Skip to Content

Gender teleurstelling geslacht baby; wat als je iets anders had gehoopt?

Gender teleurstelling geslacht baby; wat als je iets anders had gehoopt?

In verwachting zijn van een zoon of dochter. Hoe blij je ook bent met je zwangerschap, het kan dat je bij het horen van het geslacht teleurstelling voelt. Op die teleurstelling heerst toch een taboe.

Een rondje in mijn vrienden- en kennissenkring leverde veel bekentenissen op. Vooral vaders waren eerlijk dat ze, heel blij met hun kinderen waren, maar toch hadden gehoopt op een zoon of juist een dochter.

Eigenlijk jammer dat er een taboe op heerst, want deze teleurstelling leeft onder heel veel ouders. En dat maakt van jou geen slechtere vader of moeder. Het is juist belangrijk als er meer openheid over dit onderwerp komt. En dat mensen durven te praten over hun gender disappointment.

Hoe pak je dat aan? En wat kun je als omgeving doen als je een vermoeden hebt van gender disappointment bij een zwangere of aanstaande vader?

Wat houdt gender disappointment precies in?

Je kent vast de vraag: ‘En… weten jullie al wat ‘het’ wordt? Een jongen of een meisje?’ En als je al één of twee kinderen hebt van hetzelfde geslacht, komt de opmerking nog steeds voorbij: ‘Oh je hebt al twee jongens/meisjes, je wilt nu vast graag een dochter/zoon hé?’

Het voelt als not done om dan te zeggen: ja ik weet wat het wordt en ik moest slikken. Of meer als slikken, dat je er teleurgesteld en verdrietig om bent.

Vaak zeg je dan toch dat het je niets uitmaakt, als het maar gezond is en dat je blij bent dat je in verwachting bent. Dit is wat gender disappointment is: teleurstelling voelen als je hoort over het geslacht over je kindje.

Als we de Engelse term heel letterlijk vertalen betekent het: ‘genderteleurstelling’. Dit dekt niet de lading. Gender duidt op gedrag en je identiteit. Maar het Engelse woord voor geslachtsteleurstelling zou dan ‘sex disappointment’ worden. Dat doet ook denken aan andere dingen.. vandaar de term gender disappointment.

Meer jongens dan meisjes geboren

Het is een feit dat er meer jongens dan meisjes worden geboren. Het scheelt niet heel veel. Zo heb je 52% kans op een jongen en 48% kans op een meisje. Dit zou kunnen komen omdat de zaadcel waaruit een jongen geboren wordt sneller zwemt. Die van een meisje kan echter langer voor de eisprong overleven.

Maar stel dat je een diepe wens hebt voor een zoon of dochter?! Voordat je zwanger bent lees je de bakerpraatjes al. Zo is er een bakerpraatje die zegt dat als je veel yoghurt eet, je een meisje krijgt en bij hartig eten de kans op een jongen groter is.

Of het waar is.. ga er maar niet vanuit, maar er zijn theorieën genoeg! Even terug naar de wens die je als aanstaande ouder hebt over het geslacht van je kind. Je ziet jezelf al helemaal de kamer knalroze verven en in de babyzaak vergaap je je aan alle leuke meisjes- of jongenskleding.

Wanneer kun je er achter komen?

  • De langste wachttijd.. tot de geboorte. Voordeel hiervan is dat je het dan 100% zeker weet. Het nadeel is dat je bij een teleurstelling, geen tijd hebt om naar de geboorte en het andere beeld toe te leven.
  • Een minder lange wachttijd is op de helft van de zwangerschap: de 20 wekenecho. Deze medische echo brengt je hele kindje in beeld en alles wordt dan grondig bekeken. De echoscopiste stelt dan de vraag: ‘Willen jullie weten wat het wordt?’ Veel ouders kiezen ervoor om het dan te vragen en te weten te komen. Of om het via een gender reveal party te laten onthullen. Bij een gender disappointment heeft dit als klein voordeel dat je nog de helft van de zwangerschap kunt werken aan een heel ander plaatje in je hoofd. En dat je het er ook over kunt hebben met anderen.
  • Kun je niet wachten en wil je liever eerder uitsluitsel? Dan is de 12 wekenecho een manier met de nub theorie. Of de bakerpraatjes op internet lezen en de Chinese conceptiekalender lezen en zelf een inschatting maken.

Geslachtsbepaling via de 20 weken echo

Met de 20 wekenecho wordt niet persé het geslacht van je kindje onthuld. Deze echo is samen met je partner. Alle organen worden bijvoorbeeld met deze echo nauwkeurig bekeken.

Het belangrijkste is om te achterhalen of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Maar op de 20 wekenecho is het geslacht wel het duidelijkste te zien.

Om je even voor te bereiden: baby’s kunnen wel eens zo liggen bij de 20 wekenecho dat het geslacht niet zichtbaar is. Omdat de echoscopiste niet verplicht is om het geslacht van je kindje te achterhalen, kan het zijn dat het dus niet lukt met de 20 wekenecho door tijdsgebrek of een lastige ligging van de baby.

Dromen van een jongen…

Waarom je als vader of moeder een sterke voorkeur voor een jongen kunt hebben is bijvoorbeeld:

  • Je had zelf nooit een broer en hebt dit altijd gemist
  • Er zijn in de familie al veel meisjes maar amper jongens en zo houd je de achternaam gaande..
  • Je bent meer van het ravotten buiten, sporten, geen discussies en voelt je een echte jongensmoeder
  • Moeders die een ervaring van seksueel misbruik hebben gehad, kunnen de wens hebben om een zoon te krijgen. Dit om hun dochter zo te beschermen hiervoor
  • Je man wil graag een zoon en je hoopt daarom extra voor hem dat het een jongen is
  • Als je al een dochter hebt en nu hoopt op een zoon
  • Je houdt van de jongenshumor

Dromen van een meisje…

Je vindt het heerlijk om met haren in de weer te zijn en mooie vlechten te maken bijvoorbeeld;

  • Je hebt het idee dat een meisje lief en zorgzaam is en dat jongens druk en temperamentvol zijn
  • Je hebt al een zoon en wilt graag een dochter
  • Je hebt een andere toekomst met een dochter.. je ziet jezelf al samen de trouwjurk uitzoeken of oma worden van je dochter..

Wat speelt mee bij het ontstaan van gender disappointment?

Behalve schuldgevoelens, teleurstelling en verdriet kan het zijn dat de negatieve gevoelens versterkt worden. Zo erg dat je er niet meer van kunt slapen en veel piekert. Of dat je een depressie ontwikkelt en merkt dat je de negatieve gevoelens niet van je af kunt zetten. Ook stress en eenzaamheid zijn hier triggers voor.

Het blijkt dat vaders minder lang last hebben van deze negatieve gevoelens. Dit kan te maken hebben met het mannenbrein wat anders reageert. En mannen hebben ook niet de hormonen die een zwangere vrouw wél heeft. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe lang de gender disappointmentbij jezelf aanhoudt.

Dit kan een week zijn, dus een korte periode. Een week waarin je een paar keer flink huilt of het van je afpraat / schrijft maar daarna de knop om kunt zetten.

Als de schaamte, teleurstelling echter zo groot is dat dit langere tijd duurt en je niet de vrijheid voelt om je gevoelens te delen is het raadzaam om een afspraak met de huisarts te maken.

Het kan namelijk zijn dat je een prenatale depressie hebt en dit is nadelig voor je eigen gezondheid. Daarbij komen stresshormonen ook bij je kindje terecht.

Last van gender disappointment? Dit kun je doen.

  • Praat erover. Praten, praten of schrijf het eerst van je af en praat er daarna over. Door erover te praten krijg je rust en inzicht. Daarbij kan iemand anders ook helpen om je beeld positiever te stellen.
  • Het is oké. Die hormonen maken ons extra gevoelig voor schuldgevoel. Maar weet dat het niet raar is om teleurgesteld of verdrietig te zijn. Dat veel meer vrouwen en mannen dit ook hebben. Je hebt dit zelf ook niet gewild (dat je niet blij kunt zijn met het geslacht)
  • Zelfliefde is the key.
  • De huisarts, verloskundige of gynaecoloog is ook hiervoor. Deze professionals kunnen naar je luisteren en je helpen.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter