Sinterklaas is een geweldig feest, als je echter even niet oplet kan het behoorlijk in de papieren lopen. Zelfs als je een budget per kind instelt. Een cadeautje hier, wat kruidnoten daar, videootje zus en oh dat feestje daar moet je ook echt bij zijn. Dat lijkt me echter niet helemaal de bedoeling van een kinderfeest. Het moet wel leuk blijven, voor mama’s en papa’s.

Over ruim een maand is het weer zover; Sinterklaasavond. Altijd leuk natuurlijk om je huis een beetje sfeervol aan te kleden. Een feest met lekker veel lekkernijen en nog meer cadeautjes. Als je naar de intocht gaat is zo’n pietenpakje natuurlijk ook wel heel erg gezellig. En dan heb je nog het zetten van de schoen. Het hoeven geen grote cadeautjes te zijn en heel uitgebreid, maar toch, alle kleine beetjes tikken heel snel aan.

Daarom heel veel tips voor een goedkope Sinterklaas on a budget. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen ter wereld. Je hoeft je echt geen zorgen te maken. Als je er een low budget sinterklaasfeestje van maakt komt je kind echt niets tekort.

Sinterklaas ‘ontmoeten’

Iedere avond kan je kindje naar het Sinterklaasjournaal kijken, of de Club van Sinterklaas. Gratis en voor niets. Zo hoeft je kindje niets te missen van de intocht en alles wat eromheen gebeurt. Het grote Club van Sinterklaasfeest wordt op tv uitgezonden dus daar hoeft je kindje ook niets van te missen. Leuk al die films in de bioscoop, in mijn ogen mist je kindje daar echt niets aan.

Het is natuurlijk geweldig om de Sint even in het echt te ontmoeten. Een handje te geven, grote kans dat je dan ook nog wat lekkers van Piet krijgt. En misschien is er ook nog wel een cadeautje voor je. Nu kan je het heel uitgebreid maken. En de Sint op huisbezoek laten komen. Thuis een Sinterklaas ontvangen is natuurlijk een erg bijzondere ervaring, zeker als ze wat ouder zijn. Als ze jong zijn vinden ze het alleen maar eng. Maar dat loopt aardig op qua kosten, zelfs als je dat deelt.

Een goed alternatief is een bezoekje aan de lokale Sinterklaasintocht. Al heb je wel kans dat de Sint dan langs je heen loopt. Er zijn winkelcentra waar je heen kan gaan om Sinterklaas te ontmoeten. Leuk voor op de foto. Soms zelfs compleet met een pietenband, heb je gratis vermaak.

Gelukkig zijn er alternatieven; ga bijvoorbeeld naar de intocht van de Sint in de stad. En dan niet aan het begin waar hij aankomt en iedereen staat, maar iets verder langs de route waar het rustiger is. Zakjes mee voor de pepernoten, gaan ze niet plakken in de jaszak etc. Of misschien wordt er door de personeelsvereniging op je werk / van partner wel iets geregeld?

Als je kindje naar de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of school gaat is er grote kans dat de Sint daar uitgenodigd is. Zo gaat peuterdochter 5 december eerst naar de basisschool waar veel mee wordt samengewerkt om Sinterklaas een handje te geven en doen ze daarna cadeautjes op de eigen locatie. Tot slot zijn er sommige werkgevers of personeelsverenigingen die een sinterklaasfeest organiseren. Van een grote show met heel veel kinderen of gezellig kleinschalig.

Sinterklaasdecoratie

Nu kan je je huis omtoveren in een huis van Sinterklaas. Zelfs met goedkope sinterklaasdecoratie die je bij de Action en Kruidvat haalt tikt dit snel aan. Ben zelf geschrokken van wat ik dit jaar heb uitgegeven. En nu nog ongebruikt in de zak zit omdat ik er nog geen ’tijd’ voor heb gehad, zoals vilten vingerpoppetjes, waarvan alleen de Sint half af is. Of vergeet, zoals de uitdeelzakjes voor bij de intocht. Zonde van het geld.

Het kan een stuk kleiner. Door zelf een slinger uit te printen en op te hangen, kost dan papier en inkt. Wat Sinterklaas knutselwerkjes op te hangen die je samen met de kinderen maakt (zoek maar eens op Pinterest of die ze meekrijgen naar huis. Voor weinig geld koop je bij de Kruidvat of Action een baret voor Piet. En je kan er weer mee door.

Oké, eerlijk is eerlijk een slinger bij de Action kost nauwelijks geld en scheelt je weer tijd. Maar zelf een slinger maken kan net zo gezellig zijn. Heb je ook een leuke activiteit om samen te doen. Met wat rood papier en gele stroken maak je heel eenvoudig een mijterslinger. Of wat muizentrappetjes waar je een piet onder hangt. Een keer investeren in een mooie set waarmee je op de ramen kan tekenen scheelt op de lange termijn ook veel geld.

Sinterklaas snoepgoed

Lekkernijen zoals taaitaaipoppen en roomboterstaven kan je ook zelf maken. Of vervangen door een roomboterkoek etc. Het is ook heel leuk om zelf marsepeinen figuurtjes te maken. Kan je samen met je kindje gaan freubelen. Is het nog gezellig ook.

Schoen zetten

Nu kan je je kindje een schoen laten zetten en daar de volgende dag een cadeautje in doen. Met een klein beetje moeite maak je er een klein spektakel van. Wat liedjes zingen, een suikerklontje of wortel voor het paard. Morgen eten jullie tenslotte toch stamppot. Misschien nog wel een biertje voor de Sint. Een mooie tekening, een zelf geplakt verlanglijstje en ga zo maar door.

Voor weinig geld koop je bij de Action of Zeeman een aardige zak vol met budget schoencadeautjes die prima geschikt zijn voor de schoen. Als een cadeautje wat groter is van formaat kan het prima op Pakjesavond gegeven worden.

Als ouder bepaal je zelf hoe vaak je kindje de schoen mag zetten, 1 of 2 keer per week is meer dan voldoende. En er hoeft niet iedere keer een cadeautje in te zitten. Met wat precisie strooiwerk (het maken van letters met pepernoten), een bezoekje van de rommelpiet, duplopiet of bedenk het maar, maak je er een geweldig spektakel van. Handgeschreven briefjes doen het natuurlijk ook goed.

Veel supermarkten en grotere winkels geven ook de mogelijkheid om een schoentje in te kleuren en in te leveren. Na afloop zit er dan vaak een kleinigheidje in. De waarheid leert dat ik wel altijd de kleurplaten meeneem, ze ook nog laat kleuren maar altijd vergeet in te leveren… Geen idee dus wat je moet verwachten. Maar het scheelt.

Het is handig om afspraken te maken wanneer je kind zijn schoen mag zetten. Bijvoorbeeld elke woensdagavond vanaf een maand voor Sinterklaas (dat zijn dan vier schoencadeautjes). Dan weet je kind wat het kan verwachten en zeurt het niet elke ochtend.

En tsja, wat is een schoencadeautje nu eigenlijk? Gewoon een aardigheidje. Iets kleins. Want wat moet je anders op Sinterklaasavond nog doen? Toen ik klein was had ik zo’n suikerbeest in mijn schoen, en blij dat ik was. Het hoeft niet groot.

Het gevaar van schoencadeautjes is dat je een maand later allemaal klein prulspeelgoed hebt waar je kind na een week niet meer naar omkijkt. Om het low-budget te houden, maar te voorkomen dat je huis vol onzinprullen ligt, hier wat inspiratie:

 • Chocoladecenten;
 • Een vel stickers;
 • Een kleurboekje/kleurtjes (2 schoencadeautjes!) voor in de auto;
 • Armbandje (vaak in de zomer low-budget bij Action, kan je vast bewaren in je cadeautjeskast);
 • Kleine chocoladeletter;
 • Stempelsetje;
 • Ken je die plastic kerstballen waar je zelf iets in kunt doen? Koop één Legopakketje, en doe steeds iets uit dat pakketje in de plastic kerstbal in de schoen. Ziet er leuk uit en je spreid één cadeautje uit over alle schoencadeautjes. Je kunt er natuurlijk ook andere dingen in doen.

Sinterklaasavond cadeaus

Wij vierden Sinterklaas altijd traditioneel met een juten zak cadeaus. Namen erop… De jongste mocht als eerste iets pakken en degene voor wie dat cadeau was, was daarna aan de beurt, enzovoort. En: hoe groter de zak, hoe beter. Daarom kocht mijn moeder naast leuke cadeaus, ook nuttige.

Zo kregen mijn zusje en ik standaard elke Sinterklaas een warme winterpyjama, tot we zo groot waren dat we niet echt meer groeiden natuurlijk. Gevolg is: we deden die pyjama meteen aan en nu heb ik daardoor toevallig een serie foto’s van mij en mijn zusje in pyjama en je ziet ons groter worden. Extra grappig dat we altijd dezelfde pyjama kregen, ziet er echt te schattig uit.

Doordat je met Sinterklaas ook nuttige cadeaus geeft, kun je je kind meer cadeaus geven. En de zak ziet er lekker vol uit! Wat inspiratie:

 • Een pyjama dus ?;
 • Zeep/sop voor onder de douche, bijvoorbeeld een prinsessenvariant;
 • Nieuwe (voetbal)schoenen;
 • Schooltas;
 • Pantoffels;
 • Sokken;
 • Knutselspullen;
 • Een activiteitencadeaubon, zoals: op die en die dag samen met papa met de trein om ergens een ijsje te eten, samen met mama naar het zwembad;
 • Of keuzebonnen: Je mag op die en die dag kiezen wat je wilt eten;

Het is niet ‘zielig’ om kinderen nuttige cadeaus te geven. Het scheelt jou geld voor ‘onnuttige’ cadeaus, de zak met cadeaus is voller en er valt voor je kind meer uit te pakken. Hoe vaker hij iets uit mag pakken, hoe beter het meestal is en hij kan toch niet met 10 stuks nieuw speelgoed tegelijk spelen (en waar láát je het allemaal). Daarnaast vinden kinderen sokken met hun idool, zoals Dora, helemaal te gek.

De activiteitenbonnen leren je kind dat iets samen doen ook een cadeautje is, daardoor kan hij ook op het idee komen iets voor een ander te doen. Het maakt niet uit dat je anders ook wel een keer met hem naar het zwembad was gegaan, nu is het alleen nog maar specialer want hij heeft een bon om in te leveren. Combineer de nuttige cadeaus met een chocoladeletter en een echt leuk speelgoedding (ook al is het tweedehands) en je hebt een low budget Sinterklaasfeest met veel cadeaus.

Begin op tijd met sparen

En dan heb ik het niet over geld sparen, maar cadeautjes sparen. Zelf doe ik de grootste aankopen direct na de feestdagen in januari. Dan is het meeste speelgoed overal in de opruiming en koop ik alvast voor het volgende jaar in. Dit gaat dan in de zogenaamde cadeautjeskast. Ook handig voor verjaardagen etc. Wat ook werkt is door de aankopen te verspreiden, iedere maand iets te kopen. En door goed de aanbiedingen in de gaten t