De winter lijkt voorbij, een tijd waarin je veel meer tijd in en om het huis doorbrengt en dus lekker stookt. De temperaturen gaan weer iets omhoog zodat de verwarming steeds vaker een dagje laag kan staan. Dat is vaak tenslotte één van de grootste kostenposten; de energierekening en daarin de verwarming. Hierdoor kan je geld besparen. Er zijn echter nog veel meer eenvoudige tips om te besparen op het huishouden. Daarom ging ik op zoek en heb ik een lijst met 50 besparingstips gemaakt. Zonder dat je hoeft te gaan minimaliseren en je nog steeds van ‘cadeautjes’ kan genieten om het leuk voor jezelf te houden. Op die manier wordt het ook beter om vol te houden.

Algemene besparingstips om geld besparen

 1. Houd je financiën bij in een excelbestand. Bijvoorbeeld door het importeren van de data vanuit het digitaal bankieren.
 2. Praat samen over de uitgaven. Zo sta je er niet alleen voor.
 3. Laat wel één persoon de financiële administratie bijhouden zodat er geen overlap of juist dingen tussen wal en sloot vallen.
 4. Betaal rekeningen direct zodra ze binnen komen, of beter nog plan ze in op een dag voor de uiterste betaaldatum.
 5. Probeer rood staan te voorkomen.
 6. Loop de overzichten van afgelopen jaar nog eens langs om ook incidentele en jaarlijkse uitgaven op te sporen.
 7. Ruim je kasten en je laatjes weer eens een keer op. Zo kom je weer een voorraad aan pennen tegen en andere materialen die je anders heel snel nieuw zou kopen.
 8. Rekeningen automatisch laten betalen, mocht er iets fout gaan kan je dit over het algemeen storneren. Scheelt boetes voor te laat betalen of de administratie voor acceptgiro’s.
 9. Breng eens een bezoekje aan een beurs, vrijmarkt, marktplaats, of kringloopwinkel.
 10. Rondom black friday en cyber monday kan je over het algemeen extra veel kortingsacties verwachten.
 11. In plaats van geld besparen kan je ook op zoek gaan naar manieren om extra geld te verdienen.

Vaste lasten

De vaste lasten zijn lasten die iedere maand terugkomen. Op korte termijn zal je hier niet direct iets aan kunnen doen.

 1. Loop je verzekeringen eens na; heb je ze allemaal wel nodig. Ben je niet toevallig dubbel verzekerd?
 2. Zijn er goedkopere alternatieven voor de verzekering, die wel dekkend zijn op het moment dat je ze nodig hebt?
 3. Heb je abonnementen; doe je er ook echt iets mee? Lees je dat blad ook en hoe vaak ga je nu ook echt naar de sportschool?
 4. Heb je afzonderlijke bel-, internet- en tvkosten of een alles-in-één-abonnement? Zelfs als je geen vaste aansluiting hebt kan dit goedkoper zijn.
 5. Wat zijn de kosten van je auto? Is een auto essentieel of is misschien een kleinere, zuinigere, goedkopere auto een optie? Let op verzekering, belasting, energieverbruik en onderhoud.
 6. Een huis kopen; op korte termijn is een huis huren met huurtoeslag goedkoper. Maar op termijn bouw je zo een eigen vermogen op.
 7. Ga werken of zoek een andere dagbesteding zodat je geen tijd hebt om geld uit te geven ;-)
 8. Zorg dat de aanvragen voor toeslagen correct zijn en of er eventuele kortingen zijn.
 9. Probeer boetes, oké twijfelgevalletje als het gaat om vaste lasten, voor te hard rijden en andere overtredingen te voorkomen.
 10. Kijk eens naar je telefoonabonnementen; is het niet voordeliger om zelf een los toestel te kopen en te combineren met een sim only? Hier in huis twee verschillende; een budget met helaas niet overal bereik. En een wat uitgebreider zodat we toch altijd bereikbaar zijn. Kijk ook eens naar de voordelen van een alles-in-één-pakket inclusief mobiele telefonie.

Besparen op de energierekening

Op het gebied van je energierekening valt er ook een hoop te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het