Skip to Content

Groeipijn baby, peuter of kleuter; symptomen en wat kan je doen?

Groeipijn baby, peuter of kleuter; symptomen en wat kan je doen?

Vanuit het niets lag mijn oudste zoontje ineens te huilen in zijn bed. Ik loop naar boven en vraag wat er aan de hand is. ‘Ik heb zo’n pijn aan mijn been mama!’.

Een beetje verbaasd vraag ik door. Waar doet het zeer? Is hij misschien gevallen vandaag op school? Komt dat net, of was dat al langer? Ik kijk naar zijn been, niks te zien. Vreemd, en zielig! En ineens daagt het me, zou het misschien groeipijn zijn?

Wat is groeipijn?

Groeipijn is pijn in de benen. Kinderen omschrijven het meestal als een zeurende of stekende pijn, en de pijn zit meestal in de bovenbenen of in de kuiten. De pijn ontstaat vaak als het kind in rust is, meestal ’s nachts in bed.

Het lijkt er op dat als een kind overdag actief is geweest dat de kans dan groter is dat het ’s nachts in bed last krijgt van groeipijn. Als een kind last heeft van groeipijn voelt het kind echt een zeurende of stekende pijn in zijn been of benen.

Soms zo erg dat het daar huilend wakker van kan worden of niet meer verder kan slapen.

Kinderen in de groei

Groeipijn komt voor bij kinderen in de groei. Dat klinkt logisch natuurlijk. Niet alle kinderen kunnen last krijgen van groeipijn. Ongeveer 30% van de kinderen heeft er af en toe last van.

Meisjes hebben over het algemeen vaker last van groeipijn dan jongens. Omdat meisjes wat eerder groeien en eerder stoppen met het snelle groeien dan jongens, kan groeipijn bij meisjes voorkomen tussen hun tweede en hun elfde jaar.

En bij jongens tussen hun tweede en hun dertiende jaar. Toch komt het niet vaak voor dat kinderen op zo’n late leeftijd nog last krijgen van groeipijn. Meestal komt het voor bij een leeftijd van vier tot acht jaar.

Oorzaken van groeipijn

Als je het woord zo hoort zou je denken dat het pijn is die te maken heeft met de groei van kinderen. Ik kan me dan zo voorstellen dat hun benen aan het groeien zijn en dat dat druk geeft, of juist trekt. Net zoals bandenpijn bij een zwangerschap ofzo.

Maar het grappige is dat ze de oorzaak van groeipijn niet weten. Artsen twijfelen zelfs of het komt door groei, of dat het een andere oorzaak heeft. Wel is het zo dat groeipijn meestal voorkomt als een kind in rust is.

Vaak als het kindje in bed ligt en net in slaap is gevallen. Op dat moment van de dag is ook het groeihormoon in het lijfje van een kindje het hoogste.

(Het groeihormoon is een stofje dat door de hersenen wordt aangemaakt om ervoor te zorgen dat een kind groeit.)

Het zou dus kunnen dat er een verband bestaat tussen de groeipijn en de hoeveelheid groeihormoon. Maar bewijs hiervoor hebben ze nog niet gevonden.

Hoe weet ik dat het groeipijn is?

Klaagt je kind over pijn in zijn been of benen dan kan het groeipijn zijn, of natuurlijk iets anders. Het is altijd goed om na te gaan of er niks gebeurd is.

Is een kind gevallen, of heeft het zich gestoten? Dan kun je in veel gevallen ook wel iets aan de buitenkant zien, een blauwe plek of een schaafwond of iets dergelijks. Soms is dat niet het geval.

Er zijn ook ziektebeelden waarmee een kind ook kan klagen over pijn in zijn benen. De pijn komt dan ook van binnen uit. Het verschil met groeipijn en andere pijn aan de benen is dat groeipijn opkomt als het kind in rust is.

Andere ziektebeelden laten meestal zien dat de pijn juist opkomt als het kind in beweging is.

Twijfel je toch? Dan moet je natuurlijk altijd even met een arts overleggen. Die kan natuurlijk het beste beoordelen of er iets aan de hand is.

Wat kan ik doen als mijn kind groeipijn heeft?

Eigenlijk is er niet veel te doen aan groeipijn. Wel kun je proberen te wrijven over de pijn, veel kinderen kunnen heel goed aangeven of ze dat juist wel of niet fijn vinden. Je kunt ook kijken of je een warme doek of kruik tegen de pijnlijke plekken kan doen.

Als de pijn aanblijft kun je een kindje ook paracetamol geven. Let er daarbij natuurlijk op dat je een dosis geeft die geschikt is voor de leeftijd van je kindje.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Pijn aan de benen kan verschillenden redenen hebben. Dit zijn signalen dat je toch even beter een dokter in kan schakelen:

  • Als je kindje koorts heeft dat je niet goed kunt verklaren.
  • Als de pijn niet alleen in de avond of nacht is, maar ook overdag als je kindje actief is.
  • Als de pijn erger wordt bij bewegen of de pijn is zo erg dat bewegen niet meer lukt.
  • Als de pijn in de gewrichten zit, dus in de enkels, knieën of heupen.
  • Als er een zwelling te zien is.

En natuurlijk moet je bij twijfel altijd even een dokter bellen.

Groeipijn baby, peuter of kleuter; symptomen en wat kan je doen? - Mamaliefde
Geke Douw