Zoals ik vorige week al aangaf wordt de Italiaanse keuken hier in huis zeer gewaardeerd. Groenten daarentegen worden met enige tegenzin genuttigd. Eerder heb ik ze al ‘gefopt’ met lasagne van aubergine en courgetti. Op instagram zag ik laatst een foto voorbij komen van pizza’s gemaakt van bloemkool. Het leek me wel leuk om dit zelf te proberen. Zelf pizza’s maken, inclusief het ‘deeg’ in plaats van een kant en klare pizza, of de snelle turks brood pizza’s die hier in huis ook zeer populair zijn. Als basis heb ik het recept voor een bloemkoolpizza gebruikt van Pauline’s keuken

Ingrediënten

Met dit boodschappenlijstje heb je voldoende voor 2 volwassenen en 3 jonge kinderen.

Voor de bodem

 • 1 kg bloemkoolroosjes (heb zelf diepvriesbloemkoolroosjes gebruikt)
 • 100 gram geraspte kaas
 • 2 eieren
 • peper en zout

Voor de toppings

 • Tomatenpuree (half pak)
 • 3 tomaten
 • mozzarella
 • plakjes ham (of ander beleg)
 • stukjes ananas
 • oregano
 • verse basilicum

Bereidingswijze

In totaal ben ik hier wel een middagje zoet mee geweest, vooral het continu wachten. Had achteraf meerdere bodems in een keer kunnen bakken.

Je begint met het maken van het bloemmengsel. Hiervoor stoom je de (bevroren) bloemkoolroosjes in 20 minuten in de magnetron. Gebruik je een gewone bloemkool eerst even snijden. Het voordeel van stomen is dat de bloemkool minder vochtig wordt. De smaak van de bloemkool blijft zo wel meer bewaard. Je laat de bloemkool even uitlekken en raspt / snijdt het met de keukenmachine heel fijn. Samen met de geraspte kaas en eieren even goed doormengen en naar smaak peper en zout toevoegen.

Van dit mengsel heb ik vervolgens mini pizza’s gemaakt met een doorsnede tussen de 10 en 15 cm. Met de bolle kant van een lepel even aandrukken. In totaal heb ik er vijftien kunnen maken. Per vier laat ik ze 20 minuten in de voorverwarmde oven 0- 175 graden bakken. Let op; ze blijven na het bakken plakken aan het bakpapier. Eventueel kan je hier eerst wat olie over smeren.

Als ze uit de oven komen kan je ze beleggen met wat tomatenpuree, en andere ingrediënten naar smaak. Zo heb ik de basic tomaat mozzarella versie gemaakt, maar ook met ham en ananas en salami / geraspte kaas. Dan nog even tien minuten in de oven tot ze klaar zijn.

De smaak was wel even wennen voor iedereen. Peuter was helemaal blij dat ze pizza ging eten, nam een grote hap en was toen toch wel teleurgesteld door de bloemkoolsmaak. Na een paar ‘lekkere’ hapjes schoof ze het bordje aan de kant, gevolgd door het nichtje die hetzelfde dacht. Baby boy moest er ook niet veel van hebben, terwijl hij normaal alles eet. Zelfs wat zijn zus laat staan. Hij heeft echter gisteren prikjes gekregen en daar toch wel last van, dus waarschijnlijk is dat de oorzaak. Zelf vond ik het wel lekker, en manlief ging wel. De smaak van bloemkool is wel heel erg aanwezig, nog het minste bij de salami / geraspte kaas versie maar die is ook veel vetter.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)