Tijdens de zwangerschap van alle drie twijfelde ik geen moment: ik wilde het geslacht baby weten. En dat had niet eens te maken met mijn tomeloze nieuwsgierigheid naar alles en nog wat. Dit was een puur praktische situatie. We konden maar geen jongensnaam bedenken en dat zou in elk geval zo’n 50% van de opties uitsluiten. Gelukkig bleek die naam ook niet nodig, want we kregen drie dochters. In ons geval lagen ze er goed voor tijdens de 20-wekenecho. Maar dat is niet altijd het geval. Gelukkig heb je verschillende methoden om het geslacht te bepalen. De één op basis van bijgeloof (de bekende bakerpraatjes), de ander op de medische manier. Vandaag vertel ik er alles over!

Bakerpraatjes tijdens de zwangerschap

De moeder van één van Junes klasgenoten bekeek me even peinzend en zei toen: ‘Ja, een jongen, ik weet het zeker. Komt door de stand van je buik. Heb het nog nooit mis gehad eigenlijk.’ Ze lachte. ‘Blijft natuurlijk altijd prijsschieten, dus ik ben benieuwd!’ In dit geval zei mijn buik kennelijk niet genoeg, want ik kreeg toch echt een meisje. Wel eentje die op jonge leeftijd de boom in onze achtertuin wilde beklimmen, maar toch.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Als je zwanger bent en je het geslacht van de baby niet wereldkundig wil maken, zijn de bakerpraatjes namelijk niet van de lucht. De term stamt al uit de negentiende/begin twintigste eeuw, toen de verzorging van baby’s nog in handen lag van ongeschoolde bakers. Deze wisten uit ervaring wel veel van baby’s af, maar verkochten ook weleens onzin die niet gestoeld was op medische gronden.

  • Dochters onttrekken schoonheid aan je uiterlijk – niet bepaald een compliment om te krijgen natuurlijk, zeker niet als je uiteindelijk een jongen blijkt te krijgen (voor jongens geldt het tegenovergestelde: zij maken je mooier)
  • Dat geldt ook voor je haar: een volle bos duidt op een jongen, een zielig en slap plukje op een meisje
  • Overigens zorgen diezelfde jongens er wel voor dat je stevige boomstambenen krijgt, terwijl meisjes extra gewicht toevoegen aan je billen.
  • Loopt je zwangerschapsstreep door tot je navel? Dan krijg je een meisje. Daarboven een jongetje.
  • Heb je een ochtendhumeur? Dan komt er vast een meisje aan! Ben je vrolijk, dan kan je rekenen op een jongetje.
  • Meisjes maken vermoeid, jongens geven je energie – iets dat in mijn geval wel voor allemaal klopte trouwens, ik was elke zwangerschap niet vooruit te branden
  • In Italië geloven ze dat je een meisje krijgt wanneer je een dikker gezicht krijgt – klopte ook bij mij, al had dat waarschijnlijk niet zo zeer met het geslacht van doen, maar met mijn algehele gewichtstoename ?