Natuurlijk hoor je eten op te eten, maar soms kan je het ook gebruiken als spelmateriaal, bijvoorbeeld voor sensopatisch spel. Denk aan de spaghetti die je toch niet meer op gaat eten omdat je het niet vertrouwd. Eerlijk gezegd vind ik spelen met eten altijd erg dubbel. Als ze aan tafel zitten horen ze te eten, en niet te spelen. Of wat dacht je van de kindertjes in Afrika… Toch laat ik ze af en toe hun gang gaan, ook ideaal voor jonge kinderen die alles in hun mond stoppen.  Eerder deelde ik al voorbeelden van onder andere koffie en rijst. Vandaag twee voorbeelden van het spelen met spaghetti; zowel gekookt als ongekookt.

Spelen met gekookte spaghetti

Voor dit spel kook je een bepaalde hoeveelheid spaghetti. In het water voeg je gelijk een kleurtje toe, zodat de spaghetti deze kleur overneemt. Met een flinke scheut olie voorkom je ook dat ze straks na het koken aan elkaar gaan plakken. Als de spaghetti gaar is even laten uitlekken en direct afspoelen met koud water. Nu hoef je de spaghetti alleen nog maar in een bak te doen en aan te bieden. Eerst laten ontdekken en voelen. Later kan je ook accessoires aanbieden zoals een spaghettitang of een pincet. Hier in huis goed voor een lange tijd plezier.

Spelen met ongekookte spaghetti

Van mijn zus ontving ik een halve zak met minimarsmallows die ze mee mocht nemen van haar werk. Het was een flinke zak dus genoeg om voorlopig mee vooruit te kunnen. Natuurlijk luchtdicht afgesloten anders drogen ze erg snel uit. Ik vind die mini marsmallows erg lekker in de chocolademelk met een toef slagroom maar je kan er ook heel leuk mee constructief spel van maken. Samen met gekookte spaghetti. Vooral geschikt voor iets oudere kinderen.  Wie maakt het hoogste bouwwerk?

Mogen jullie kinderen spelen met eten?

Lees ook

Linda van Aken