Wie mij volgt op instagram zal hem vast al wel gespot hebben. De grote 12-delige houten gekleurde regenboog van het Duitse merk Grimm’s. Twee jaar geleden, dochter was toen net 1 zag ik hem voor het eerst. Toen wist ik al; die moet en zou ik hebben. Helaas is dit speelgoed niet goedkoop, dus bleef hij op het lijstje staan. Voor verjaardagen etc. ging ik toch voor ander speelgoed zoals de loopfiets. Na een paar jaar twijfelen heb ik hem dan toch gekocht. En geen moment spijt van. De kinderen vinden het super om ermee te spelen. Iedere dag weer en voor de meest verschillende varianten. Ik heb meer dan 50 speltips en voorbeelden op een rijtje gezet! Deze kleurrijke regenboog is namelijk meer dan alleen een leuke ‘puzzel’. Je kan er zo ongelofelijk veel mee. En hij staat ook nog eens super decoratief, ook later op een stoere tienerkamer of in een volwassen interieur. 

Op verzoek vind je hier een map met downloads van onderstaande foto’s voor eigen gebruik.
Let op: Als je het deelt graag wel de originele bron vermelden!

Inhoudsopgave

Voor welke leeftijd is de Grimm’s regenboog geschikt?

Dit is een vraag die ik regelmatig hoor; beide kanten op. Dus vanaf welke leeftijd het aangeraden wordt en tot welke leeftijd. Persoonlijk denk ik dat hij leuk kan zijn voor kinderen vanaf anderhalf jaar. Zij kunnen er heerlijk mee ontdekken en spelen. Het is speelgoed dat goed tegen een stootje kan en het heeft geen kleine elementen en dus niet gevaarlijk is. De verf is ook niet giftig, ook in de mond stoppen is dus geen probleem. Naar mate je kind ouder wordt kan het er veel meer mee gaan doen.

Speelt je kind er niet zoveel mee? Leg het dan tijdelijk even weg, of presenteer het op een net iets andere manier. Zonder teveel afleiding van ander speelgoed. Het kan ook helpen als je een paar keer in de ochtend het speelgoed op een leuke manier neerzet zodat je kind getriggerd wordt om ermee te spelen en vervolgens er zelf mee aan de slag gaat.

Het mooie van de regenboog is dat het leuk speelgoed blijft, zelfs voor mama’s en papa’s. Die kunnen op instagram of pinterest op zoek gaan naar voorbeelden en uitdagingen om na te maken met de regenboog. Vanwege de ronde bogen is het een hele uitdaging om balans te zoeken.

Decoratie

Deze kleurrijke regenboog is alleen al een geweldige decoratie voor de baby/kinderkamer of in de woonkamer. Zo heb ik er zelf ook kennis mee gemaakt. Tijdens de lessen muziek op schoot had de lerares hem als decoratie op de piano staan. Je kan de regenboog op een plank  of de vensterbank neerzetten, of in een letterbak. Ook de alternatieven in monochrome, naturelle of pastelkleuren scoren hiervoor hoge ogen.

Ontdekken (Baby’s)

Voor baby’s is dit speelgoed heel goed geschikt om te ontdekken. Door gewoon de bogen vast te houden, te voelen, iets weg te gooien en weer op te rapen. Misschien zelfs in de mond te stoppen. Ook al is dit niet te adviseren kan het gelukkig geen kwaad. Enneh, bij het ontdekken hoort natuurlijk ook omgooien van de torens die mama en papa maken!

Verjaardagstaart (Vanaf de 1e verjaardag)

Verjaardagstaart Grimms; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Van de regenboog in combinatie met de halve cirkels kan je een hele mooie verjaardagstaart maken. Met behulp van de jaarringen en stekers kan je hem opvrolijken. Of anders met behulp van wat ingrediënten uit de houten keuken.

Zeemeermin & Kabouter & Harnas – Baby’s & Dreumes

Zeemeermin staart ; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Zeemeermin

Kaboutermuts; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Kabouter

Ridder; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Ridder

Deze doen het altijd goed op de foto’s; de regenboog uitgeschoven als zeemeerminstaart, of als kaboutermuts boven het hoofd.

Stapelen (dreumes & peuter)

Klassieker!

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Lekker stapelen op de grond of de lucht in. Voor extra uitdaging kan je dit combineren met de elementen water en vuur of de kabouterhuisjes. Ook erg leuk in combinatie met de regenboogvriendjes zodat ze functioneren als flatwoningen.

Kiekeboe (dreumes)

Kiekeboe; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

De vakken die door de bogen worden gemaakt zijn zeer geschikt om kiekeboe mee te spelen.

Puzzelen (dreumes / peuter)

Puzzelen; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Deze kan natuurlijk niet achterblijven; het in elkaar puzzelen van de regenboog in de juiste volgorde.

Kegelbaan (dreumes / peuters)

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

De regenboog vormt iets uitgeschoven het doel om de ballen in te laten rollen  met de hand, met een golfstick in geslagen te worden of heel voorzichtig als een voetbal.

Met (Vtech toettoet) auto’s (Dreumes / peuter)

 

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Racebaan met auto's; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl


Om er overheen te rijden, onderdoor als tunnel, of als baan zelf. Extra leuk zijn de toettoet auto’s die dan een geluidje maken. Dit scoort ook goed in combinatie met de Wobbel of Way-to-play.

Lees ook: Wobbel board activiteiten; wat kan je met een balansbord?
Lees ook: Wobbel 360 met vilten ondergrond in bamboe!; Is het een succes en wat kan je er mee?

Met houten treinbaan (dreumes & peuters)

In combinatie met de houten treinbaan ; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Naast auto’s is hij ook goed te combineren met een houten treinbaan door er tunnels van te maken etc.

Grove motoriek (deumes / peuter / kleuter)

Grove motoriek; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Hinkstap parcour

Grove motoriek; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Hindernisbaan

Met de bogen kan je ook heel goed aan de slag als je kind graag actief bezig is. Door er een hinkstap parcours van te maken bijvoorbeeld waarbij naast de grove motoriek ook het evenwicht en coördinatie erg belangrijk is aangezien de cirkels steeds kleiner worden. Bij de hindernisbaan kan je je kind diverse ‘opdrachten’ geven, zoals er overheen, met beide voeten er om heen, cirkeltjes om ‘pilon’ heen etc. Er onderdoor kruipen had hij zelf bedacht maar dat is toch niet zo’n heel erg realistisch.

Spelen met spiegels en symmetrie (peuters)

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Met een spiegel er onder krijg je ook hele leuke effecten, de halve bogen worden dan opeens cirkels. Zelfs met een kleine vierkante spiegels kan dit al heel veel plezier opleveren. Van een uitgeschoven regenboog, tot een paar bogen op elkaar gestapeld of een omgekeerde ‘bloem’.

Muziekinstrument

Xylofoon; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl


Met behulp van twee stokken kan je de bogen heel goed gebruiken als een xylofoon!

3 knikkerbanen (peuter / kleuter)

Knikkerbaan in slangvorm; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Slang

Knikkerbaan in doolhof; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Labyrinth


Knikkerbaan; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

MuzieksleutelVan de bogen maak je een baan waar de knikkers overheen kunnen rollen. Als je ze iets laat uitspreiden zullen ze steeds harder rollen. Maar wel stoppen bij de overgang naar de volgende boog. Al dan niet met bakjes (van de poppetjes in bakjes) aan het einde om de knikkers op te vangen. Wij hebben de knikkers gebruikt van de hubelino, Grimm’s zelf heeft echter ook houten ballen.

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Hellingknikkerbaan

Een lange knikkerbaan op een helling waarbij de knikkers naar beneden rollen en in de onderste boog worden opgevangen.

De gaten in een flat kunnen ook prima gebruikt worden om een bal doorheen te laten rollen of te gooien. Gelijk een uitdaging om de bogen niet te raken omdat het dan in elkaar ‘stort’.

Sorteren – van groot naar klein – Dreumes & Peuter

Sorteren op formaat; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Van groot naar klein; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Sorteren van klein naar groot; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Van groot naar klein; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Omdat de bogen een verschillend formaat heeft kan je er goed mee oefenen wat groot en klein is. Bijvoorbeeld door te stapelen, zelfs ondanks dat de bogen half rond zijn.n. Van een eenvoudige toren met alle kleuren boven op elkaar tot de meest originele kunstwerken waarbij je de bogen zowel boven als onderlangs laat lopen. Voor het stapelen zijn de halve schijven erg fijn (in kleur of blank).Deze torens kan je goed gebruiken als flatgebouwen voor de poppetjes in bakjes. Je kan ze ook op de grond sorteren; zoals in deze slakkenhuisvorm of als een lange trein.

Sjoelbak (peuters)

Sjoelen; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Eigenlijk zou je hier ronde schijven voor moeten hebben. Knikkers werken ook, maar moet je goed nadenken hoe hard je rolt, omdat ze anders terugkomen ;-) Met behulp van wit krijt kan je eventueel nog punten op de bogen schrijven. Deze kan je met een natte doek eenvoudig weghalen.

Sorteren; met kleur (peuter)

Sorteren op kleur; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Inspiratie Grimm's houten regenboog 12 delig - Mamaliefde.nl

Sorteren op kleur; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Sorteren op kleur; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

De 12 kleuren van de regenboog zijn heel geschikt om te oefenen met kleuren. Door te vragen om een voorwerp van een bepaalde kleur te zoeken, of je kind de kleur te laten benoemen van een voorwerp. Daarna kan je er een spel van maken door de kinderen te vragen om speelgoed en voorwerpen te laten zoeken in dezelfde kleur als de boog en ze daar te sorteren.

Voor fantasie spel (peuters)

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Grimm's houten regenboog - Mamaliefde

Peuters creatieve brein heeft ook twee hele leuke doeleinden bedacht voor deze bogen. Namelijk als helm bovenop je hoofd en dan een wedstrijdje wie het langste kan balanceren. Of als hoepel, helaas deed hij het niet zo goed als ze hoopte. Desondanks had ze een hoop lol en daar gaat het toch om? Ze probeerde er ook op te gaan staan, dat vond ik toch niet zo’n goed idee omdat er bogen zijn die daar kapot van zijn gegaan.

Small world play – Dierentuin (peuters)

Small world play dierentuin; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Grote dierentuin

Dierentuin; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Dieren in hokken

Dierentuin; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

De parade

Small world play dierentuin; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Naast ballen, auto’s en poppetjes is het ook erg leuk om met dieren te spelen. Wij hebben de houten Nijntje dieren gebruikt en wat Schleich dieren. Ostheimer heeft ook een hele leuke set. Als een grote dierentuin, of in aparte ‘hokken’.

Small world play – Poppenhuis (kleuter)

Small world play poppenhuis 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl


Van de bogen kan je ook de muren van een huis bouwen en met de meubels van een poppenhuis inrichten. En vervolgens heerlijk te spelen.

Poppenhuis; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Of wat dacht je van deze flat in combinatie met de halve schijven en de poppetjes in bakjes.

Poppenbedjes; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Van de bogen kan je ook prima een schommel maken voor de poppenkindjes!

Lees ook: Poppenhuis; top 9 wit houten of Barbie huizen ook voor 3-jarige peuters

11 voorbeelden van 2D afbeeldingen (kleuters)

Sneeuwpop                                                                                           Bloem

2d roos; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Roos

2d bouwen met regenboog; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Clown

2d bouwen met regenboog; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Wolk2d bouwen met regenboog; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Olifant2d bouwen met regenboog; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Aap

2d haan; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Haan

2d bouwen met regenboog; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

2d sterrenhemel; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Sterrenhemel

2d ster; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Ster

Voor kleuters kan je er een spel van maken door deze voorbeelden te lamineren en vervolgens na te laten maken. Van een clown / sneeuwpop, tot en met bloemen in diverse uitvoeringen en gezichten. Dit kan je kind stimuleren om zelf ook te gaan ‘tekenen’ met bogen.

12 voorbeelden Stapelen (van 4 tot 99)

Stapelen; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Small world play dierentuin; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Stapelen; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Balans; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Balans; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Balans; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Balans; 1 van de meer dan 50 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl