Quiche, of hartige taart vind ik altijd één van de lekkerste dingen om te maken. Het maakt niet uit wat je hiervoor gebruikt, ideaal dus voor een restjesdag. In de diepvries ligt er dan ook vrijwel altijd een pakje bladerdeeg, onder andere voor dit soort gerechten. Ik heb het zelfs ooit eens voor een groep studenten gemaakt, die gemiddeld per persoon een halve quiche aten. In totaal had ik twaalf verschillende gemaakt, vega, zonder noten, zonder melk, zonder blauwe kleurstof etc! Hieronder een aantal van mijn favorieten.

Basisingrediënten:

  • Bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 200 cc crème fraîche
  • geraspte kaas
  • Peper / zout

Bereidingswijze:

  • De oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Het bladerdeeg uit de diepvries halen, uitleggen en laten ontdooien.
  • Het vlees garen en eventueel de groenten kort meebakken.
  • De springvorm bekleden met bakpapier of met een antibakspray.
  • De bodem en randen bekleden met bladerdeeg.
  • Wat paneermeel op de bodem strooien om het natte vocht op te vangen.
  • Het groenten / vleesmengsel verspreiden over de bodem.
  • Het ei / melkmengsel over de quiche gieten.
  • Eventueel versieren met het restje bladerdeeg.
  • Ongeveer een half uur in de oven, na afloop even laten afkoelen voor je de springvorm verwijdert.

Varianten op de hartige taart / quiche recepten

Ondanks het feit dat je mij het snelst aan tafel krijgt met tapas, ben ik ook dol op taart. Hartige taart! Je kunt er zoveel kanten mee op en eindeloos variëren in smaak. Ideaal om je groenterestjes in te verwerken en je kunt het al ver voor de maaltijd klaarmaken. De oven doet de rest. Vaak zijn deze hartige maaltijden ook fijn bij een buffet waar er wat langer getafeld zal worden, want warm zijn ze lekker, maar ook lauw of zelfs koud zijn ze nog heerlijk te eten. En zo’n taart is ook zeer makkelijk om mee te nemen. Naar een picknick bijvoorbeeld, of als je wordt uitgenodigd bij iemand om te komen eten of je brengt het bij iemand uit je buurt waarvan je weet dat die het nu even moeilijk heeft. Genoeg redenen dus om eens een lekkere taart te bakken! Ik neem je mee naar de taartenwereld en zal je verrassende recepten laten zien.

Hartige zuurkooltaart

Hartje winter, dan kun je eigenlijk niet zonder stamppot. Heb je weleens gedacht aan een hartige taart met zuurkool? Met rookworst uiteraard.

Het recept vind je hier.

Boerenkool taart

Nog een mooi voorbeeld van een echt winterse taart, hartige taart met boerenkool. Een verrassende combi van zongedroogde tomaatjes en verse peper met boerenkool.

Het recept vind je hier.

Indonesische taart

Oké genoeg over de Hollandse taarten, nu neem ik je mee naar Indonesië. Deze taart is lekker pittig en je kunt hem zo scherp maken als je wilt. Een soort nasitaart zonder de rijst.

Het recept vind je hier.

Mexicaanse taart

Zin in Mexicaans? Dan maak je laagjes tortillawraps met gehakt en groenten. Maak de taart zo hoog je maar wilt. En voeg wat extra pit toe als je daar zin in hebt.

Lees ook: Recept Mexicaanse wraptaart

Italiaanse taart

Een hartige taart op z’n Italiaans heeft natuurlijk een goede pesto en mozzarella erin verwerkt. Maar er gaan nog meer lekkere ingrediënten in, zoals tomaatjes, spinazie, olijfjes en aubergine.

Het recept vind je hier.

Shoarma taart

Ben je dol op shoarma, dan moet je echt dit recept een keer maken. Dit zal je favoriete quiche worden. Eventueel kun je het taartpuntje nog serveren met een goede knoflooksaus om in te dopen. Maak de saus zelf lekker krachtig op smaak.

Het recept vind je hier.

Rode bietjestaart

Spinazie en pijnboompitjes gaan graag in een hartige taart. Deze ingrediënten kom je dus ook vaak tegen als je een recept zoekt. Maar dat er ook nog rode bietjes aan kunnen worden toegevoegd dat lees je maar zelden. En toch kan het! Dat bewijst dit recept. Een zoetig taartje dus en toch hartig.

Het recept vind je hier.

Rodekooltaart

Rodekool kan ook prima worden gebruikt in een hartige taart. Ook dit zal een niet alledaagse kost zijn voor iedereen. Toch is dit wel het proberen waard. Het leuke hieraan vind ik vooral dat je groentes leert eten op een totaal andere manier. Als je het enkel eet als prak bij aardappels en vlees dan kan het op den duur gaan vervelen, of je vind het überhaupt niet lekker op die manier, probeer het dan eens op een andere manier te bereiden en wie weet vind je het dan wel lekker.

Het recept vind je hier.

Mini taartjes met meiknol

Meiknol, meiraap of knolraap, what’s in a name….ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en waarschijnlijk hoort deze voorjaarsknol die voornamelijk in maart te verkrijgen is tot de categorie vergeten groentes. Des te leuker dus om eens kennis te maken met deze knol. En als je ze verwerkt in kleine ieniemienie taartjes zijn ze straks ook ideaal als lunch bij een paastafel.

Het recept vind je hier.

Paasontbijt taartjes

Eieren met spek, klinkt als een Engels ontbijt. Eieren en Pasen gaan ook perfect samen. Dus kun je het paasontbijt perfect starten met deze lieve minitaartjes.

Het recept vind je hier.

Zoete aardappeltaart

Deze hartige taart laat zien dat je met een simpele vervanging van een ingrediënt een net zo lekkere taart op tafel kunt zetten. Door wat aardappels weg te laten en het verder aan te vullen met pompoen of wortels en/of pastinaak heb je weer een andere smaak en kun je het gerecht aanpassen aan het seizoen.

Het recept vind je hier.

Cantharel quiche

Een mooi gerecht zonder vlees of vis. Een typische quiche voor de herfst. Cantharellen zijn zwammen of paddenstoelen die een beetje een grillige uitstraling hebben, ze worden dus ook wel hanenkammen genoemd. Ze zijn een beetje gelig, ruiken naar abrikozen en smaken licht peperachtig. Een mooi product dus voor een mooi taartje. Heerlijk met brie en honingnoten.

Het recept vind je hier.

Galette met peer en kaas

Een andere manier om een hartige taart te maken is een galette. Het is een soort platte ronde knapperige cake of koek met een hartige vulling. Om deze taart te maken heb je geen bakvorm nodig. Je rolt het deeg zo uit op de bakplaat. Het hoeft er dus ook niet pico bello uit te zien, een beetje grillig of slordig mag.

Het recept vind je hier.

Oostenrijkse strudel

In Oostenrijk zijn ze dol op strudel, een soort gelaagd gebak met zoete vulling. Maar wist je dat je hier ook een hartige variant mee kunt maken? Bijvoorbeeld deze mooie hartige strudel met pompoen en spinazie.

Het recept vind je hier.

Zalmtaart

Soms is het een feestje om in de keuken jezelf te overtreffen. Door de courgette en winterpeen in dunne plakken te schaven kun je deze makkelijk oprollen en verdelen over de quiche. Je rolt de zalm met de peen en courgette tot zoveel mogelijk rolletjes om de taart mee op te vullen. Je kunt er voor kiezen om de rolletjes per kleur af te wisselen door de courgette en wortel per rolletje in een andere volgorde te stapelen of juist niet. Hoe je het ook opmaakt, je hebt straks een schitterende taart op tafel om mee te pronken.

Het recept vind je hier.

Hartige taart van filodeeg

Het mooie van een hartige taart is dat je zelf kunt kiezen welke taartbodem je hiervoor wilt gebruiken. Je kunt kiezen voor croissantdeeg, bladerdeeg, hartige taartmix, een zelfgemaakte mix van bloem en boter, een groentebodem of zoete aardappelbodem en dus ook filodeeg. Filodeeg is dun en dus ook niet heel erg machtig, het wordt vaak gebruikt bij loempia’s en het deeg wordt echt lekker knapperig. Gebruik een mooie paddenstoelenmix voor een vollere smaak en maak het lekker romig met ricotta en spinazie.

Het recept vind je hier.

Taart zonder deeg

Zoals ik hiervoor al schreef kun je dus eindeloos variëren met je deeg om een mooie taartbodem te maken. Toch kun je er ook voor kiezen om géén bodem te maken. Een gezond koolhydraatarm gerecht voor als je even wilt opletten met wat je naar binnen krijgt. En kijk eens wat een plaatje, deze kleurexplosie brengt toch het voorjaar op je bord!

Het recept vind je hier.

Als jullie nog een leuke variatie hebben hoor ik het graag.

Lees ook