Fastfood betekent letterlijk vertaald “snel eten”. Het is voedsel dat snel kan worden klaargemaakt, bijvoorbeeld in de frituurpan of magnetron. Meestal wordt het ook snel even tussendoor opgegeten.
In de meeste gevallen gaat het om junkfood of een vette hap, zoals een bakje friet, een kroket, een frikandel, een pizza, een hamburger of portie kipnuggets. Het zijn vaak dus ongezonde, vette maaltijden met weinig goede voedingsstoffen.
Groentefrietjes
De Franse frietjes van McDonald’s zijn best oké, maar toch vaak een beetje slap en héél erg zout. Je kunt ze echter ook heel gemakkelijk thuis maken! Je bent er natuurlijk wel wat langer mee bezig dan wanneer je door de McDrive zou gaan, maar deze gezondere variant kun je met minder schuldgevoel eten.
Natuurlijk kun je de frietjes in de airfryer gooien, dat scheelt al heel veel vet. Maar er zijn ook nog andere gezonde alternatieven.
Want frietjes hoeven niet per se alleen gemaakt te worden van aardappel! Gebruik ook eens andere soorten groenten, zoals pastinaak of zoete aardappel. Smullen maar! Doordat je deze frietjes niet hoeft te frituren, scheelt het weer aanzienlijk in vet! Je bakt ze heel eenvoudig in de airfryer of oven en ze worden daarmee tóch heerlijk krokant.
Zwarte bonenburger of met portobello
Hm, heerlijk zo’n hamburger. Maar heel gezond? Niet echt. Daarom zijn er ook steeds meer alternatieven mogelijk. In plaats van de standaard rundvleesburger kun je het gehakt natuurlijk vervangen door mager of vegetarisch gehakt.
Maar er zijn ook andere burgers zoals van bieten, zwarte bonen, quinoa, kaas of halloumi. Deze kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. In plaats van het broodje kan je er ook voor kiezen om een grote portobello te gebruiken.
Gezonde frikandellen speciaal
De meeste mensen hebben geen idee wat voor ingrediënten er in een frikandel zitten. Of ze worden bang gemaakt met enge verhalen over koeienogen die in de frikandellen zouden zitten. Gelukkig is dat niet waar: frikandellen worden gemaakt van restvlees.
Maar er zit nog veel meer in waardoor deze snack niet bepaald gezond is. Een beetje ui, ketchup en mayo erbij, en je hebt een heerlijke snack! Als je er iets meer smaak aan wilt, kun je natuurlijk nog wat kruiden en specerijen toevoegen, zoals knoflookpoeder, uienpoeder en peper.
Kapsalon met pastinaak frietjes
Kapsalon; een typisch Nederlandse uitvinding van patat en vlees met salade. Zelf moest ik er niet aan denken, alleen al vanwege de slappe frietjes vanwege al dat vocht dat naar beneden druipt. Je kan dit echter ook prima zelf maken met behulp van de airfryer of oven.
Liever helemaal geen friet? Vervang dan de aardappelen door pastinaak. Verder kun je zelf natuurlijk variëren met de verhoudingen met sla, groenten en (vegetarisch) dönervlees.
Lees ook: Kapsalon uit de airfryer
Geitenkaas pizza met pompoen en balsamico
Ben je ook zo’n pizza lover? Vaak zitten daar mega veel koolhydraten in. Ook wordt er vaak veel kaas op gedaan en krijg je er maar weinig groenten mee binnen. Tijd dus om je pizza eens zelf te maken!
Dit recept met pompoen is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gemakkelijk te maken. En je hebt helemaal niet zoveel verschillende ingrediënten nodig voor je zelfgemaakte pizza.
Het is echt weer eens iets anders: een pizzabodem op basis van havermout en kwark. Dit scheelt dus aanzienlijk in de calorieën! Niet zo fast als een afhaalpizza, maar wél heel lekker en een stuk gezonder.
Bloemkoolpizza
Je kunt dus een pizzabodem maken op basis van havermout en magere kwark, maar zelfs voor de bodem kun je groente gebruiken! Bloemkool is daarvoor heel geschikt. En de toppings kun je uiteraard helemaal zelf bepalen, dus je kunt het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.
Ga je voor lekker gezond? Kies dan een beetje tomatensaus, lekker veel verschillende soorten groenten (paprika, olijven, tomaten, champignons, courgette, ui), een beetje kaas en wat lekkere kruiden. Zin in een iets vettere hap, maar hoe dan ook gezonder dan een kant-en-klare diepvriespizza?
Neem dan wat tomatensaus en kies wat lekkere soorten vlees en kaas. Salami, ham, stukjes gegrilde kip, shoarma, geitenkaas, mozzarella, Goudse kaas, gorgonzola of brie, jouw zelfgemaakte pizza met bloemkoolbodem zal heerlijk smaken!
Lees ook: Recept glutenvrije bloemkoolpizza
Bloemkool of broccoli rijst
Ook voor de rijstrecepten is er een alternatief beschikbaar; zo zijn broccoli en bloemkool prima geschikt om deze te vervangen. Deze kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken met behulp van een keukenmachine. Houd er wel rekening mee dat je deze niet gaat koken omdat ze dan heel slap worden.
Het beste kun je deze even wokken om de bite te behouden. Of je voegt het als laatste toe aan het vlees en groenten.
Liever toch een graan gebruiken als rijst; gebruik dan ipv witte rijst zilvervliesrijst of probeer couscous, bulgur of quinoa.
Courgetti
Als je het hebt over voedselvervangers mag ook courgetti niet ontbreken. Courgetti zijn sliertjes courgette en zijn zeer geschikt als alternatief op spaghetti (vandaar de laatste letters) of andere pastasoorten. En ook nog eens geschikt voor een low-carb dieet.
Ook hiervoor geldt dat je deze het beste niet (te lang) moet koken omdat ze dan te slap worden en hun bite verliezen.
Lees ook: Recept Courgetti
Ramen Noodels
Je kent ze misschien nog wel van je studententijd; die goedkope zakjes met noodles waar je alleen nog water bij moet doen om op te wellen. Gezond is anders. In plaats van die noodles zijn ramen een veel gezonder alternatief. Dit recept met kip, gekookte ei en groenten is ook een stuk voedzamer!
Het recept vind je hier.
Banaanpannenkoeken
Natuurlijk is er ook een gezond alternatief op pannenkoeken. Het beslag maak je zelf met banaan en ei en eventueel kokos- of tapiocameel. Je zult versteld staan van de smaak. Geen fan van banaan? Dan kan je ook rode biet gebruiken als alternatief; je krijgt dan heel grappige roze pannenkoekjes.
Lees ook; Recept rode bieten pannenkoeken
Groentechips
Trek jij het liefst elke avond een zak chips open terwijl je op de bank naar een leuke serie of film kijkt? Ik begrijp het, chips is natuurlijk heerlijk en zodra die zak eenmaal open is, kan het moeilijk zijn om er van af te blijven.
Maar wat nou als we zélf eens chips gaan maken, maar dan van groenten in de oven? Dan nog mag je er natuurlijk niet onbeperkt van blijven eten, maar het is in ieder geval een stuk gezonder!
Normale chips uit de winkel bevatten erg veel zout, maar als je het zelf maakt, heb je dit natuurlijk ook zelf in de hand. Doordat je de chips in de oven bakt in plaats van frituurt, scheelt het heel veel vet en dus ook calorieën voor je chippies! Je kunt natuurlijk ook variëren met andere soorten groenten.
Erg leuk om bijvoorbeeld samen met de kinderen te maken!
Lees ook: Gezonde fruit & groenten chips en nootjes recepten
Alternatief snoep & chocolade
Ook voor snoep en chocolade zijn er genoeg alternatieven; denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit of snackgroenten in plaats van snoep. Of maak deze zelf, zoals de fruitmatjes of bijtsnoepjes.
Houd je van chocolade? Kies dan in plaats van de smaken waar extra ingrediënten (en suiker) aan toegevoegd zijn voor pure chocolade. Het is misschien even wennen in het begin vanwege de bittere smaak maar dan kun je wel blijven genieten van je favoriete tussendoortje! Je kan ook zelf chocolade bars maken met bijvoorbeeld noten of kokos.
Lees ook: Gezond snoep maken
Gezonde frisdrank
Frisdrank en sappen die je kant-en-klaar koopt zitten vol met suikers en andere stoffen. Je kan deze ook echter prima zelf maken. Met behulp van een sodastreamapparaat (hier) kun je zelf bubbels toevoegen aan water voor koolzuurhoudend water.
Daarna voeg je zelf nog een smaakje toe; denk bijvoorbeeld aan schijfjes limoen of een andere vrucht. Er zijn ook zakjes thee die speciaal voor koude drankjes geschikt zijn.
Niet zelf koken?
Het hele idee van fastfood is dat het ‘snel klaar’ is zonder dat je uren tijd nodig hebt. Ben je daarom op zoek naar gezondere alternatieven; in plaats van chips kun je bijvoorbeeld de rijstwafels met een smaakje van snack-a-jacks gebruiken.
Ook de bloemkoolpizzabodems zijn kant-en-klaar in de winkel te koop. Of kies voor de hartige snacks die je in de airfryer bereidt in plaats van de frituur.
Waarom een alternatief voor fastfood?
Fastfood is meestal niet erg duur en daarom aantrekkelijk voor mensen die tóch graag eens buiten de deur willen eten, maar daarvoor niet te diep in de buidel willen tasten. Mensen eten fastfood omdat het bijvoorbeeld makkelijk is; je hoeft zelf niet te koken, dus daarmee bespaar je tijd.
Een grote keerzijde van fastfood is echter wel dat het vaak erg ongezond is.
Wist je dat het zelfs net zo verslavend kan werken als drugs? Voor mensen met overgewicht kan fastfood er dus voor zorgen dat het afvallen zo moeizaam gaat. Maar wat nou als we proberen om zelf ons eigen fastfood te maken, wat bovendien lekkerder en voedzamer is dan die kant-en-klaar of snelle maaltijden?
Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en heb wat gezondere alternatieven gevonden voor fastfood!
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023