Skip to Content

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten

In het hart van Zeeland op het eiland Zuid-Beveland vind je Goes, een stad die al eeuwen lang bestaat en erg populair is bij toeristen die naar Zeeland afreizen. Het staat ook bekend als een fijne winkelstad. Na Terneuzen en Vlissingen is Goes de grootste Zeeuwse industriestad.

Bezienswaardigheden Goes

Stadhuis

Het stadhuis aan de markt is in de late middeleeuwen gebouwd in gotische stijl. Bij een grote verbouwing aan het eind van de 18de eeuw, samen met het conciërgehuis, de Waag en de Vleeshal, kreeg het zijn huidige gevel en toren. Daarmee is het belangrijk voor het uiterlijk van het Marktplein. Binnen vind je de raadzaal met sierlijke rococobetimmering, met een schoorsteenstuk, een stucplafond met allegorieën door Guiseppe Soldati en een smeedijzeren hek.
Hotel ‘de Korenbeurs’ vind je in het voormalige burgemeestershuis, gebouwd in 1753. Het is een groot herenhuis met lijstgevel in de stijl van Lodewijk XV. Je ziet een mooi hek aan weerszijden van de ingang. Binnen is het stucwerk in de gang en in twee voorkamers bijzonder. Er is een mooie gebeeldhouwde schoorsteenmantel in de linkerachterkamer.

Grote kerk

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Grote of Maria Magdalenakerk in laatgotische stijl is uit 1423. Bijzonder zijn het koor, het orgel en een grafmonument. De bouw van de kerk zoals die er nu uitziet begon rond 1470 met het koor. De bedoeling was een driebeukige hallenkerk, zoals die in Gouda. Later ging men toch over naar de vorm van een basiliek en alleen het koor heeft de vorm van een hallenkerk. In 1506 begon de bouw van het dwarsschip en het schip. In de 17e eeuw werd ook een hoge dakruiter met een carillon op de kruising van de kerk gebouwd. Het carillon heeft 47 klokken, waarvan de zwaarste 965 kg weegt. Tegenwoordig worden alleen het transept en het koor nog als kerk gebruikt, het schip wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Het interieur is vrij sober, zoals een gewone protestantse kerk. Wel staat er in het koor een bijzonder orgel uit 1643 dat in de 18e eeuw werd beschilderd en bekroond met een Turkse hoed vanwege de akoestiek. Verder is er nog een preekstoel uit 1594 en heeft de kerkvloer vele grafzerken. Na een restauratie van de kerk werden in 1929 en 1930 glas-in-loodramen geplaatst van Henk Schilling.

Bijzonder is dat de zwarte roodstaart, van oorsprong een rotsbewoner, nestelt op of rondom dit kerkgebouw. Ik heb de vogel zelf niet gezien.

Maria Magdalenakerk

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ertegenover zie je ook de Rooms-Katholieke Maria Magdalenakerk, dat is een beetje verwarrend. Ook een erg mooie kerk. Als het kan, loop daar dan ook even naar binnen. In 1905-1908 werd een nieuwe kerk gebouwd in neogotische stijl. Links van de voorgevel is een vierkante toren aangebouwd met vier hoektorentjes en een hoge, achtzijdige spits. Bijzonder is de viering met een achtzijdige koepel. De gebrandschilderde ramen zijn gemaakt in het atelier van F. Nicolas. Er zijn enkele oudere voorwerpen uit de vroegere 19e-eeuwse kerk: heiligenbeelden, de kruiswegstaties, een missiekruis en het hoofdaltaar, dat tegenwoordig in een aparte kapel staat.

Getijwaterkorenmolen ’t Soepuus

De getijwaterkorenmolen ’t Soepuus aan de Kleine Kade is herkenbaar aan een leuk koepeltorentje uit 1624. Tot 1809, toen er door een sluis geen getij meer in de Goese stadshaven was, is het in werking geweest. Al in 1484 stond op deze plek zo’n molen, maar het huidige gebouw is ontstaan in 1554. In 1641 werd het gebouw verfraaid met de gepleisterde pilastergevel. Het torentje met slagklokje en het uurwerk zijn afkomstig van de in 1855 gesloopte Oostpoort. De molen werkte op water dat door sluisjes in een gebouwtje naast ’t Soepuus bij hoog tij in de Achterhaven werd gestuwd en bij laag tij weer terugstroomde. In de kademuur is met een boog aangegeven waar het water werd doorgelaten. In de negentiende eeuw werd het gebouw gebruikt als gaarkeuken, waar, tot in de jaren dertig, soep aan de Goese armen werd verstrekt. Vandaar zijn naam. Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van de (jacht)haven.

Korenmolen De Koornbloem

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De ronde stenen korenmolen met stelling uit 1801 is De Koornbloem. Het is een beeldbepalende molen, gebouwd als walmolen op de oude stadswal, maar de nabijheid van de tv-toren Goes heeft de landschappelijke waarde wel verminderd. Tot 1967 is de molen in dienst geweest, tegenwoordig wordt er op vrijwillige basis graan gemalen.

Meer informatie vind je hier.

Televisietoren

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De televisietoren Goes uit is uit 1957 en is 135 m hoog. Soms worden er activiteiten georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Stadshaven Goes

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Stadshaven Goes is de voormalige haven van de stad Goes en tegenwoordig is de haven in gebruik als jachthaven. De haven heeft via het kanaal Goes – Goese Sas een verbinding met de Oosterschelde. De kademuren van de stadshaven zijn een rijksmonument. Rondom de stadshaven staan historische huizen. De namen van enkele straten herinneren aan producten die historisch van grote betekenis waren voor de Goese economie, namelijk Bierkade en Turfkade. Het is een gezellig stukje met restaurants, cafés en winkels. Ook kun je er met lekker weer langs het water zitten en genieten van de boten.

Het is een traditie dat Sinterklaas aankomt in de stadshaven van Goes.

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Sint Maartensbrug is een ophaalbrug over de stadshaven. Verschillende bruggen hebben deze naam gedragen. De huidige brug staat er sinds 1974. Hiervoor was er een vaste stenen brug, een draaibrug en de eerst bekende brug was een dubbele ophaalbrug.

Museum in Goes

Historisch museum de Bevelanden

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Historisch Museum De Bevelanden aan de Singelstraat in Goes, is een museum waarin de geschiedenis van Noord- en Zuid-Beveland centraal staat. Het leuke museum is in een voormalig klooster, waar ook lange tijd een weeshuis is geweest. In het museum zijn permanente tentoonstellingen over de schutterij, inpolderingen en overstromingen, merklappen, Bevelandse klederdracht, het weeshuis, de stad Goes en bekende Bevelanders. Daarnaast is er een wisselexpositie.

Meer informatie vind je hier.

Activiteiten & uitjes in Goes & omgeving met kinderen

Stoomtrein Goes-Borsele

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de Stoomtrein Goes-Borsele maak je een bijzonder ritje door het landschap van Zuid-Beveland. Stap in een rijtuig uit de jaren twintig of dertig en bewonder de echte stoomlocomotief. Je rijdt langs dijken, polders, boomgaarden en dorpjes. Onderweg komt een ouderwetse conducteur je kaartje knippen! Op de locomotief werkt de stoker zich in het zweet. Met de historische stoomtrein reis je naar schilderachtig Zeeuwse dorpjes. Onderweg stopt de trein op een aantal stations, in Kwadendamme en Hoedekenskerke, waar je uit kun stappen om in de omgeving te wandelen of bezienswaardigheden te bezoeken. Naast station Kwadendamme vind je Berkenhof Tropical Zoo, vol tropische vogels en reptielen en bij station Hoedekenskerke vind je een minitrein voor kinderen, modelspoorbanen, een botenvijver en meer. Hier blijft de trein een tijdje wachten voor de terugreis begint.

Op sommige dagen rijdt er naast de stoomtrein ook een speciale motorwagen; een ouderwets dieseltreintje. Deze stopt ook op andere stations. Ga zitten op de houten bankjes van de derde klas of reis je liever in wat meer comfort en luxe? Stap dan in de eerste of tweede klas, waar de bankjes bekleed zijn met luxueus pluche. Je reist in een rijdend museum. De stoomtrein rijdt in de zomervakantie dagelijks, behalve in het weekend. In het voor- en naseizoen is er een beperkte dienstregeling, waarbij voornamelijk op zondagen, feestdagen en diverse vakantiedagen wordt gereden.

Kijk hier voor meer informatie.

Recreatiepark de Hollandsche Hoeve

Recreatiepark de Hollandsche hoeve vind je aan de noordkant van de stad. In het park is van alles te doen en te zien: een kinderboerderij, waarin ook het Milieu Educatie Centrum is gevestigd, een speeltuin, een heemtuin, een verwilderde boomgaard met diverse typen appelbomen, een ambachtscentrum met diverse handwerkwinkeltjes en een poppentheater. Een horecagelegenheid met midget-golf en een jeu de boules en een indoorspeeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Eeterij & Speelerij Vlierinden

De indoor-speeltuin Vierlinden grenst aan de eeterij en bestaat zo’n 10 jaar en de kinderen vinden het fantastisch. Een unieke binnenspeeltuin in Zeeland geheel in thema ‘natuur’ met volop klim-, klauter-, glij- en verstopplezier. Met een heuse boomhut op 8 meter hoogte, speelplezier voor kinderen van 1 t/m 13 jaar. Een softplay peuterhoek, een X-box Kinect (een spelcomputer, maar je moet wel zelf bewegen). Dus geen standaard apenkooien en ballenbakken maar een frisse, hygiënische vernieuwende indoor-speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Ambachtcentrum Goes

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Via de grote mendeuren komt u in de oude boerenschuur, waar rondom een ouderwets bestraat marktpleintje, karakteristieke huisjes gebouwd zijn, welke voorzien zijn van Oud-Hollandse geveltjes. Deze geveltjes zijn tot op de dag van vandaag nog te vinden aan de haven van Goes. In de huisjes demonstreren de aanwezige ambachtslieden hun ambacht en geven tekst en uitleg over hun werk. Het is mogelijk om de artikelen, die onder andere in het Ambachtscentrum gemaakt zijn, te kopen. Ook kunnen kinderen op meerdere plaatsen kennis maken met de ambachten door het maken van een klein werkstukje bij één van de ambachtslieden.

Meer informatie vind je hier.

Omnium; subtropisch zwembad, tropisch bos & binnenspeeltuin

Met een subtropisch zwembad, een tropisch bos en diverse sportaccommodaties is Omnium het sport- en recreatiecomplex van Zeeland. Samen sporten, zwemmen, op ontdekkingstocht tussen tropische planten en spelen. Bij het Omnium in Goes kun je een hele dag genieten van heerlijk verwarmde baden, uitstekende sportfaciliteiten en gezellige horecagelegenheden. Leuk als kinderfeestje, groepsuitje of een dagje weg in Zeeland met het gezin.

Lees ook: Subtropisch Zwembad Omnium Goes

Meer informatie vind je hier.

Berkenhof’s Tropical Zoo – Kwadendamme

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In Zeeland vind je Berkenhof’s Tropical Zoo. Een combinatie van een uitgebreide vlindertuin met reptielen, fossielen, dino’s en zelfs een complete kids jungle. En daarom ook apart in dit lijstje ? Je begint in de kas waar je verwelkomt wordt door twee papegaaien. De begroeiing doet zeer tropisch aan en is compleet met vijvers en waterval. Na een wandeling kan je door naar de fossielengrot, bij de dino’s kijken met cactussentuin, waar ook levende dieren te vinden zijn, en tot slot de kidsjungle en het speelbos. Tijd voor laarzen aan of zwemkleding en spelen maar. Heerlijk met water en zand, klimmen in de toestellen en dat alles in een tropische omgeving. Ideaal ook om tropische foto’s te maken. Twee keer per dag is er ook een mogelijkheid tot fotomoment met verschillende reptielen zoals een slang om je nek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Berkenhof’s Tropical Zoo; Vlinder dierentuin, dino’s en een indoor speeltuin kids jungle

Lasergame Zeeland

Goes; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Lasergame Zeeland speel je in onze donkere ruimte, die we vullen met rook, licht en spannende geluidseffecten. Gebruik je lasergeweer om anderen te beschieten, punten te behalen en tegenstanders (tijdelijk) uit te schakelen. Iedere speler maakt gebruik van een lichtgewicht vest, waarop een aantal sensoren zitten. Worden deze geraakt door een laserstraal? Dan wordt dit geregistreerd en ben je tijdelijk even inactief. Ga vervolgens zelf op jacht tijdens de lasergame en probeer anderen te raken, om zelf punten te verzamelen en een goede score te behalen binnen de uitslag.

Meer informatie vind je hier.

Klok’uus – Aarendskerke

Binnen en buiten spelen. Binnen is het ingericht als een boerenschuur. Glijden vanaf een combine, bijvoorbeeld. Een groot touwenparcours en nog meer hoge avonturen. Het maakt het helemaal leuk voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Wandelnetwerk Goes & Omgeving

Door de gemeente Goes loopt het Kiekendiefpad, langs tamelijk onbekende natuur in het gebied van de Ooster- en Westerschenge. Het is een wandelnetwerk van ruim 75 kilometer bewegwijzerde wandelpaden in de gemeente Goes. De bewegwijzering vindt plaats met het knooppuntensysteem. Het is vernoemd naar de bruine kiekendief, die in deze omgeving broedt. Er zijn acht startpunten met goede parkeergelegenheid: station Goes, Oud-Sabbinge, Wolphaartsdijk, de jachthaven van Wolphaartsdijk, Goese Sas, De Piet, Het Poelbos en de Zandkreekdam.

De paden leiden langs Oosterschenge, Westerschenge, Veerse Meer en Oosterschelde, door de dorpen Wolphaartsdijk, Wilhelminadorp en Oud-Sabbinge en door Goes.

Geschiedenis Goes

Goes is in de tiende eeuw ontstaan aan de rand van een kreek; de Korte Gos. Het dorp groeide snel en al in de 12de eeuw was er een marktplein en een Maria Magdalenakerk. Door de snelle groei kreeg Goes in 1405 stadsrechten van de graaf van Zeeland, Willem VI en in 1417 kreeg de stad officieel toestemming om zich te versterken met stadsmuren en een stadsgracht. De welvaart van de stad was gebaseerd op lakennijverheid en de winning van zout, dat uit veen gewonnen werd. Van de wereldoorlogen heeft Goes niet veel last gehad en tijdens de watersnood van 1953 bleef Goes droog. De dijken ten noorden van de stad hielden het, al scheelde het niet veel, zoals de dijk bij Kattendijke die door versterking met zandzakken overeind bleef. Als dit niet zo was geweest waren de gevolgen voor Goes en de rest van Zuid-Beveland niet te overzien geweest. Goes is een erg leuke stad, waar genoeg te zien en te doen is. En net buiten de stad kun je lekker de natuur in!

Ben jij wel eens in Goes geweest?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.