Nu alle kinderen thuis zitten zijn er veel bedrijven en ondernemers die ouders willen helpen en daarom de leukste projecten en initiatieven opzetten om te helpen om kinderen bezig te houden de komende tijd. Hieronder vind je een overzicht van deze activiteiten. Heb jij ook een bijzonder initiatief laat het dan vooral horen! Ook veel verenigingen bieden gratis online lessen aan, niet alleen sportscholen streamen nu de oefeningen, ook voor kinderen is er heel veel keuze. Ideaal dus om eens te kijken of dat bij je past; van tekenlessen tot klassiek ballet of misschien wil je wel leren schaken? Ook aan de jongere broertjes en zusjes is gedacht met bijvoorbeeld peuterdans of Muziek op Schoot. En dat is allemaal te volgen op afstand via het beeldscherm vanuit de eigen woonkamer. Ideaal ook als aanvulling op het lesprogramma van school.

Spelletjes

SmartGames

Bij SmartGames willen ze ook graag helpen. Zij willen dit doen door samen met ouders de verveling tegen te gaan. Daarom verlenen ze vanaf nu tijdelijk GRATIS toegang tot de online spelletjes: SmartGames Live en alle mobiele SmartGames applicaties. Educatief speelplezier voor iedereen! Op SmartGamesLive.com kun je 18 logische denkspelletjes gratis spelen en proberen om een plaatsje in de Hall of Fame te veroveren. Op dit moment vind je bijna 700 uitdagingen online: genoeg om jouw hersenen (of die van je kind/ leerlingen) maandenlang fit te houden. Adviesleeftijd vanaf 7 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Lockdown Games

Das Box, ontwikkelaar van stadsspelen, organiseert de Lockdown Games, een fotospel om thuis te spelen tegen andere gezinnen. Kinderen kunnen vanaf nu op woensdag en zondag tussen 14u en 16u plezier beleven met opdrachten en raadsels die speciaal werden aangepast aan quarantainetijden en perfect thuis uit te voeren zijn. Elke woensdag- en zondagochtend zullen op de website van het bedrijf een spelcode en een reeks opdrachten voor die dag te vinden zijn. Het spel verloopt via een messenger chatbot en is volledig gratis en zelfstandig te spelen. Per opdracht worden punten uitgereikt, zo ontstaat er een rangschikking tussen de deelnemers en wordt uiteindelijk ook een winnaar gekozen. De Lockdown Games worden gratis georganiseerd zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

Meer informatie vind je hier.

Dekkerschaakles

“Het Coronavirus vraagt veel van de samenleving. Ik wilde graag iets kleins doen, om deze periode door te komen. Nu de meeste kinderen (en volwassenen) thuis moeten blijven, kan het misschien moeilijk zijn om de overbodige tijd zinvol te blijven besteden. Gelukkig hebben we het eeuwenoude schaakspel! Voor alle kinderen die nog niet kunnen schaken zal ik vanaf vandaag dagelijks schaakles geven via YouTube.”

Meer informatie vind je hier.

Bonte Bouwplaats

Wat doe je de hele dag? Saai schoolwerk of is er nog wat tijd over? Iedere dag vind je hier een lego challenge met een specifieke bouwopdracht. Als pauzewerkje of als beloning voor goed werken. Of gewoon omdat het leuk is om te doen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Meer informatie vind je hier.

Young Engineers Rottredam

“We willen je helpen aan leuke, leerzame of gewoon grappige ideetjes voor thuis met Lego Challenges. De komende weken proberen we regelmatig nieuwe tips en ideetjes te posten. Stuur een foto van het resultaat van je bouw- of knutselwerk via de mail met vermelding van je naam en je leeftijd. De leukste resultaten plaatsen we op Instagram en de website en daarmee maak je kans op een leuk Lego-horloge. Op zaterdag 21 maart verloten we het eerste horloge.”

Meer informatie vind je hier.

Sport en Beweging

Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen deelt de komende tijd extra dans- en zanglessen van de bekende liedjes zodat je thuis lekker kan blijven bewegen. Er staan al een aantal video’s online maar hier komt nog veel meer bij! De lancering van het nieuwe Koningsdaglied Hand in Hand is even uitgesteld vanwege de adviezen.

Meer informatie vind je hier.

Bewegingsspel challenge

De komende weken blijven we samen in beweging! Zo blijf je fit en vind je inspiratie voor een leuke activiteit om het (school)werk mee af te wisselen! Hieronder vind je een leuk beweegspel om uit te printen! Heb je thuis ganzenbord? Dan kun je zelf ook opdrachten bedenken. Voor elke getal op de dobbelsteen een beweegopdracht. Gooi met de dobbelsteen, voer de opdracht uit en dan mag je het aantal ogen verder lopen.

Meer informatie vind je hier.

Monkey Moves

“Alle fysieke Monkey Moves lessen in een gymzaal zijn per direct gecanceld tot nader order. Betekent dit dan dat je thuis op de bank moet gaan zitten? Nee, dat zeker niet! Monkey Moves gaat door, bij jou thuis! Mede omdat bewegen een groot effect op de mentale en het fysieke welzijn heeft, is het belangrijk om te blijven bewegen. Wij hebben heel hard ons best gedaan om Monkey Moves ook thuis bereikbaar te maken. Want ook thuis kun je een apecoole jungle bouwen en met je gezin actief zijn! Wij willen je daar graag bij helpen. In onze online community hebben wij kant-en-klare lessen (met echte jungleverhalen) klaar staan. Daarnaast geven wij tips en organiseren we challenges om thuis lekker aan de slag te gaan!”

Meer informatie vind je hier.

DutchGymnastics

“Beweeg je mee? Veel en gevarieerd bewegen is belangrijk en leuk. Daarom delen we leuke beweegtips om thuis samen te bewegen. Kijk in het overzicht voor nijntjes beweegtips om fijn te bewegen met kinderen van 1 tot 5 jaar. Veel beweegplezier samen!”

Meer informatie vind je hier.

Sportpret

Sportpret stelde een bundel samen met 35 opdrachten die eenvoudig thuis kunnen uitgevoerd worden. De opdrachten zijn verdeeld over een week. Elke dag staan er 5 opdrachten klaar. Zowel denkoefeningen, creatieve opdrachten, taalvaardigheden,.. zitten in de bundel verwerkt. De bundel telt maar liefst 18 pagina’s en bevat uren speelplezier. Zet je kind zelfstandig aan het werk met de verschillende opdrachten of maak er een leuke gezinsactiviteit van? Beide zijn mogelijk.

Meer informatie vind je hier.

Focus IDance

Filmpjes op YouTube met verschillende soorten dans- en balletoefeningen om thuis te doen.

Meer informatie vind je hier.

Fit Kids Challenge

Nu alle scholen en sportverenigingen gesloten zijn, hebben de buurtsportcoaches wat leuks bedacht voor wat extra beweging: de Fit Kids Daily Challenge! Elke werkdag om 12:00 uur verschijnt er op Facebook en YouTube een video met de bijbehorende challenge. Voor vandaag heb je, heel toepasselijk, slechts 4 wc-rollen nodig! Ohja, papa en mama kunnen natuurlijk ook gewoon meedoen!

Meer informatie vind je hier.

Leerkrachten

Ook heel veel gymleerkrachten bieden op YouTube of via Instagram iedere dag materiaal en oefeningen aan om thuis te maken:

Lezen

Jacques Vriens leest voor

“Voor alle thuiszitters: een heleboel Meester Jaap-verhalen. Ik lees ze zelf voor! Te zién en te horen op YouTube. Veel plezier ermee (en Meester Jaap wordt graag gedeeld :-) )”

Meer informatie vind je hier.

Luisterbieb

De Luisterbieb heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor kinderen 12 luisterboeken en voor volwassenen 16 luisterboeken om uit te kiezen. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier.

Meer informatie vind je hier.

DigiBooks & Delubas

Delubas & Digiboeks maken tijdelijk alle digitale leesboeken gratis beschikbaar. Op Digiboeks.nl vind je meer dan 175 digitale (prenten)boeken voor kinderen in het basisonderwijs. Veel boeken zijn ook nog eens ingesproken als luisterboek. Het enige wat je nodig hebt is een verbinding met internet! Je hoeft geen account aan te maken om de boeken te bekijken.

Meer informatie vind je hier.

De Voorleeshoek

De scholen in Nederland zijn gesloten vanwege het coronavirus. Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen. Meld je aan met je naam + e-mailadres. Je ontvangt binnen enkele minuten je inloggegevens voor De Voorleeshoek.

Meer informatie vind je hier.

Bol.com

Iedere week selecteert bol 10 titels van luisterboeken die voor 0,01 cent te koop zijn. Er wordt rekening gehouden met het aanbod voor verschillende leeftijden.

Meer informatie vind je hier.

Creatief

Tekenles van de Donald Duck tekenaars

In de online #TekenDuck video’s leert een echte Donald Duck tekenaar je stap voor stap hoe jij Donald en zijn vrienden zelf kunt tekenen! Pak je potloden, gum en papier en ga aan de slag! Vanaf maandag 23 maart staat er iedere schooldag om 16:00 uur weer een nieuwe video voor je klaar. Op Facebook én natuurlijk op DonaldDuck.nl, waar je ook lekker Donald Duck strips kunt lezen.

Meer informatie vind je hier.

Politie Leeuwarden eo

Zelfs de politie komt met ideeën hoe kinderen te vermaken. Iedere dag plaatsen zij een bouwplaat van een politieauto die je kan uitprinten en in elkaar kan zetten!

Meer informatie vind je hier.

Artie Farty #viralartkids

Artie Farty, een creatief platform van Nicoline van Slingelandt (ook bekend van Mugjes), deelt extra inspiratie voor kleine kunstenaars en hun ouders tijdens de coronacrisis. Nu in Vlaanderen en Nederland de scholen dicht zijn, vragen ouders zich af hoe ze hun kinderen kunnen bezighouden. Artie Farty biedt die ouders een helpende hand met een gratis dagelijkse inspiratiemail vol knutselideeën en de speciale hashtag #viralartkids. Via de website kunnen ouders zich aanmelden voor de dagelijkse inspiratiemail die vanaf maandag 16 maart verstuurd wordt.

Meer informatie vind je hier.

Coachen met tekenen

Als Holistisch Tekendocent en Beeldend Coach wil ik in deze bijzondere tijd graag een aantal tekenopdrachten beschikbaar stellen voor volwassenen én kinderen. Een paar keer per week vind je hieronder een link naar tekenopdrachten. Een PDF om te printen met soms ook een aanvullend filmpje. Ik laat weten op Facebook als er een nieuwe opdracht is. Liever een seintje per mail, dat kan ook. De opdrachten zijn voor volwassenen én kinderen, dus ook leuk om samen te doen.

Meer informatie vind je hier.

30 dagen tekenchallenge

“Omdat alle kinderen de komende 3 weken ‘binnen’ zitten een 30-dagen Tekenopdracht van het MuseumAtelier. Om de fantasie en de creativiteit te laten stromen. Print het uit en laat je kinderen elke dag een tekening maken. Ik zie graag de resultaten op Facebook verschijnen. Veel tekenplezier en gezondheid voor iedereen.”

Meer informatie vind je hier.

Tekenvierdaagse

De Tekenvierdaagse is een korte, krachtige introductie van het tekenen. Om de visuele revolutie aan te wakkeren. In vier dagen leer de volgende lessen en maak je een eigen symbolenboekje. Na vier dagen kun je visueel communiceren.

Meer informatie vind je hier.

Juf Marit

“Nu je toch thuiszit, heb je zin om een kunstwerk te maken in de stijl van Andy Warholl, Herman Brood, Hundertwasser of een andere kunstenaar? Iedere middag om 14.00 uur laat ik je zien hoe je dat doet! Live! Op Facebook! Stap-voor-stap help ik je en maak jij je eigen kunstwerk. Morgen gaan we beginnen. Wat heb je allemaal nodig? Papier, potlood, kleurpotlood en stiften. Zorg je dat je om 13.55 uur klaar zit? Ik heb er nu al zin in! Tot morgen!”

Meer informatie vind je hier.

Mister Paint Graffiti workshop

“Wegens alle geannuleerde workshops en kinderfeestjes gaan wij (morgen) donderdag 19 maart live op Facebook een gratis graffiti tekenworkshop geven! Ik leg met deze workshop uit hoe je coole graffitiletters maakt! We beginnen om 15:00 uur! Deze workshop is gratis.”

Meer informatie vind je hier.

Muziek & Zang

Muziekkwartier

“Elke dag om 10 uur een een kwartier muziek maken voor de jongste kinderen van 0-4. Ik zit als muziekjuf van Muziek op Schoot nu zonder werk… dus dan doen we het maar zo.”

Meer informatie vind je hier.

Juf Kim

Een muziekjuf die iedere dag nieuwe filmpjes online zet.

Meer informatie vind je hier.

Meezingers zangles

“Vanuit Toonzetters willen we graag iets betekenen voor iedereen die thuis zit met kinderen… en hoe beter dan heerlijk met elkaar te zingen! Deze woensdag om 10 uur organiseren wij een online meezingles voor 4 t/m 8 jaar! Zingen jullie met ons mee? Na afloop blijft het filmpje met de les beschikbaar.”

Meer informatie vind je hier.

Samen zingen

“19 maart tussen 10.00 uur en 10.30 uur mogen jullie je schoolwerk even aan de kant leggen want ik kom jullie via Facebook live een muziekles geven. We gaan dan allemaal liedjes zingen! De stoelen mogen ook aan de kant want bij sommige liedjes kan er ook gedanst worden. Alle ouders/verzorgers etc. mogen natuurlijk ook meedoen!”

Meer informatie vind je hier.

Gratis online Zangles

“Aan deze les kan iedereen vanuit huis meedoen, jong en oud, beginner of gevorderd. We gaan heerlijk met je lichaam, je instrument aan de slag zodat je alles even loslaat en weer lekker in je lichaam komt. En natuurlijk gaan we zingen, in 90 minuten heb je een flinke boost aan gezonde energie te pakken!! En ik vertel je hoe je dit zelf kunt gaan continueren. We gaan er een leuke interactieve les van maken, want je kunt ook vragen stellen. Daarnaast leg ik je ook wat uit over het zingen, over zangtechniek, maar ik wil vooral veel doen met je, want dat is nu zo belangrijk. Doe je mee? Gun jij jezelf dit cadeau voor lichaam en geest! Wanneer? Aanstaande zaterdag van 10 – 12 uur.”

Meer informatie vind je hier.

Multimedia

Titus & Fien

“Nu de scholen sluiten en kinderen vooral thuis moeten blijven, gaan Titus en Fien dagelijks om 16:00 uur live op Facebook met Titus & Fien TV – ‘Vervelen doen we nooit!’ Het tovenaarsduo is razend populair en wil absoluut niet dat kinderen zich gaan vervelen de komende weken. Daarom zijn zij 7 dagen in de week live te zien voor al hun fans. Tijdens het online programma beantwoorden Titus en Fien alle kijkersvragen. Ook mogen de kids leuke opdrachten verzinnen voor Titus en Fien, is er de Mop van de Dag en geven Titus en Fien leuke tips om de tijd door te komen en je niet te vervelen. Het programma wordt ook gefilmd door een cameraman, en de montage van alle afleveringen komt niet veel later op YouTube.”

Meer informatie vind je hier.

SchoolTV

Schooltv bewerkt programma’s van de NPO speciaal voor in de klas. Ze korten afleveringen in, voegen informatie toe en bieden kant-en-klare lesbrieven aan. Op deze pagina vind je alle programma’s die Schooltv heeft bewerkt voor het voortgezet onderwijs. En er komen voortdurend nieuwe afleveringen bij!

Meer informatie vind je hier.

NPO Zapp

“Wij zorgen ervoor dat je van alles te doen hebt tijdens het thuisblijven vanwege corona en gaan het de komende dagen nét iets anders doen. Met onder andere vanaf 13.00 uur Studio Snugger, ZappSport, De Smerige Quix, Willem Wever, Welkom bij de Romeinen, De dodelijkste 60 en Freeks Wilde Wereld. Om 15.30 uur zenden we iedere dag een film uit met Zappbios. Op maandag 16 maart is dat Air Bud 1, op dinsdag 17 maart Air Bud 3 en Air Buddies op woensdag 18 maart. Vanaf 17 uur zie je weer dezelfde programma’s zoals altijd! Goed om te weten dat er natuurlijk ook Schooltv is, waar je altijd een hele hoop te leren vindt. Of kijk online naar Zapp.”

Meer informatie vind je hier.

Bert van Sesamstraat

De NPO maakt al een half jaar geen nieuwe filmpjes meer voor het programma Sesamstraat. Maar Bert is vanaf dit weekend toch terug in nieuwe bijdragen op YouTube. De aimabele brombeer belooft in het eerste filmpje om tijdens de coronacrisis elke dag een positief verhaal te houden om de Nederlandse kinderen gerust te stellen.

Meer informatie vind je hier.

Cultuur & Theater

Theaterles Buro Bis

“Vanaf dinsdag 17 maart kun je iedere dag online theaterles volgen voor kinderen van groep 3 t/m 5. De theaterlessen zijn gratis, want ik wil dat alle kinderen mee kunnen doen. De les is actief, met veel humor en duurt 10 minuten. Ik ben opgeleid als theaterdocent, dus de lessen zijn pedagogisch verantwoord. De lessen ontwikkelen creativiteit, fantasie, fysiek bewustzijn en zelfvertrouwen. De theaterlessen zijn te zien op het Instagramaccount van Buro Bis, elke werkdag vanaf 11 uur.”

Meer informatie vind je hier.

Maas @ Home

Onder het mom van ‘wat kan er nog wel’ heeft Maas theater en dans in deze onwerkelijke tijd een programma ontwikkeld voor kinderen, jongeren, ouders die thuis zitten en zin hebben in of behoefte hebben aan theater. Ze ontwikkelden Maas @ Home met onder andere een Applausworkshop (om goed te leren klappen voor de zorgverleners), een Cursus niets doen (maar eigenlijk een cursus ‘groots dromen’) en een Sing-a-long in quarantaine. Daarnaast bedachten ze Maas TV, een online kanaal op de website waarop kinderen, jongeren en volwassenen iedere dag een registratie kunnen bekijken van een oude Maasvoorstelling. Sinds zondag jl. zenden ze uit.

Meer informatie vind je hier.

Digitale rondleiding museum

Er zijn een aantal musea verspreid over de hele wereld waar er een virtuele rondleiding mogelijk is en je het museum gewoon vanaf je eigen laptop kan bezoeken! Een overzicht van deze musea vind je hier. Wil je het extra leuk maken, maak dan eerst een aantal printscreen foto’s van bepaalde onderdelen en laat je kind die zoeken!

Er is trouwens ook een maisdoolhof dat je digitaal kan bezoeken via Google Streetview. Deze vind je hier.

Natuur

Meester Freek

Freek weet hoe lastig het is om thuis te zitten en dat je kinderen de hele tijd vermaakt moeten worden. De tv-bioloog heeft een YouTube-serie gemaakt waarin hij als Meester Freek lesgeeft. Kinderen kunnen een dierenpaspoort downloaden en meedoen aan de opdrachten in de video’s. In zijn eerste filmpje geeft hij een klasje over de sloomste dieren ter wereld: luiaards. Hij is dus niet alleen te zien bij NPO Zapp maar ook op YouTube!

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeurkaart

Ontdek met deze gratis Natuurspeurkaart welke planten en dieren er in jouw tuin, straat of op het schoolplein voorkomen. Print de kaart uit en vink elke soort die je gezien hebt af. Lukt het je om alle soorten te scoren? Veel succes!

Meer informatie vind je hier.

Sociaal

Thuisklets

“Nog een presentje voor iedereen die wel wat vertier met de kids kan gebruiken. Op THUISKLETS staan 10 leuke spelletjes – om tussen het thuiswerken en digitale onderwijs door te doen.”

Meer informatie vind je hier.

Educatief

Squla gratis overdag

Squla is een online oefenprogramma voor thuis met meer dan 70.000 games en quizzen in alle schoolvakken. Voor ieder kind in groep 1 t/m 8, op elk niveau. Voor scholen biedt Squla een gratis login, zodat leerkrachten Squla ook in de klas kunnen gebruiken. Veel scholen maken hier ook gebruik van, waardoor je kind er al bekend mee is en gewoon verder kan gaan met de oefeningen. Oefenen met Squla geeft ze zelfvertrouwen en leerplezier. Squla is een aanvulling, bedoeld als hulpmiddel, om elk kind op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo te stimuleren. Doordat ze oefenen op hun eigen niveau, boeken ze snel vooruitgang. Samen met ouders en leerkrachten helpen ze kinderen dagelijks om het beste uit zichzelf te halen.

Meer informatie vind je hier.

Junior Einstein gratis proefabonnement

Op Junior Einstein staan oefeningen bij alle vakken die jouw kind op school krijgt. Jouw kind kan ze maken op de computer, tablet en mobiele telefoon. De oefeningen zijn door professionals uit het onderwijs opgesteld. Door het maken van deze oefeningen wordt je kind beter in een vak en zal hij een stuk zelfverzekerder worden. Heb je geen abonnement dan kun je tijdelijk een proefabonnement afsluiten.

Meer informatie vind je hier.

Engels voor Bengels TV

“De huidige situatie, waarbij de meeste kinderen niet naar school kunnen, heeft ons doen besluiten om Engels voor Bengels TV te ontwikkelen. De komende weken zullen we iedere schooldag om 10.00 uur een uitzending verzorgen op YouTube. We starten woensdag 18 maart 10.00 uur met onze eerste uitzending. Iedere dag zal een Summer Camp teacher een activiteit aanbieden in het Engels. De activiteiten zijn variërend en herkenbaar van het Summer Camp.”

Meer informatie vind je hier.

Toekomstkunde lessen WNF

Sinds september brengt het Wereld Natuur Fonds wekelijks lessen uit voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Kinderen gaan grotendeels zelfstandig aan de slag met Toekomstkunde en leren over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren aan de hand van actualiteiten.

Meer informatie vind je hier.

SterK in Hoogbegaafdheid

*Thuis aan de slag: leren is leuk!* Zolang de scholen dicht zijn, zal er elke dag een leeractiviteit geplaatst worden: elke dag een lesidee!
Altijd dingen die gemakkelijk vorm te geven zijn, ook in de thuissituatie! Deze worden gedeeld op Facebook maar het is ook mogelijk om je per mail aan te melden hiervoor.

Ook hier vind je meer tips voor hoogbegaafden.

BenJeGeflipt – Dagelijkse opdrachten

Dagelijkse opdrachten en leuke filmpjes die om 8.00 klaar staan.

Meer informatie vind je hier.

Kleuters

Juf Nina voor de kleuters


Youtubekanaal met iedere dag nieuwe Youtubefilmpjes met tips van buiten spelen tot drama en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Lockdown Parenting

E-book; Glimlach van een kind

De scholen zijn dicht en kinderen zitten thuis. Juist in deze spannende onzekere tijd, hebben kinderen behoefte aan verbinding, ritme, bevestiging en liefde. Daarom doen we nu iets wat we nog nooit eerder hebben gedaan: we geven het volledige boek cadeau, als pdf in je mail. Aan alle vaders en moeders van Nederland die het beste willen voor hun kinderen (en zelf ook wel wat steun kunnen gebruiken). Een liefdevol, speels werkboek met 52 waardevolle lessen om kostbare, intieme momenten met je kind te ervaren.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij ook iets bedacht en staat dat nog niet hierboven. Laat het dan weten!

Lees ook