Skip to Content

10 Hulpmiddelen voor bevalling; handig voor tijdens zwangerschap of kraamtijd

10 Hulpmiddelen voor bevalling; handig voor tijdens zwangerschap of kraamtijd

De tijd dat je zwanger bent en gaat bevallen is een bijzondere tijd. Er zal veel om je heen veranderen en ook je eigen lichaam maakt heel wat mee. Of het nu je eerste kindje is of dat er al broertjes of zusjes in huis zijn. De baby moet nog wel geboren worden. En gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen tijdens de bevalling.

Een tijd die veel zal veranderen

Hoe dan ook er zal veel veranderen, moeders die al een kindje hebben, weten al een beetje hoe de wereld er met een baby uitziet. Maar ook dan is ieder kindje weer anders en moeten de andere gezinsleden weer hun plekje vinden.

Als het je eerste kindje is dan vind je misschien alles wel spannend en is ook alles nieuw. Want één ding is wel zeker er zal veel veranderen.

Bevallen in een bad

Misschien heb je al wel bedacht hoe je graag zou willen bevallen. Thuis, in een geboortecentrum of misschien heb je geen keuze en moet je sowieso in het ziekenhuis bevallen. De verloskundige zal ook met je praten over je wensen bij een bevalling.

Het is belangrijk om dit van te voren te bespreken want op het moment zelf heb je hier geen tijd meer voor en wellicht ook helemaal geen zin meer in om over na te denken.

Eén van de opties kan ook een bevalbad zijn. Dit is een speciaal bad om in te bevallen. Het is goedgekeurd door verloskundigen om zo in het water je kindje ter wereld te brengen.

De warmte van het water kan je wat ontspanning geven en in sommige baden kan er ook nog iemand bij inzitten, bijvoorbeeld de vader om je ondersteuning te geven.

Dit bad kun je opzetten in je woonkamer, of de kamer waar je wil bevallen. Wel moet er voldoende ruimte zijn voor de verloskundige en kraamhulp om bij jou en het kindje te kunnen.

Het vervoer rondom je bevalling

Als je hebt gekozen om op een andere locatie te bevallen dan thuis, dan moet je daar nog wel naartoe. Op het moment dat de verloskundige aangeeft dat je naar het geboortecentrum of ziekenhuis moet, ga je op pad.

Het kan voorkomen dat je dan niet meer in staat bent om zelf een stukje te lopen. Een rolstoel kan je dan goed helpen. Zelf kun je even zitten terwijl je voortgeduwd wordt. Ook na de bevalling kan het zijn dat dit even nodig is, omdat je nog te zwak bent om zelf naar de auto te lopen.

Hulpmiddelen in je kraamtijd en daarna

In je kraamtijd of deze dagen/ weken kun je nog te zwak zijn om zelf te lopen. Het kan ook zijn dat je nog veel pijn aan je bekken hebt. Dan kun je best wat ondersteuning gebruiken.

Dat kan dan met het gebruik van een lichtgewicht rollator. Hier kun je gemakkelijk mee lopen in en rondom je huis. Zodat je toch iets mobiel bent en je langzaam aan weer kan herstellen. Het is echt niet alleen voor ouderen.

Het kan voorkomen dat een arts of de verloskundige je het advies geeft om helemaal niet van je bed af te komen. Dus ook niet als je even naar het toilet moet. Toch kun je het ook niet al die tijd ophouden dus daarvoor wordt een po gebruikt.

De kraamhulp zal je helpen bij het gebruik hiervan. Dan hoef je niet van bed af zodat je jezelf kan houden aan het doktersadvies. Dit hulpmiddel kan ook gebruikt worden om de placenta in op te vangen na de bevalling. Een verloskundige zal er dan dus ook gebruik van maken.

Het kraambed op de juiste hoogte

De kraamzorgorganisatie zal het waarschijnlijk ook ter sprake brengen, maar je bed moet de juiste hoogte hebben. Het moet namelijk arbotechisch verantwoord zijn om hulp aan je bed te verzorgen. Als het bed te laag is dan zal de kraamhulp rugklachten krijgen.

Om je bed voldoende omhoog te zetten kun je bedverhogers gebruiken. Deze zet je onder de poten van je bed. De verhogers zijn er in verschillende maten afhankelijk van de standaardhoogte van je bed.

Als de borstvoeding niet lukt

Als zwangere krijg je het regelmatig te horen. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Dat is ook zeker zo, de borstvoeding stelt zich af op dat wat je kindje nodig heeft. Maar wat als het nu even niet lukt?

Soms is de voeding nog niet voldoende op gang of drinkt je kindje niet goed. Dan kan een borstkolf je goed helpen. Dan kun je regelmatig je borsten goed ‘leeg’ kolven.

Op die manier komt de voeding op gang en kun je dit in bijvoorbeeld een flesje aan je kindje geven. Zo krijgt de de baby wel het ‘witte goud’, zoals borstvoeding ook wel eens genoemd wordt.

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde