Bij Valentijn hoort natuurlijk chocola, heel veel chocola. En andere zoetigheid. Sinds ik het sensopatisch spelen met rijst in deze vorm aanbied, worden er heel wat ‘taartjes’ gebakken. Gisterochtend waren de dames met oma naar de muziekles en kon ik rustig aan de slag om cakejes te bakken. Nadat ze op bed lagen ging ik aan de slag met de chocolaatjes. Voor het ‘spelen’ met gesmolten chocolade vond ik ze toch nog echt te jong.

Valentijnpizza’s

  • bladerdeeg
  • tomatenpuree (geconcentreerd kan heel zout smaken) of ketchup
  • cervelaat (of salami, snijworst oid)
  • geraspte kaas
  • oregano
  • hartvormige uitstekers (groot en klein)
  • bakpapier

Voordat je begint verwarm je de oven voor op 200 graden.

Met de grote uitsteker snijd je de hartjes uit het bladerdeeg. Het is even passen of je er misschien twee uit krijgt. We hebben hier ook een uitsteker met twee hartjes om uit tosti’s te steken maar dat zijn toch wel een beetje misvormde hartjes. Met de kleine uitsteker steek je hartjes uit de cervelaat. Het liefste had ik een paar heel kleine hartjes als een soort confetti uitgestoken, maar daarvoor waren ze weer te groot. Voor de smaak maakt het echter niet uit ;-)

Als eerste besmeer je de bladerdeeg met de tomatenpuree tot hij vrijwel helemaal bedekt is. Daarna leg je de hartjes erop, strooi je wat kaas erover en tot slot wat oregano. Even tien minuten in de oven en dan laten afkoelen.

Het zijn heel simpele pizza’s maar wel met een duidelijke boodschap en dat smaakt natuurlijk altijd goed!

Hartjestosti’s

Tosti’s uitgestoken met een hartjesvorm. Ook zeer geschikt voor in de lunchbox.

Broodje ei

Een broodje ei, met tomaat en basilicum.

Hartvormige pannenkoeken

Pannekoekjes in hartvorm, lekker met frisse aardbeien erbij!

Ei in brood gebakken

Deze boterham wordt gebakken in de pan zodat hij lekker geroosterd wordt. Er wordt een hartje uitgesneden waarin het ei gebakken kan worden.

Caprese hartjes

Hartjes uitgestoken van mozarella, afgewisseld met blaadjes basilicum en schijfjes tomaat. Met een azijndressing er overheen voor extra smaak.

Hartjessalade

Salade gemaakt van sla, met daarop ‘decoratie’ van hartvormige ei, paprika, radijsjes en komkommer.

Fruit monkey plate

Een schaal gevuld met lekkere fruitsoorten gesorteerd in alle kleuren van de regenboog in de vorm van een hartje.

Harttomaatjes

Het hoeft niet altijd ingewikkeld, deze hartjes van cherrytomaatjes met een pijltje van kaas zijn ook zeer geschikt voor in de bento lunchtrommel.

Fruitkebab

Fruitkebab aan een stokje met rode druiven witte druiven, aardbeien en hartjes van watermeloen.

Valentijns knakworstjes

Een knakworst in twee helften gesneden met een pijltje aan de zijkant.

Hartjes ijsvormen

Gevuld met een hart van rood fruit.

Valentijns monkey plate

Een monkey plate vol met hartvormige hapjes met onder andere paprika, toastjes, salami, komkommer en besjes in een hartjesvorm.

Valentijn Babyccino

Een heerlijke babyccino en een capuchino voor mama compleet met suikerhartjes. Het recept vind je hier op de blog van Mamalifestyle.

Lees ook: Babyccino; recept op basis van opgeklopte melk

Kinderchampagne met suikerspin

Simpel, maar het ziet er geweldig uit!

Chocolade aardbeien

Chocolade gedipt in gesmolten chocolade en versierd met andere kleuren chocolade en andere decoratie.

Lees ook: Rocky road chocolade fudge recept

Bonbons maken

Voor de bonbons had ik een pure chocoladereep au bain marie gesmolten. Van de smeltchocolade was er ook nog vrij veel over. In wisselende samenstellingen van wat snoepjes, witte en zwarte chocolade en een dadel heb ik een aantal hartvormige bonbons gemaakt. De siliconen ijsklontjesvorm van de Ikea is hiervoor erg handig. Zodra de chocolade gestold is, wip je ze er namelijk zo uit.

Lees ook: Recept: Zelf Unicorn freakshakes maken met witte chocolademelk
Lees ook: Warme chocolademelk maken; lekkere variaties koud en met kleurtjes

Valentijns popcorn

Zelf gebakken popcorn met witte chocolade en gekleurd met roze en rood. Eventueel afmaken met wat hartjes of spikkels.

Envelop vol fruit

Een soort kruising tussen een appelflap, maar dan in envelopvorm en een vlaai en bessenvulling.

IJs in hartjesvorm

IJs uitgestoken met hartvormen.

Hartjes appeltaart

Een taart vol met appels en hartjes.

Hart taartjes

Met laagjes red velvet afgewisseld met room en aardbeien.

Aardbeien kebab

Satéprikkers met aan beide uiteinden een aardbei, een blokje brownie en een marsmallows. Overgoten met gesmolten chocolade.

Red velvet Trufles

Trufles gemaakt met een hart van red velvet taartmix, gecoverd in chocolade.

Valentijns trifle

Deze trifle ziet er gewoon zo ontzettend verleidelijk uit. Heerlijk om als de kinderen naar bed zijn samen op te eten. Met laagjes biscuit, slagroom, roze kwark, aardbeien en andere ingrediënten. Hier vind je het recept.

Valentijns Merengue

Superzoet, maar ook erg lekker deze hartvormige merengue. Hiervoor spuit je de ei-suikermengsel in hartjesvorm en vervolgens heel lang bakken/drogen in de oven. Hier vind je het recept.

Cakejes versieren

Bij Valentijn horen natuurlijk hartvormige siliconen bakvormen. Nadat de cakejes gaar waren heb ik ze even in de smeltchocolade gedipt. Doordat de cakejes nog warm waren bleef de chocolade ook lang warm en gesmolten. Hadden ze alle tijd om die te versieren. De siliconen bakvormen koelen gelukkig wel vrij snel af.

Voor de decoraties had ik diverse snoepjes, roze muisjes, hartjessnoepjes, hagelslag, mini marshmallows en ander suikergoed in bakjes gedaan. Zo konden ze naar hartenlust de cakejes decoreren. Als eerste werd er een aanval gedaan op de grote snoepjes zoals de hartjes, suikerbloemen en mini marshmallows. Vervolgens werden de balletjes en muisjes toegevoegd. Het was duidelijk dat onze dochter dit eerder had gedaan, ze begon direct met het versieren. Het nichtje begon met opeten dus moest even uitgelegd worden dat het de bedoeling was dat ze eerst gingen versieren.

Het eerste cakeje mochten ze opeten, zodat er daarna nog een paar anderen versierd konden worden die het wel ‘overleefden’.  Zelf had ik een wat groter minitaartje gemaakt en versierd met een minimale hoeveelheid snoepjes. Al die zoetigheid hoeft van mij niet zo. De kleine hoeveelheid decoratie en snoepjes die overbleef mochten ze van mij wel opsnoepen. Onze zoon zat er ook bij aan tafel, die deed wat langer over zijn boterham en kreeg vervolgens een eigen bakje met wat mini marshmallows en rozijnen. Was hij ook helemaal gelukkig.

Valentijnkoekjes

Om tien van deze koekjes te maken heb je nodig:

  • een pak bladerdeeg met tien vellen
  • jam
  • een ei

En dat is het!

Daarnaast natuurlijk een oven, 2 lepels, kwastje, lollystokjes en hartvormige uitstekers in twee verschillende maten.

We hadden de taken heel handig verdeeld. Ik ging aan de slag met de hartvormige uitstekers en stak uit een vel bladerdeeg twee grote hartjes uit. Deze legde ik op het werkplankje van dochterlief neer die vervolgens met de jam aan de haal ging. Even laten zien hoe ze dit het beste kan doen met twee lepels. Dus met de één opscheppen en de ander het van de lepel afvegen. De jam vond ze erg lekker dus zo af en toe zag ik wat in haar mond verdwijnen ;-)

Uit het tweede hartje stak ik een kleiner hartje, zodat je alleen de contouren van het hart overhoudt. In het midden aan de onderkant kwam een lollystokje te liggen die voorzichtig in het bladerdeeg werd geduwd. Als het volle hart helemaal ingesmeerd is (in het midden) leg je het tweede hartje erop en druk je hem voorzichtig aan langs de randen. Eventueel kan dit met een klein vorkje.

Tot slot kluts je het ei met een vorkje en gebruik je de kwast om alles hiermee in te smeren. Dit zorgt voor een mooie goudbruine korst. Natuurlijk bedacht ik me dat pas op het moment dat het bladerdeeg al in de oven lag, dus was hier iets te laat mee.

De kleine hartjes hebben we ook gebakken nadat we ze hebben bestrooid met wat suiker en van het overige bladerdeeg hebben we ballen gemaakt die we vervolgens hebben ‘gestempeld’ met teksten zoals Homemade with Love.

Lees ook: Valentijn lolly koekjes bakken

Maak jij iets speciaals voor Valentijn?

Lees ook

Linda van Aken