Paarse heidevelden zijn een prachtig en magisch fenomeen. Heidevelden door heel Nederland krijgen aan het einde van de zomer een prachtige paarse kleur omdat ze dan volop in de bloei staan. Eind augustus of begin september is de volle paarse kleur op zijn mooist te bewonderen. Ideaal om mooie foto’s te maken, of te bezoeken voor een wandeling of fietstocht. Wist je dat er in vrijwel iedere provincie in Nederland wel heidevelden zijn te vinden? Zelfs in de Randstad is het mogelijk om de heide te bezoeken! Vroeger was een groot deel van Nederland bedekt met heide in plaats van de bossen die we nu kennen, er was namelijk in de Middeleeuwen sprake van overbegrazing en ontbossing waardoor het zand meer ruimte kreeg en de heide één van de weinige planten was die hier goed op gedeide. Het ene heideveld is wel een stuk groter dan de andere. Maar naar welke heidevelden moet je nou gaan? Hieronder staan de tien mooiste heidevelden van Nederland op een rijtje. Het leuke? Ze zijn allemaal nét wat anders dus het is iedere keer weer een verrassing!

Brabant

Kampina

Dit is een natuurgebied in Noord-Brabant tussen Boxtel en Oisterwijk dat binnen dit rijtje past gezien de prachtige heidevelden en de bijzondere slingerende beekjes. Het is het leefgebied van vele dieren en planten. Het vormt een oase van rust, Brabant zoals het als geheel ooit was. Je kunt een wandeling maken door de heide die eindigt bij een hoge uitkijktoren. Vanuit hier heb je prachtige uitzichten, je komt ogen tekort!

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Dit grote natuurpark ligt op de grens met België, net onder Bergen op Zoom. Een bijzonder gegeven is dat de grens dwars door dit gebied heen loopt. Het gebied mag hierom ook geen ‘Nationaal Park’ genoemd worden. In Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide vind je naast uitgestrekte bossen vol oude beukenlanen ook sprookjesachtige heide. Een prachtig gezicht en een fijne locatie voor jong en oud.

 • Loonse en Drunense Duinen
 • Maashorst
 • Rucphense heide
 • Strabrechtse Heide

Drenthe

Nationaal park Dwingelderveld

Dit nationaal park in Drenthe staat met name bekend om de grootte en de stilte. Het is het grootste natte heidegebied in West-Europa. Twee schaapskudden met herder houden hier de heide in topconditie. Met kinderen is een bezoek aan de schaapskooi altijd een aanrader. De kenner zal bevestigen dat de kwaliteit van de natuur hier optimaal is. Dit is prettig voor de planten en de dieren, maar ook voor jou als toerist. De mogelijkheden zijn werkelijk waar eindeloos. Beleef de heidevelden bijvoorbeeld te voet of op fiets. Zo is er een struinroute waarbij je dwars over de heide loopt. Zoek je iets bijzonders? Loop dan eens een nachtwandelroute, die hebben ze namelijk ook. Bij het bezoekerscentrum vind je de Wereld van Oerrr met een waterspeeltuin en een leuke speurtocht om meer te leren over de natuur.

 • Balloërveld
 • Doldersum
 • Fochteloërveen (op grens met Friesland)
 • Mantingerveld

Flevoland

 • Larserbos

Friesland

 • Drents-Friese Wold
 • Friese Wouden

Gelderland

De Posbank

Dit heideveld is het meest bekende heideveld van Nederland en valt binnen de grenzen van nationaal park Veluwezoom. De Veluwezoom is in tegenstelling tot de Hoge Veluwe kosteloos toegankelijk. De heideheuvels bij de Posbank zijn hier absoluut de moeite waard. Naast de prachtige paarse heide vind je ook veel dieren. Wanneer je goed om je heen kijkt en jij je oren spitst, zal je nieuwsgierige dieren ontdekken die zich gedurende de broedperiode graag laten zien en horen. De Posbankroute is niet alleen te lopen, maar ook te fietsen of te berijden te paard. Bovenop de Posbank vind je een uitkijkpunt en daar starten ook diverse wandelingen. Er is hier ook een bezoekerscentrum en parkeerplaats dus je kan er helemaal met de auto komen.

Tip: Heb je een lange dag gehad? Huur een fluisterboot op het Veluwemeer en geniet van de zonsondergang. De mogelijkheden zijn eindeloos en ze staan garant voor een leuk dagje uit, ook voor de kinderen.

Grote Veld

Dit prachtige grote gebied in Gelderland bij Vorden dankt zijn naam aan de tijd dat het nog één groot veld was waar vele schapen graasden. Tegenwoordig is het een gebied dat niet ontbreekt aan variatie en dynamiek. Met name is hier veel bos te vinden vol met naaldbomen. Tussen de stukken bos in vind je kleine heidevelden, dit zorgt voor een bijzonder aanzicht. Heb je geluk en blijf je alert? Dan kom je misschien wel een raaf tegen; wie vindt hem als eerst?

 • Deelerwoud
 • Ginkelse Heide
 • Hoog Buurlo
 • Loenermark
 • Noorderheide

Groningen

 • Oude Veenkoloniën (Slochteren)

Limburg

Brunssummerheide

De Brunssummerheide in Zuid-Limburg verrast vele bezoekers jaarlijks weer. De uitzichten zijn hier namelijk eindeloos. Ook zijn hier afwisselend veel waterplaatsen te vinden. De Brunssummerheide is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar meer dan slechts heide, het is namelijk een erg afwisselend natuurgebied. Van naaldbossen tot zandvlaktes, de Brunssummerheide heeft het in huis. Deze afwisselingen zorgen er daarnaast voor dat veel verschillende diersoorten hier leven, in alle soorten en maten.

Mookerheide

De Mookerheide heeft een rijke geschiedenis en kenmerkt zich als een prachtig gebied vol heidevelden en bebossing. De Mookerheide ligt in de schaduw van de grote stad Nijmegen, het is vanuit de stad ongeveer een kwartier rijden. Juist dat geeft de Mookerheide haar charme. Het biedt daarnaast prachtige uitzichten over rivier de Maas. Dit biedt ook weer mogelijkheden tot recreatie op het water. Ook varen in Nederland kan leuk zijn. Huur een fluisterboot en geniet van de pure rust. De dag zal voorbij vliegen!

 • Groote Heide
 • Mechelse Heide
 • Meinweg
 • Nationaal Park de Maasduinen

Noord-Holland

Het Zwanenwater

Dit is een natuurgebied in de Noord-Hollandse duinen vlak bij Callantsoog. Ook in dit ‘uithoekje’ van het land mag het niet ontbreken aan prachtige natuur. Twee grote meren domineren dit gebied vol met grasland en heide. Daarnaast leven hier vele verschillende soorten vogels die zich graag laten zien. Ben je te laat voor de heide? In de winter staat het hier vol met bijzondere en soms zeldzame paddenstoelen. Ben je wel op tijd, dan geniet je van prachtige paarse heide binnen een gevarieerd landschap. Het gebied kent verder veel water en ligt in de buurt van de zee, voor vaarliefhebbers zijn er dus mogelijkheden genoeg.

Bollekamer Texel

Texel is niet de eerste locatie waar je aan denkt als je het hebt over heide. Ook op dit grote Waddeneiland bloeit de heide echter volop! Uitgestrekte heidevelden zijn te vinden in de duinen tussen ’t Horntje en De Koog. Je zult versteld staan van de daadwerkelijke grootte van deze heidevelden. Je vindt hier bijzondere uitzichten voor leuke foto’s en mooie herinneringen. Bekijk bijvoorbeeld de heide met de welbekende Texelse vuurtoren op de achtergrond. Ben je met het hele gezin op Texel, dan mag een bezoekje aan de heidevelden niet ontbreken.

 • Schoorlse Duinen
 • Tafelbergheide (Blaricum & Huizen)
 • Zuiderheide (Hilversum & Laren)

Overijssel

Sallandse Heuvelrug

https://www.staatsbosbeheer.nl/-/media/salland/salland-heide-wandelpad-slider.jpg?mw=1120&hash=CE18DF703E8E2372064E5E3A439125A66B7993EB

Het Overijsselse Salland staat bekend om de prachtige heidevelden, met name rond de Holterberg en Sprengenberg. Die heidevelden zijn juist hier zo mooi, omdat een vrij groot deel van de Sallandse Heuvelrug droog en hoog ligt. De Sallandse Heuvelrug vertoont op meerdere plekken een vredig schouwspel vol bloeiende heide. Het is daarmee een goed alternatief op de Veluwe. De heide is hier namelijk minstens net zo mooi, alleen het is er veel rustiger. Je kan hier trouwens ook grazende Schotse Hooglanders tegenkomen. Een ander voordeel van de Sallandse Heuvelrug is de ligging vlak bij rivier de Regge waar de kinderen lekker kunnen afkoelen.

 • Buurserzand
 • Lemelerberg

Utrecht

 • Kaapse Bossen
 • Landgoed Heidestein

Zeeland

 • Gadrabos op Schouwen-Duiveland

Zuid-Holland

 • Nationaal Park Hollandse Duinen (bij Den Haag)

Welke heide is bij jou favoriet?

Linda van Aken