Skip to Content

Goedkoop op vakantie; budget tips en ideeën

Goedkoop op vakantie; budget tips en ideeën

Het is lekker nat en koud buiten, het ideale moment natuurlijk om vooruit te kijken naar de zomervakantie om op zoek te gaan naar de vakantie. Na de dure decembermaand is het natuurlijk wel fijn als je niet de hoofdprijs hoeft te betalen of zelfs een budget vakantie kan scoren. Zelfs als het alleen gaat om een aanbetaling en de rest later, nadat het vakantiegeld is uitbetaald.

Maar waar moet je dan op letten? Want iedereen wil natuurlijk wel geld overhouden om op de vakantie iets extra’s te kopen. Nederlanders spenderen gemiddeld  €717 per persoon aan een vakantie. Voordat je gaat boeken is het heel handig om eerst te bepalen wat je budget is zodat je afhankelijk daarvan op zoek kan gaan naar een passende vakantie! Bron

Goedkoopste vakantie periode?

Als je kinderen hebt die leerplichtig zijn en op school zitten of je vanwege je werk een specifieke periode hebt, kan je hier weinig invloed op uitoefenen. Maar bij jonge kinderen kan het heel verstandig zijn om het hoogseizoen zoveel mogelijk te ontwijken. Door bijvoorbeeld in het laagseizoen, mei of juni op vakantie te gaan of in september.

Omdat veel consumenten hun vakantie op een weekenddag boeken, zijn prijzen bij reisorganisaties dan duurder. Door dinsdagmiddag te boeken ben je het goedkoopste uit, stelt de Consumentenbond. Ook de dag dat je heen- en terugvliegt kan je beter buiten het weekend plannen. Omdat velen vlak na de laatste werkweek willen vertrekken of voor maandag terug willen komen, zijn prijzen dan hoger. Tickets voor doordeweekse vluchten zijn dus goedkoper.

Goedkoop op vakantie bestemmingen

Allereerst natuurlijk de bestemming. Zo is de reis naar Zeeland korter en misschien goedkoper, maar kan een week accommodatie veel duurder zijn, zeker met een aantal leuke uitstapjes en de boodschappen. Je kan ook kiezen voor drie weken op een camping in Tsjechië waarbij de reis misschien duurder is (in ieder geval Nederland / Duitsland), maar afhankelijk van de camping die je uitzoekt en de boodschappen die je doet het wel goedkoper wordt.

Het is natuurlijk niet voor niets dat steeds meer jongeren kiezen voor een all-inclusive vakantie naar Turkije, in plaats van wat ‘wij’ vroeger deden naar Texel. Er zijn natuurlijk bestemmingen die altijd populair blijven, zoals Spanje bijvoorbeeld. Met een all-inclusive reis ben je helemaal snel klaar. Maar controleer altijd of het niet goedkoper is om reis en verblijf apart te regelen. Ook twee losse tickets zijn soms voordeliger dan een retourtje.

Zodra een bestemming veel negatief in het nieuws is, worden de reizen daar naartoe goedkoper. Dat zie je nu bij Egypte en Turkije. Die bestemmingen zijn veel voordeliger geworden omdat minder mensen daar heen willen.

De reis

Het moment van boeken is ook van invloed op wat je voor de vakantie betaalt. Meteen boeken nadat je een reis hebt gezien, kan duur zijn, daarentegen wachten op een lastminute is ook niet altijd even verstandig. Vooral als het gaat om de reis naar je bestemming toe. Geadviseerd wordt om ongeveer twee tot drie maanden van tevoren te boeken om gegarandeerd te zijn van de laagste prijzen, zeker als het gaat om (losse) vliegtickets.

Prijzen worden aangepast op basis van vier factoren; concurrentie, aanbod, vraag en de olieprijzen. Zoek dus actief en zorg ervoor dat je incognito, oftewel zonder cookies, surft als je dagen achter elkaar op internet speurt. Sites die door hebben dat jij wel heel vaak terugkeert, zullen de prijzen naar boven bijstellen.

Vergelijk áltijd tussen verschillende vliegticketsites. Denk bijvoorbeeld aan Skyscanner waar je ook een prijsalarm kan instellen en je een mailtje krijgt als de prijs omhoog of omlaag gaat, Tix en Expedia. De boekingskosten verschillen onderling en soms heeft de ene site deals gesloten met een bepaalde airline die de ander niet heeft.

Natuurlijk is het reismiddel ook enorm van invloed. Een reis per vliegtuig kan duurder zijn, zeker als je ter plaatse ook nog een auto wilt huren, maar is wel sneller naar bepaalde bestemmingen. Door goed in de gaten te houden wat de prijzen van vliegtickets doen van budget maatschappijen en lang vooraf te boeken kan je veel geld besparen. Je kan ook kiezen voor een last-minute, dan betaal je minder dan acht weken voor de reis, maar betaal je wel een lagere prijs.

Met de auto op vakantie gaan kost natuurlijk brandstof, maar zo ben je één keer een bedrag kwijt, ongeacht het reisgezelschap. Je hoeft ook niet extra te betalen voor excursies, je kan gewoon met het eigen vervoer.

Tip: bekijk vooraf op de website van de ANWB wat de brandstofprijzen zijn per land. Dan kan je zien waar het loont om je tank vol te gooien. Red je het net niet, kies dan voor enkele liters, zodat je alsnog het land van bestemming kan bereiken. Houd er wel rekening mee dat hier voor zuidelijke landen geld bij komt, zoals vignetten (Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië) en tol (Italië en Kroatië). Dit kan stiekem ook best wel oplopen en is niet altijd vooraf duidelijk.

Hotel vs bungalow / appartement / camping

Een hotel is natuurlijk lekker makkelijk en heeft behoorlijk wat luxe. Het is vaak ook goedkoper dan het boeken van een appartement of soms een bungalow of camping. Toch heeft een goedkoop hotel mijn voorkeur. Niet alleen vanwege de vrijheid met kinderen (dat je niet je kamer hoeft te delen met de kinderen en dus bedtijd gelijk is), maar ook omdat je minder rekening hoeft te houden met de buren en er meer mogelijkheden zijn als het regent.

Houd bij het boeken van een accommodatie wel rekening met bijkomende verplichte kosten, zoals schoonmaak. Ook zijn er operators waarbij je iets extra moet betalen als er bijvoorbeeld een glas kapot gaat. Kijk ook naar zoekcriteria: je kan op Vakantiehuizen Spanje zoeken, goedkope vakantiehuizen of met behulp van criteria zoals ‘aantal meters van het strand’.

Vaak kan je bij een accommodatie extra (baby) artikelen gratis bijbestellen. Je kan ook besparen door zelf zeep, olie, kruiden, koffie en thee mee te nemen, zodat je geen boodschappenpakket hoeft te bestellen (wat natuurlijk wel erg prettig is). Bij Vakantiehuizen Spanje hebben ze hiervoor een speciale selectie van familievriendelijke vakantiehuizen.

Een ander voordeel is dat je geen fooien hoeft te geven (wordt dat überhaupt nog gedaan?) en je de vrijheid hebt met koken.  Je doet gewoon de boodschappen en kan zelf koken wat de kinderen lekker vinden en gewoon rustig aan tafel, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze er een bende van maken.

Natuurlijk kan je ook zelf een vouwwagen of caravan meeslepen. Op de camping staan kan goedkoper zijn dan een accommodatie huren. Zeker als je een campingcard aanschaft waarmee je extra korting krijgt op het tarief dat je moet betalen. Het kost wel iets meer tijd. Onderweg mag je minder hard rijden waardoor de reistijd toeneemt, maar het verbruik is wel lager bij 80 km per uur i.p.v. 100 of hoger. Daardoor heb je natuurlijk extra brandstof nodig omdat je meer meetrekt.

Lees ook: Goedkoop weekendje weg Nederland en Europa onder de €100

Administratief

Het is waarschijnlijk één van de minst leuke klusjes van de vakantie, maar het is heel verstandig om een goede verzekering af te sluiten. Misschien heb je al een doorlopende reisverzekering. Daarnaast is het ook goed om een annuleringsverzekering af te sluiten. Je weet maar nooit wat er gebeurt waardoor er iets tussenkomt en je heel veel geld kwijt bent. Tegenwoordig kan je overal wel een verzekering afsluiten; van je bank of verzekeringsmaatschappij, reisorganisatie of de Hema.

Lees ook: Goed verzekerd op reis

Iets waar je niet snel aan zal denken is als het gaat om het uitgeven van geld zelf. Als je geld pint in het buitenland komt daar vaak extra geld bij kijken voor de transactie. Het kan dan helpen om grotere bedragen te pinnen zodat je minder vaak hoeft te pinnen. Maar dan niet te snel uitgeven 😉 Het betalen met een creditkaart is vaak duurder dan met een gewone betaalkaart.

Tot slot betaal je ook extra geld voor het omwisselen van geld, reis je naar een land buiten de EMU, dat niet werkt met de euro is het verstandig om stil te staan bij hoeveel geld je meeneemt. Je betaalt dan een keer wisselkoersen en een bedrag voor de transactie. En als je dat uitgeeft hoef je ook niet terug te wisselen.

Goed voorbereid op vakantie

Heb je de reis geboekt en is het bijna zover? Doe dan vooraf wat onderzoek om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zoek bijvoorbeeld naar wat tips van travelbloggers voor originele en betaalbare tips. Vaak weten zij ook wat er gratis / goedkoop te doen is op een bepaalde bestemming.

Ook is het heel goed om uit te zoeken wat de entreeprijzen zijn voor uitstapjes. Zo kan je daar je budget op aanpassen. Vaak is het zo dat er bepaalde musea of parken die gratis te bezoeken zijn op bepaalde dagen. Op blogs kun je gemakkelijk informatie vinden met specifieke tips over het gebied waar jij op vakantie gaat. Een goed geïnformeerde reiziger komt minder vaak voor dure verrassingen te staan.

Gratis of goedkope uitstapjes

Wil je op de bestemming wat gaan zien bezoek dan eens een aantal kerken. Je moet dan wel stil zijn en gepast gekleed zijn, maar (als er geen museum aan is verbonden of een kerktoren) is de entree gratis. Ze mogen namelijk in principe geen geld vragen. Kerken herbergen vaak veel (religieuze) kunst en doordat ze er al vele jaren staan, veel oude architectuur.

Nog een bijkomend voordeel is dat, met name in de zuidelijke landen, het vaak heerlijk koel is, ook als buiten de temperatuur hoog oploopt. Vaak kan je in de kerk ook gewoon even rustig zitten en bijkomen voor je weer verder wandelt. Een alternatief is om gewoon lekker de natuur in te trekken. Picknickmand mee en lekker gaan wandelen. Zo zie je iets van de omgeving en hoef je niet veel te betalen.

Natuurlijk kan je een poging doen om zoveel mogelijk kastelen te bezoeken, deelnemen aan allerlei betaalde activiteiten op de camping of zoveel mogelijk bergtoppen te bezoeken. Het is echter raadzaam om vooraf de prijzen te vergelijken. Zo kan het verschil tussen de ene berg of de andere berg 4x zoveel zijn. En voor de kinderen maakt het echt niet uit of de een hoger is dan de andere.

Onder andere in Oostenrijk en Zwitserland heb je vaak ook speciale passen waarmee je in de regio gratis of met korting uitstapjes kan doen. Of speciale aanbiedingen waarbij je een x-aantal activiteiten mag uitkiezen. Vooraf even googelen of bij het vvv informeren kan daardoor al enorm schelen in de prijs.

Nu kan je ook gewoon de hele dag genieten op en rond de camping, maar niet iedereen is daarvoor gemaakt. Er zullen vast in de omgeving ook genoeg gratis activiteiten zijn. Een wandeling maken kan bijvoorbeeld altijd. Of pak een picknickmand in en ga ergens picknicken. Ook kan het helpen om je kinderen ‘ijsjesgeld‘ oftewel vakantie zakgeld te geven, zodat ze niet iedere keer hoeven te vragen om een ijsje maar dat zelf kunnen beslissen. En op is op. Zie je ook wat meer van de omgeving. Vooraf even uitzoeken wat gratis activiteiten of events in de omgeving zijn scheelt ook al heel erg.

Museum / City cards

Met name populaire reisbestemmingen hebben een speciale city card voor toeristen. Daarmee betaal je één keer een wat hoger bedrag, maar hoef je vervolgens niet meer om te kijken en kan je overal naar binnen. Vaak krijg je ook nog eens extra kortingen in bepaalde winkels of restaurants.

Naar het strand

Heb je een zon / zeebestemming geboekt, dan zal er natuurlijk ook een dagje bij het strand bij zitten. Zoek vooraf uit hoe het zit bij bepaalde stranden, zo zijn er stranden waar je toegang moet betalen, maar ook stranden die vrijblijvend zijn. Je kan natuurlijk geld betalen om over een heerlijke ligstoel en een parasol te beschikken, maar twee XL-badhanddoeken om op te liggen (bijvoorbeeld de ronde badhanddoeken) en een lichtgewicht schaduwtentje voldoen ook prima. Die kan je de keer daarop weer gebruiken!

Op de zuidelijke stranden zullen er ook verkopers voorbij komen met allerlei lekkers en prullaria; nee is ook een antwoord. Het is misschien even wat sjouwen, maar neem wat zandspeelgoed mee zoals een emmer en een schepje en je kind is de hele dag zoet terwijl jij lekker van de zon kan genieten.

Een (kleine) koeltas met wat koele drankjes en wat lekkers zoals zoute sticks of knabbels en je komt minder snel in de verleiding om toch even een ijsje of een drankje te kopen. Waar je op zo’n locatie natuurlijk de hoofdprijs voor betaalt.

Eten & Drinken

Tijdens je vakantie zullen de maaltijden een groot deel van het budget opslokken. Het is daarom aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van de eetgewoonten van het vakantieland. De lokale producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan geïmporteerde etenswaren.

Zelf koken

Ook kan je deze uitgaven inperken door te kiezen voor een accommodatie waar je zelf kan koken. Zelfs in landen waar de prijzen in supermarkten hoger zijn, ben je dan goedkoper uit. Zelfs als je iets meer betaalt voor een accommodatie zoals een appartement in plaats van een hotelkamer, heft dat elkaar op.

Als je een accommodatie hebt met eigen keuken zoals een stacaravan of appartement scheelt het heel erg of je boodschappen doet en zelf gaat koken of iedere avond gaat uit eten. Zoek op google maps ook een supermarkt op, vaak aan de rand van de stad die wat groter (en goedkoper) zijn. Vergelijk eventueel de prijzen online zodat je weet welke supermarkten welk segment hebben. Probeer dan in een keer zoveel mogelijk boodschappen te doen zodat je niet iedere dag terug hoeft te gaan.

Als je met de auto gaat scheelt het heel erg als je thuis alvast boodschappen doet en dit meeneemt in een krat. Zeker ook voor de eerste avond kan dat heel fijn zijn, hoef je niet direct op pad te gaan nadat je aankomt. En als het tegen zit met de reis hoef je niet te stressen als de winkels al dicht zijn of toch uit eten en zo de kosten weer te laten oplopen. Een simpele spaghetti, pot saus, paprika, tomaten en blik gehaktballetjes in rode saus is snel klaar en goed houdbaar. Dus zelfs als het niet nodig is…

Uit eten

Wil je genieten van je vakantie en liever uit eten zijn er landen waar het een stuk goedkoper is en je hier dus minder geld aan kwijt. Spanje is daar een voorbeeld van, en dan kan je ook nog eens lekker eten! Daarnaast helpt het om niet naar de restaurants te gaan in gidsen, vaak richten zij zich op toeristen en rekenen iets hogere prijzen. Je kan op zoek gaan naar restaurants die een speciaal toeristenmenu aanbieden zodat je weet wat je kwijt bent. Of als je geen idee hebt waar te beginnen het te vragen aan locals waar zij gaan eten. Dat is vaak niet alleen betaalbaarder, maar ook nog lekkerder!

Natuurlijk een keertje uit eten ‘hoort erbij’ en is gewoon lekker. Je proeft dan ook wat van de lokale cultuur. Als je dat wilt gaan doen ga dan tijdig op stap en loop eerst gewoon eens een rondje en kijk op de menukaart naar de prijzen en het menu. Zowel voor de kinderkaart als de volwassenen.

Vaak zijn de prijzen van de desserts of de drankjes ook een goede indicatie. Let ook op of er bijvoorbeeld een aanbieding is voor een toeristenmenu waarbij je twee of drie gangen krijgt inclusief een drankje. Want als je goedkoop gaat eten en vervolgens blauw betaalt aan de drankjes schiet het nog niet op. Het kan ook al schelen om voordat je weggaat al wat te drinken, zodat als je gaat zitten niet je glas al leeg is en het eten nog moet komen.

Budget & Overzicht

Tot slot; maak vooraf een soort overzicht van de uitgaven die je zeker weten gaat maken en houdt rekening met onvoorziene kosten. Natuurlijk horen ijsjes en een souvenir daar ook gewoon bij. Door vooraf dit geld in een keer te pinnen weet je ook wat het budget is. Bepaal aan de hand daarvan wat bestemd is voor excursies / brandstof en ‘vrij’ per dag uit te geven. Het voordeel van een dagbudget is ook dat je minder gaat uitgeven als je bijvoorbeeld op de laatste dag uit eten wilt gaan.

Als je geld uitgeeft, houd dan ook bij waaraan je dat uitgeeft, dat zorgt er aan de ene kant voor dat je het minder snel uitgeeft en aan de andere kant dat je beter in de gaten houdt waaraan. Zelf kregen wij vroeger altijd vakantiegeld van onze ouders en oma en opa. Daarmee konden we ijsjes kopen of iets wat we echt wilden hebben. Daarmee voorkom je iedere dag gezeur en kunnen ze zelf bepalen wanneer ze geld uitgeven aan dat soort extra’s.

Vakantiezakgeld

Natuurlijk een ijsje is heel erg lekker en het is ook heel erg leuk om een souvenir te kopen. Geef je kind daarom vakantiezakgeld; een klein bedrag afhankelijk van het aantal dagen waarmee ze zelf iets kunnen kopen. Dan kunnen ze zelf kijken of ze het de eerste dag al uitgeven aan iets groots, of toch spaarzamer zijn en iedere dag een (klein) ijsje kopen zodat ze er langer van kunnen genieten of opsparen om aan het einde uit te geven. Zodra ze zelf de verantwoordelijkheid hebben zullen ze ook een stuk minder om ijsjes zeuren 😉

stories
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.