Als de eerste katers van het nieuwe jaar voorbij zijn, die natuurlijk volledig te wijten zijn aan het feit dat je kind midden in de nacht wakker was geworden door het vuurwerk en het uren duurde voor het weer gekalmeerd in bed lag. Dan is het tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar. Wat zijn de plannen en voornemens die je hebt voor jezelf, als moeder. En dan hebben we het niet over; gezonder eten, vroeger naar bed, consequenter opvoeden of misschien doe je wel mee aan dry januari. Nee, dit zijn de voornemens waar het om draait in het moederschap!

Acceptatie

Niemand is perfect, ook moeders niet. Waarom zouden we dat dan nog wel willen zijn? De perfecte huisvrouw met een strak en schoon huishouden, iedere avond een driegangenmenu die niet zou misstaan in de finale van Masterchef, of de slanke lijn van een model die mee mag lopen in een modeshow als Victoria’s Angel. We zijn ook niet de perfecte schoondochters, als je dat al wilt zijn. Accepteren is absoluut niet makkelijk. Dan zul je los moeten laten wat je op dat moment als ideaal nastreeft. Maar dat zal je wel een hele hoop energie opleveren.

Zelfvertrouwen

Aan kinderen heb je jouw handen vol. Ook zonder dat de buurvrouw van vier huizen verder haar mening geeft over hoe jij je kinderen wel of niet opvoedt. Of dat haar kind altijd doorslaapt, of de stelling van Pythagoras kent en de sterren van de hemel danst voor ze naar school gaan. De volgende keer haal je diep adem, zucht je uit, en begint over de flinke regenbui van de avond ervoor. Hebben haar bloemetjes dat wel overleefd? Wij doen het op onze eigen manier!

Positief

Vanaf nu ben jij het zonnetje in huis! Het maakt niet uit wat er gebeurt; je blijft altijd stralen met een enorme glimlach op je gezicht. Iedere tegenvaller weet je om te buigen naar iets positiefs. Is de sudocrème door de hele woonkamer gesmeerd, dan is dat voor jou de bevestiging dat je een nieuw interieur mag aanschaffen? Vond je dochter het nodig om voor ontwerpster te spelen en je designerjurkje aan gort te knippen, de noodzaak voor een shopsessie om thuis te komen met drie nieuwe jurkjes. Het maakt niet uit! Je kan de hele wereld aan. Jouw glas is niet halfleeg, maar halfvol!

Gelukkig zijn

Even eerlijk; ben jij gelukkig, echt helemaal 100% gelukkig? Is er niets waarvan je denkt, ja maar… Dat je stiekem, als het aan jou ligt, toch zou willen dat het anders gebeurt. Dat je kan genieten van de kleine dingen; zoals twee uitgestrekte armpjes om je heen, vijf minuten stilte omdat je kind zelfstandig aan het spelen is of dat bordje eens zonder problemen in één keer leeggegeten wordt. Ook als het een keertje tegenzit, en niet alleen als je in een situatie komt die je niemand toewenst.

Mama comes first

Tot slot, last but not least zoals ze dat zo mooi omschrijven. Als moeders zijn we er allemaal heel erg goed in om de kinderen, partner, collega’s, vriendschappen en meer boven onszelf te stellen. Altijd is er wel een goede reden om iets niet te doen. Niet een dagje met een goede vriendin naar de sauna te gaan, niet een avondje alleen met je partner op stap, niet thuiskomen met een tas vol kleding die eens een keer niet voor de kinderen bestemd is. Je merkt het al; een hoop ontkenningen. Komend jaar gaan we het anders aanpakken. Mama comes first! Tenslotte als jij goed in je vel zit heb je ook meer energie om voor je kinderen te zorgen. Komend jaar mag jij jezelf verwennen!

Alle hierboven genoemde voornemens hebben eigenlijk hetzelfde principe;

Laat het los!

En zo houd je het vol

Heb je een lijstje met voornemens voor jezelf op een rijtje gezet? Maar twijfel je aan jezelf. Of je het allemaal wel zo gaat volhouden? Met deze tips moet dat geen probleem zijn:

  • Wees realistisch; stel haalbare eisen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. De enige die je voor de gek houdt ben je zelf.
  • Maak een plan; bedenk wat je nodig hebt om dat doel te gaan halen. Ga je sporten; begin dan met het uitzoeken van een hippe sportoutfit. Wil je suikervrij gaan eten; begin dan met het opzoeken en bereiden van vijf recepten en bedenk welke stappen je daarna nodig hebt.
  • Vier ieder succesmomentje; vier ieder doel dat je haalt, of de stap op weg daar naar toe. Of je dat doet met een glaasje wijn of een goede shopsessie is aan jezelf.
  • Zorg voor een stok achter de deur; welke motivatie heb jij nodig om je doel te bereiken? Iemand die je er iedere dag naar vraagt? Het bijhouden van een dagboekje voor jezelf of het delen aan de hele wereld zodat je er aan herinnerd kan worden?

Heb jij goede voornemens voor jezelf opgesteld?

© afbeelding 123rf.com

Lees ook

Linda van Aken