Zit je in de hoogste klas van de middelbare school? Dan breekt er binnen niet al te lange tijd een zeer spannende tijd aan. De examens komen eraan. Raak je nu al in paniek of ben je bang dat je al die leerstof voor de verschillende vakken nooit allemaal geleerd krijgt? Toch is in paniek raken niet nodig. Haal maar rustig adem want we hebben allerlei examentips voor je die je door deze spannende tijd heen gaan helpen.

Lees ook: Huiswerk maken; tips van planning maken tot leren voor proefwerk basisschool en middelbare school
Lees ook: Examen tips en trucs; van planning en voorbereiding tot leren en tips voor examenstress
Lees ook: Tips om je kind te helpen bij het maken van huiswerk
Lees ook: Examen cadeau tips en inspiratie voor geslaagde scholieren en studenten
Lees ook: Geslaagd eindexamen cadeau; kind, broer / zus, vriend(in)

Wanneer beginnen met leren?

Het beste werkt het als je op tijd begint met leren voor je examen en dit niet bewaart tot het laatste moment om nog even snel wat te stampen. Probeer zoveel mogelijk lesstof je al eigen te maken en begin op tijd met bijvoorbeeld het maken van samenvattingen. De kracht van het leren en onthouden is herhaling, heel veel herhaling, dus probeer de stof zo vaak mogelijk door te nemen.

Een goede voorbereiding en planning maken

Om ervoor te zorgen dat je niet in paniek raakt (bij het zien van de stapel leerstof die je moet kennen voor de examens) is het verstandig om een duidelijke planning te maken. Begin in ieder geval ruim op tijd met leren. Dat geeft veel meer rust dan wanneer je in een veel te korte tijd alles nog in je hoofd moet gaan stampen. Een goede voorbereiding is echt van essentieel belang. Je kunt beter nog wat tijd over hebben dan dat je echt tijd tekort komt om alles te leren.

Rust en ontspanning

Naast een goede planning (en heel veel studeren) moet je ook genoeg tijd maken om te rusten en te ontspannen. Ga op tijd naar bed zodat je voldoende nachtrust krijgt. Op die manier verschijn je uitgerust en fit bij de examens of ben je voldoende uitgerust om de leerstof goed op te kunnen nemen. Daarnaast is ontspanning ook heel erg belangrijk. Stop tussendoor even met leren. Spreek even af met vrienden of vriendinnen, of wat ook heel goed is, ga lekker sporten bijvoorbeeld een rondje hardlopen. Je bent zo intensief bezig met leren dat het wel even lekker is om wat te bewegen of even iets leuks te gaan doen met je vrienden of vriendinnen. Kan je daarna weer met een frisse blik weer verder gaan met leren.

Een examentraining volgen

Om je goed te kunnen voorbereiden op de examens is het mogelijk om een examentraining te volgen, dit kan je onder andere doen bij Eindsprint. Voor deze training kun je op negen plaatsen in Nederland terecht. Je kunt heel gemakkelijk naar deze plaatsen reizen met het openbaar vervoer. De examentraining die je krijgt vindt plaats met niet meer dan vijf leerlingen. Op die manier is er genoeg tijd en aandacht om iedere leerling goed te kunnen begeleiden. Je krijgt een oefenboek en een samenvatting die je ook mee mag nemen. Dan kun je thuis wellicht alles nog eens rustig doornemen. De meeste examenkandidaten die deze training hebben gevolgd zijn hier heel erg over te spreken. Leerlingen zien dit als een heel goede voorbereiding en hulpmiddel voor de examenperiode. Ze waarderen deze training dan ook met een cijfer tussen de acht en negen. Het merendeel, ongeveer 95 procent van de examenkandidaten die gekozen heeft voor deze training, slaagt voor zijn of haar examens. Heb je het desondanks toch net niet gehaald? Dat is geen enkel probleem, je mag dan zonder dat je ervoor hoeft te betalen een herexamentraining doen.

Om hulp vragen aan docenten, vrienden en ouders

Wellicht heb je een vak waar je wat meer moeite mee hebt om de leerstof tot je te nemen. Dat is niet erg. Je kan om hulp vragen aan mensen die wat beter zijn in dit vak. Vraag hulp aan docenten, vrienden of je ouders. Blijf niet zelf te lang met de leerstof bezig als het je niet lukt. Wie weet heeft een docent nog wel wat handige tips voor je of kan een vriend je het een keer heel goed uitleggen. Schroom niet om hulp te vragen als je er zelf niet goed raad mee weet. Beter één keer teveel hulp vragen dan dat je maar aan blijft modderen en het niet geleerd krijgt. Waardoor je waarschijnlijk met angst en beven naar het examen toegaat.

Overhoren en alles blijven herhalen

Er is een handig hulpmiddel om erachter te komen of je een bepaald onderdeel van het examen al goed genoeg kent. Dat is door je te laten overhoren door je ouders, broers, zussen vrienden, vriendinnen of met een speciaal programma op internet. Na het overhoren weet je precies waar en aan welke vakken je nog wat extra aandacht aan moet besteden. Mocht je na het overhoren alle leerstof al wel goed kennen? Heel goed maar blijf wel de leerstof herhalen! Lees regelmatig alles nog eens goed door. Dat helpt om dit onderdeel van het examen goed te blijven onthouden.

Voorbereiden op examen

Als je in de examenweek zit is het goed om helder te hebben wat je allemaal wel of niet mag meenemen tijdens de examens; hoe zit het bijvoorbeeld met je etui, flesje water, rekenmachine, welke boeken mag je wel of niet meenemen? Probeer ook even echt tot rust te komen, de dag van het examen sta je waarschijnlijk onder grote spanning dus probeer bijvoorbeeld de avond van tevoren even lekker uit te rusten met een filmpje, warm bad / douche, gezellig bellen met je vrienden en dan op tijd naar bed te gaan zodat je in ieder geval genoeg nachtrust krijgt.

Raak niet in paniek als je even een vraag niet weet tijdens het examen

Het is zover het examen word afgenomen. Door de spanning of examenstress kan het voorkomen dat je soms even niet op het antwoord van een vraag kan komen. Je hebt wel goed geleerd maar je weet het gewoon even niet. Wat je dan moet doen is niet in paniek raken. Let even op je ademhaling. Haal even rustig adem. Daarna lees je nog een keer de vraag rustig door. Mocht je nog niet op het antwoord kunnen komen dan sla je de vraag gewoon even over en ga je met de volgende verder. Je moet ook niet te lang bij een vraag of opdracht blijven hangen. Als je het hele examen hebt gemaakt kijk je alles nog een keer goed na en kom je vanzelf weer terug bij de vraag die je had overgeslagen. Wellicht dat het antwoord je nu wel in één keer te binnen schiet.

High school exams stockphoto from Shutterstock / lstockstudio