Ja, ik laat zo af en toe vallen dat we graag een derde kindje willen. Nee, ik ben niet al zwanger. Toch sta ik er soms wel eens bij stil hoe het zou zijn om zwanger te zijn. Of denk ik terug aan de zwangerschap. Bij de eerste was ik heel bewust zwanger, ikzelf en mijn omgeving hield overal rekening mee. Gelukkig wel op dusdanige manier dat je niet het gevoel krijgt ziek te zijn in plaats van zwanger. Van nieuwsgierige handjes heb ik niet veel last gehad. Het was namelijk niet direct zichtbaar dat er een baby in mijn buik zat. Daarom dat ik regelmatig met een buikband omliep. Om te laten zien wat voor moois er in mijn lichaam groeide. De tweede zwangerschap is heel anders, op dat moment waren er twee kinderen in huis (een pleegkind) en gaat het leven gewoon door. Niet tillen of om even een momentje te gaan liggen was je afhankelijk van de kinderen. En hun rusttijden. Gelukkig had ik tijdens deze zwangerschap minder last van maagzuur waardoor het slapen beter ging. En had ik ook veel meer energie. Tot 8,5 maand, toen was ik er klaar mee. Gelukkig was ik niet de enige en beviel ik met 37 weken. 

Stel dat ik voor de derde keer zwanger zou zijn. Hopelijk op het moment dat beide kinderen naar school gaan. Een overzicht van mijn voornemens om van een volgende zwangerschap meer te genieten zijn;

Meer rust

In het begin nog niet zo nodig, maar naarmate de zwangerschap vordert is het belangrijk om rust te pakken. Al is het maar een uurtje op de bank liggen. Even je ogen dichtdoen, met natuurlijk de wekker aan zodra de kinderen weer opgehaald moeten worden. Of van die ene leuke serie een aflevering kijken.

Zwangerschapsmassage

Even een momentje voor jezelf nemen, even heerlijk tot rust komen met een zwangerschapsmassage. Gewoon even jij en je kind. Mijn man is niet zo van het masseren, dus dan is het superfijn als je daar bij een professional bij terecht kan. Wist je trouwens dat zwangerschapsmassage meer is dan alleen te ontspannen? Een zwangerschapsmassage zorgt ook voor een verlichting van de klachten. Zwanger zijn kan je misschien wel vergelijken met topsport. Er gebeurt zoveel in het lichaam. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een speciaal kussen, zodat je baby alle ruimte heeft en jij er heerlijk ontspannen bij kan liggen.

Meer uit handen geven

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Je partner kan ook prima een deel van de zorg voor de kinderen en het huishouden overnemen. Misschien niet helemaal zoals jij het zou doen. Maar dat moet je dan ook kunnen loslaten. Straks, na de bevalling heb je een kraamverzorgster en kan jij er weer tegenaan. Of als je haar er niet mee wilt opzadelen werkt het ook prima om een week voor de 37 weken een schoonmaakster langs te laten komen die je huis een grote beurt geeft zodat dat ook helemaal voorbereid is op de bevalling. Heb ik bij de tweede gedaan en zou ik zo weer doen.

Zwangerschapszwemmen

Hopelijk is het mogelijk om een avond in de week / twee weken te gaan zwemmen. Heerlijk zodra de kinderen op bed liggen het water in te duiken om wat baantjes te trekken en met andere zwangere moeders te socializen.

Bloggen

Als deze blog er nog is tegen de tijd dat ik zwanger ben, waar ik op dit moment wel van uit ga. Kan je zeker ook wekelijkse updates verwachten.

Negenmaandendagboek

Ik ga ook zeker mijn best doen om ook voor dit kind een negenmaandendagboek bij te houden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er bij onze zoon al wat terughoudend in was. Bij de eerste werkte ik netjes alles bij, bij de tweede is dat toch een stuk minder en heb ik volgens mij heel veel in de kraamweek alsnog ingevuld. Goed voornemen dus om dat bij de derde wel gewoon weer op te pakken.

Kleertjes shoppen

Bij de derde zou ik ook graag willen weten wat het geslacht is. Of ik daarvoor weer een speciale echo zou laten maken weet ik nog niet. De eerste twee waren allebei erg onrustig en niet makkelijk te zien. Bij onze zoon hebben we het eigenlijk alleen gedaan omdat we het bij onze dochter ook hadden gedaan en daar later geen scheve gezichten in willen. Voor ons had het weinig meerwaarde, ook al blijft het bijzonder om naar je baby te gluren. Maar misschien dat als ik zwanger ben daar toch weer heel anders over denk.

Wat zou jij (anders) doen bij een volgende zwangerschap?

Lees ook

Linda van Aken