te maken en deze te delen met hashtag #duinrell via Instagram. Op 1 november kiest Duinrell de leukste dino-foto uit en de winnaar wint een weekendje Duinrell. Voor deze speurtocht hoef je niet extra te betalen.

Meer informatie vind je hier.

Dinoland in het donker – Dinoland Zwolle

Tijdens ‘Dinoland in het donker’ worden de dinosaurussen sfeervol uitgelicht en zorgen rookmachines voor een spannende sfeer. Naast alle activiteiten die bij een normaal entree inbegrepen zijn, worden er diverse extra activiteiten georganiseerd. Overdag wordt de spectaculaire dinoshow opgevoerd en is er veel te doen. Het park is tijdens deze dagen extra lang geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Linnaeushof

Ben jij op zoek naar een leuk dagje uit met kinderen in de herfstvakantie? Kom dan lekker buiten én binnen spelen bij Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa! Dit jaar zijn er extra indoor activiteiten zodat er ook op dagen met minder mooi weer genoeg te beleven is. Zo is er onder andere een stormbaan, verschillende shows, een kinderdisco en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Beleefweek – Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Oktober is wandelmaand en RBT Heuvelrug & Vallei speelt hierop in door on- en offline campagne te voeren in samenwerking met o.a. Route.nl en Routebureau Utrecht. Op de Heuvelrug vind je ook veel verschillende wandelevenementen voor jong en oud, perfect om je hoofd lekker leeg te maken. Ga op pad met een gids of boswachter en ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug of ga met je (klein)kinderen op paddenstoelenexcursie. Bij elke stap die je zet geniet je van uitgestrekte natuurgebieden, heerlijke wandelpaden om te (ver)dwalen, karakteristieke en historische dorpen en prachtige kastelen en buitenplaatsen. De herfstvakantie (20 t/m 28 oktober) staat in het teken van de Beleefweek. Tijdens deze beleefweek zijn er volop activiteiten voor jong en oud om te ervaren wat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo uniek maakt.

Meer informatie vind je hier.

Peuters in het Wild – Amsterdamse Bos

Is jouw peuter een boswachter in de dop? Kom dan mee met Peuters in het Wild. Eerst gaan we lekker buiten spelen en het Bos ontdekken, daarna gaan we in de tuin van De Boshalte (vlakbij De Boswinkel) luisteren naar een verhaal of we doen een spel. Elke woensdag een ander thema.

Meer informatie vind je hier.

 

Kabouterdag – Landgoed Schothorst

Kabouterdag is een gezellige familiedag met veel activiteiten voor kinderen die van buitenspelen houden. De ‘kabouters’ zijn op die dag druk met tal van activiteiten. Er is een kabouterorkest, speurtocht, spelletjes, schminken en creatieve workshops. We werken nog aan het definitieve programma.

Meer informatie vind je hier.

 

Kabouterweken – Staatsbosbeheer

De herfstvakantie vieren we bij Staatsbosbeheer met de kabouterweken. Maar ook het seizoen van paddenstoelen, van eikels en kastanjes zoeken. Van blaadjes schoppen in het bos en plassen stampen. Dus ga lekker naar buiten en geniet van de uitbundige geuren en kleuren van dit seizoen. Tip van de boswachter: laarzen aan en vies worden mag! Kom met je eigen kabouters speuren naar echte kabouters. Uitgedost met puntmuts en rode wangen volgen jullie een route door de natuur, met een knapzak op je rug gevuld met wat lekkers maken jullie onderweg leuke opdrachten. De kabouterpaden liggen op verschillende locaties in het land, zodat je nooit ver hoeft te reizen en zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar.

Meer informatie vind je hier.

ING Wilde Buiten Dagen – OERRR

Ben jij stoer, slim en sterk genoeg om een Boswachter van OERRR te worden? En ben je niet bang om vies te worden? Kom dan naar de ING Wilde Buiten Dagen, in de herfstvakantie op 10 locaties in het land.

Hier vind je meer informatie.

 

 

Vis Fantasie – Sealife Scheveningen

Ontdek de verrassende onderwaterwereld in Sea Life Scheveningen en kom oog in oog te staan met haaien, roggen, kwallen, otters en nog veel meer leuke dieren! Elke dag zijn er leuke voerpresentaties en in de schoolvakanties extra (kinder)activiteiten, ook in de herfstvakantie. Voor kinderen is er een speurtocht en kunnen zij hun eigen vis tot leven brengen in het virtuele aquarium: Vis Fantasie! Onlangs zijn er ook twee nieuwe attracties geopend.

Meer informatie vind je hier.

Toekomst Tour Aqua Zoo Friesland

Wist je dat zand voor dieren heel belangrijk is? Sommige dieren gebruiken zand om zich te verstoppen of om in te slapen. Andere dieren gebruiken het juist weer om op te warmen of af te koelen. Wil jij hier meer over weten? Tijdens de herfstvakantie kun je hier spelenderwijs alles over ontdekken tijdens een speurtocht door AquaZoo. Word jij een zandexpert en ontrafel jij het geheime woord? Naast dat er veel over zand te leren is, is zand natuurlijk ook om mee te spelen. Vanaf de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie bevindt de grootste indoorzandbak van Friesland zich in AquaZoo. Deze zandbak is 16 meter lang en 5 meter breed en er past wel 35 m3 zand in! Kom jij spelen, bouwen of graven in de supergrote zandbak?

Meer informatie vind je hier.

Veluws Zandsculpturenfestijn

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is een jaarlijks terugkerend evenement waarin ieder jaar een ander thema centraal staat. Dit jaar is het thema “Hollandse Meesters”. Schilderijen en het leven van de bekende Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw komen tot leven in Garderen. Onder andere de bekende Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, het Meisje met de Parel, het Melkmeisje en nog veel meer schilderijen zijn te bewonderen. Ook het leven van de schilders, een lijstenmakerij, een weverij en een schildersatelier zijn in zand uitgebeeld.

Hier vind je meer informatie.

Ontmoet Belle – Slot Zuylen

In de herfstvakantie worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud(er), en voor ieder weertype in en om Slot Zuylen. In de bijzondere kasteeltuin kan heerlijk gelopen worden tussen de bomen en in het kasteel worden speciale familierondleidingen georganiseerd. Op interactieve wijze laten de gidsen de vertrekken van het prachtige Slot zien. Kinderen kunnen wegdromen bij de mooiste verhalen over de adellijke families die het kasteel eeuwenlang bewoonden.

Maar er is meer! Op woensdag zal het interessante familiecollege ‘In Belle’s voetsporen’ plaatsvinden. Tijdens dit college wordt de historische bewoonster Belle van Zuylen in een bijzonder voetlicht gezet. Belle-fanaat en meesterverteller Gert van Schuppen neemt iedereen mee naar de achttiende eeuw, naar het dagelijkse leven van Belle in Slot Zuylen. Een theatraal stuk die Belle dichterbij brengt dan ooit!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Halloween uitjes met kinderen; groot overzicht met activiteiten in Nederland

Herfstvakantie in het Maaspodium

Deze herfstvakantie biedt het Maaspodium je een vakantie vol voorstellingen om stil van te worden. We beginnen de vakantie met de voorstelling Tim Tim (2+), voor 4+ is er Dagdonker en Hieperdepiep…Amboula! en voor 6 jaar en ouder hebben we maar liefst vier voorstellingen: Wie niet weg is, is gezien!, Tuinieren met slagwerk, De nachtwaker en Stilte. Na afloop van de voorstelling kun je meedoen aan de (gratis) Silent disco workshop.

Klik hier voor het volledige programma.

Griezelen – Huis ten Bergh

Tijdens de herfstvakantie kun je in het kasteel een gruwelijk griezelige kasteeltocht meemaken. Het kasteel is natuurlijk een superplek om te griezelen, met al die enge nisjes, gangen en kelders…. Het programma is geschikt voor meisjes en jongens vanaf 5 jaar. Ouders en grootouders zijn van harte welkom om mee te doen. Kinderen worden uitgenodigd om zo eng mogelijk verkleed naar het kasteel te komen!

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Huis ten Bergh kasteel: Rondleiding met kinderen

Heksenverhalen de Peel

Een avondwandeling in De Groote Peel is bijzonder en ook een beetje spannend. Kun je daar wel tegen? Kom dan zaterdag genieten en griezelen tijdens een sfeervolle wandeling met spannende heksenverhalen.

Heksen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding, zodat er veel verhalen over heksen de ronde doen. Sommige zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen, andere zijn fictief. Ze werden vaak verteld om mensen bang te maken of om het volk op te zetten tegen mensen, meestal vrouwen, die werden beschuldigd van hekserij. Gevolg van die angst en beschuldigingen was een gruwelijke heksenvervolging, die veel onschuldige slachtoffers maakte, zelfs in de Peelstreek.

Veel verhalen over heksen, verzonnen of ‘echt’, zijn opgeschreven en van generatie op generatie overgeleverd. Genoeg materiaal dus voor een Heksenverhalenavond op zaterdag. Dan delen vijf leden van Vertelclub Veldhoven die je onderweg tegenkomt elk een heksenverhaal, ook uit het grijze verleden van De Peel. Na afloop brandt de vuurkorf en is er een drankje bij de Peelboerderij.

Meer informatie vind je hier.

Heksendoorn – Hellendoorn

Tijdens Heksendoorn in oktober, heeft Opperheks Odelia het voor het zeggen in Avonturenpark Hellendoorn. De hele familie kan genieten van haar magische, spannende maar vooral gezellige wereld met nieuwe shows en attracties. Zo hebben Kareltje en Jasmijn samen met Odelia een speciale theatershow, kun je op avontuur in het doolhof, opent het Horror Hotel ook dit jaar haar deuren en is er een echte magic show met illusionisme in de Discovery Club.

Houd je van een beetje griezelen? Dan kun je lekker griezelen tijdens de Heksendoorn-avonden. Op deze avonden wordt het allemaal net een beetje spannender. Alle bekende attracties zijn open, er lopen vanaf 18.00 uur griezels door het park en er is een tweede spookhuis geopend. De Heksendoorn-avonden duren tot 20.00 uur en worden afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow om 20:15 uur.

Hier vind je meer informatie.

Halloween – Julianatoren

Op alle openingsdagen in oktober is het een héél klein beetje griezelig bij Kinderpretpark Julianatoren. Maar vooral heel gezellig! Want als de eerste blaadjes van de bomen vallen is het tijd voor Halloween. Het park is daarom prachtig versierd. Kom verkleed en show je outfit op de Griezelcatwalk en maak kans op te gekke prijzen. Spook mee bij Jul’s Griezelfeest. Maak een tocht door het Griezeldoolhof, gemaakt van stro, waarin echte griezels ronddwalen. Dans de griezelpassen mee met Julia tijdens haar Halloween Dansles. En griezel samen met Meneer Kaasgaaf, Mevrouw Suikerspin, Jul & Julia tijdens de Spookshow “De spoken van Griezelstijn”. #HalloweenindeJulianatoren is te gek!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Halloween bij Koningin Julianatoren Apeldoorn

Kinder Halloween – Speelpark Klein Zwitserland

Griezel, gruwel, spook en spanning! Officieel valt Halloween op 31 oktober, maar in Speelpark Klein Zwitserland kun je de hele maand gezellig beven en bibberen. Het park is schitterend versierd met honderden pompoenen en vliegende vriendelijke spoken. Ook kun je Halloween Avonturenuurtjes beleven zoals pompoen snijden en je kunt zelf marshmallows roosteren. De Adventure Golfbaan is in oktober volledig in Halloweensfeer. Je beleeft het allemaal bij grootste Halloweenfeest voor kinderen in Nederland!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pompoen recepten; van pompoenpitten roosteren, soep maken, pompoen uit de oven, vegan of zoet gerecht bereiden

Halloween – Plaswijkckpark

Deze herfstvakantie is het weer griezelen geblazen in Plaswijckpark. We hebben kriebelende kruipers, heksen, spoken en andere engerds. De hele week zijn er spookachtige activiteiten en voor de echte helden zijn er ook dit jaar weer speciale avondopenstellingen. ‘s Avonds worden de echte griezels wakker, dus pas maar op!

Je kunt de hele herfstvakantie van 11:00 uur tot 17:00 uur knutselen, heksenbezems maken of geschminkt worden als je favoriete griezel. Zoek je meer spanning? Kom dan in het donker Plaswijckpark ontdekken. Pas wel op want dan sluipen er flink wat engerds rond. Ze zitten door het park verstopt. Op woensdag kun je ‘s avonds van 18:00 tot 21:00 uur komen griezelen. Wij houden hiervoor een adviesleeftijd tot en met 7 jaar aan. Vrijdagavond is voor de echte durfals. Dan kun je griezelen van 19:00 uur tot 22:00 uur. Wij houden hiervoor een adviesleeftijd van 8 tot en met 12 jaar aan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! 

Halloween Days & Nights – Toverland Sevenum

Attractiepark Toverland staat vanaf zaterdag 12 oktober in het teken van Halloween, met Halloween Days in de gehele herfstvakantie en Halloween Nights op acht avonden. De Halloween Nights worden dit jaar spectaculairder dan ooit, met maar liefst 100 scare actors, vijf scare zones, twee spookhuizen, een doolhof en een nieuwe walkthrough experience. De avonden worden om 22.45 uur afgesloten met een magische vuurwerkshow. Tijdens de Halloween Days zijn er spannende Happy Halloween-activiteiten voor de hele familie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Toverland Sevenum

Last-minute Center Parcs

Weer of geen weer, de herfst is heerlijk bij Center Parcs. Zeg deze herfstvakantie JA tegen mooie momenten samen, in Center Parcs natuurlijk! Want wat het weer ook doet, bij Center Parcs is er binnen en buiten genoeg te beleven! Bij ons ben je in de herfstvakantie in ieder geval verzekerd van:

  • Compleet ingerichte accommodaties met privétuin.
  • Een zomers gevoel in subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo – altijd 29 graden!
  • Het overdekte tropische centrum met ruime keuze aan restaurants, shops en entertainment.
  • Gethematiseerde herfst- en Halloween-activiteiten zoals leuke workshops.
  • Parken in de mooiste natuurgebieden – met leuke uitstapjes alom.

Vanaf €299 inclusief verplichte kosten is gebaseerd op een 4-persoons Comfort cottage op de Limburgse Peel en Het Meerdal.

Last-minute Landal

Speciaal voor de kinderen wordt er ook bij Landal in de herfstvakantie van alles georganiseerd. Speur onder begeleiding door de natuur, rooster marshmallows bij het kampvuur of maak een heerlijke pompoensoep. Aan gezellige activiteiten geen gebrek!

  • Binnen- en buitenfaciliteiten: gezellige terrassen, midgetgolf, indoorspeelparadijs en meer.
  • Altijd midden in de natuur: bos, strand, water, hei of bergen.
  • Sfeervolle accommodaties op 87 parken in 9 landen.
  • Bollo: ontmoet de allergrootste kindervriend!

Boek nu snel een verblijf in de herfstvakantie en ontvang tijdelijk tot 35% korting.

Heb jij al plannen voor de herfstvakantie?

Autumn crown leaves stockphoto from Shutterstock

Lees ook