Skip to Content

Gymkleding en gymschoenen voor kinderen en kleuters op school of buiten

Gymkleding en gymschoenen voor kinderen en kleuters op school of buiten

Kinderen hebben gemiddeld 2 uur per week gym op school. Om zo fijn mogelijk te sporten, is goed zittende gymkleding een pré. Daarnaast vinden kinderen en dan met name pubers, het ook belangrijk dat ze wel redelijk dezelfde gymkleding dragen als de meesten van de groep.

Welke ongeschreven kledingregels zijn er voor de gymles op school? We delen graag wat tips over het kopen van geschikte sportkleding voor je kind.

Algemene richtlijnen voor de juiste gymkleding

Het is allereerst belangrijk dat je goed kijkt naar de juiste schoenmaat. Veel kinderen (met name jongere) groeien nog wel één of zelfs twee schoenmaten per schooljaar.

Aan de start van het schooljaar kunnen ze misschien nog net in hun gymschoenen, maar halverwege het jaar zijn deze schoenen dan te krap. Wat weer voor blaren en ongemakken bij de tenen zorgt.

Tip: controleer iedere schoolvakantie even of de gymschoenen nog passen. Anders kun je een maatje groter inslaan.

Voor de binnenlessen geldt:

  • Geen schoenen met een zwarte zool. Deze geven strepen op de vloer en daar is de beheerder van de gymzaal niet zo blij mee.
  • Kies kleding die zelfstandig aan te doen is. Iedere leerkracht is je nu echt dankbaar. Heeft je kind het veter strikken nog niet onder de knie? Kies dan voor schoenen met klittenband of zonder veters / klittenband. En kies gymkleding uit die je kind zelf aan en uit kan doen. Niet alleen goed voor de zelfstandigheid, maar ook voor het zelfvertrouwen.
  • Let op de stof van de kleding. Goede gymkleding ventileert, waardoor warmte wegtrekt. Daarnaast isoleert het voor de koude dagen. Dus als je kind binnen gymt, heeft het andere kleding nodig dan als het buiten gymt. Dit om zo optimaal op het weer gekleed te zijn. Daarnaast is veel gymkleding op lage temperatuur wasbaar en droogt het snel. Ideaal om de gymtas weer snel te kunnen vullen.

Sportkleding voor als je binnen gymt

Over het algemeen zie je de volgende gymkleding (in de basisschoolleeftijd) bij kinderen die binnen gymmen:

  • Er zijn meisjes die op turnen zitten. Zij dragen bij gym een speciaal turnpakje. Dit kan mouwloos, met korte of lange mouw zijn. De turnpakjes zitten rond de schouders en de buik en geven dus blote benen. Als je kind het snel koud heeft zou je nog een kort broekje als extra aan kunnen doen.
  • Kinderen die op een verenigingssport zitten, zoals korfbal of tennis gebruiken hun trainingskleding ook wel voor de gymles op school. Helemaal fijn als je er dan minstens twee setjes van hebt, zo heb je altijd een schone set in de kast klaar liggen.
  • Daarnaast gymmen veel meisjes en jongens in een korte of lange broek. Soepele en zachte stof is belangrijk. Dit om lekker te kunnen bewegen. Je ziet alles wel voorbijkomen. Joggingbroeken, sportbroekjes, sportleggings en complete trainingspakken.

Afhankelijk van je budget en de voorkeur van je kind kun je één van deze broeken kiezen.

Als bovenkleding dragen kinderen:

  • Hoodies
  • Shirts

Met name de shirts zie je veel bij het binnen gymmen. Een hoodie is al snel wat te warm als er flink gevoetbald of geturnd wordt.

Ook hierbij is het aan te raden om te kiezen voor gymkleding dat gemaakt is van een ‘ademende stof’. Dit om zo transpiratievocht zoveel mogelijk af te voeren en nare zweetluchtjes zo min mogelijk te verspreiden.

Gymschoenen voor binnen:

Je kunt speciale gymschoenen kopen. Deze zijn met name voor de gymnastieklessen geschikt waarbij aan echt turnen gedaan wordt. Denk aan:

  • Balanceren op de balk
  • Oefenen in de ringen
  • Bewegen op muziek
  • Op de lange mat handstanden of radslagen uitoefenen
  • Springen op de trampoline

Deze gymschoenen zijn minder prettig voor balsporten, zoals voetbal of slagbal. Ze zijn speciaal ontwikkeld om soepel te bewegen en de zool is minder geschikt voor balsporten.

Gymschoenen met klittenband: handig als je kind de veters nog niet kan strikken. Maar ook fijn als deze niet telkens een veter hoeft te strikken tijdens het gymmen. Zo heb je deze gymschoen van Adidas. Met twee klittenbandsluitingen bovenop de schoen en een stevige, comfortabele zool. Dit maakt de schoen voor zowel turnen als balsporten geschikt.

Niet geschikt voor gymlessen binnen zijn voetbalschoenen, dit komt o.a. door de noppen die ook weer de vloer kunnen beschadigen. Je zou wel deze schoen kunnen gebruiken. Geschikt voor zaalvoetbal, maar ook voor de gymlessen die binnen zijn.

Het fijne is dat deze schoen veel demping geeft. Ideaal als er veel aan sporten als basketbal of trefbal gedaan wordt. Dan wordt er aardig wat gesprongen en is het fijn als de schoen zorg draagt voor de enkel en demping om blessures te voorkomen.

Kleuters gebruiken vaak deze schoen. Het zijn stevige schoentjes, gemakkelijk zelf aan en uit te doen en met of zonder klittenbandsluiting verkrijgbaar. Kleuters doen naast balspellen, zang en dansspellen ook aan bewegen op de toestellen.

Denk aan klimmen over de trapladder, de bank of van het ene klimrek naar het andere klimrek. Dit schoentje geeft goede grip en is daarnaast in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Tip: schrijf op de onderkant met pen de naam van je kind of met watervaste stift. Makkelijk om de schoenen zo te vinden als ze verdwijnen in de klas tussen vergelijkbare paren. ☺

Buitensport

Op veel scholen, met name middelbare, wordt een gedeelte van het jaar buiten gegymd. Vooral met de start van de lente of tijdens de herfst, kan de temperatuur nog fris zijn. Het is dan fijn als je de gymkleding van je kind uit laagjes bestaat.

Een lange zwarte broek was in mijn middelbare schooltijd het kledingstuk waar iedereen in liep tijdens onze sportlessen buiten. Tegenwoordig zijn er veel meer leuke lange broeken.

Het belangrijkste is dat ze isoleren op de koude dag en warmte afvoeren op de warme dag. Want sommige pubers houden zelfs op warme dagen hun lange gymbroek aan, iets met benen scheren ;)

Een trainingspak is ideaal voor de buitensportles. Zeker als er onder het trainingsjasje een kort sportshirt zit. Zo kan het jasje bij warmte uit. Goede gymkleding voorkomt afkoeling, isoleert bij kou en voert transpiratiezweet af. Veel verkochte trainingspakken zijn van de merken: Hummel, Adidas, Puma en Nike.

Het loont om een sportshirt als bovenkleding aan te schaffen. Vooral als je kind een fanatiek sporter is, kan in een ‘gewoon’ T-shirt al snel afkoeling ontstaan.

Dit gaat ongemerkt, maar een katoenen shirt voert zweet niet af zoals de sportshirts dit wel doen. Gemiddeld ben je voor een shirt tussen de € 15,- en € 40,- kwijt.

Sportschoenen voor buiten

Voetbalschoenen zijn voor buiten uitermate geschikt. Ze geven grip op het gras, ondersteunen de voet en hiel en zijn gemaakt van stevig materiaal. Maar als er naast voetbal ook andere sporten zijn, zoals honkbal of estafette, kan deze schoen weer minder geschikt zijn.

Er zijn kinderen die op een hardloopschoen buiten gymmen. Dit omdat een hardloopschoen ook demping biedt en goed is voor lange afstanden. Met name als er aan een rondje rennen om het gymveld gestart wordt, is dit een fijne schoen.

Het ligt aan de soort gymlessen welke schoen het fijnste is. Zo zijn er scholen die veel voetballen, dan is een voetbalschoen aan te raden.

Is er veel variatie en is er ieder blok op school een andere sport? Ga dan voor een schoen met demping, een zool met grip en een goed voetbed.

Floortje