Skip to Content

Gezonde lunch voor kinderen; ideeën van basisschool tot middelbare school

Gezonde lunch voor kinderen; ideeën van basisschool tot middelbare school

De kinderen zijn weer naar school en misschien eet jouw kind ook wel op school. Natuurlijk wil je wel graag dat je kind een gezonde lunch eet. Maar wat zou je dan mee moeten/kunnen geven aan je zoon of dochter? En hoe houd je het een beetje gevarieerd?

Schijf van vijf

Volgens het Voedingscentrum zou een gezonde schoollunch voor minimaal 80% moeten bestaan uit producten uit de Schijf van Vijf.

Voor de overige 20% kun je dan kiezen voor iets extra’s buiten deze producten om. Natuurlijk doe je dat nog op een verantwoorde manier! Maar dan zou je kunnen denken aan zoet broodbeleg zoals jam of appelstroop.

Klein puntje van aandacht hierbij is ook dat niet ieder product standaard in de Schijf van Vijf thuishoort als het er wel bij genoemd wordt.

Anders gezegd: niet ieder bruinbrood valt onder de Schijf van Vijf. Dan moet er namelijk wel meer dan 4,5 gram vezel per 100 gram inzitten. Kijk dus goed na op het etiket wat er in producten zit. Meer hierover kun je lezen bij Het Voedingscentrum zelf.

Wat stop je in de lunchbox voor een gezonde lunch?

Bij de meeste kinderen zal er brood zitten in het broodtrommeltje. Uiteraard afhankelijk van de leeftijd (en of je kind een grote of kleine eter is) zal er 1 tot 4 sneetjes inzitten. Hierop doe je gezond beleg, of in ieder geval op een deel ervan.

Daarnaast geef je fruit mee, of groente wat zo te eten is. Je zorgt voor melkproducten, zoals halfvolle melk, karnemelk, magere of halfvolle yoghurt of bijvoorbeeld magere kwark.

Iedere dag hetzelfde meekrijgen kan natuurlijk, maar variëren is niet alleen leuker, het zal een kind ook meer aanzetten om lekker te eten. Dat kan uiteraard door te variëren in fruit en groente en natuurlijk met het beleg.

Nog leuker is het als je je kind af en toe eens verrast met iets heel anders dan weer een paar sneetjes brood!

Groente

Welke groente kun je nu zo aan je zoon of dochter meegeven? Op zich kun je daarin al behoorlijk variëren. Je kunt kiezen voor een stukje komkommer, maar ook voor reepjes paprika. Een paar worteltjes, cherrytomaatjes of geef wat sla mee.

Nootjes

Ook nootjes zijn gezond. Let wel even op dat je dan gaat voor ongezouten noten, die ook niet gebrand zijn.

Wraps

Wraps zijn lekker en als je kiest voor een volkoren variant kun je deze prima in je kinds schooltrommel doen in plaats van het brood.

De wrap vul je op met lekkere gezonde dingen, zoals stukjes kip, paprikastukjes, ananas en bijvoorbeeld ingesmeerd met een zuivelspread. Maar hierin kun je eindeloos variëren natuurlijk! Zo kun je ook direct stiekem de groente naar binnen krijgen, die ze anders laten liggen!

Gedroogd fruit

In plaats van gewoon fruit (of erbij) kun je kiezen voor appel, vijgen, abrikozen en rozijntjes. Of voor ander gedroogd fruit. Zo worden het meer ‘snoepjes’ en toch blijft het lekker gezond.

Hartige taart

Ook een heerlijke aanvulling of vervanger: een hartige taart. Hiermee kun je weer eindeloos variëren en het aanpassen aan de wensen van je kind.

En ja, ook kun je op deze manier weer stiekem van alles naar binnenkrijgen bij je zoon of dochter! Een courgettecake is bijvoorbeeld een heerlijk voorbeeld om mee te geven.

Hartige muffins

Naast een hartige taart of cake kun je ook kiezen voor een hartige muffin. Muffins zijn zo makkelijk om te maken en voelen toch een beetje als een traktatie. Ook als ze lekker gezond zijn doordat ze gevuld zijn met groenten, bijvoorbeeld. Recepten vind je op veel sites, maar je kunt ook zelf lekker aan de slag!

Pannenkoeken

Pannenkoeken kunnen eveneens prima koud gegeten worden. Af en toe mag je ze ook gewoon verwennen toch? Heb je pannenkoeken over, dan mag je best een keer een pannenkoek extra meegeven!

Wil je toch wel dat ook die pannenkoek gezond is? Kies dan voor volkoren pannenkoeken en eventueel stop je ook in die pannenkoek (of in het beslag) nog iets extra’s.

Variëren in brood

Ben je gewend om altijd gewoon volkorenbrood mee te geven? Een keer een ander soort brood is ook al leuk en lekker.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een havermoutbrood? Of waarom zou je niet een keer roggebrood meegeven? Of stop er naast het volkorenproduct toch ook een klein croissantje in. Bananenbrood maken is eveneens een heerlijk idee.

Lees ook: Een broodtrommel vullen zonder brood

Een eitje

Is je kind gek op een gekookt eitje? Natuurlijk kan die ook prima mee naar school. Lepeltje mee en smullen maar.

Omelet

Is je kind gek op ei, maar minder dol op gekookte eieren? Natuurlijk kun je ook een omelet maken en die meegeven.

Wat vindt je zoon of dochter lekker bij zijn gebakken ei? Ham, ui, kaas? Maar je kunt ook denken aan andere dingen, zoals spinazie! Maak er een lekkere omelet van en stop dit tussen twee sneetjes brood!

Een salade

Het ene kind zal het echt niet eten…maar dat weet jij zelf het beste, want het andere kind eet het juist wel. Salades kun je zelf maken en natuurlijk gewoon zo aanpassen dat het wel aan de smaak van je kind voldoet.

Een pastasalade is een idee. Maar je kunt ook kiezen voor een couscoussalade, bijvoorbeeld. Geef het in een apart bakje mee aan je kind. En denk aan een lepel!

Koekjes

Naast ‘echt’ eten mag je je kind ook verblijden met een koekje, die je zelf gemaakt hebt. Je raadt het al: daarmee dus de gezondere variant van het koekje. Maak bijvoorbeeld zelf een lekkere mueslireep. Uiteraard alles zonder suiker…

Gezond drinken

Ook bij het drinken wat je meegeeft let je even op. Geef water mee, met wat fruit erin. Thee is ook prima. Zoals gezegd halfvolle melk of karnemelk. Maar je kunt ook een gezonde smoothie maken of een fruitsapje die je zelf perst (en daardoor niks anders dan fruit hebt!).

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)