Skip to Content

Hoe voorkom je groen uitslaan van blond / geblondeerd haar (na zwemmen)?

Hoe voorkom je groen uitslaan van blond / geblondeerd haar (na zwemmen)?

Blond of geblondeerd haar is prachtig, maar kan soms een uitdaging zijn om te onderhouden, vooral als je regelmatig zwemt. Chloor in zwembadwater kan ervoor zorgen dat je haar groen uitslaat. Gelukkig zijn er verschillende methoden en tips om dit te voorkomen en om je haar gezond en mooi te houden. Hieronder bespreken we enkele nuttige adviezen om groen uitslaan te voorkomen en te behandelen.

Badmuts

Het is misschien niet het meest modieuze accessoire, maar een badmuts kan een wereld van verschil maken. Door een badmuts te dragen, bescherm jij je haar tegen direct contact met het chloorwater. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om te voorkomen dat je haar groen uitslaat. Er zijn verschillende soorten badmutsen beschikbaar, van siliconen tot lycra, zodat je kunt kiezen wat voor jou het meest comfortabel is.

Haar nat maken voor het zwemmen

Een andere effectieve methode om je haar te beschermen, is door het goed nat te maken voordat je het zwembad ingaat. Als je haar al verzadigd is met schoon water, neemt het minder chloorwater op. Dit kan helpen om de schadelijke effecten van chloor te verminderen en zo te voorkomen dat je haar groen wordt.

Haar in een knot

Het minimaliseren van de blootstelling van je haar aan chloorwater kan ook helpen. Overweeg om je haar in een knot te dragen en probeer zo min mogelijk met je hoofd onder water te gaan. Dit is vooral belangrijk in het buitenland, waar de chloorconcentratie in zwembaden vaak veel hoger is. Door je haar op deze manier te beschermen, voorkom je dat het uitdroogt en als touw aanvoelt.

Haarmaskers

Voordat je gaat zwemmen, kun je een haarmasker aanbrengen. Dit creëert een beschermende laag om je haar, waardoor chloor minder kans krijgt om door te dringen. Er zijn speciale haarmaskers beschikbaar die ontworpen zijn om te gebruiken voor het zwemmen. Deze maskers kunnen helpen om je haar gehydrateerd en gezond te houden.

De kracht van ketchup

Als je haar ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch groen is uitgeslagen, is er een eenvoudig huismiddeltje dat vaak wonderen doet: ketchup. Breng een ruime hoeveelheid ketchup aan op je haar, laat het een uur intrekken, en was het vervolgens uit met shampoo. De zuren in de ketchup helpen om de groene tint te neutraliseren en je haar weer zijn natuurlijke kleur terug te geven.

Goed wassen na het zwemmen

Het is belangrijk om je haar goed te wassen na het zwemmen. Dit helpt niet alleen om chloor en andere schadelijke stoffen uit je haar te verwijderen, maar ook om je haar te hydrateren en te voeden. Gebruik een hydraterende conditioner om je haar zacht en glanzend te houden.

Zilvershampoo of paarse shampoo

Het gebruik van zilvershampoo of paarse shampoo kan helpen om ongewenste tinten uit je haar te verwijderen. Als je haar toch groen uitslaat, kan zilvershampoo de groene tint neutraliseren. Gebruik deze shampoos volgens de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat.

Speciale anti-chloor shampoo

Er zijn ook shampoos speciaal ontwikkeld om chloor uit je haar te wassen. Bijvoorbeeld de chloorverwijderende shampoo van Keune. Deze shampoos zijn ontworpen om de chemische stoffen die je haar beschadigen effectief te verwijderen. Het is een goede gewoonte om je haar direct na het zwemmen te wassen met zo’n shampoo om eventuele chloorresten te verwijderen.

Regelmatige haarverzorging

Het onderhouden van een goede haarverzorgingsroutine is cruciaal voor gezond haar, vooral als je regelmatig zwemt. Dit betekent regelmatig wassen met een milde shampoo, gevolgd door een goede conditioner. Het regelmatig knippen van de puntjes helpt om gespleten haarpunten te voorkomen en houdt je haar gezond.

Vermijd hitte

Hitte van föhns, stijltangen, en krultangen kan je haar verder beschadigen, vooral als het al verzwakt is door chloor. Probeer hitte zoveel mogelijk te vermijden en laat je haar natuurlijk drogen wanneer mogelijk. Als je toch hitte moet gebruiken, zorg dan dat je een hittebeschermend product aanbrengt.

Gezonde voeding

Wat je eet, heeft ook invloed op de gezondheid van je haar. Een dieet rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine A, C, E, en zink, kan helpen om je haar sterk en gezond te houden. Drink ook voldoende water om je haar van binnenuit te hydrateren.

Bescherming tegen de zon

Net zoals je huid bescherming nodig heeft tegen de zon, geldt dit ook voor je haar. Blootstelling aan UV-stralen kan je haar uitdrogen en beschadigen. Draag een hoed of gebruik haarproducten met UV-bescherming om je haar te beschermen als je veel tijd buiten doorbrengt.

Het voorkomen van groen uitslaan van blond (geblondeerd) haar vereist een combinatie van voorzorgsmaatregelen en goede haarverzorgingspraktijken. Door gebruik te maken van badmutsen, je haar goed nat te maken voordat je gaat zwemmen, beschermende haarproducten te gebruiken, en je haar goed te wassen na het zwemmen, kun je de kans op groen haar aanzienlijk verminderen. Mocht je haar toch groen uitslaan, dan kan een eenvoudige toepassing van ketchup wonderen doen. Door deze tips te volgen, kun je blijven genieten van je mooie blonde lokken zonder zorgen over groene tinten.

Linda van Aken