Veel mensen denken bij Malta aan het ‘hoofdeiland’. Naast Malta heb je echter nog twee andere eilanden; Gozo en daar tussen in het onbewoonde Comino wat heel populair is bij toeristen. Wij gingen met een georganiseerde dagtocht naar Gozo, omdat we graag zoveel mogelijk wilden zien en de reis veel tijd in beslag neemt als je zelf met bus en boot gaat. Nu was het met een klein groepje in een klein busje die ons langs alle belangrijke bezienswaardigheden leidde. Uiteraard kun je met een huurauto of de bus en de veerboot zelf naar dit eilandje, of hier een aantal nachten overnachten in plaats van op Malta.

Gozo

Gozo laat zien hoe Malta er zo´n 50 jaar geleden uitzag. Het is er rustiger en groener dan Malta. Op een oppervlakte van 67 vierkante kilometer wonen ongeveer 26000 Gozitanen is dus veel dunner bevolkt dan Malta. Gozo had geen belangrijke haven, zoals Malta, maar is vooral voedselproducent voor het hoofdeiland.

Azure window

Een van de grootste toeristentrekkers op Gozo was het ‘Azure Window’ een enorme rotsarm die een stuk van de zee overbrugde, daarom ook het blauwe naam. Al een tijdje was hij instabiel en daarom niet meer toegankelijk om te bezoeken. In maart 2017 werd hij echter door een woeste storm opgeslokt door de zee.

Victoria

Victoria is de hoofdstad van Gozo en is modern en oud tegelijk. Er is een disco en een bioscoop, maar één hoekje om en je gaat terug in de tijd. Rabat was de officiële naam totdat de stad bij het regeringsjubileum van koningin Victoria in 1897 de huidige officiële naam kreeg. Eigenlijk was Rabat de voorstad bij de citadel, zoals het gelijknamige Rabat op Malta de voorstad is bij Mdina. In die citadel liggen de belangrijkste bezienswaardigheden.

De schitterende Maria-Hemelvaartkathedraal bijvoorbeeld, een kathedraal met 2000 jaren aan geschiedenis. Een hoogtepunt is het 19de-eeuwse marmeren hoofdaltaar, ingelegd met groen malachiet. Het marmer is geïmporteerd uit Italië.

Victoria heeft een aantal musea:

  • Archeologisch museum in het Palazzo Bondi, een 16de-eeuws huis van een rijke burger. Op de begane grond kun je vondsten uit de prehistorie bekijken en op de bovenverdieping archeologische vondsten uit de Oudheid.
  • Folkloristisch museum is gevestigd in drie samengevoegde huizen uit de 15de eeuw, die de oudste zijn van Victoria. Dit waren geen gewone (boeren)woningen, maar echte paleisjes. Dit is te zien aan de trap. Deze loopt niet rond de patio zoals normaal bij oude huizen, maar is inpandig.
    Natuurhistorisch museum met mineralen, opgezette vogels, planten, schelpen, vissen en insecten.

Inland Sea

Dit is een klein meer dat door een smalle, grotachtige doorgang in contact staat met de zee. Het is vermoedelijk het kleinste stuk water dat de naam “zee” draagt en heeft een heuse branding: de doorgang laat de zeedeining door. Rond het meertje ligt een aantal botenhuisjes en er is een eenvoudig terrasje. Bij goed weer kun je er boottochtjes maken.

Fungus Rock

De “zwammenrots” ligt iets zuidelijke aan de kust. Het is een rotseilandje waar van een afstand weinig aan te zien is. Het dankt zijn naam aan een zeldzame zwam die alleen op deze rots groeit en waar men genezende krachten aan toeschreef.

Ġgantija

Deze indrukwekkende tempels liggen aan de zuidzijde van Xaghra. De twee tempels behoren tot de oudste en belangrijkste prehistorische tempels op Malta en Gozo. De oude Gozitanen dachten dat deze tempels wel door reuzen of “giganten” gebouwd moesten zijn. De tempels zijn gebouwd tijdens de ernaar genoemde fase van Ġgantija (3600-3300/3000 v. Chr.). De tempels zijn met de achterwand gericht naar het noordwesten. De ruimte tussen de binnenmuren en de buitenmuren was opgevuld met aarde. De buitenkant van de tempel is van koraalkalksteen (erg hard en bestendig tegen de inwerking van de zeewind) en de binnenkant van globigerinenkalksteen (goed te bewerken en te decoreren).

Xagħra

Ditbetekent “grote, open ruimte”: toevallig heeft het plaatsje ook een van de grootste en mooiste pleinen van Gozo.

  • Vlakbij het plein zijn twee druipsteengrotten. Ook staat er een als museum ingerichte molen, één van de weinige molens op de Maltese eilanden.
  • Verder is er in dit plaatsje een klein, particulier speelgoedmuseum.

Ramla Bay

Dit is misschien wel het mooiste strand van Gozo. Vlak aan het strand zijn de resten van een Romeinse villa gevonden, maar het staat vooral bekend als de plaats waar de grot van Calypso zich bevindt. Boven de grot heeft u uitzicht over de vruchtbare Ramla Valley en over Ramla Bay. Op dit strand zijn ook diverse films opgenomen, zoals Gladiator, Troy en Alexander.

Żebbuġ

Hier wordt al eeuwenlang aan zoutwinning gedaan. Door de olijventeelt is het nu het rijkste dorp van Gozo. De barokke Maria-Hemelvaartkerk dateert uit 1739.

Comino

Tussen Malta en Gozo ligt het eiland Comino, een klein eiland van slechts 3,5 vierkante kilometer groot. Veel mensen gaan hier heen voor een dagtocht omdat het een paradijs is voor snorkelaars, duikers, windsurfers en wandelaars. Het eiland is autovrij en afgezien van één hotel voor als je iets langer wil overnachten, geheel onbewoond.

Blue Lagoon

Comino is vooral bekend geworden door de Blue Lagoon, een beschutte baai die je ziet als je met de veerboot van Malta naar Gozo vaart of terug. Soms legt de veerboot aan (even vooraf uitzoeken) en kan je uitstappen om hier een paar uur te verblijven om lekker te zwemmen of een wandeling te maken. Het water is glinsterend blauw en heeft een heel andere kleur dan de rest van de zee, vandaar ook de naam. Ook met een cruise of zeiltocht kan je hier heen. Comino is zeker een bezoek waard.

Veerboot

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid