De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor glutenvrij eten. In de supermarkt is het aanbod met glutenvrije producten flink uitgebreid. En dit is fijn. Want niet alle kinderen verdragen alle voeding goed. Glutenintolerante wordt ook wel coeliakie genoemd. Kinderen met een glutenintolerantie hebben te maken met darmbeschadigingen als ze gluten eten. Het eiwit gluten komt voor in gerst, haver, tarwe en rogge. De glutenintolerantie brengt naast buikpijn, obstipatie en onvoldoende groei nog meer vervelende symptomen met zich mee. Het glutenvrij eten kan veel van deze nare symptomen voorkomen. Waaraan je kunt denken bij glutenvrij eten van je kind? Wij helpen je aan wat inspiratie!

Glutenintolerantie

Coeliakie of glutenintolerantie heeft te maken met voeding. Mensen die een glutenintolerantie hebben zijn overgevoelig voor eiwitten in:

  • Spelt
  • Kamult
  • Haver
  • Rogge
  • Tarwe
  • Gerst

Deze overgevoeligheid veroorzaakt een reactie in de darmplooien. De darmplooien raken beschadigd. Het gevolg is dat voedingsstoffen in de darmen niet meer goed opgenomen kunnen worden.

Symptomen glutenintolerantie

De volgende klachten kunnen bij een glutenintolerantie opspelen:

  • Obstipatie of juist diarree
  • Opgezette buik
  • Bloedarmoede
  • Buikpijn
  • Ondergewicht
  • Onvoldoende groei
  • Stinkende ontlasting
  • Botontkalking
  • Vermindering van de eetlust
  • Veel huilen
  • Overgeven

Hoe wordt de diagnose precies gesteld?

Als je deze symptomen bij je kind herkent, is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Deze kan een verwijzing naar het ziekenhuis uitschrijven. Via een onderzoek in de dunne darm kan de arts een biopsie afnemen. Bij een biopsie haalt de arts een klein ‘hapje’ uit de dunne darm. In het laboratorium onderzoeken ze dit stukje dunne darm. Zien ze beschadigd darmweefsel? Dan stellen ze de diagnose van glutenintolerantie. Vanaf dit moment is het glutenvrij eten van je kind noodzakelijk. Er is geen medicatie tegen glutenintolerantie.

Hoe zit glutenvrij eten bij een kind er dan uit?

Als eerste, producten die de bovengenoemde stoffen bevatten, worden vermeden. Concreet betekent dit dat brood uit de supermarkt met spelt of haver niet meer gebruikt kan worden. Maar het zit in nog veel meer. Gluten kunnen ook zitten in:

  • Veel koek, gebak en zoetwaren. Cake, gebak, brownies en ook in sommige soorten snoep zitten gluten.
  • Pasta: Penne, spaghetti, macaroni, dumplings, noedels, gnocchi, mie, ravioli.. allemaal niet glutenvrij.
  • Sommige drankjes zoals bier zijn ook niet glutenvrij. Al geef je waarschijnlijk geen bier aan je kinderen ;) We zeggen het maar even voor als de puberteit in treedt..
  • Borrelhapjes zoals kroketten, bitterballen, kipnuggets, zoutjes, crackers. Dit door het paneermeel bij de kroketten.
  • Sauzen met meel als verdikkingsmiddel, sojasaus en moutextract kun je ook niet eten.

Er zijn ook producten die zogenaamde kruisbesmetting hebben. Stel dat je een patatje eet of bestelt in een restaurant. Als dit in dezelfde vet ook kroketten of bitterballen worden gebakken, dan komt de patat toch in aanraking met een glutenproduct. Deze producten kunnen door kruisbesmetting ook beter vermeden worden:

  • Patat uit een frituurpan of airfryer waar ook andere producten in bereid worden
  • Haver. Vaak wordt haver verwerkt door dezelfde apparatuur als niet-glutenvrije producten.
  • Verkeerde bereiding door thuis of een restaurant.

Wat kan je kind wel eten bij een glutenvrij dieet?

Om positief te beginnen: er zijn veel producten die geen gluten bevatten. Om een ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes uit te kiezen is het handig als je weet wat wel veilig is om te eten.

Dit zijn:

  • Fruit en groenten. Of je ze nu vers, gedroogd, uit een pot of blik of uit de diepvries komen.. ze passen in een glutenvrij dieet.
  • Peulvruchten: linzen, pinda’s, soja, bonen en erwten
  • Dierlijke eiwitten: kip, eieren, wildvlees, lams – en varkensvlees, kalkoen, rundvlees, zeevruchten.
  • Glutenvrije granen: amarant, boekweit, maïs, gierst, rijst, teff, wilde rijst, sorghum
  • Noten en zaden: alle soorten noten en zaden zijn glutenvrij. Denk aan cashewnoten, amandelen, pijnboompitten, walnoten, peccannoten, lijnzaad..

Opletten bij bereiding van glutenvrij eten

Als één gezinslid glutenvrij dient te eten, is het van belang om na te denken over het volgende. Eet je kind een glutenvrij, zelfgebakken boterham? En wil het daarna besmeren met boter, waar het hele gezin zijn mes in steekt? Dan kan dit al reden geven tot buikklachten. Als anderen uit het gezin, die niet glutenvrij eten, hun mes in de boter stoppen kan er een spoortje gluten in de boter komen. Degene die glutenvrij eet kan het dan via de boter op zijn eigen glutenvrije product krijgen. En dat kan al die nare buikklachten geven. Vandaar dat er heel hygiënisch gewerkt dient te worden. Maar ook een strakke organisatie helpt mee.

Je eigen koekjes in een eigen bakje, je eigen frituurpan of airfryer en broodbakmachine. Je eigen pot jam of groentespread.. Slechts enkele voorbeelden van hoe de praktijk met glutenvrij eten van een kind eruit ziet.

Recepten glutenvrij eten

Gelukkig hoeven we niet zelf het wiel uit te vinden.. Veel ouders hebben voor ons op internet hun ervaringen en recepten met glutenvrij eten voor een kind gedeeld.

Eerst een voorbeeld van een glutenvrij ontbijt, lunch en diner:

  • Ontbijt: Griekse yoghurt, met stukjes fruit en noten
  • Lunch: hartige tulband. Vol met groente en ander gezonds. En deze smaakt heerlijk. Het recept kun je hier vinden.
  • Diner: Gebakken zalm, rijst en gestoomde groente

Eén zo’n site is die van glutenvrijemama. Recepten als Fries suikerbrood, heel veel recepten voor heerlijke taarten.. Koeken, sausjes, tussendoortjes, soep, salade, pizza en nog veel meer. Op deze fijne site lees je al het lekkers!

Een lunch kun je heel gevarieerd maken. Je kunt zelf in een broodbakmachine glutenvrij brood bakken. Maar als je creatief wilt zijn, geeft deze site hier 6 recepten om de glutenvrij lunch voor kinderen eens op een andere manier klaar te maken.

Naar de kinderdiëtiste toe

Als je kind een glutenintolerantie heeft, dan kan een kinderdiëtiste je goed van advies voorzien. Deze weet precies hoe je met glutenvrije producten een ontbijt kunt samenstellen. Ook geeft ze advies hoe je kruisbesmetting voorkomen kunt. Daarnaast vind ik het zelf prettig dat een kinderdiëtiste ook meedenkt in een gevarieerd eetpatroon. Als je kind bijvoorbeeld geen glutenvrij brood lust, dan zijn er nog veel meer alternatieven. Fijn als je dit allemaal zelf uit hoeft te zoeken!

Lees ook

Mirjam de Stigter