Skip to Content

Hartslag baby in buik horen met hartjeshoorn of wc-rol

Hartslag baby in buik horen met hartjeshoorn of wc-rol

De eerste keer de hartslag van je baby horen: het is en blijft zo bijzonder en zo’n overweldigend bewijs dat daar binnenin je, een echt nieuw leventje aan het beginnen is.

Toen de echo’s nog niet standaard uitgevoerd werden, was het ook nog eens echt het allereerste wat je echt van je kindje meemaakte. Want meer bewijs dan het streepje op het teststaafje had je niet!

Nu wordt het hartslagje van je baby iedere controle uiteraard gecontroleerd. Maar hoe zit dat thuis? Kun je dan ook iets doen om dit heerlijke geluid te kunnen horen?

Hartslag baby in buik horen

De hartslag van je baby is razendsnel. Dit is geen teken van stress: dit hoort zo! Normaal is dit zo’n 150 tot 160 slagen per minuut.

Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe rustiger het zal gaan klinken. Maar dan nog is het altijd nog veel sneller dan je eigen hartslag. Rond 37 weken zal het rond 120 tot 130 slagen per minuut liggen (als je kindje in een rustpositie verkeert).

Een verloskundige zal bij jouw bezoekjes de doptone tevoorschijn toveren en hiermee je buik betasten. Het is soms even zoeken om het hartje te vinden van de baby. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit.

Door de hartklepjes van de baby worden deze geluidsgolven teruggezonden en deze terugkaatsende geluidjes worden weer versterkt door de doptone.

Hiermee klinkt de hartslag opeens in jouw oren. Overigens zal ze ook tijdens jouw bevalling de doptone kunnen gebruiken om de conditie van het kindje in de gaten te houden. Bij medische bevallingen kan het ook gebeuren dat het met een CTG gebeurt.

De doptone wordt ook wel een doppler genoemd.

Overigens kan de arts of verloskundige later in de zwangerschap ook de stethoscoop gebruiken, maar wat is er nu leuker om als ouders de hartslag van je kindje door de ruimte heen te horen!

Thuis naar hartje luisteren baby

De hartslag van je baby wil je misschien graag vaker horen of je vindt het wel een geruststellend idee om af en toe even te luisteren. Hiervoor kan je diverse dingen gebruiken, van hele simpele dingen tot gewoon een doppler voor thuisgebruik!

Bedenk wel dat je natuurlijk niet zelf moet gaan dokteren! Vertrouw je het niet, ga dan gewoon naar de verloskundige en ga niet zelf aan de hand van de hartslag conclusies trekken!

Hartjeshoorn

Eén van de instrumenten waarmee je naar de hartslag van je kind zou kunnen luisteren is de houten hoorn. Deze koop je al voor 15 euro en is ook zeer geschikt om te geven als cadeautje tijdens de babyshower.

De Prenatal hartjeshoorn kan gebruikt worden vanaf de 26e week van de zwangerschap. Plaats de hoorn op de buik en luister naar het hartje van je kindje. De hartjeshoorn is gemaakt van hout.

Doptone voor thuisgebruik

Er zijn dopplers te koop voor particulieren. Deze apparaatjes zijn wat eenvoudiger in gebruik (maar daardoor natuurlijk ook wel van iets mindere kwaliteit). Meestal kun je met behulp van deze dopplers luisteren vanaf ongeveer 12 weken.

Het fijne aan een doptone is uiteraard dat je als moeder ook deze geluiden hoort! Want zelf je oren op je buik leggen wordt toch een beetje dramatisch…

Hoe gebruik je een doppler?

Een doppler gebruik je eigenlijk vrij simpel:

  • Ga rustig liggen, het is raadzaam om dit met een beetje volle blaas te doen.
  • Smeer je buik zo in dat het apparaatje er goed overheen kan glijden. Gebruik hiervoor een olie of crème.
  • Nu ga je met het apparaatje op zoek naar de hartslag. Verplaats het apparaatje dan ook heel langzaam over je buik.
  • Vraag bij een bezoek aan de verloskundige eventueel om tips waar je het het beste kan proberen, want het kan een behoorlijk zoekplaatje zijn.

Hoe kan je zelf luisteren zonder doppler?

Vanaf zo’n 30 weken kan je ook proberen te luisteren zonder doptone. Alleen zal je daar als moeder niet zoveel aan hebben. De vader kan dan met een toeter of heel simpel met een wc-rol naar zijn kindje luisteren. Door deze toeter of rol op de buik van de moeder te zetten en zijn oor ‘te luisteren te leggen’, kan hij het hartslagje horen!

Tipje: voel je je kindje duidelijk schoppen? Dan kan je een beetje begrijpen waar het ruggetje van de baby moet liggen. Dat is waarschijnlijk de beste plek om te luisteren, want het hartje is het beste hoorbaar bij het schouderblad.

Zorg als man er ook voor dat je de toeter niet met je handen vasthoudt! Doe dit gewoon door het met het oor wat tegen de buik van de moeder te duwen. Zo voorkom je dat je handen de geluiden beïnvloeden.

Appje voor de iPhone!

Helaas alleen voor de gebruikers van een Apple-telefoon, maar er is dus zelfs een app om thuis te kunnen luisteren! De app is ‘Shell by Bellabeat’. Hierbij kan je dus de telefoon gebruiken als een soort doppler en het leuke is: je kan het geluid nog een minuut lang opnemen ook!

Heb je nog vrienden die niet weten dat je zwanger bent? Verras ze met de geluidsopname! En bewaar uiteraard de opname voor later… je kindje zal het vast later ook leuk vinden om te horen!

Bij de Playstore kom je ook wel apps tegen, maar als ik de reviews hierbij zie zijn die niet veelbelovend…

Nog even om over na te denken (of juist niet…)

Bij het schrijven van dit artikel kwam ik nog een leuk verhaaltje tegen over de hartslag van een ongeboren kindje. Of je dit moet geloven of naar het land der bakerpraatjes mag verhuizen, dat laat ik nu eens lekker aan jouzelf over (maar wil je het graag weten, dan zou ik toch liever de echoscopist om raad vragen…):

Bij de controle van de hartslag moet je opletten hoe hoog deze is! Hieraan kan je namelijk zien of je een jongen of een meisje krijgt!

Minder dan 139 slagen per minuut? Dan krijg je een jongen. Meer dan 140? Hoera, een meisje….

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)