Tijdens de herfst worden de dagen korter en kan het ook flink afkoelen, dan is het heerlijk om binnen te zitten met een kacheltje aan en dekentje over je schoot. Of gezellig met zijn allen aan tafel om te knutselen. Populaire herfstthema’s zijn egeltjes, paddenstoelen, spinnen etc. waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen die je eerst buiten verzamelt. Van gekleurde herfstbladeren tot kastanjes en eikeltjes. Heerlijk om het interieur mee te versieren en het binnen ook gezellig te maken voor de dagen binnen. Hieronder vind je de leukste ideeën voor herfstknutselen.

Herfstknutselen

Vetbollen maken

Als het kouder wordt is het voor de vogeltjes lastiger om voedsel te vinden, je kunt ze helpen door het maken van vetbollen. Deze kun je heel eenvoudig maken met vogelzaad, pinda’s en frituurvet.

Lees ook: Vetbollen maken voor vogels.

Kriebelspinnen maken

Met kastanjes, strijkkralen en chenille maak je deze vrolijk gekleurde spinnetjes die je vervolgens mooi in een spinnenweb kan ophangen.

Lees ook: Kriebel spinnen knutselen met kastanjes

Paraplu knutselen

Van een papieren bordje en wat gekleurd papier en verf maak je deze vrolijke parapluutjes. Met een touwtje hang je er wat regendruppels onder en klaar.

Spinnenwebben maken

Een klassiek knutselwerkje dat je vast vroeger wel eens hebt gemaakt; kastanjes waarin satéprikkers worden geprikt en vervolgens touw tussen wordt gesponnen zodat je een spinnenweb krijgt. Door te werken met vrolijke kleurtjes krijg je een kleurrijk geheel.

Gekleurde eikeltjes

Heb je heel veel eikeltjes gevonden? Ontdoe ze dan van het hoedje, even in een verfbadje, hoedjes er weer op lijmen en klaar is je vrolijk gekleurde decoratie voor bijvoorbeeld op tafel of bij een kaars.

Herfstboom verven / stempelen

Met lege wc-rollen kun je deze herfstboom verven. Je maakt eerst de stam met bruine verf en vervolgens met groen, geel, oranje en rood stempel je met een lege wc-rol de bladeren.

Herfst blad contouren

Leg een herfstblad dat je buiten hebt gevonden op een wit blad en krijt vervolgens met wasco de omtrek en wrijf dit uit. Of gebruik bijvoorbeeld ecoline. Als je het blad weg haalt houd je de contouren over.

Gekleurde spinnenwebben

Houdt je kind heel erg van kleuren en tekenen? Teken dan met zwart een ster op een papier, en laat vervolgens daar lijntjes tussen trekken. Zo ontstaan er heel veel vakjes die je allemaal een ander kleurtje kan geven. Met touw maak je een kleine pomponspin en klaar.

Zoutdeeg egeltjes

Met zoutdeeg kun je deze schattige egeltjes maken. Met het deeg of klei maak je het lijfje en de vier pootjes. Vervolgens twee oogjes er in plakken en met satéprikkers de stekeltjes. Heel lief zijn deze mama en baby. In plaats van satéprikkers kun je bijvoorbeeld ook penne (pasta) gebruiken.

Herfstboom aboriginal art

Nog een herfstboom om te verven; ook dit keer begin je weer met de stam die je maakt met bruine verf. In plaats van een wc-rol voor de bladeren gebruik je nu echter wattenstaafjes om heel kleine stipjes te zetten voor de bladeren.

Bladerdieren

Heb je mooie herfstbladeren verzameld? Gebruik