Je kan het Amerikaans gedoe en opgeblazen vinden. Feit blijft dat het toch een bijzonder moment als je ontdekt wat het geslacht is van je kind. Dat kan je op vele manieren vieren. Het meest standaard is (of was) wel de taart die gevuld is met een bepaalde kleur. In de loop der tijd, en lang leve pinterest zijn daar heel wat originele ideeën bijgekomen. Denk aan het open maken van een doos vol ballonnen, het in het vuur strooien van poeder dat een kleurtje krijgt. Je kan het zo groot, of klein houden als je zelf wilt! Ik ging op zoek naar een aantal originele aankondiging; voor een feest maar bijvoorbeeld ook voor op social media.

Geslachtsbepaling jongen of meisje vanaf wanneer?

Vanaf 16 weken, of als je kiest voor de nipt test al eerder, weet je wat het kan worden en kiezen voor een zogenaamde pretecho. Je kan ook wachten tot je 20 weken zwanger bent, op de helft en voor de seo-echo moet. Ook al is het doel van die echo niet om het geslacht te bepalen, mochten ze het zien en wil je het weten dan zullen ze dat toch zeker melden. Kan heel fijn zijn om te weten of je een jongen of meisje krijgt.

Gender reveal ideeën om geslacht bekend te maken

Gender reveal ballon

Wordt het een jongen of een meisje? De onthulling met een grote knal bekendmaken. Spannend en gegarandeerd een feestelijk succes! Je hebt hiervoor maar 1 ballon nodig. Als je die kapot prikt vliegt de roze of blauwe confetti in het rond. Naast deze ballon is het natuurlijk leuk om de decoratie aan te kleden met andere leuke gender reveal versieringen zoals bordjes, bekertjes en slingers. Zo maak je er een onvergetelijke gender reveal party van die vrienden en familie nooit meer zullen vergeten.

Onze tip: vul de gender reveal ballon met helium vlak voordat de onthulling gaat plaatsvinden. Door de confetti zal de ballon namelijk minder lang zweven.

Doos met ballonnen

De doos is gevuld met helium ballonnen. Zodra het strik is opengemaakt vliegen de ballonnen de lucht in. Het wel of niet laten vliegen van ballonnen heeft wel zo zijn gevolgen voor het milieu en de dieren die het plastic binnen kunnen krijgen.

Pinata gevuld met ballonnen

Een combinatie van de pinata en ballonnen

Ballon prikken

Hiervoor heb je maar 1 ballon nodig. Als je die kapot prikt dwarrelt er confetti uit en weet je of het een jongen of meisje wordt.

Ballon darten

En nog een gender reveal met ballonnen; maar dan gevuld met verf. Voor de aanstaande vader of moeder om kapot te prikken met een dartpijl.

Gender Reveal Pinata

Heel populair is de pinata om het geslacht bekend te maken. Je hebt deze in verschillende vormen en maten. Zoals de ooievaar, roze en blauw en nog veel meer! Deze pinata’s vindt je onder andere hier.

Gender reveal taart

Een taart met de kleuren roze of blauw. In heel veel verschillende uitvoeringen te krijgen. En pas als je hem opensnijdt komt het verlossende woord; is het een jongen of een meisje?

Gender reveal moussetaart

Moussetaart van Zuster Evie: Na een etentje of op een borrel: bij het toetje onthullen we bij het aansnijden van de (chocolade)mousse taart het geslacht! Ook fijn: de mousse is op basis van hangop dus minimaal 36% minder vet. Zo kan je met een gerust hart eten voor 2! Op maat te bestellen bij een Zuster bij jou in de buurt. Klik hier voor verkooplokaties.

Gender reveal Traktatie

Een lekker gevuld hapje dat verklapt of het een jongen of meisje wordt.

Rookbommen of confetti kannonen

Hoe romantisch zijn deze rookbommetjes in het roze (of blauw). Gelijk heel geschikt om mooie foto’s te maken.

Rookpoederkanon

Echt iets voor de voetbalvader; een bal die is gevuld met een poeder. Als je daar dan heel hard tegenaan trapt stuift dat alle kanten op en krijg je bovenstaande kleurexplosie. Deze koop je hier.

Gender reveal bal met poeder

Van voetballen, tot tennisballen en golfballen zoals op deze foto. Gevuld met een poeder dat heel vluchtig is, zodat als je er tegen slaat je gelijk in een wolk ziet wat het gaat worden. De voetbal koop je hier.

Schieten maar

Geen idee of dit in Nederland kan / mag, maar hij is wel heel erg origineel! Je kan het dartbord hier kopen.

Confetti & poeder kanon

Een combinatie van een rookballon met confetti.

Confetti shooters

Op een knallende manier het geslacht van jouw baby bekend maken, dat doe je met een confetti shooter. Laat de gynaecoloog het geslacht op een papiertje schrijven en neem een vriend(in) of familielid in vertrouwen. Hij of zij zorgt dan voor een roze of blauwe confetti shooter zodat het ook voor jullie een echte verrassing is. 3… 2… 1… *Confetti schiet de lucht in* IT’S A BOY/GIRL! Een feestelijk en origineel idee om het geslacht bekend te maken.

Bruisballen

Deze bruisballen zijn wit, maar als je ze in het water gooit komt er een roze of blauwe kleur tevoorschijn! Je koopt de bruisballen (dus niet tabletten zoals op de foto) hier.

Watergevecht met gekleurd water

Super leuk ook als er grotere broers en zussen zijn. Allemaal witte kleding aan, de waterpistolen vullen met roze of blauw water en schieten maar!

T-shirt met gekleurde handjes

Deze kan je onder je kleding dragen, of tijdens het feestje door de vader op de buik van de mama laten plaatsen om zo bekend te maken of het een jongen of meisje is.

Gender reveal met echo

Gender reveal - Mamaliefde

Omdat de zwangerschap nogal snel kwam hebben we gewacht om het aan vrienden te vertellen tot de twintig weken echo. Die hadden we de dag voor de eerste verjaardag van dreumes. Dit keer wouden we weten wat het geslacht werd. Dus hadden we op haar verjaardag een foto neergezet van de echo met een blauw strikje. Dit viel gelukkig wel gelijk op! Al duurde het bij sommigen nog even tot ze doorhadden dat het een jongen was omdat we het bij de eerste ook niet wisten.

Stoepkrijttekening

Een mooie tekening met de grotere broer / zus voor op facebook.

Theeparty met Blue Chai Tea

Geloof het of niet maar er is speciale blauwe thee! Deze thee, gemaakt van een bloemetje dat een natuurlijke blauwe kleur afgeeft aan de thee kan je hier bestellen. Zet een grote pot thee (blauw) en deel pippetjes of kleine spuitjes uit. Wil je dat de thee blauw blijft dan vul je ze met water. Wil je dat de thee roze wordt dan vul je ze met citroensap! Een paar druppels per kopje is al voldoende om de thee roze te laten kleuren!

Dubbele kansen?

Een leuke gender reveal waarbij zowel de vader als moeder betrokken zijn. Tegelijkertijd omdraaien en dan weet je wat het is. Ook heel handig als je zwanger bent van een tweeling met zowel jongen als meisje. Helemaal als de rest van de familie het nog niet weet ;-)

Gender Reveal Party

De gender reveal party is in 2019 niet meer weg te denken voor de ouders to be.  Een feestje om op een originele manier het geslacht van de baby te gaan onthullen. Er zijn oneindig veel manieren op te noemen om het geslacht van het kindje aan vrienden, familie en bekenden te tonen. Hoewel veel ouders en grootouders het poespas vinden, want vroeger werden er ook niet zulke feestje gegeven, is het tegenwoordig helemaal hip. En ouders en grootouders, de tijden veranderen, we hoeven niet alles meer te doen zoals vroeger. En wat doen we nu? Nu vieren we elke gelegenheid die er is voor een feestje, helemaal leuk toch. Juist, daarom in deze blog aandacht voor de gender reveal party.

Wanneer een gender reveal party organiseren?

Rond de 15e week van de zwangerschap kan er een geslachtsbepalende echo gedaan worden. Gebruikelijk is het om in de 20e week van de zwangerschap het geslacht van je baby te horen te krijgen. Het is maar net waar de voorkeur van de ouders naar uit gaat, willen zij vroeg in de zwangerschap een feestje. Of wachten tot week 20 is aangebroken en het geslacht te weten komen en dit delen met de dierbaren om je heen. Het is en zal altijd een bijzonder moment blijven, op welk moment van de zwangerschap dan ook. Vergeet er niet van te genieten.

Het onthullen van het geslacht van de baby, is een erg spannende maar leuke aangelegenheid. Het kan vele voordelen hebben om het geslacht te gaan onthullen. Denk hierbij aan de de babyuitzet die aangeschaft zal moeten worden, of als je als gast cadeautjes wilt gaan kopen, deze hoeven dan niet gender neutraal te zijn. Mag natuurlijk wel, is helemaal niks mis mee. En waar tegenwoordig ook niks mee is, is het aantrekken van een roze rompertje bij een jongetje en een blauw jurkje bij een meisje. Maar daar gaat het bij de gender reveal party niet om. De trend van de party, overgewaaid uit Amerika, draait bij een jongens baby om een blauw onthullende act. En vanzelfsprekend, bij de meisjes juist om een roze verrassing tijdens de onthulling. De decoratie voor de gender reveal party heeft meestal twee kleuren, roze en blauw. Er worden vaak accent kleuren als goud en zwart gebruikt. Het is een vrolijke aangelegenheid, een mooi moment voor de ouders en hun dierbaren om dit moment in de zwangerschap te vieren.

Gender reveal party ideeën & spelletjes

Zeker bij de eerste kan het heel bijzonder zijn om er achter te komen wat het geslacht van je kind is en dat wereldkundig te maken. Hiervoor kan je een rondje maken langs familie en de allerbeste vrienden, of ze uitnodigen voor een hapje en drankje. Of heel groots opzetten en iedereen uitnodigen voor een feest met alles er op en eraan. Bijvoorbeeld met spelletjes waarbij ze moeten raden wat het geslacht van de baby is. Wat jij (en je partner) wil.

Waar moet je rekening mee houden met het organiseren van de party ?

Als organisator(en) kun je onderstaande tips gebruiken als je een gender reveal party gaat organiseren:

  • De uitnodigingen; wie wil je allemaal aanwezig hebben op dit bijzondere moment in je zwangerschap.
  • Eten & drinken; denk hierbij aan hapjes en drankjes die je kunt serveren in de themakleuren roze en blauw.
  • Foto’s en video’s maken als herinnering; het kan een emotionele aangelegenheid worden dus het is altijd goed om herinneren vast te leggen op beeld voor later.
  • Activiteiten; laat bijvoorbeeld je dierbaren van hun gedachte van het geslacht noteren en de datum waarvan zij denken dat de baby geboren zal worden. Je kan ze ook vragen om de naam van de baby te gaan gokken. Leukste zou dan zijn om te te vragen, een jongens én een meisjes naam op te schrijven.
  • Vergeet als laatste niet om de decoratie te kopen, in de traditionele kleuren blauw en roze.
  • Maak er een feestje van om de gender reveal party te organiseren, dan kan het daadwerkelijke feestje vast niet anders dan geweldig worden.

Gender reveal hapjes en drankjes

Gender reveal party spelletjes

Gender reveal decoratie

Hoe hebben jullie het geslacht bekend gemaakt?

Bron uitgelichte afbeelding 123rf.com

Lees ook

Linda van Aken