In het kader van zoveel mogelijk mooie herinneringen maken, vinden we het heerlijk om op vakantie te gaan en te genieten van de omgeving en leuke dingen te doen in de omgeving. Als je op vakantie gaat, kunnen de kosten al snel heel erg oplopen, maar dat is nergens voor nodig. Vooraf kun je al bewust keuzes maken omtrent bestemming (Portugal is bijvoorbeeld goedkoper dan Zwitserland), vervoersmiddel, accommodatie, periode wanneer je boekt etc. Maar ook tijdens het verblijf kan je zelf er voor kiezen hoe duur / goedkoop je het maakt. Zonder dat je hoeft in te leveren op het vakantiegevoel zodat je het gevoel hebt er toch even echt uit te zijn!

Lees ook: Besparen op vakantie; 20 tips voor een goedkope budget vakantie

Boodschappen doen

Als je een accommodatie hebt met eigen keuken zoals een stacaravan of appartement scheelt het heel erg of je boodschappen doet en zelf gaat koken of iedere avond gaat uit eten. Zoek op google maps ook een supermarkt op, vaak aan de rand van de stad die wat groter (en goedkoper) zijn. Vergelijk eventueel de prijzen online zodat je weet welke supermarkten welk segment hebben. Probeer dan in een keer zoveel mogelijk boodschappen te doen zodat je niet iedere dag terug hoeft te gaan.

Als je met de auto gaat scheelt het heel erg als je thuis alvast boodschappen doet en dit meeneemt in een krat. Zeker ook voor de eerste avond kan dat heel fijn zijn, hoef je niet direct op pad te gaan nadat je aankomt. En als het tegen zit met de reis hoef je niet te stressen als de winkels al dicht zijn of toch uit eten en zo de kosten weer te laten oplopen. Een simpele spaghetti, pot saus, paprika, tomaten en blik gehaktballetjes in rode saus is snel klaar en goed houdbaar. Dus zelfs als het niet nodig is…

Lees ook: 101 tips om geld te besparen

Uit eten

Natuurlijk een keertje uit eten ‘hoort erbij’ en is gewoon lekker. Je proeft dan ook wat van de lokale cultuur. Als je dat wilt gaan doen ga dan tijdig op stap en loop eerst gewoon eens een rondje en kijk op de menukaart naar de prijzen en het menu. Zowel voor de kinderkaart als de volwassenen. Vaak zijn de prijzen van de desserts of de drankjes ook een goede indicatie. Let ook op of er bijvoorbeeld een aanbieding is voor een toeristenmenu waarbij je twee of drie gangen krijgt inclusief een drankje. Want als je goedkoop gaat eten en vervolgens blauw betaalt aan de drankjes schiet het nog niet op. Het kan ook al schelen om voordat je weggaat al wat te drinken, zodat als je gaat zitten niet je glas al leeg is en het eten nog moet komen.

Lees ook: Vervelen; niet met 1 van deze 250 vakantie activiteiten met kinderen

Uitstapjes

Natuurlijk kan je een poging doen om zoveel mogelijk kastelen te bezoeken, deelnemen aan allerlei betaalde activiteiten op de camping of zoveel mogelijk bergtoppen te bezoeken. Het is echter raadzaam om vooraf de prijzen te vergelijken. Zo kan het verschil tussen de ene berg of de andere berg 4x zoveel zijn. En voor de kinderen maakt het echt niet uit of de een hoger is dan de andere. In Oostenrijk en Zwitserland heb je vaak ook speciale passen waarmee je in de regio gratis of met korting uitstapjes kan doen. Of speciale aanbiedingen waarbij je een x-aantal activiteiten mag uitkiezen. Vooraf even googelen of bij het vvv informeren kan daardoor al enorm schelen in de prijs.

Lees ook: Vakantie in Interlaken met kinderen; de leukste uitstapjes in het Berner Oberland

Lees ook: Kindvriendelijke camping Nederland; 23 leukste kindercampings klein of met overdekt zwembad

Nu kan je ook gewoon de hele dag genieten op en rond de camping, maar niet iedereen is daarvoor gemaakt. Er zullen vast in de omgeving ook genoeg gratis activiteiten zijn. Een wandeling maken kan bijvoorbeeld altijd. Of pak een picknickmand in en ga ergens picknicken. Zie je ook wat meer van de omgeving. Vooraf even uitzoeken wat gratis activiteiten of events in de omgeving zijn scheelt ook al heel erg.

Lees ook: Checklist om goed voorbereid op auto vakantie te gaan

Naar het strand

Heb je een zon / zeebestemming geboekt, dan zal er natuurlijk ook een dagje bij het strand bij zitten. Zoek vooraf uit hoe het zit bij bepaalde stranden, zo zijn er stranden waar je toegang moet betalen, maar ook stranden die vrijblijvend zijn. Je kan natuurlijk geld betalen om over een heerlijke ligstoel en een parasol te beschikken, maar twee XL-badhanddoeken om op te liggen (bijvoorbeeld de ronde badhanddoeken) en een lichtgewicht schaduwtentje voldoen ook prima. Die kan je de keer daarop weer gebruiken! Op de zuidelijke stranden zullen er ook verkopers voorbij komen met allerlei lekkers en prullaria; nee is ook een antwoord. Het is misschien even wat sjouwen, maar neem wat zandspeelgoed mee zoals een emmer en een schepje en je kind is de hele dag zoet terwijl jij lekker van de zon kan genieten. Een (kleine) koeltas met wat koele drankjes en wat lekkers zoals zoute sticks of knabbels en je komt minder snel in de verleiding om toch even een ijsje of een drankje te kopen. Waar je op zo’n locatie natuurlijk de hoofdprijs voor betaalt.

Lees ook: Checklist vakantie met kinderen

Vakantiezakgeld

Natuurlijk een ijsje is heel erg lekker en het is ook heel erg leuk om een souvenir te kopen. Geef je kind daarom vakantiezakgeld; een klein bedrag afhankelijk van het aantal dagen waarmee ze zelf iets kunnen kopen. Dan kunnen ze zelf kijken of ze het de eerste dag al uitgeven aan iets groots, of toch spaarzamer zijn en iedere dag een (klein) ijsje kopen zodat ze er langer van kunnen genieten of opsparen om aan het einde uit te geven. Zodra ze zelf de verantwoordelijkheid hebben zullen ze ook een stuk minder om ijsjes zeuren ;-)

Lees ook: Wat doe jij met je vakantiegeld?

En zo zie je maar; een vakantie kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Zonder in te leveren op het vakantiegevoel. Heb jij nog een handige tip?

Linda van Aken