Skip to Content

Betaalbare kinderfeestjes; 10 tips voor goedkope en low budget ideeën

Betaalbare kinderfeestjes; 10 tips voor goedkope en low budget ideeën

We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze kinderen, en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Soms wordt ervoor gekozen een betaalbare kinderfeestje te organiseren.

Omdat er financieel niet meer ruimte is, omdat jullie bewust kiezen goedkoper te leven of omdat de zelf georganiseerde, goedkope kinderfeestjes het leukst zijn.

Daarnaast zijn ze meestal ook nog uniek, en hebben de kinderen het er weken later nog over omdat ze het zo leuk vonden.

Ideeën voor betaalbaar kinderfeestjes

Het bedenken van een kinderfeestje kan best lastig zijn. Zeker als je besluit thuis te blijven, zijn er heel veel mogelijkheden.

Mocht je er met je kind samen nou toch niet helemaal uitkomen, dan kunnen deze tips je misschien op weg helpen.

  • Organiseer een leuke high-tea met verschillende, kleine hapjes. Als je heel veel tijd hebt, kun je de kinderen ook eerst enkele hapjes zelf laten maken.
  • Laat de kinderen zelf iets koken, met een beetje hulp van een volwassene. Leuk om naderhand mee naar huis te nemen of natuurlijk samen op te eten.
  • Ben je zelf creatief, bijvoorbeeld met haken? Je kunt de kinderen dat ook leren, maar daar moet je wel de tijd voor nemen.
  • Laat ze hun eigen kledingstuk pimpen! Ze kunnen bijvoorbeeld een wit shirt meenemen, en die versieren, of een linnen tas.
  • Buiten estafette is heel leuk voor in de zomer, maar dan moet je daar wel de ruimte voor hebben. Kan dat thuis in de tuin niet, dan is er misschien een grasveld of een open plek in het bos in de buurt waar dat wel kan.
  • Organiseer een minitoernooi met verschillende bordspellen. De winnaar kan dan een klein cadeau krijgen. Om geruzie te voorkomen kun je ook zonder cadeau spelen, dat maakt het er niet minder leuk om!
  • Oud-Hollandse spelletjes kunnen ook nog steeds heel leuk zijn. Span een draad door de woonkamer waar ze moeten koekhappen, bijvoorbeeld. Ook kun je dingen als spijkerpoepen, ezeltje prik, eierlopen, blikgooien, sjoelen, zaklopen, ringwerpen, stoelendans en stelten lopen klaarzetten om te spelen.
  • Zet een speurtocht uit in het bos. Zorg er dan wel voor dat de kinderen een gps tracker, telefoon of walkie-talkie bij zich heeft voor het geval dat er iets gebeurt.
  • Er zijn ook heel veel plekken waar je een rondleiding kunt krijgen. In een museum bijvoorbeeld, maar ook bijvoorbeeld door een boswachter, bij een kaasboerderij of in een restaurant of kasteel.

Tips voor een leuke en goedkoop verjaardagsfeestje

Het is verstandig eerst met je kind te overleggen wat hij/zij graag zou willen op het kinderfeestje. Het is zonde van de tijd en moeite als je al een heel kinderfeestje hebt uitgedacht, en je kind vervolgens zegt iets totaal anders te willen!

Goed, nadat jullie het daarover hebben gehad, kun je met de voorbereiding beginnen. Denk bij de voorbereiding aan de volgende dingen:

Hoeveel kinderen mogen er op het feestje komen?

Het liefst laat je je kind de hele klas uitnodigen, maar dan zou het feestje bij voorbaat al niet meer goedkoop zijn.

Bedenk dus goed hoeveel kinderen er kunnen komen. Denk er wel aan dat als jullie het feestje buitenshuis doen, er ook voldoende vervoer moet zijn.

Wie mogen er komen?

Niets zo vervelend als dat er kinderen zijn die ruzie met elkaar hebben, of elkaar simpelweg niet liggen.

Je wilt ruzies uiteraard voorkomen op het kinderfeestje, en wilt er vooral voor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Het is dus goed om hier naar te kijken.

Wat is het budget dat je hebt voor het kinderfeestje?

Je wilt natuurlijk het perfecte kinderfeestje geven, maar het is niet de bedoeling dat je dan vervolgens de rest van de maand op een houtje moet bijten.

Kijk dus voor jezelf goed na hoeveel je uit kunt geven aan het kinderfeestje, inclusief eten/drinken en eventueel entree en vervoer.

Let op: Als je helemaal losgaat op aankleding, taart, hapjes en activiteiten, kan je alsnog meer geld kwijt zijn dan een kinderfeestje buitenshuis waar je een vast bedrag per kind kwijt bent.

Als jullie buitenshuis gaan; tot hoeveel km wil je gaan?

Mocht je een auto tot je beschikking hebben, dan nog moet je kijken hoe je dat gaat doen. In dat geval zou je maar 3 kinderen uit kunnen nodigen.

Mocht het zo zijn dat er iemand meegaat, en jullie rijden met twee auto’s, dan is het al beter te regelen. Maar kijk qua afstand en benzine goed of dit niet boven je budget gaat.

Als het thuis gehouden wordt; binnen of buiten?

Wanneer je kind midden in de zomer jarig is, is de kans groot dat je het buiten viert, net als dat je het in de winter hoogstwaarschijnlijk binnen doet.

Maar is je kind in de lente of herfst jarig, dan kan het nog wel eens lastig worden. Houd het weer dus goed in de gaten, om te kijken waar je het het beste kunt vieren.

Eventueel zou het natuurlijk ook allebei kunnen. En je zal niet de enige zijn die het kinderfeestje verplaatst naar de zomer als dat beter uitkomt.

Is er genoeg ruimte in/rondom het huis voor het feestje?

Ruimte is natuurlijk net zo belangrijk als de rest. Want als jullie klein wonen, maar je nodigt wel 10 kinderen uit, dan kan het nogal eens krap gaan worden.

Bedenk dus goed of het aantal kinderen dat je uitnodigt, ook wel bij de ruimte in huis past. Thuis is vaak goedkoper dan buitenshuis, tenzij je je verplaatst naar een gratis locatie.

Ben je de enige volwassene of helpt iemand je mee?

Dit is ook bepalend voor het aantal kinderen dat je uit kunt nodigen. Heb jij 10 kinderen over de vloer en sta je er alleen voor, dan word het een pittige middag en lig je naderhand waarschijnlijk uitgeteld op de bank. Het is in dat geval dus fijn als er iemand mee kan helpen.

Denk hierbij aan je partner, familielid, vriend/vriendin of een moeder van school. Als je zelf het kinderfeestje kan verzorgen scheelt dat ook in de kosten die je hebt voor de begeleiding van eventuele activiteiten.

Hoelang duurt het feestje?

Wanneer jullie ergens heen gaan, bijvoorbeeld bowlen, is dat meestal twee uur. Voor die tijd is er dan ruimte voor de cadeaus en naderhand breng je de kinderen weer weg.

In dit geval zou je dus ongeveer vier uur bezig. Dit is goed om over na te denken, zodat je dit ook op de uitnodiging kunt zetten.

Om te besparen maak je het feestje niet te lang en sla je bijvoorbeeld de lunch en diner over en houd je het bij een cake met slagroom en eventueel wat hagelslagjes.

Eten er kinderen mee tussen de middag of in de avond?

Wanneer er kinderen mee eten moet hier rekening mee gehouden worden in het budget. Als ze mee eten, bedenk dan vooraf wat je klaar kunt maken.

Meestal zijn de kinderen al zeer tevreden met een bord patat of poffertjes. Maak vooraf een boodschappenlijstje zodat je in de gaten kan houden wat je koopt.

In principe is een kan limonade en iets te eten voldoende.

Komen de kinderen op woensdagmiddag dan kan je bijvoorbeeld kabouterboterhammen maken; dit zijn boterhammen belegd met pasta, pindakaas, kaas, worst of wat dan ook die je vervolgens in kleine vierkantjes steekt. Geef alle kinderen een prikkertje en ze kunnen hun slag gaan.

Geen gedoe met ‘dat lust ik niet’, ‘ik wil geen korstjes’ of half opgegeten boterhammen en het ziet er toch feestelijk uit!

Welke versiering ga je gebruiken?

En dan natuurlijk nog de versiering. Denk er hierbij aan of je het feestje in een bepaald thema wilt vieren, en stem je versiering daarop af.

Vraag hierbij ook aan je kind wat voor een versiering hij/zij leuk vindt, en wat absoluut niet. Je kinderfeestje hoeft echt niet helemaal compleet in thema, een paar goedkope slingers van de Action zijn voldoende!

Wat wil je kindje graag hebben?

Ook is het daarnaast verstandig samen met je kind een verlanglijstje op te stellen, en eventueel met de ouders van de kinderen te bespreken wie wat haalt.

Zo voorkom je dubbele cadeaus en/of teleurstellingen.

Renate