Skip to Content

Diervriendelijke mode; imitatie alternatieven op echt bont & leer

Diervriendelijke mode; imitatie alternatieven op echt bont & leer

Als je kijkt naar wat er dit jaar aan wintermode in de winkels te vinden is, is dat er opvallend veel gebruik wordt gemaakt van ‘dierlijke’ materialen zoals bont en leer. Zowel voor kinderkelding als dames- en herenmode. Of het nu gaat om jassen, kragen, schoenen, broeken het kan allemaal.

Echter de noodzaak om kleding op een diervriendelijke wijze te vervaardigen, speelt een steeds belangrijkere rol. Het gebruik van nepbont, ook wel bekend onder de naam faux fur, wordt als een goede vervanger voor echt bont gezien.

Zo kun je toch met die zachte of hippe schoenen lopen, maar dan zonder dat er dieren voor hebben moeten lijden. 

Faux fur

Wil je een bijdrage leveren aan dierenwelzijn en het milieu, dan is het dus om meerdere redenen goed, te kiezen voor imitatiebont, als je een jas gaat kopen. Zo wordt het jou mogelijk gemaakt, een heerlijk fluffy jas te dragen, die de kenmerken heeft van een bontjas.

Groot voordeel is, dat hier geen dierenleed aan te pas komt.

Niet alleen wordt op deze manier voorkomen, dat dieren moeten lijden voor de productie, het reinigen van een imitatiebontjas is ook nog eens een stuk eenvoudiger. Je kan een faux fur-jas gewoon in de wasmachine uitwassen.

Het is hierbij wel aan te raden, dit op een handwasprogramma te doen.
Waar een echte bontjas aantrekkelijk is voor motten, is daar bij imitatiebont geen sprake van.

Ga jij shoppen voor een imitatiebontjas, dan zal de keuze enorm zijn. Lange jassen met capuchon, korte jassen in panterprint of één kleur, er is voor elk wat wils zoals je kan zien bij de creenstone jassen.

Fake leather

Wanneer je erbij stilstaat, hoeveel producten van leer worden vervaardigd, dan is het voordeel van nepleer direct duidelijk.

Bij het maken van meubels, schoenen, tassen, broeken zoals van het merk cambio en banken wordt normaal gesproken leer toegepast. Voor al deze producten is de fake leather-variant, een geweldige oplossing.

Ook hier hebben beide varianten zo hun voor- en nadelen. Voor leer geldt qua voordelen, dat het duurzaam is en een authentiek gevoel geeft. Nadelen zijn echter dat het snel kan scheuren en de kleuren en glans nemen af, naarmate het product ouder wordt.

Ook het feit dat leer een sterke geur met zich mee kan brengen is niet bepaald positief te noemen.

Voor fake leather geldt als voordeel, dat het geen vocht doorlaat. Verreweg het grootste pluspunt is wel de diervriendelijkheid. Nappaleer is bovendien eenvoudig te reinigen. Nadeel is dat kunstleer de neiging heeft, goedkoper aan te voelen.

Bovendien is fake leather een stuk minder duurzaam dan echt leer.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het dierenwelzijn, dan is het dus goed om de materialen op dierlijke basis te vervangen, door vezels op synthetische basis. Hierbij kom je modieus voor de dag, zonder schade te berokkenen aan dierenwelzijn.

Zeker weten?

Hoe weet je zeker dat je met imitatiebont te maken hebt:

  • Als je het “bont” tussen je wijsvinger en duim wrijft, dan voelt imitatiebont wat stroef en plakkerig aan. Echt bont daarentegen heeft een gladde, zijdezachte constructie.
  • Bij faux fur prik je met gemak door de onderlaag van het synthetische materiaal heen. Zou je dit bij echt bont doen, dan wordt het doorprikken een stuk lastiger. Hierbij moet je door de stugge huid of het leer proberen te prikken.
  • Door te blazen, zal je merken, dat bij nepbont de samenstelling een stuk egaler is. Waar je ook blaast, de haartjes zullen overal dezelfde dikte hebben. Bovendien is de kleur van de haren hetzelfde en is het vervaardigd op een stoffen onderlaag.
  • Blaas je bij echt bont, dan is de onderste laag heel pluizig. Bovendien is de kleur vaak anders en steken er dikke, lange haren uit.

Wil je echt de proef op de som nemen, dan kun je een paar haartjes uittrekken en dit dicht bij een vlam houden. Een echte pelshaar zal verschrompelen en verschroeien.

Doe je ditzelfde bij een imitatiehaar, dan zal dit enorm gaan ruiken naar verbrand plastic en zullen zich bolletjes verbrand plastic vormen. Bovendien zal de stank aanzienlijk zijn.

Invloed op milieu

De meningen over de invloed van faux fur en fake leather op het gebied van milieu lopen erg uiteen. Het is nog niet bekend, hoe de uitwerking van van beide toepassingen zal zijn op het milieu.

De producten gaan immers minder lang mee, dan de echte varianten, omdat ze nu eenmaal minder sterk zijn. Feit blijft, dat de invloed van de productie van nepbont en nepleer, zich sowieso terugbetalen, op het gebied van dierenwelzijn.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *