Hallstatt is een klein stadje met zo´n 800 inwoners in het Salzkammergut in Oostenrijk en ligt aan het meer van Hallstatt. Samen met de Dachstein en de Inner Salzkammergut behoort het tot het UNESCO Werelderfgoed. Nadat er archeologische vondsten in een uitgebreide begraafplaats boven het dorp werden ontdekt, wordt een periode van de oudere ijzertijd (800 tot 450 voor Christus) de Hallstatt-periode genoemd. Dit stadje is onlangs zeer beroemd geworden vanwege de gelijkenissen met Arendelle in Frozen, zelfs het kasteel en de ijsgrot uit Frozen 2 zijn hier te vinden! Dit dorpje ligt in de omgeving van Salzburg.

Hallstatt inspiratie Arendelle in Frozen


Naast zoutwinning is toerisme sinds de 20e eeuw van centraal belang. Hoewel het toerisme de laatste tijd wel zo gegroeid is, dat het tot problemen begint te leiden. Vooral Aziatische dagjesmensen zorgen voor overlast. Komend jaar worden er maatregelen genomen ten aanzien van touringcars en grote groepen met gids. Ook gaan ze het door middel van tijdsloten wat meer verdelen over de dag.

Waarom komen nu al die Aziaten naar dit plaatsje? Dat heeft allereerst te maken met een woonwijk in de stad Luoyangzhen in het district Boluo in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De kern van die woonwijk is gemodelleerd naar het centrum van Hallstatt in Oostenrijk. Het is in spiegelbeeld gebouwd. Het gebied werd gebouwd door het mijnbedrijf China Minmetals voor meer dan $ 900 miljoen. De appartementen in het complex zijn meestal nog in aanbouw en zijn te koop. Het centrum van het gebied bevat een kopie van de kerk, de fontein en verschillende objecten uit het originele Hallstatt.

Ten tweede was Hallstatt de locatie van de Zuid-Koreaanse televisieserie Spring Waltz uit 2006. De locatie diende als een perfecte schilderachtige achtergrond, die grote belangstelling had in Oost-Azië en Zuidoost-Azië en Hallstatt in deze landen bekend maakte.
Ten slotte komen er een heleboel mensen af op dit stadje omdat het zou lijken op koninkrijk Arendelle uit de Frozen-films.

Hallstatt-cultuur

De beschaving die vanaf de vroege IJzertijd in Centraal-Europa (Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noord-Italië, Tsjechië en Hongarije) veel sporen heeft nagelaten wordt ook wel de Hallstatt-cultuur genoemd. Omdat er geen schriftelijke bronnen uit deze periode zijn is het onduidelijk in hoeverre er sprake was van een Keltische eenheidsstam. Archeologische opgravingen van aardlagen uit de Hallstatt-periode laten geen culturele onderbrekingen zien met aardlagen uit de La Tène-periode. Sinds de jaren 1960 worden de prehistorische zoutmijnen gedetailleerd onderzocht en zijn op vele plaatsen grafheuvels, grafvelden en nederzettingen gevonden. Niet alleen in Hallstatt, maar verspreid over heel Centraal-Europa. Vooral de aanleg van het ICE-traject heeft vele vondsten uit deze tijd opgeleverd.

De grootste grafheuvel, van iets meer dan 100 meter in doorsnee, was de Magdalenberg bij Villingen. In de zevende eeuw v. Chr. werden nog veel mensen van de Hallstatt-cultuur gecremeerd. Urnen met crematieresten werden in de grafheuvel bijgezet. De belangrijkste mensen in de samenleving kregen een grafheuvel en dat worden nu vorstengraven genoemd, van het Germaans voor ‘voorste, eerste’. Rijke mannen kregen een groot zwaard mee, ingelegd met goud en het servies was van aardewerk, dat vaak zeer kleurrijk was.

In de zesde eeuw v. Chr. waren er grote nederzettingen met muren en rijke graven voor de elite. De doden werden vaker begraven, maar crematie kwam ook nog voor. De doden kregen kostbare voorwerpen mee, onder meer uit het Middellandse Zeegebied. Er was in die tijd veel handel met het Middellandse Zeegebied.

Uit sommige van de graven bij Hallstatt zijn indrukwekkende houten wagens bekend, er is zelfs een Etruskische wagen gevonden. In sommige gevallen kon men zien dat de dode zittend op de wagen begraven werd.

In het gebied rond Hallstatt en Dürnnberg was er al mijnbouw in de zoutmijnen vanaf de middenbronstijd. In de 18e eeuw werden er mummies van verongelukte prehistorische mijnwerkers gevonden. De zoutwinning was de reden voor de rijkdom in de regio.

Ook leer en textiel zijn bewaard gebleven. Daardoor is bekend dat de mijnwerkers gekleed waren in een leren overkleed, met daaronder wollen onderkleding. Aan de hand van de gevonden schoenen is af te leiden dat niet alleen volwassenen in de mijnen gewerkt hebben, maar ook kinderen van verschillende leeftijden.

Bezienswaardigheden Hallstatt

Om nu helemaal niet meer naar dit plaatsje af te reizen is ook zonde. Wel is het voor de plaats zelf fijn als je iets meer bekijkt dan alleen het uitzichtpunt waar iedereen een foto maakt. Ga vooral op zoek naar de bezienswaardigheden, bezoek de kerk en het museum en maak gebruik van de lokale horeca. De groepen Aziaten komen alleen voor de foto’s en daar verdient de lokale economie niets aan.

Op de smalle oever tussen het meer en de steile berghelling staan de middeleeuwse, mooie huizen dicht bij elkaar, sommige zijn zelfs met palen in het meer gebouwd. Het oudste gedeelte bestaat eigenlijk uit niet meer dan een straat parallel aan de oever van het meer en een paar steegjes rond het marktplein. Attracties voor toerisme zijn het landschap, het meer van Hallstatt, de bergen met ski- en wandelgebied Dachstein, grotten (de gigantische ijs- en mammoetgrot) in de naburige stad Obertraun.

Zoutmijn & museum over de Hallstatt-periode

Een voetpad en de Salzberg-kabelbaan leiden naar de begraafplaats en de zoutmijn uit de Hallstatt-periode: de oudste ter wereld. Van 1282 tot 1284 liet hertog Albrecht I van Oostenrijk hier de Rudolfsturm bouwen, die vernoemd was naar zijn vader, Rudolf I. Het diende als een verdedigingssysteem tegen de aartsbisschop van Salzburg, en was het huis van de mijnwerkers van 1313 tot het midden van de 20e eeuw. Tegenwoordig herbergt de toren een zeer populair restaurant vanwege het uitzicht. De zoutmijn kan worden bezocht tijdens een tour van 70 minuten. In 1734 werd er in het zout een man gevonden, bewaard door de uitdrogende eigenschappen van het zout nadat hij in de 4e eeuw voor Christus bij een mijnongeval was gedood.

Het Museum Hallstatt is een museum met een grote verzameling opgravingen van de lokale zoutmijnen en van de begraafplaatsen uit de ijzertijd uit de Hallstatt-cultuur. Het museum ligt vlakbij de Hallstattersee, onder de zoutmijnen op de berghelling. Sinds 2002 bevindt het museum zich in de voormalige pastorie van Hallstatt.

Meer informatie vind je hier.

Katholieke Maria-Hemelvaartkerk

Deze laatgotische parochiekerk is uit 1505 en is gebouwd op een rots boven de daken van het dorp. De eerste katholieke kerk werd rond 1150 gebouwd. Hiervan is de mooie toren nog steeds bewaard gebleven. In 1320 werd de tweede, Romaanse kerk ingewijd. In de laatgotische periode begon de bouw van de huidige kerk op de steile rots. Na de grote brand in 1750 kreeg de romaanse toren een barokke helm. De hoofdingang van de kerk is in het grote zuidportaal, dat in 1519 werd gebouwd. Boven het portaal zie je twee fresco’s. In de vestibule zie je een kruisiginggroep die rond 1500 is opgericht.

Het hoogtepunt van de kerk is het Hallstatt Marienaltar in het zuidelijke deel van de kerk. Dit is een pentaptychon, een converteerbaar altaar met een hoofdheiligdom, twee beweegbare buitenste en twee beweegbare binnenvleugels die een verandering tussen drie verschillende kanten mogelijk maken. Het heiligdom is versierd met sculpturen, de binnenvleugels zijn versierd met reliëfs aan de voor- en achterkant, en er zijn schilderpanelen aan beide zijden van de buitenvleugels. De sculpturen en reliëfs zijn verguld over een groot gebied. Het altaar is gewijd aan de Maagd Maria en werd rond 1510-20 gemaakt en is één van de belangrijkste en meest uitgebreide, laatgotische gevleugelde altaren in Opper-Oostenrijk. Het is een zogenaamd mijnwerkersaltaar, dat werd opgericht in verband met de zoutwinning. Het heeft zijn plaats in het rechter gedeelte van het dubbele koor, terwijl het linker gedeelte is versierd met een neogotisch gevleugeld altaar, het kruisaltaar uit de late 19e eeuw. Het neogotische kruisaltaar werd gebouwd als onderdeel van de restauratie van de kerk tussen 1888 en 1895. De barokke structuur werd verwijderd.

Het altaarstuk is 10,44 meter hoog en 4,94 meter breed als de vleugels open zijn. De sculpturen, reliëfs en ornamenten zijn gesneden uit lindehout, het hoofdheiligdom is gemaakt van dennenhout. Het altaar werd gesloten gepresenteerd op werkdagen en vooral tijdens de vastentijd. De heiligdommenwachters zijn zichtbaar, het beeld van St. George aan de linkerkant van het heiligdom en dat van Florian aan de rechterkant. De voorkant toont schilderijen met motieven uit het leven van Jezus: Twaalf jaar oude Jezus in de tempel – Afscheid van Jezus van zijn moeder – Bruiloft in Kana – Opstanding van Jezus.

Bij een halfgeopend altaar worden scènes uit het leven van Maria en de kindertijd van Jezus zichtbaar. Ze werden voornamelijk getoond in het advent- en kerstseizoen. Met deze combinatie worden de vier reliëfafbeeldingen voor het hoofdaltaar geflankeerd door twee schilderpanelen op de buitenvleugels: Tempel van Maria – De droom van St. Joseph – Joachim en Anna – Besnijdenis van Jezus – Visitatie van de Maagd Maria – Aanbidding der koningen – Mary’s huwelijk – Vlucht naar Egypte

Het reliëf met Joachim en Anna bevat twee scènes. Linksboven kondigt een engel Joachim, die met zijn kudde schapen is, de geboorte van Maria aan. Dit wordt op de voorgrond gevolgd als de hoofdscène door Joachim’s ontmoeting met zijn vrouw Anna. Met de droom van St. Joseph hebben we een zelden afgebeeld motief voor ons. Jozef twijfelde of hij wel moest trouwen met de zwangere Maria. Toen verscheen een engel aan hem in een droom en gaf hem de instructie om bij Maria te blijven. Op een banier dat de engel in zijn handen houdt, staat zijn boodschap in het Latijn geschreven: Jozef, zoon van David, wees niet bang om Maria als uw vrouw te nemen (Mt 1:20). Een halfhoog beeld van Maria kan op het voetstuk worden geplaatst voor de binnenvleugels. De gehele opening gebeurt alleen op de grote feestdagen, vooral die Maria uiteraard. De centrale positie van Maria, die de baby Jezus in een halfliggende positie voor haar borst houdt, wordt benadrukt door engelen die een kroon over haar hoofd houden en de zoom van haar gewaad optillen. Andere engelen dragen gordijnen of maken muziek.
Het koorgestoelte links en rechts van het altaar met afbeeldingen van de apostelen waren de ereplaatsen voor de hoogwaardigheidsbekleders van de zoutfabriek en de markt. De banken werden gesneden in het begin van de 18e eeuw.

Karner Kerkhof

Aan de noordkant van de kerk ligt het Karner-kerkhof met het kleine ossuarium uit de 16e eeuw. In totaal worden 610 schedels op de botten van de overledene gestapeld. Na ongeveer 20 tot 30 jaar worden de botten opgegraven, gebleekt en vervolgens versierd: op het voorhoofd staat meestal de naam van de persoon over de geboorte- en sterfdatum, beschilderd met donkere kransen van eikenbladeren, klimop of bloemen. Het ossuarium is uniek in de wereld omdat de botten van hele generaties daar worden bewaard.

Evangelische parochiekerk

De Evangelische parochiekerk dateert van 1859 tot 1863 en verving het gebedshuis uit 1785. Op 30 oktober 1785 werd een gebedshuis ingewijd. Het stond aan de huidige monding van Mühlbach, werd ontworpen met rechthoekige ramen en zonder een klokkentoren. Er was ruimte voor 355 personen. In 1859 werden twee oude zoutwinninghuizen gekocht, verwijderd en de nieuwe protestantse kerk gebouwd. Het altaar is gemaakt van eikenhout. Het gekleurde altaarstuk is van een academische schilder. De vier klokken werden een jaar te laat geleverd (1864). Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de kerk alle vier klokken inleveren en 35 orgelpijpen werden vervangen door zinkpijpen. De nieuwe klokken werden gekocht in 1934 en opnieuw gesmolten in 1943. Vanaf 1977 luidden drie nieuwe klokken (geloof, hoop, liefde).

Meer informatie vind je hier.

Dachstein kapel

De Dachstein-kapel bevindt zich direct bij de Simony-hut in de bergen van Dachstein. Het ligt op een hoogte van 2206 m boven zeeniveau. Het wordt beschouwd als de hoogste kerk in de noordelijke Alpen. De kapel werd gebouwd in 1913 door de bouwmeester van de kathedraal van Linz, gewijd aan het Heilig Sacrament van het Altaar. Het interieur van de kapel was aanvankelijk niet voltooid vanwege de Eerste Wereldoorlog. Het was pas in 1994 dat het interieurontwerp werd uitgevoerd op initiatief van Hallstatt-pastoor August Stögner. Het reliëf van het altaar en de feesttafel dateren uit deze tijd.

Bezienswaardigheden Obertraun

De plaats hoort sinds de 12e eeuw tot het hertogdom Oostenrijk. “Obere Traun” werd voor het eerst genoemd in 1325 in de Opper-Oostenrijkse abdij Traffirchen. Dit gebied werd meerdere keren bezet tijdens de Napoleontische oorlogen.

Schloss Grub

Schloss Grub ligt aan de oostelijke oever van het meer van Hallstatt, in de buurt van Obertraun. Het kasteel werd gebouwd in 1522, oorspronkelijk was er een boerderij genaamd “Gut in der Grub”. In 1622 was het eigendom van de von Eysselsberg. In 1652 schonk Mathias von Eyselsberg het Altaar in de St. Michaelskirche. In 1658 kocht Christoph Eyssel von Eysselsberg het kasteel. In de parochiekerk van Hallstatt liet hij een crypte voor hem bouwen. In 1704 ging het kasteel over op de “zoutbeheerder en marktrechter in Hallstatt” Johann Gottfried Etzinger. Tussen 1864 en 1890 werd Grub het eigendom van de ambassadeur van tsaar Alexander Tschaffkini; door hem werd het kasteel historisch opnieuw ontworpen in 1868 en kreeg het zijn romantische uiterlijk.

Het kasteel is een haakvormig gebouw met drie ronde torens en een vierkante toren, die in een hoek werd geplaatst zodat die het kasteelgebouw en de kapel met elkaar verbindt. De vierkante toren heeft een piramidedak. De torens zijn later toegevoegd. Het kasteel ziet eruit als een villa. Het kasteel is particulier bezit, een bezoek is alleen mogelijk vanaf de buitenkant. Toegang is mogelijk via het wandelpad aan de oostoever van het meer van Hallstatt, gebouwd in 1986, of per boot vanuit Hallstatt.

Parochiekerk Obertraun

Dit is een rooms-katholieke kerk, gewijd aan de Heilige Drie-eenheid, werd in 1771 gebouwd. De beelden op het hoofdaltaar zijn de heiligen Petrus en Paulus, uit het tweede kwart van de 18e eeuw. Er zijn ook twee schilderijen in de kerk met afbeeldingen van St. Jerome en St. Johannes de Doper.

IJsgrot Dachstein

De ijsgrot Dachstein ligt op een paar minuten van de Schönbergalm bij Obertraun. Het bevat 13.000 m³ ijs met een oppervlakte van 5.000 m². In sommige delen van de grot, zoals de Tristandom, bereikt de ijsdikte 20 meter. Pollenanalyses geven aan dat het ijs ongeveer 500 jaar oud is. Op 17 juli 1910 slaagden de speleologen Hanna en Hermann Bock uit Brno en Georg Lahner uit Linz erin om voor het eerst dieper de grot binnen te dringen door de Großen Eisabgrunds te overwinnen, dus deze dag wordt beschouwd als de officiële ontdekking.

Rondleidingen worden sinds 1912 gehouden. De grot werd al in 1928 van elektrische verlichting voorzien en in 1952 werd een nieuwe ingang geopend. De grot kan in de zomermaanden worden bezocht. De hoogtepunten van de bijna een uur durende tour zijn de ijskapel en de Gralsburg. Warme kleding en stevige schoenen met antislipzolen worden aanbevolen. Er is ook de mammoetgrot Dachstein op de Schönbergalm en de Koppenbrüller-grot in de vallei, die ook kan worden bezocht.

Mammoetgrot Dachstein

De mammoetgrot Dachstein ligt aan de rand van het noordelijke Dachstein-gebergte boven de gemeente Obertraun dicht bij de gigantische ijsgrot Dachstein en de grot Hirlatz. Tot op heden is de grot over een lengte van 67 kilometer gemeten en is het onderzoek nog steeds aan de gang, zodat bijna elk jaar nieuwe ontdekkingen worden toegevoegd. Het is één van de langste en belangrijkste grotten in Oostenrijk en ook in Europa. De grot, waarvan het hoogteverschil tussen de hoogste en de laagste bekende punten meer dan 1200 meter is, werd ontdekt in 1910 en werd even later geopend als showgrot voor toeristen. In de zomer kunnen bezoekers een indruk krijgen van de enorme omvang van de grot op een cirkelvormige route van een kilometer. Dit leidt door een korte kunstmatige tunnel (nieuwe oostelijke ingang) naar de Lahnerhalle. Daarna gaat het door de grote tunnelachtige paleotraun naar de middernachtkathedraal. Het omkeerpunt is hier.

Koppenbrüller-grot

De Koppenbrüller-grot is een showgrot in de vallei van de Koppentraun bij Obertraun. De Koppenbrüller-grot wordt in een reisgids naar het Salzkammergut uit 1820 genoemd als een “beroemde showgrot”. In die tijd leidde de lokale bevolking waarschijnlijk toeristen voor een vergoeding door de grot. De grot is open sinds 1910 en er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd. De grot kan in de zomermaanden worden bezocht. Het is te bereiken vanaf de halte Salzkammergutbahn.

Meer informatie over het gebied vind je hier.

Dachstein Skywalk

De Dachstein Skywalk is de hoogste brug van Oostenrijk en hangt boven de Dachsteingletsjer. Deze gletsjer wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste ter wereld. Om hier te komen kun je met de kabelbaan naar boven. Vervolgens kun je over de 100 meter lange brug lopen die boven de gletsjer hangt en je een prachtig uitzicht geeft tot wel honderden kilometers ver de Alpen in. Aan het uiteinde vind je de wereldberoemde Treppe in Nichts; oftewel 14 glazen treden die je naar een glazen platform brengen boven de gletsjer. Dit is niet voor iedereen geschikt!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid