Vind je het leuk om een gipsbuik te maken, maar heb je geen idee wat je vervolgens met die buik moet doen? Of vind je een gipsbuik maar onzin? Deze prachtige ideeën trekken je vast over de streep want ze zijn zelfs prachtig aan de muur in de woonkamer. En dat zou ik nu niet zomaar van een buik zeggen…

Vorm Gips buik

Voordat je je buik gaat gipsen, moet je goed nadenken wat je er daarnaa mee wilt doen. Wil je hem aan de muur of op een standaard? Wil je hem verven of mozaieken? Als je dat weet, kom je straks niet voor teleurstellingen te staan. Want als je gaat mozaieken en je had er toch ook nog een schouder bij gewild bijvoorbeeld, kun je dat niet meer wijzigen.

De meest bekende vorm bij het gipsen van zwangere buiken is: buik en borsten. Maar bij de ene vrouw komt dat mooier uit dan bij de andere. Misschien heb jij net grote borsten en een grote buik waardoor het iets ‘too much’ kan zijn om in de woonkamer te hangen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook de schouders mee gipsen waardoor het mooier in balans komt.

De opties op een rijtje:

  • Alleen buik;
  • Buik en handen;
  • Buik en borsten;
  • Buik, borsten en schouders;
  • Buik, borsten, schouders en heupen;
  • Buik, borsten, één schouder en één heup;
  • Met hand(en) van jezelf;
  • Met hand(en) van jezelf en je partner.

Op de afbeeldingen in de volgende alinea’s kun je het verschil zien.

Gipsbuik maken

Het beste is het om zo lang mogelijk te wachten met een gipsafdruk van je buik, maar nog wel dat je fit genoeg bent en de baby niet teveel is ingedaald. Rond de 35 of 36 weken zit je vaak wel goed, tenzij je een vergrote kans hebt op een vroege bevalling.

Natuurlijk kan je een gipsbuik laten maken, er komt dan iemand op visite of je gaat naar iemand toe die een afdruk van je buik maakt. Je hoeft dan zelf niets te doen. Eventueel kan je er voor laten kiezen om de buik ook door haar te laten decoreren of om dat deel wel zelf te doen.

Je kan er ook voor kiezen om het zelf te doen. Hiervoor kan je een kant en klaar pakket kopen, lees vooraf wel goed wat er in zit zodat je echt alle materialen hebt. Deze vind je onder andere bij PrenatalXenos of Bol.com

Als je thuis een gipsafdruk gaat maken, kan je dat het beste doen in de badkamer of een plek die je na afloop schoon kan maken. Als je niet lang kan blijven staan is het handig om een barkruk of ladder waar je tegenaan kan leunen zonder te gaan zitten zodat je buik vervormd.

Voordat je gaat beginnen knip je het gipsverband in stukken van verschillende lengte zodat je daarna makkelijk aan de slag kan aan.

Als je de vorm bepaald hebt smeer je je buik in met vaseline zodat hij na afloop makkelijk van je buik gehaald kan worden. Vervolgens leg je alle stroken over de buik heen, nadat je ze in koud water nat hebt gemaakt zodat de gips vochtig wordt. Voor extra stevigheid is het verstandig om een paar lagen kris kras over elkaar te leggen zodat het niet door elkaar gaat. Als je klaar bent moet je ongeveer een half uur wachten tot de vorm er goed in zit. Daarna nog een paar etmalen laten drogen voordat je hem gaat bewerken. Met een schaar kan je de rafeltjes aan de zijkant afknippen. En kan je de buik glad schaven. Voordat je hem gaat versieren kan het verstandig zijn om hem te bewerken met een primer zoals gesso om ervoor te zorgen dat de verf niet in het gips trekt en je een mooie basis hebt.

Lees ook: Gesso maken; wat is het, waarvoor gebruiken en alternatief

Gipsbuik versieren of afwerken

Gips buik ‘raw’

Ben je niet zo van moeilijk doen zoals verven en dergelijke, dan kun je ook prachtige ‘buiken’ maken met alleen gips. Als je een gips buik wilt maken zonder het te bewerken achteraf, kun je een shirt dragen zodat je straks niet elk pukkeltje in het gips ziet. Door het dragen van een shirt wordt het ook iets minder ‘naakt’. Onder je shirt kun je een bh dragen zodat je geen tepels ziet in het gips, natuurlijk sowieso handig ook al ga je het nog verven.

Tip: Door een iets langer shirt aan te trekken en te gaan zitten tijdens de gipsessie, krijg je plooien in het shirt en dat geeft een prachtig effect in het gips. Dat shirt kun je na de sessie natuurlijk wel weggooien…

Strik eromheen en klaar. Je kunt onder de strip ook tule bevestigen, zo ziet de buik er minder gipsig uit, terwijl je de buik toch goed door het tule kunt zien.

Met een sjabloon kun je er een klein detail aantoevoegen, zoals sterretjes

Een gips buik raw is heel goed te gebruiken voor een new born fotoshoot die je zo puur mogelijk wilt houden. Je kunt hem na de photoshoot altijd nog bewerken!

Gips buik beplakken

Je kunt de gipsen buik ook beplakken voor een bijzonder effect. Dit is ook een goede oplossing als je zo’n buik met borsten veel te naakt vindt.

Bijvoorbeeld met schelpen

Of met bloemblaadjes

Een echofoto is ook mooi

Of gewoon heel veel foto’s

Gipsbuik bekleden met kant

Een tulerokje rond de buik plakken is echt te schattig

Door de buik in één kleur te verven en hem vervolgens te beplakken met lint en/of kant, krijg je een romantisch resultaat.

Gips buik verven

Als je de gips buik gaat verven is het best lasting om een thema of kleur te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om de details van de baby er later op te schilderen zoals: afdruk van handjes en/of voetjes, de naam van je baby, de geboortedatum… Een voorbeeld zie je hier.

Je kunt ook het thema van de kinderkamer kiezen voor de buik

Oke, dit heb je niet in een avondje af, maar het is wel schitterend.

Gipsbuik versieren mozaiek

Met mozaïek kun je prachtige beeltenissen maken, zeker op een zwangere buik. Er zit wel veel verschil in de soort mozaïektegeltjes die je gebruikt. De mozaïektegeltjes van de Xenos zijn bijvoorbeeld mat. Maar je hebt ook glimmende, met glitters of van echt glas of zelfs van spiegelglas, die soort heeft nog meer kleuraccent. Wil je dat het een echte blikvanger wordt? Dan kun je beter voor het duurdere materiaal kiezen omdat je ontwerp dan beter tot uiting komt.

Je kunt je gipsbuik ook laten mozaïeken. Mama Mozaïek heeft een eigen atelier en kan allerlei ingewikkelde ontwerpen maken, net zoals namen en geboortedata:

Mooie inspiratiefoto’s:


Je kunt ook de binnenkant van de buik mozaïeken

Gipsen buik met handen

Door je handen mee te laten gipsen kun je emotie in je kunstwerk leggen. Je toont daarmee de genegenheid en bescherming die je je kindje wilt bieden. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Gipsen buik bijzondere vormen

Hoe gaaf is het om je zwangere buik straks te verven mét gipsen voetjes van je baby? Of gips de billetjes van je baby, die hebben ongeveer dezelfde ronde vorm als je zwangere buik. Nu maar hopen dat hij of zij niet nét gaat plassen. Of erger…

Of plak een foamsticker over de buik voor je hem gaat verven of spuiten. Special effect gegarandeerd!

7 originele gipsen buiken

#1: Verrassing!!

#2 Hoe zoet is dit… Om te smelten!

#3 Zo wordt het een designstuk

#4 Wordt dit een engeltje of een bengeltje?

#5 #1: tjsa, je voelt je tijdens je zwangerschap misschien zo dik als een olifant…

#6 Een licht in de buik plaatsen ziet er super gaaf uit

#7 Als symbool dat je hele wereld er straks met baby anders uit zal zien…

Heb jij een gipsafdruk van je zwangere buik laten maken?

Pregnancy belly cast stockphoto from Shutterstock / Anneka

 

Martine Pieters-de Wit