Rond de feestdagen (Sinterklaas, Kerstmis maar ook Pasen) of bij speciale momenten wordt het gourmetstel vaak uit de kast getrokken. Losse pannetjes of op een enorme grill-plaat, een tafel vol met diverse gerechten, sauzen en natuurlijk stukjes vlees en met zijn allen om de tafel zodat je samen ‘live’ kan koken. En direct van je kookkunsten kan genieten. Bij veel families ‘standaard’ kost, en ik snap wel waarom. Geen gedoe met ‘dat lust’ ik niet en gewoon bereiden wat je zelf wil. Ook wij doen het al jaren, met de familie maar ook met het gezin. Ook met de kinderen, die vinden dit vaak fantastisch dat ze zelf mogen kiezen of als ze ouder zijn zelf mogen koken aan tafel. Er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden, maar dan is het prima te doen. 

Oorsprong van gourmetten

Wist je dat gourmetten komt van het Franse woord gourmandises dat ‘exclusieve hapjes’ betekent? In de jaren ’70 werd het kaasfonduen enorm populair, dit waaide over vanuit Zwitserland en werd heel sterk gepromoot door de zuivelindustrie. De slagers kwamen daarom met dit alternatief in een enorme reclamecampagne, en met succes! Het is dan ook echt een typisch Nederlandse ‘uitvinding’, al kom je het in het buitenland steeds vaker tegen onder de naam raclette. Gemiddeld gourmet de helft van de Nederlanders drie keer per jaar. Heel goedkoop is het niet, gemiddeld wordt er 76 euro uitgegeven aan een avondje gourmetten.

Tips voor gourmetten met kinderen aan tafel?

Bij de verdeling van de tafel houden we er rekening mee dat de kinderen aan het uiteinde zitten en niet direct binnen handbereik van het gourmetstel. Eventueel kan je er toch voor kiezen om de kinderen aan een apart tafeltje neer te zetten met wat bakjes groenten en wat broodjes. In het kader van voorkomen is beter dan genezen. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Want je kan wel blijven waarschuwen dat het heet is, je hebt liever geen brandwonden met Kerst. Let ook goed op de elektriciteitskabel, laat deze tussen twee volwassenen van tafel lopen en ook op de grond niet bij een kinderstoel, zodat er onverwachts een ruk aan gegeven kan worden en het gourmetstel op de grond belandt.

Als je zorgt voor diversiteit is er altijd wel iets bij wat ze lekker vinden. Voor de zekerheid is het verstandig om wat dingen klaar te hebben staan die snel klaar zijn, of direct opgegeten kunnen worden. En iets meer dan alleen brood, om te voorkomen dat je kind al snel vol zit.

Zorg voor afleiding, gezellig met zijn allen aan tafel kan een heel lange zit zijn voor kinderen. Daarom is het fijn als er wat alternatieven zijn, zodat ze even van tafel kunnen en hun energie kwijt kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een filmpje, wat kleurplaten of wat rustig speelgoed in een hoek.

Bij gourmetten komt erg veel fijnstof in de lucht, dat kan er voor zorgen dat de ogen na enige tijd gaan prikken. Het is daarom noodzakelijk om de ruimte goed te ventileren. Ben je bang dat de lucht van het gourmetten in huis blijft hangen? Zet dan een pannetje water met een scheutje azijn op een laag vuur op het gasfornuis.

Zet daarnaast een rol keukenpapier naast de tafel, zo kun je om de paar rondes de bakrestjes uit de pannetjes en van de plaat vegen, zodat het minder gaat stinken.

Gourmet recepten met vlees

Als het gaat om vlees kan je het beste zorgen voor een combinatie van snel klaar (alleen even opwarmen, zodat ze niet te lang hoeven wachten), maar ook lekker en smaakvol. Bij voorkeur niet te taai. Eendenborst, hertenbiefstuk of mini lamsracks zijn natuurlijk erg lekker en sfeervol voor het kerstdiner maar kunnen veel kinderen niet waarderen. Bij gourmetten draait het om veel kleine hapjes. Het scheelt veel werk als je kant en klare pakketten koopt, tegenwoordig kan je ook heel makkelijk zelf verschillende stukken vlees selecteren. Daarentegen kan zelf maken niet alleen leuker zijn, maar ook nog eens goedkoper. Reken per persoon op 200 – 250 gram vlees. Vleesgerechtjes kun je het best bovenop bereiden. Voeg naar smaak kruiden toe, maar geen zout omdat je vlees daar droog van wordt.

Tip: vlees aan het bot is vaak een stuk smaakvoller, maar tijdens het gourmetten duurt dit vaak erg lang. Bij lamsracks valt dit overigens wel weer mee.

Let op: Na het gourmetten is de bacteriegroei in het vlees dusdanig toegenomen dat het verstandig is om al het vlees weg te gooien en niet opnieuw in de koeling te plaatsen. Hou je vlees over? Gooi dan tegen het einde al het vlees op de plaat voor de volgende dag.

Oosterse biefstukreepjes

Deze biefstukreepjes zijn op smaak gebracht met een oosterse marinade en gecombineerd met bosui en sesamzaad.

Het recept vind je hier.

Gebakken varkenshaas

Gebakken varkenshaas in champignonroomsaus.

Het recept vind je hier.

Gekaramellisseerde speklapjes

Om je vingers bij af te likken bij deze speklapjes. Dit is weliswaar gebakken in een grote pan, maar in dunne plakken of blokjes kan dit ook prima in het gourmet pannetje!

Het recept vind je hier.

Biefstukjes met sperziebonen

Weer eens wat anders dan een kipspies.

Het recept vind je hier.

Texaans pannetje

Een gerecht geinspireerd op de Texaanse keuken met mais en rode bonen, rundvlees, spek en kruiden.

Het recept vind je hier.

Groente pakketje met spek

Een combinatie van groenten zoals courgette en winterpeen omhuld met ontbijtspek.

Het recept vind je hier.

Gevulde mini paprika’s

Deze paprika’s zijn gehalveerd en gevuld met gehakt en omwikkeld met spek om het bij elkaar te houden. Kan in een pannetje maar ook zo op de grillplaat.

Het recept vind je hier.

Gourmet recepten met kip

Kip zeker als je de blokjes niet al te groot snijdt is erg lekker bij het gourmetten. Ook hierin kan je goed variëren. Zorg er wel voor dat de stukken niet al te groot zijn gesneden zodat ze niet te lang gebakken hoeven te worden. Kip moet wel echt goed gaar zijn om besmetting met salmonella te voorkomen. Voordat je aan tafel gaat is het een aanrader om het vlees te marineren voor extra smaak, bijvoorbeeld met ketjap of teriyaki saus. Als je een gourmetstel met grillplaat hebt kan je ook kleine stukjes vlees aan een cocktailprikker steken, eventueel in combinatie met een stukje ananas, ui of paprika.

Sesam soja kip

Deze kip is gemarineerd in de sojasaus en afgemaakt met sesam, rode peper en bosui.

Het recept vind je hier.

Romige kip pannetje

Romige kip met kerrie, prei en kastanjechampignons. Kan ook vegetarisch met quorn gemaakt worden.

Het recept vind je hier.

Gourmet recepten met vis en zeevruchten

Naast vlees en vegetarische gerechten zie je ook steeds vaker vis terug op tafel tijdens het gourmetten. Naast speciale vis gourmetschotels, kan je ook zelf je eigen gerechten maken. Met name zalm, gamba’s of garnalen, zeebaarsfilet, makreel en kabeljauw zijn geschikt en snel gaar. Tip; Snijdt de filets vooraf in kleine plakjes / blokjes en verwijder de graadjes zodat je dit niet nog aan tafel hoeft te doen. Dep het ook droog voordat je het op tafel zet zodat het niet gaat spatten. Eventueel kan je ze vooraf ook nog marineren voor extra smaak.

Zalm met witte wijnsaus

Een heerlijke zalm afgeblust met witte wijnsaus.

Het recept vind je hier.

Zalmgratin

Nog een variant om te maken met zalm.

Het recept vind je hier.

Knoflookgarnalen

Deze knoflookgarnalen zijn gebakken met een pestoroomsaus. Lekker bijvoorbeeld voor op je stokbrood.

Het recept vind je hier.

Gourmetschotel met vis

Je kan ze kant en klaar kopen maar natuurlijk ook zelf maken.

Het recept vind je hier.

Gourmet recepten vegetarisch / groenten

Naast vlees is het niet alleen gezond maar ook lekker om af te wisselen met vegetarische gerechten of groentenpannetjes. Denk bijvoorbeeld aan paprika, prei, maar ook courgette, bloemkool, brocolli en champignons zijn zeer geschikt. Knollen zoals aubergine hebben wat langer nodig om te bakken, dus is het handig als deze voorgegaard zijn. Je kan je ook laten inspireren door andere gerechten zoals nacho’s of zelfs mac and cheese. Zorg er wel voor dat ze dun gesneden zijn of in kleine blokjes zodat je ze makkelijk kan bakken.

Boerenomelet

Met ei kan je alle kanten op zoals je in bovenstaande pannetjes ziet, en combineren met diverse groenten (maar ook vlees) ingrediënten.

Nacho’s

Een schaaltje met nacho’s, tomatensaus, jalapenopeper en zoete paprika.

Het recept vind je hier.

Gourmet pizza’s

Een stokbroodje met groene pesto, schijfje tomaat en plakjes mozarella. Even laten grillen en smullen maar.

Het recept vind je hier.

Foccacia

Je kan ook je eigen broodjes bakken zoals dit foccacia brood.

Het recept vind je hier.

Gebakken aardappelen

Roergebakken klein gesneden blokjes aardappelen met diverse roerbrakgroenten en kruiden.

Het recept vind je hier.

Krieltjes

Ook kleine krieltjes kan je prima bakken op het gourmetstel.

Het recept vind je hier.

Zoete aardappel pannetje

Zoete aardappel pannetje met ei, feta en harissa mayonaise.

Het recept vind je hier.

Mac and cheese

Weer eens wat anders; mac and cheese maar dan op het gourmetstel.

Het recept vind je hier.

Pasta party

Ook andere pasta’s doen het erg goed in een pannetje zoals je hier kan zien. Tip; zorg er wel voor dat de pasta voorgekookt is, zodat je alleen nog hoeft te combineren met vlees, groenten en saus.

Het recept vind je hier.

Gegrilde groenten

Diverse groentes zijn geschikt voor tijdens het gourmetten zoals ui, paprika, courgette etc.

Het recept vind je hier.

Paprika ei bloemen

Schijfjes paprika gevuld met een gebakken eitje en op smaak gebracht met kruiden.

Het recept vind je hier.

Geitenkaaspakketje

Zachte geitenkaas gevouwen in een plakje courgette en dan bakken op het gourmetstel.

Het recept vind je hier.

Courgette

Een heerlijk recept met courgette voor in het pannetje.

Het recept vind je hier.

Courgette koekjes

Een combinatie van geraspte courgette, ricotto en andere smaakmakers.

Het recept vind je hier.

Aubergine steaks

Aubergine in combinatie met rode peper, ook geschikt voor bijvoorbeeld courgette met halloumi.

Het recept vind je hier.

Kastanje champignons

Kastanje champignons met sjalot tijmboter.

Het recept vind je hier.

Gourmet dessert gerechten

Lemon Pie merengue

Een zoete lemon merengue pie met citroen en spekjes.

Het recept vind je hier.

Banaan met licor 43

Als toetje om het gourmetten mee af te sluiten! Niet helemaal geschikt voor kinderen, al kan je voor hun chocolade toevoegen.

Het recept vind je hier.

Gourmet kindergerechten

  • Knakworstjes (alleen opwarmen)
  • Gehaktballetjes (kant en klaar alleen opwarmen, zelfgemaakt eerst even voorbraden)
  • Kerstboomschnitzeltjes (vaak alleen opwarmen)
  • Miniworstjes
  • Gemarineerde kipfilet (kant en klaar, of even laten marineren in marinade met ketjap en olie voor een wat zoeter smaakje)
  • Shoarma; lekker met wat uitjes en paprika, eventueel in een pitabroodje
  • Mini-hamburgers; een mix van gehakt, ei, paneermeel, ui en kruiden. Lekker met wat geraspte kaas, komkommertje en minibroodjes.
  • Kipnuggets; stukjes kip gerold door de bloem, ei en paneermeel (of chips/cornflakes kruimels)
  • Kipsaté; stukjes kip aan een cocktailprikker gemarineerd in de chilisaus / ketjap, eventueel met tussendoor een stukje ananas / paprika.
  • Varkenshaasjes insmeren met honing en dille, inrollen in de bacon en vervolgens bakken (eventueel voorbraden) kan ook prima met pangasiusfilet
  • Slavinkjes; Mini-slavinkjes bakken met op het laatst een paar appelpartjes en honing.
  • Gemarineerde gamba’s; gamba’s (of garnalen) pellen en marineren in groene pesto met een scheutje citroensap, peper en zout.
  • Vleeswaren; Kinderen hebben vaak weinig geduld, vleeswaren is dun gesneden dan vaak snel gaar (of is al gaar)!
  • Pannenkoeken; met poedersuiker, nutella, fruit, groenten (eventueel uit een shaker)
  • Eieren (wel kleine eieren, grote passen vaak net niet) Je kan er ook voor kiezen om ze vooraf al even te klutsen en bijvoorbeeld in een beslagflesje.
  • Groenten-omelet: Een combinatie van groenten zoals ui, paprika en courgette waar je vervolgens ei aan toevoegt.
  • Minipizza’s (van stokbrood of bladerdeeg), smeren met wat ketchup of tomatensaus en beleggen met diverse ingrediënten op tafel. En dan bakken / grillen op de gourmetplaat.
  • Nachos; wat nachos en kaas (en eventueel gekruid gehakt), even grillen, lekker in combinatie met guacemole.
  • Aardappelschijfjes; lekker met ui (en spekjes)
  • Poffertjes
  • Schijfjes banaan gemarineerd in honing, ook lekker ananas met honing
  • Stukjes groenten (courgette, champignons, cherrytomaatjes, paprika en rode ui) in gelijke stukken snijden en aan satéprikkers rijgen
  • Geitenkaas / courgette pakketjes; courgette in plakjes snijden, de courgette mee inwikkelen en bakken in je pannetje. Lekker met geroosterde pijnboompitten.
  • Pasta (salade) met een tomatensaus (zelfgemaakt natuurlijk het lekkerste) en wat mozzarella
  • Taco-chips met ratatouillegroenten en geraspte kaas onder de grill
  • Rosti: Paprika koken met schil, raspen en mengen met peterselie en peper zout. Lekker om te bakken met paprika, stukjes spek of champignons.
  • Gepofte aardappelen

Bijgerechten, toppings en salade

Groenten die het goed doen op tafel zijn een combinatie van groenten die je direct kan opeten, of eventueel wat kan roerbakken of combineren met andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Stokbrood (of afbakbroodjes)
  • Pastasalade
  • Salade; aardappel, huzaren, zalm of iets dergelijks
  • Worteltjes
  • Schijfjes komkommers
  • Reepjes paprika
  • Snacktomaatjes
  • Champignons
  • Aubergine
  • Pompoen
  • Maïs
  • Bosui
  • Stukjes ui
  • Gemengde sla
  • Augurk
  • Zilveruitjes
  • Ananas
  • Appelschijfjes & rozijntjes (ook lekker voor pannenkoeken)
  • Banaan (&Chocola)
  • Geraspte kaas
  • Verschillende soorten afbakbroodjes met drie soorten kruidenboter.
  • Miniwraps (bijvoorbeeld om te vullen met lamsshoarma en paprika)

Sauzen

Bij een gourmet horen natuurlijk ook diverse sausjes. Sausjes die niet mogen ontbreken zijn:

  • Satésaus (lekker warm)
  • Knoflooksaus
  • Kerrie (ananas) saus
  • Cocktailsaus
  • Whiskeysaus
  • Barbecuesaus
  • Zigeunersaus
  • Bernaisesaus
  • Chilisaus
  • Ketchup
  • Mayonaise
  • Kruidenboter
  • Soja- of teriyakisaus (ook lekker voor tijdens het gourmetten)

Wat eten jullie als je gaat gourmetten?

Lees ook

Linda van Aken