Skip to Content

Snelweg Sprookjes app van Volkswagen vol interactieve verhalen voor in de auto

Snelweg Sprookjes app van Volkswagen vol interactieve verhalen voor in de auto

Daar zitten we dan, dochter en ik, samen in de auto. Ik voorin, zij achterin in haar kinderstoel. We zijn door Volkswagen uitgenodigd voor een event in Amsterdam vanwege de lancering van een nieuwe snelweg app. Ze heeft er zin in, samen met mama op stap.

Maar toch, we zijn nog niet eens halverwege als voor het eerst gevraagd wordt hoe lang het nog rijden is.

Want een uur achterin de auto is eigenlijk toch best wel lang, dus had ik de Nintendo Switch meegenomen zodat ze daarop kon spelen en ik me kan richten op het verkeer. En dat is dus precies de aanleiding waarom deze app is ontwikkeld!

Beeldscherm achter in de auto

Ik ben echt niet anti-beeldschermen maar tot een jaar geleden kwamen ze niet in de auto.

Pas nadat ik zag hoeveel relaxter kinderen waren die meereden met een beeldschermpje hebben we afgelopen zomervakantie de proef op de som genomen en gingen we overstag.

We hadden aardig wat kilometers voor de boeg en dan is het fijn als je ze niet constant hoeft af te leiden. Sindsdien gaat er vaker (niet altijd) op de langere afstanden een tablet of ander device mee.

Of ik er heel blij van wordt? Nee, natuurlijk heb ik liever dat ze naar buiten kijken en vind ik het geweldig als dochterlief vrolijk liedjes aan het zingen is.

Maar zeker als ik alleen met ze in de auto zit, is het soms wel zo fijn en veilig als ik mijn volledige aandacht bij het verkeer kan houden en geen brandjes op de achterbank hoef te sussen. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje weet ik helaas uit ervaring in zo’n situatie.

Ik ben blijkbaar niet de enige. Het afgelopen jaar is de gemiddelde schermtijd van een kind flink toegenomen, niet alleen op school wordt er meer mee gewerkt, of thuis maar ook in de auto.

Zo heeft Volkswagen gemerkt dat veel kinderen op de achterbank van een auto bezig zijn met een een tablet of smartphone in plaats van dat ze bezig zijn met de wereld om zich heen.

Iedereen zit in een eigen individuele wereld, of via de app verbonden met mensen die op dat moment niet in de auto zitten in plaats van met de mensen die daar wel in zitten of met de buitenwereld.

Volkswagen vindt dit jammer, omdat dat de achterbank juist een perfecte plek is voor kinderen om de wereld om hen heen te ontdekken.

Snelweg Sprookjes

Snelweg Sprookjes app van Volkswagen vol interactieve verhalen voor in de auto - Mamaliefde

Om eerlijk te zijn, toen ik las dat Volkswagen een app had ontwikkeld als alternatief voor het op een tablet zitten van een kind moest ik hardop lachen. Hoe kan je nu het op een tablet zitten tegengaan met een app? Na het installeren en een proefritje in de Volkswagen T-Roc is me veel duidelijk geworden.

De app Snelweg Sprookjes kan je gratis downloaden op je telefoon of tablet via de playstore op android of app-store op de iphone. Als je dit in de auto wilt luisteren is 1 telefoon waarop de app is geinstalleerd voldoende om met het hele gezin te luisteren.

Niet iedereen dus een eigen beeldschermpje, of een koptelefoon op. Maar samen luister je naar het verhaal. Na het opstarten krijg je een korte uitleg en geef je de app toestemming om de geo-locatie te gebruiken.

Deze wordt niet opgeslagen of gecommuniceerd, maar wordt puur en alleen realtime gebruikt door de app om het verhaal op af te stemmen. Vervolgens kan je, natuurlijk voordat je gaat rijden, kiezen uit vier verhalen die beginnen zodra je de snelweg oprijdt en ieder ongeveer een kwartier duren.

Van Turbo Gerrit tot de Waarschuwertjes

Er zijn op dit moment vier verhalen waar je uit kan kiezen. Allemaal geschreven door bekende en gerennomeerde kinderboekenschrijvers zoals Daan Remmerts de Vries en Babette van Veen die het verhaal van de Waarschuwertjes schreef.

Alleen al vanwege de afbeelding gelijk al de favoriet van mijn dochter zoals ze niet veel later trots verteld aan Babette van Veen zelf die ook aanwezig was deze middag om uit haar eigen kinderboek voor te lezen. Mijn dochter had niet door dat zij ook de schrijfster was van haar favoriete verhaal ;-)

Wat deze app zo bijzonder maakt is dat het niet alleen puur en alleen een leuk verhaaltje is wat voorgelezen wordt door bekende stemmen zoals Lot uit Sesamstraat. Zoals je ook op zoveel cd’s hebt en je na vijf keer aanhoren als ouder kan meedromen en er wel klaar mee bent.

Deze verhalen zijn nooit hetzelfde, omdat ze altijd gebruik maken van interactieve elementen. Zo weet de app bijvoorbeeld dat het buiten regent of dat je wel heel erg laat in de auto zit.

Ook speelt de app in op het landschap. Denk bijvoorbeeld aan een viaduct, een elektriciteitsmast, een reclamezuil, een bos, een rivier of een hoge flat. Doordat de elementen daarop afgestemd zijn is het verhaal dus altijd afhankelijk van de route die je rijdt, tenzij je altijd hetzelfde stukje rijdt terwijl je luistert.

Wat het extra bijzonder maakt is dat de fantasie van de kinderen zo gestimuleerd wordt.

Een tunnel is niet langer een saaie tunnel, maar veranderd in de melkweg, en een rivier is niet zomaar een rivier maar daar ontstaan omdat Joekeltje (een reuzenmeisje) moest plassen en die plas die nu gelukkig in de zee zit een geultje heeft uitgegraven.

Of het reclamebord dat in het verhaal niet meer is dan een enorme ansichtkaart. De kinderen gaan helemaal op in het verhaal en de leefwereld van de hoofdfiguur.

De verhalen zijn trouwens niet alleen leuk voor de kinderen.

Terwijl we een proefritje maken en luisteren naar het verhaal op de app viel het me gelijk op hoe je ook als ouder actief naar het verhaal luistert en hoe snel je getriggerd wordt om buiten ook op zoek te gaan naar de toren of het bos.

Zo zit er regelmatig een diepere laag humor in verwerkt die de kinderen ontgaat, maar het ook voor jezelf leuk houdt zoals dat enorme reclamebord met uitvergrote dames in hun ondergoed en een groene fles in de hand die papa’s leuk vinden ;-)

De interactieve elementen zoals ‘Zie je die toren daar’ of ‘Bij het water’ lokt niet alleen de kinderen uit naar buiten om te zien of zij het zien, maar ook wij als moeders echoën automatisch braaf de voorleesstem na ‘zie je dat…’ terwijl de kinderen nog net niet aan het raam geplakt zitten om maar vooral niets te missen!

Missie om de kinderen meer naar buiten te laten kijken is dus absoluut geslaagd! De autorit was allesbehalve saai maar een heus avontuur.

Zijn we er bijna x20

Nu zijn er in Nederland heel veel files, ook daar is rekening mee gehouden. De app heeft het direct door als je zachter moet rijden of stil staat en ook dat wordt verwerkt in het verhaal zodat hij niet al vijf elementen verder is en de kinderen het dus niet meer kunnen volgen.

Is het kort dan blijft het bij een kort stukje maar zodra het langer duurt worden er ook alternatieve spelletjes geopperd. Zoals het klaagspelletje; vraag aan je ouders of je er al bijna bent, en nog een keer en nog een keer.

Een vraag die je normaal absoluut niet wilt horen, maar nu op een manier wordt gebracht dat je moet lachen en het heel goed kan hebben.

Ook als je in de stad rijdt heeft de app dat door en stelt bijvoorbeeld voor om een liedje te zingen. Of iets anders totdat je wel kan luisteren naar het verhaal.

Het belang van voorlezen

Snelweg Sprookjes app van Volkswagen vol interactieve verhalen voor in de auto - Mamaliefde

De timing van de lancering is natuurlijk niet zomaar gekozen. Volgende week beginnen tenslotte de Nationale Voorleesdagen.

Er zijn verschillende initiatieven om het belang van lezen en voorlezen te stimuleren zodat ouders minimaal 15 minuten per dag gaan voorlezen. Dat begint al op zeer jonge leeftijd met het Boekstart project waarbij ouders in het eerste jaar een koffertje krijgen met een aantal boeken en een jaar lang gratis lidmaatschap voor de bibliotheek.

Daarnaast zijn er andere initiatieven zoals de Voorleeswedstrijd voor leerlingen aan het einde van de basisschool, de Kinderboekenweek in oktober en dus de Nationale voorleesdagen.

Allemaal met als doel om aandacht te genereren aan het belang van voorlezen voor kinderen. Volkswagen werkt hier graag aan mee, en daarom vind je volgende week in ieder Prentenboek van het Jaar een boekenlegger met autostickers en tip naar de app Snelweg sprookjes.

Een win win situatie dus; de kinderen worden voorgelezen en er wordt minder geklaagd op de achterbank terwijl ze niet helemaal verdiept in hun eigen beeldscherm zitten!

Wordt er bij jou op de achterbank ook veel geklaagd door de kinderen?

stories
Floortje