Skip to Content

Baby kaal scheren haren; vanwege Islam of om dikker haar te laten groeien?

Baby kaal scheren haren; vanwege Islam of om dikker haar te laten groeien?

Is jouw baby met haartjes geboren of heeft jouw kindje een lief kaal kopje? De eerste haren worden dan al helemaal gewaardeerd als ze komen. Waarom zou je dan de baby scheren?

Waarom zou je de haardos die je baby meteen al had sowieso afscheren? Er gaat het verhaal rond dat het haar dan dikker terug groeit. Is dat ook zo? En waarom wordt het in sommige culturen standaard gedaan?

Haren en je baby

Zoals gezegd zal de ene baby prachtige haren hebben als het geboren wordt terwijl de ander gewoon kaal is. Maar meestal zal je kindje wel een klein beetje haren hebben.

Jammer genoeg zullen de meeste haartjes weer uitvallen na de geboorte en wordt je baby alsnog kaal of kaler. Of het krijgt zo’n kaal plekje op zijn achterhoofdje (waar het dus meestal op ligt).

Sommige ouders worden zelf helemaal lyrisch van een baby met haar! Toch zijn er culturen waar het heel gewoon is om de haren van de baby te scheren.

Waarom worden baby’s kaalgeschoren?

Om verschillende redenen kiest men ervoor om het hoofdje van de baby kaal te scheren. Dit kan te maken hebben met het geloof maar is ook regelmatig om een heel andere reden: men denkt dan dat het haar er anders door wordt.

Het grappige hieraan is eigenlijk dat het ene land denkt dat het haar juist dikker wordt, terwijl andere culturen het omdraaien en denken dat het dunner wordt na het scheren!

Zo wordt er in Spanje vanuit gegaan dat haren dikker terug groeien én ze doen het omdat het dan gelijkmatiger groeit. Dit gebeurt meestal als de baby een paar maanden op de wereld is.

Daar staat tegenover dat er in Zuid-Amerika juist gedacht wordt dat het haar er dus dunner door wordt en dit zou weer mooi zijn voor een prachtig kapsel voor meisjes.

Scheren om religieuze redenen

Zoals gezegd kan het ook te maken hebben met religieuze achtergronden. De haren die je al hebt bij je geboorte zouden bijvoorbeeld onrein zijn. Of het zou de baby beter laten aarden.

Bij Surinaams-Hindoestaanse tradities kan het zo zijn dat de baby in een ‘slechte staat’ geboren wordt, dit wordt door een priester bekeken.

De vader mag de baby 27 dagen niet aanraken of in de ogen kijken als het in een slechte staat geboren is. Na die 27 dagen wordt de baby helemaal kaalgeschoren om zo lichamelijk en geestelijk rein te worden.

Vervolgens wordt dit gevierd (zowel de reinheid als de geboorte). Als dit feest nog niet gegeven is, mogen de mannen niet bij de vrouwen met kinderen slapen.

Daarnaast bestaan er ook nog andere rituelen binnen het Hindoeïsme maar ook binnen de Islam waarbij kinderen kaalgeschoren worden.

Zo wordt binnen de Islam de baby na 7 dagen kaalgeschoren, meestal door de opa. Een tante vangt dit haar op in een stuk deeg. Hierin wordt geld gestopt. Het deeg wordt gevormd tot een bal en deze wordt in de zee gegooid. Ook hierbij staat het voor zuivering en reinheid.

Wordt het haar nu dikker of dunner?

Rest er natuurlijk de vraag wie er nu gelijk heeft. Wordt het haar nu inderdaad dikker of toch dunner? Eigenlijk kun je dit antwoord al op je klompen aanvoelen.

Haargroei is genetisch bepaald. Het ligt dus al vast bij je geboorte welke kleur je haar krijgt, hoeveel haar je op je hoofd hebt staan en dat soort zaken.

Het enige wat je dus eigenlijk aan het doen bent is het haar wat al op het hoofdje staat wegscheren. Maar het haar zal daarna weer gewoon zo hetzelfde terug groeien, daar heeft het scheren geen invloed op

. Zeggen mensen dat het haar anders is daarna? Misschien had het kindje nog zijn eerste dunne lokjes, dan komt nu pas het echte haar naar voren. Maar dat was er ook gekomen als er niet geschoren was!

Nesthaartjes

Als je baby geboren wordt heeft het namelijk nesthaartjes. Deze zijn al gegroeid toen hij dus nog in de baarmoeder zat (zijn nestje). Deze haartjes zijn inderdaad nog niet echt mooi, maar eerder wat slap. Ze zullen waarschijnlijk ook meer pluizen.

Deze nesthaartjes zal je baby ongeveer met een half jaar gaan verliezen en een paar maanden later komen dan de echte haren naar voren. Dit zal er doorgaans mooier en voller uitzien.

Het is dus een gewoon natuurlijk proces dat de haren dikker worden…daar hoef je geen scheerapparaat voor te gebruiken.

Lees ook: Baby haar; van nesthaar en veel of weinig haar bij geboorte tot haaruitval en tips haargroei stimuleren als het niet groeit.

Mooier kapsel

Komen we terug op de Spanjaarden die het ook doen omdat het dan mooier groeit. Daar zit op zich natuurlijk wel iets in: sommige babykapsels zien er niet echt prachtig uit. Met hier en daar een lange pluk, bijvoorbeeld.

Maar maakt dat het ook niet juist heel vertederend? Natuurlijk kun je dit proberen te fatsoeneren, al kun je je afvragen of dat nu echt nodig is.

Wanneer knippen?

Omdat het haar zal gaan uitvallen, zal het niet snel nodig zijn dat je de eerste maanden al moet gaan knippen. Pas in het vierde kwartaal van zijn eerste levensjaar zullen zijn echte haren gaan groeien. Hangen er wat lokjes voor de ogen, dan kun je die eventueel even wegknippen.

Wordt het tijd voor de kapper? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen, want als ze zo klein zijn hoeft er meestal nog niet veel te gebeuren. Wil je liever dat er een deskundig iemand aan de slag gaat?

Dan kun je kiezen voor een kinderkapper, die meestal net even meer ervaring heeft met kindjes (die niet zo stil kunnen zitten als volwassenen en in paniek kunnen raken…). Of denk eens aan een thuiskapper, zodat je baby/dreumes gewoon in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven.

Ook ideaal als je meer kinderen hebt en jullie allemaal tegelijk geknipt kunnen worden. Is het kind niet aan de beurt, dan kan het gewoon zelf lekker zijn gang gaan. Met drie kinderen naar de kapper moeten, waardoor ze ook nog eens moeten wachten, is niet echt fijn…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)