Quiche, of hartige taart vind ik altijd een van de lekkerste dingen om te maken. Het maakt niet uit wat je hiervoor gebruikt, ideaal dus voor een restjesdag. In de diepvries ligt er dan ook vrijwel altijd een pakje bladerdeeg, onder andere voor dit soort gerechten. Ik heb het zelfs ooit eens voor een groep studenten gemaakt, die gemiddeld per persoon een halve quiche aten. In totaal had ik twaalf verschillende gemaakt, vega, zonder noten, zonder melk, zonder blauwe kleurstof etc! Hieronder een aantal van mijn favorieten.

Basisingrediënten:

  • Bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 200 cc crème fraîche
  • geraspte kaas
  • Peper / zout

Bereidingswijze:

  • De oven voor verwarmen op 200 graden.
  • Het bladerdeeg uit de diepvries halen, uitleggen en laten ontdooien.
  • Het vlees garen en eventueel de groenten kort meebakken.
  • De springvorm bekleden met bakpapier of met een antibak spray.
  • De bodem en randen bekleden met bladerdeeg.
  • Wat paneermeel op de bodem strooien om het natte vocht op te vangen.
  • Het groenten / vlees mengsel verspreiden over de bodem.
  • Het ei / melk mengsel over de quiche gieten.
  • Eventueel versieren met het restje bladerdeeg.
  • Ongeveer een half uur in de oven, na afloop even laten afkoelen voor je de springvorm verwijdert.

Varianten:

  • Traditioneel; Ham / spek en prei.
  • Hawai; Kip, ananas en mango
  • Javaans: Gehakt, sperziebonen, rode paprika en ketjap / sate.
  • Groen; Wilde spinazie, cashewnoten en zalm.
  • Vega; courgette, aubergine en rode ui.
  • Italiaans; salami, broccoli en champignons.
  • Kaasquiche; gorgonzola, Parmezaanse kaas, camembert en emmenthaler
  • Ontbijt; Geitenkaas, bosui, ontbijtspek, honing, walnoten

Als jullie nog een leuke variatie hebben hoor ik het graag.

Lees ook

Linda van Aken