Spelletjes spelen is het hele jaar door een goed idee. Tijdens de lange winteravonden als het buiten al donker is, of gezellig in de zomer op de camping. Gezellig met zijn allen rond de tafel of waar dan ook een gezelschapsspel spelen.

Aan de ene kant een momentje quality time omdat je echt even met het gezin (of een deel daarvan) bezig bent en aan de andere kant leren ze er ook een hoop van. Zoals luisteren naar regels, omgaan met winnen en verliezen, het stimuleert het concentratievermogen en afhankelijk van het spel leren ze samenwerken, met geld omgaan, logisch nadenken, cijfers etc.

Daarom ging ik op zoek naar de leukste spelletjes per leeftijdscategorie.

Voor peuters (2 tot 4 jaar)

Nijntje Verstoppertje

Verstop het speelfiguur ergens in de kamer, druk op het knopje en om de 10 seconden wordt er iets geroepen. ‘Ik ben hier’! De peuter gaat driftig op zoek, wat tot groot plezier leidt. Waar vindt hij het bekende speelfiguur? Verstoppertje spelen verveelt nooit. Dit spel kan je kind alleen spelen, maar ook samen met meerdere kinderen. Nijntje wordt geleverd in een tinnen box zodat de doos niet snel kapot gaat.

Meer informatie vind je hier.

Ik leer vormen en kleuren

Met ‘ik leer vormen & kleuren’ leren kinderen spelenderwijs kleuren benoemen, vormen & silhouetten herkennen, de woordenschat vergroten en verbanden leggen. Kan jij een afbeelding met dezelfde vorm of kleur vinden? Maak zo de grote lottokaart compleet. Dit spel kan je alleen of samen spelen. De spelletjes lopen op in moeilijkheidsgraad.

Meer informatie vind je hier.

Knappe Koppen

Knappe Koppen is een bordspel voor ouders die graag samen met hun kind spelen en leren. De ontwikkeling van het kind staat centraal en wordt spelenderwijs gestimuleerd. Ondanks dat het een educatief bordspel is richt het zich vooral op het stimuleren van het zelfvertrouwen van het kind. Kinderen hoeven niet te slagen in hun opdrachten, bij Knappe Koppen draait het om het proberen! En het aanmoedigen van het kind.

Meer informatie vind je hier.

Was-da-na van Bumba

Was-da-na laat kinderen op een leuke manier kennismaken met Bumba en zijn vriendjes én de gekke geluidjes die ze maken! Met een simpele druk op de knop licht Bumba op en laat hij iets horen. Bij elk geluid past ook een plaatje. Zo kan je je kind laten kennismaken met verschillende geluiden en kennis laten maken met het spelen van het leuke Bumba geluidenspel!

Meer informatie vind je hier.

Boomgaard

De spelklassier Boomgaard voor de allerkleinsten. De regels zijn aan de leeftijd aangepast en het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhanden gemaakt. De mooie handzame houten stukken nodigen uit tot vrij spelen en stimuleren de motorische vaardigheden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Haba Mijn Grote Boomgaard spelletjesverzameling voor peuters en kleuters (review)

Kleurentorentjes

Een spel dat al jaren bestaat en je waarschijnlijk zelf ook al hebt gespeeld, maar nog steeds erg populair is. Spelenderwijs leren de kleintjes kleuren te herkennen en te onderscheiden. Begin met blauw en groen totdat je als eerste de laatste witte houten kraal hebt verzameld. Daarnaast leren ze met dit spel op hun beurt te wachten omdat je het samen speelt. Al kan alleen ook.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Mijn eerste spelletjes doos met houten onderdelen van Haba voor peuters en kleuters

Voor kleuters (4 tot 5 jaar)

Trap er niet in