Skip to Content

Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters

Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters

Knikkerbanen; onze zoon is er groot liefhebber van. Als peuter is hij er echter nog niet altijd even behendig mee. Even stoten en voor je het weet ligt alles op de grond. Zeker van die instabiele hoge plastic knikkerbanen, of knikkerbanen die bestaan uit losse onderdelen. Voor jongere kinderen niet echt bevorderlijk dus. Terwijl zij knikkerbanen juist heel erg interessant vinden.

Zo is zoonlief groot fan van de Hubelino knikkerbaan en kan daar uren mee blijven bouwen. Het Duitse merk Haba heeft ook twee knikkerbanen, van hout, ideaal dus voor de liefhebbers van houten speelgoed. De sets zijn voor kinderen van verschillende leeftijd, zodat iedereen er van kan genieten.

Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde
Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde
Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde
Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde
Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde

Waarom een houten knikkerbaan interessant is?

Voor kinderen is een knikkerbaan waar passief naar gekeken kan worden (dus ze zelf niets hoeven te doen) al een succes. Kinderen kijken graag naar beweging; een knikker die naar beneden rolt is zo’n vorm van beweging. Daarnaast houden ze van herhaling, dan wordt het voorspelbaar wat er gaat gebeuren.

Niet alleen kinderen trouwens, ook volwassenen hebben daar een handje van. Denk maar eens aan de Newtonpendel. Een aantal ballen aan touwtjes, waarbij je als je één bal optilt de beweging wordt doorgegeven en de achterste knikker gaat slingeren en weer terug en dat eindeloos lijkt door te gaan.

Daarom dat baby’s en dreumesen het al interessant vinden om naar een knikkerbaan te kijken waarbij een bal naar beneden rolt.

Naast dat het leuk is om te kijken, leren ze er ook nog een heleboel van. Zo maken ze bijvoorbeeld kennis met zwaartekracht en leren dat knikkers alleen naar beneden rollen. En dat je in lagen moet blijven werken omdat de knikker anders uitgerold is. Hoe bijzonder is het dan om een knikkerbaan te hebben die je ook zelf in elkaar kan zetten?

En dan hebben we het nog niet eens over knikkerbanen die kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Daarbij moeten ze strategisch gaan nadenken over in welke volgorde ze de onderdelen plaatsen.

Want met alleen maar rechte onderdelen komt er geen beweging in de knikkers. Dan is het fijn als je een knikkerbaan hebt met onderdelen die je aan elkaar vast kan klikken zodat het bouwwerk blijft staan en niet bij het minste of geringste instort. Dat is iets voor als ze nog ouder zijn en er ook fijne motoriek bij komt kijken.

Kullerbü

Speciaal voor kinderen van 2 tot 8 jaar (zodat je er extra lang plezier van hebt) heeft Haba de Kullerbü-knikkerbaan ontworpen. Deze bestaat uit diverse sets zodat je je alles kan combineren om nog grotere banen te maken. Van heel eenvoudig een spiraal voor jonge kinderen, die vooral geïnteresseerd zijn in het laten rollen, tot hele ‘speelwerelden’.

De Kullerbü is meer dan alleen een knikkerbaan, het stimuleert ook nog eens de fantasie van het kind. De knikkerbanen representeren namelijk de wereld en hebben bijvoorbeeld namen als ‘windmolenbaan’, ‘brugrally’, ‘berg en dalbaan’, ‘op de werf’ en ‘stad op stelten’.

Zo zijn er bijvoorbeeld winkels, molens, boerderijen en vrachtwagens. Er zijn ook meer interactieve knikkerbanen met muziekelementen of dominostenen. Ook zijn er diverse elementen los te bestellen.

Wat de kullerbü uniek maakt is dat hier niet alleen houten knikkers (ronde ballen die groot genoeg zijn om niet in de mond te stoppen) op passen, maar ook autootjes. Waarvan een aantal zo ontworpen zijn dat ze ook een bal kunnen dragen.

Er zijn diverse ontwerpen; bijvoorbeeld met speciale effecten er in of met een gezichtje. Naast de auto’s waarin een bal zitten heb je ook auto’s met een mechanisch systeem waarmee je de auto’s zelf kan laten rijden. Zonder batterijen.

Naast het houten speelgoed is er een uitgebreide website vol verhalen, diy’s en activiteiten waar je je in de wereld van de Kullerbü met de knikkervriendjes kan spelen.

Stadswandeling

Zoonlief had de knikkerbaan al een keer gezien in een presentatieopstelling tijdens de beurs. Daar was hij niet bij weg te slaan. Hij was dan ook helemaal door het dolle heen toen hij de doos thuis zag staan. We kregen de nieuwe set ‘Stadswandeling’; een uitgebreide set met diverse elementen.

Terwijl hij op school zat voor zijn eerste wendag had ik thuis de knikkerbaan klaargezet. Zo kon hij bij thuiskomst direct lekker spelen. Op de doos staan een aantal voorbeelden van hoe je de baan kan opbouwen, in totaal zijn er drie ontwerpen mogelijk. Maar je kan natuurlijk ook je fantasie gebruiken en zelf iets proberen.

Op de doos staan ook suggesties in combinaties met andere sets. De baan bestaat uit een combinatie van houten en plastic elementen. Die je met groene koppelstukken aan elkaar klikt, daardoor ontstaat er stabiliteit en valt de baan niet snel uit elkaar.

In de zijkant zit een groef waarmee je hem vastklikt en aan de onderkant zit een uitholling zodat het onderdeel niet kan verschuiven. Naast de rechte en ronde elementen heb je ook s-vormen en elementen die in een cirkel omhoog en omlaag gaan.

Het in elkaar zetten was zo gedaan, ik heb het nu zelf gedaan. Maar hij had het ook prima zelf kunnen doen. Sterker nog, op een gegeven moment ging hij daar al mee aan de slag. Als eerste ging hij aan de slag met de knikker; over de baan, maar ook over de ‘winkel’, daar zit een soort ratel in.

Over twee niveaus rolt de bal naar beneden en als er een auto klaar staat wordt die zo geladen. Dat is al een spelletje op zich om de knikker precies in het autootje te krijgen. Daarna doen de knikkers wedstrijdjes over de banen en rijden de auto’s heen en weer.

De ‘standaard’ opbouw bestaat uit een rond en een recht stuk. De knikkers kunnen helemaal rond. Datzelfde geldt voor de auto’s; met en zonder knikkers racen ze over de baan.

Het meest favoriet lijkt toch echter wel het mechanische autootje. Daar zit echt behoorlijk wat kracht in. Je moet hem niet teveel opwinden, anders vliegt hij zo uit de bocht. Niet dat dat uitmaakt; want ook op de vloer racet hij gewoon verder. Goed in de gaten houden dus, want voor je het weet zit hij ergens onder een kast of bank ;-)

Meer informatie vind je hier.

Speelgoedgarage

Onmisbaar in de speelgoed ‘verzameling’ van een jongen is toch wel een speelgoedgarage. Bij voorkeur een houten, die zijn over het algemeen een stuk robuuster en kunnen meer hebben. Zodat je zoon zich niet hoeft in te houden als hij aan het spelen is. Want boys will be boys!

Een houten garage is over het algemeen niet heel klein, dus is het fijn als het een onderdeel is van ander speelgoed zoals de Haba houten rollebollebaan waar je zowel met knikkers als met auto’s op kan rijden!

Als je de doos openmaakt zitten daar een aantal onderdelen in; het grootste is de garage zelf. Een houten garage met twee verdiepingen en stickers om de garage aan te kleden. Zo zie je duidelijk waar de parkeervakken staan en andere afbeeldingen.

Daarnaast twee bergdelen die naar de eerste of de tweede verdieping leiden. Deze baan is ook aan te sluiten op de overige wegonderdelen van de Rollebollenbaan. Aan het einde vind je een oranje eindstuk dat schuin afloopt. Dus ook als je het niet combineert met ander speelgoed, kun je hier prima mee spelen.

Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde

In het begin spelen de kinderen alleen met de garage, doordat er twee verdiepingen zijn en er twee autootjes bij zitten, hebben ze al snel onderling een verdeling gemaakt en zijn ze allebei in hun eigen spel verdiept. De auto wordt gewassen in de wasstraat, wordt geparkeerd of er moet getankt worden.

Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde

Als het spel een beetje inzakt haal ik de tas met de andere sets van de rollebollenbaan erbij. Al snel wordt er een enorm circuit aangelegd en spelen ze verder.

Zoonlief is al snel helemaal verdiept in een experiment; niet met de auto’s maar met de grote houten knikkers. Want hoe ver rolt die precies? En gaat hij hard genoeg om vervolgens de zwaartekracht te trotseren om bij een andere set de baan omhoog te maken.

Helaas, wat we ook proberen, dat zit er niet in. Of hij gaat niet hard genoeg en rolt weer terug (wat ook een leuk spelletje is) of hij gaat te hard en vliegt uit de bocht.

Ook na het proberen van verschillende afstanden blijkt de ideale oplossing er niet tussen te zitten. Wel zijn we al snel weer een uur verder ;-)

Kullerbü rollebollen review; houten knikkerbaan voor peuters - Mamaliefde

Dit bewijst maar weer dat het speelgoed niet alleen leuk is voor jongere kinderen, maar ook oudere kinderen. Nadat het speelgoed beneden weer is opgeruimd en op zijn kamer ligt, treffen we als we middernacht gaan kijken een nieuwe baan aan in zijn kamer.

Blijkbaar is hij wakker geworden en is hij heel stil gaan spelen (of in ieder geval stil genoeg om door de tv overstemd te worden) ;-)

Doordat hij met oog voor detail is ontworpen is hij niet alleen leuk om mee te spelen, maar staat hij ook heel decoratief in de kinderkamer. Maar goed ook, want hij is niet klein en neemt een hoop ruimte in.

Zijn jullie kinderen ook zo’n fan van knikkerbanen?

Linda van Aken