Skip to Content

Haar ideeën kind; makkelijke creaties voor peuters, kleuters of naar school

Onze peuter gaat nu ruim twee maanden naar de peuterspeelzaal. Een goede oefening voor mama kapsels om te gaan met ochtendstress. Het ‘mooi’ maken van de haartjes schiet er regelmatig bij in. Dan blijft het bij een eenvoudig staartje of vlechtje.

En dat terwijl andere meisjes met superschattige peuter kapsels aankomen vol staartjes, vlechtjes en andere frutsels. Waar ze thuis over het algemeen niet aan haar haren komt, behalve als ze naar bed gaat. Is dat op de peuterspeelzaal wel anders.

De oplossing zijn peuter kapsels met ‘veel’ elastiekjes die goed ‘strak’ zitten. Het voordeel daarvan is niet alleen dat het niet in het gezicht gaat hangen maar ook prima werkt om luizen te voorkomen. Vraag me soms dan wel af of ze zich daar dan niet verveelt.

 Het is en blijft een peuter, dus de kwaliteit van de foto’s is niet denderend. Stil zitten vind ze echt verschrikkelijk, dus blij als er iets op de foto staat. Verder merk ik dat doordat ze zulke donkere haartjes heeft het soms lastig te zien is. Hoop dat jullie toch een beetje een beeld krijgen.

Vlechten

Diagonale ‘Elsa’ vlecht

Een diagonale invlecht, ook wel de ‘Elsa-vlecht’ genoemd.

Watervalvlecht

Het kan even oefenen zijn en je kind moet niet al te wild met het hoofd schudden maar dan ziet deze watervalvlecht er natuurlijk wel super uit.

Visgraat

Dit is een vlecht die je maakt met twee strengen haar ipv 3. Iedere keer ‘weef’ je een klein plukje naar de andere kant.

Staartjes

Voor dit kapsel maak je twee staartjes bovenop het hoofd. Vervolgens maak je van een kleine pluk een twisterstaart.

Zigzag staarten

Heb je moeite met rechte scheidingen? Dan is de zigzag scheiding ideaal om dit te verbloemen!

Staartjes vlecht

Voor deze staart maak je telkens kleine staartjes onder elkaar, vervolgens deel je die in tweeën en vouw je achterlangs voor het volgende staartje.

Staart met staartjes

Knotjes

Een grote knot bovenop het hoofd.

Vlechten & Staarten

Diagonale opvlecht met staart

Natuurlijk kan je er ook een ondersteboven diagonale invlecht van maken die eindigt in een staart.

Dubbele invlecht

Ook als je dochter nog kort haar heeft kan je dit invlechten; dan maak je bijvoorbeeld deze halve invlechten.

Dubbele invlecht lang haar

En bij langer haar ziet dat er zo uit.

Dubbele opvlecht

In plaats van een invlecht maak je 2x een opvlecht.

Invlecht bovenop

Bij dit kapsel is er alleen in een strook bovenop het hoofd een invlecht gemaakt en met een groot strik vastgezet.

Diadeemvlecht

De diadeemvlecht; je maakt deze alleen aan de voorkant van het hoofd zodat er geen haar in het gezicht valt, maar de rest wel los valt.

Staartjesvlechten

Bij dit kapsel maak je twee staartjes bovenop het hoofd die je vervolgens vlecht. Onderaan maak je nog twee staartjes en de vlechtjes kruis je achter het hoofd naar de andere kant.

Weven met vlechtjes

Bij dit kapsel (vergelijkbaar met bovenstaande) maak je bovenop twee staartjes die je verdeeld in drie strengen waarvan je drie vlechtjes maakt. Met deze ga je vervolgens ‘weven’ naar de staartjes onderin.

Elfjeshaar

Hier in huis wordt dit ook wel elfjes haar genoemd; twee kleine vlechten of invlechten vanaf de zijkant worden achterop het hoofd samengebonden in een staart.

Hartjes invlecht

Als je het vlechten nog niet zo onder de knie hebt is dit niet zo makkelijk, maar als je er geen moeite mee hebt ziet dit er natuurlijk wel grappig uit.

Driedubbele invlecht

Drie invlechten schuin over het hoofd waarbij er alleen vanaf de bovenkant haar bijkomt.

Knotjes & vlechten

Invlecht met knotjes

Bij dit kapsel begin je met een scheiding in het midden, daarna begin je met de invlecht. Halverwege stop je en maak je er een knotje van. De rest van het haar blijft los hangen.

Ondersteboven opvlecht met knotjes

Het omgekeerde kan natuurlijk ook; hierbij begin je aan de onderkant met de vlecht; in dit voorbeeld de opvlecht, vergelijkbaar met de invlecht maar dan ‘op’ het haar en eindig je boven met twee knotjes.

Kroontjesknot

Hiervoor maak ik een staart achterop het hoofd. Hij eindigde iets hoger dan verwacht, maar vond dat ook wel weer wat hebben. Zorg dat het elastiekje echt goed vast zit. Vervolgens doe je er een haardonut omheen. ‘Vouw’ je het haar eromheen en zet je dit weer vast met een elastiekje. De haartjes die uitsteken draai je om dit elastiekje heen zodat het wegvalt en zet je vast met (heel veel) clipjes.

‘Vlechten’ met staartjes

Enkele staart

Dubbele staartjes

Watervalstaartjes

Gekruiste watervalstaartjes

Vind je vlechten nog lastig, of geen tijd daarvoor? Maak dan een ‘staartjesvlecht’ door de staart iedere keer een plukje groter te maken. Deze kan je zowel als een staart achterop maken als twee naast elkaar, of in andere combinaties. Het voordeel van meerdere staartjes is ook dat eventuele kortere plukken beter blijven zitten en bij dik haar dat het minder snel uitzakt omdat het geen zware staart is.

Haar ideeën met de ponytail loop / haarlus

Eenvoudige haarlus

Dubbele haarlus

Voor dit kapsel is een eenvoudige haarlus gemaakt. maar dan in twee delen onder elkaar. Het elastiekje is verborgen met een plukje haar.

Mini staartje

Ook met korte of hele stijle haren kan je de haarlus gebruiken.

Haarlusvlecht

Een iets elegantere variant van de staartjesvlecht is deze met behulp van de haarlus / ponytail loop (hier). Nadat je een staartje hebt gemaakt steek je de haarlus onder het elastiek door. De staart haal je door het oog en vervolgens trek je deze achter het elastiek door zodat er een soort ‘knoopje’ ontstaat. Zelfs Kate Middleton is met dit kapsel gespot.

Hair bow

Ook voor dit kapsel hoef je niet veel te vlechten. Je maakt een grote staart . Die deel je vervolgens in twee grote en een kleine streng die je vlecht (kan ook zonder). Van de twee grote strengen maak je een strik die je vervolgens in een staart laat vallen. Het kleine stuk gebruik je voor het midden van het strik en steek je met een haarlus achterlangs.

Welke is jullie favoriete kapsel?

Lees ook

Linda van Aken

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Papa

Saturday 28th of May 2022

Leuk al die fotos. Jammer genoeg heb je er niets aan want je kan niets selecteren nog is er een handleiding hoe je het moet doen.

Cyn

Wednesday 26th of November 2014

Heel leuk! Ik kan niet wachten tot de haren van m'n tweeling (23, gecorrigeerd 20 mnd) lang genoeg zijn. Het schiet maar niet op, hihi.Bij de lange lokken van zoonlief houdt het toch echt op bij een staart, los of (in de meeste gevallen) een hoedje erop.

Linda

Wednesday 26th of November 2014

Wat leuk dat je zoon zulke lange haren heeft. Daar kan je echt hele andere dingen mee. Lange haren bij kleine meisjes zijn echt lief.

Sofie

Saturday 15th of November 2014

Wow, wat een bezigheid! Als ik al 5min aan m'n eigen haar lig te klooien, ben ik het zat. Ik wil het graag allemaal doen bij m'n dochter later maar of ik er het geduld voor ga hebben, das wat anders haha

Sonja

Saturday 15th of November 2014

Gaaf! Het ziet er naar uit dat dochterlief krulletjes gaat krijgen; ik kan niet wachten om met die haartjes aan de slag te mogen gaan :-) Maar nog niet te vroeg juichen, kunnen ook alleen de nesthaartjes zijn die in de krul springen. Ik zal moeten afwachten en voorlopig het bij geïnspireerd raken houden (kan altijd nog met mijn eigen haar aan de slag haha)

Mahwish

Saturday 15th of November 2014

Ohh dit vind ik superleuk! Die eerste kende ik niet, ga ik aankomende week ens uitproberen. En die diadeemvlecht is zo cute.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.