Skip to Content

Ochtendstress; tips voor gezinnen

Ochtendstress; tips voor gezinnen

Welke ouder herkent het niet? Ochtendstress oftewel de tijd tussen het opstaan in de ochtend tot je de deur uitgaat om naar school te gaan is soms een grote uitdaging. De kinderen staan óf al heel vroeg naast je bed te springen, óf ze willen niet wakker worden. Een smaakje ertussenin…

Helaas, was het maar zo. Daarna begint het aankleden. Of ze nu zelf wat mogen / kunnen uitzoeken en datgene wat ze in hun hoofd hebben net in de was zit. Of je iets klaar legt maar ze dat niet willen aantrekken, of na een kwartier treuzelen nog naast zich hebben liggen.

Dan naar beneden, aan de ontbijttafel of eerst zelf smeren. Als je boterhammen met kaas smeert willen ze worst, of dan eten ze de korstjes niet op. De lunchtrommeltjes en tienuurtjes moeten klaargemaakt worden.

Eventueel nog een gym- of zwemtas mee. Dan nog schoenen aan. Tanden poetsen en voor je het weet loop je tegen ze te schreeuwen dat ze nu naar de deur moeten omdat ze anders te laat komen. G

eldt dit voor jouw gezin niet? Dan heb ik grote bewondering voor je, en hoef je eigenlijk ook niet meer verder te lezen ;-)

4 trucjes om ochtendstress te vermijden

Moeders zijn kampioen in het bedenken van oplossingen om het in de ochtend wat soepeler te laten lopen. Ieder gezin heeft wel weer zijn eigen maniertjes.

Structuur

Ochtend ritueel om stress te voorkomen voordat je naar school gaat -Mamaliefde.nl

Zo kan het hebben van een vaste structuur, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is, erg fijn zijn. Bij Charlotte in huis is er een redelijke strikte routine waarbij ze de taken deelt met haar man. Ze hebben ook maar één kind en doen alles met z’n tweeën. Ze staan zelf iets eerder op en maken zichzelf klaar.

Dan gaat hij naar beneden om de tafel te dekken en maakt zij hun zoon wakker om aan te kleden en te ontbijten met zijn drieën.

Daarna doet zij haar make-up, ruimt hij de tafel af en mag hun zoon spelen. Dan komen ze boven om tanden te poetsen, gel in het haar, schoenen aan en naar school.

Beeldschermen aan of uit

Miriam doet ook zoveel mogelijk samen, maar staat er ook wel eens alleen voor in de ochtend. Van haar kreeg ik de tip dat zij in de ochtend de tv aan had gezet zodat de kinderen afgeleid waren en zonder problemen hun boterham opaten.

Ondanks dat ik zelf geen voorstander ben van tv in de ochtend (na school maakt het me niet zoveel uit) omdat dat zorgt dat de concentratie tijdens school minder is, heb ik dit afgelopen week ook uitgeprobeerd.

Ze aten al een paar ochtenden slecht, en als je ‘geen zin hebt in gedoe’ dan is dit wel fijn. Nadeel is echter wel dat ik van een aantal andere ouders hoor dat als je dat een paar keer herhaalt de kinderen dan heel apathisch worden en gaan staren en er geen contact meer mee mogelijk is.

Daarom laten zij net zoals bij Joyce alle schermpjes uit en mogen ze pas aan als ze aangekleed zijn en gegeten hebben. Dan kunnen de mama’s zichzelf en de tassen daarna klaarmaken als ze wel aan mogen.

Voorbereiding avond van tevoren

Fleur heeft trouwens ook wel een heel originele tip; zij kleedt de kinderen de avond van tevoren aan. Gedurende de nacht zweten kinderen tenslotte niet zoveel. Dan zijn ze in de ochtend aangekleed en scheelt dat een hoop gedoe.

Iets extremer dan Lisette die de avond van tevoren de kleding klaar legt en als ze aangekleed zijn de kinderen op de bank laat zitten om achter hun eigen schermpje hun ontbijt te nuttigen.

Linda let er vooral op dat haar kinderen op tijd naar bed gaan, als dat niet het geval is zijn ze in de ochtend niet makkelijk wakker en begint de dag met een ochtendhumeur.

Aan de ontbijttafel

Qua ontbijt kan je natuurlijk ook variëren. De dochter van Nicole heeft in de ochtend ook moeite met het ontbijt, dat is gewoon te vroeg voor haar en herkent ze zichzelf in.

Ze wil ook geen pap eten. Tenzij ze voor zichzelf havermout klaarmaakt (afgemeten), dan wil ze natuurlijk wel een paar hapjes. Niet van haar eigen kom, maar van mama’s bordje…

Merel houdt met heel veel rekening; zo staat ze wat vroeger op om zoveel mogelijk voor te bereiden en probeert ze zich zo min mogelijk te laten afleiden door de telefoon. Ze zingen veel liedjes en ze probeert waar mogelijk bij te sturen in een poging om op tijd te vertrekken.

Cassandra heeft ook nog een drietal tips om het in de ochtend wat relaxter te laten lopen.

Geen strijd in de ochtend

Wat opvalt aan bovenstaande creatieve oplossingen is dat er van alles wordt gedaan om niet alleen de ochtendrush zo vlot mogelijk te laten verlopen, maar ook zo gemoedelijk mogelijk. Dus zonder teveel stress en strijd.

We willen het graag zo gemoedelijk mogelijk houden. Zeker als je de hele dag werkt, of de kinderen de hele dag op school zitten, wil je het gewoon gezellig houden thuis.

Dat lijkt wel echt iets van onze generatie. Natuurlijk hielden onze ouders ook van ons, maar omdat we allemaal zoveel met onszelf en onze carrières bezig zijn, krijg je soms het gevoel alsof je dat als ouder zou moeten compenseren naar je kinderen. Met als gevolg dat we ook vrij veel voor onze kinderen doen.

Autonomie van het kind?

Want soms is het wel zo snel en makkelijk. Als wij even de jas voor ons kind dichtritsen, of helpen met de schoen aan te trekken. Een shirt over het hoofd te trekken etc. Maar is dat wel altijd nodig? Of zijn wij gewoon veels te lief voor onze kinderen?

Er zijn ouders die hun vierjarige kind nog papflesjes geven zodat de kleding niet vies wordt en er geen stress is voor ze afgeleverd worden op het kinderdagverblijf. Gaan we daar dan niet veel te ver in?

Vaak kunnen kinderen meer dan we denken, en soms ook dan ze zelf denken. Dan is het goed om ze zelf even de kans te geven om iets te proberen

. Ook, of misschien juist als ze daardoor gefrustreerd raken. Want als ze het nooit mogen proberen, dan leren ze het ook niet. Want dat ze het nu nog niet kunnen, wil niet zeggen dat ze het straks ook niet kunnen.

Als ouder kan je natuurlijk wel ondersteunen en tips of aanwijzingen geven. Om je kind te helpen het zelf te doen, zoals de filosofie van Maria Montessori. Al is het maar door moed in te spreken met ‘Ik wil het en ik kan het’ wat bij ons in huis goed helpt.

Het gezicht van een kind als het zelf iets voor elkaar heeft gekregen is tenslotte onbetaalbaar. Dan is je kind zo trots en die overwinning geeft zoveel zelfvertrouwen dat ze het gevoel krijgen de wereld weer een beetje meer kunnen.

Checkpad; voor de ochtend EN avondrush

Ochtendstress; tips voor gezinnen - Mamaliefde
Ochtendstress; tips voor gezinnen - Mamaliefde

Misschien heb je wel eens gehoord van Gezinnig. Dit is een soort webshop / uitgeverij met als missie ‘smoothing family life’, bewust Engelstalig omdat ze de ambitie hebben om in de toekomst niet alleen de Nederlandse ouder het leven makkelijker te maken, maar ook internationaal.

Om dat te doen hebben ze een aantal boeken en producten ontwikkeld de afgelopen jaren om op een positieve en leuke manier het gesprek met je kind aan te gaan. Of dat nu is tien minuten voor het slapen gaan waarin je de dag doorneemt, het maken van traktaties, een vakantiedagboek.

En zij hebben nu ook iets nieuws ontwikkeld om het leven van ouders in de ochtend en avond een stuk soepeler te laten lopen. Namelijk de ‘checkpad’. Dit is een handige gadget dat veilig is voor kinderen (vanaf drie jaar) wat kan dienen als hulpmiddel in de ochtend- en avondroutine.

Het bestaat uit twee zijden waar je met behulp van magneetjes (met een aantal symbolen of lege zodat je zelf kan invullen) de taken voor de ochtend en avond kan kiezen. Of dit nu aankleden, tanden poetsen en ontbijten is, of ook tas klaarzetten en bed opmaken. Je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wil.

Deze ‘plak’ je in de volgorde op het raamwerk zodat je kind zelf ziet (ook als het nog niet kan lezen) wat er gedaan moet worden en dat één voor één afvinken.

Als iets gedaan is rol je het balkje dat er naast zit van rood naar wit zodat het afgevinkt wordt. Dit zorgt voor een duidelijke structuur voor je kind en de mogelijkheid om er zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Het mooie is dat dan de achterkant rood wordt. In de avond kan je de houder eenvoudig omdraaien en gebruiken voor de taakjes in de avond. Hij kan mee naar boven en beneden zodat je kind het in de ochtend makkelijk mee kan dragen.

Er is bewust voor gekozen om er geen beloningsmechanisme aan vast te hangen. Omdat het tenslotte gaat om dagelijks activiteiten. Die zijn vanzelfsprekend om uit te voeren. En zouden gewoon in het systeem van je kind moeten zitten.

De checkpad is al uitvoerig en kritisch aan testen onderworpen door verschillende gezinnen en de resultaten zijn veelal positief. Wat vooral opvalt is dat het de ochtendroutine niet alleen makkelijker maakt.

Maar er ook tijd overblijft; die je op een leuke manier kan besteden. Zo is onze dochter soms teleurgesteld als we aan de late kant op school zijn en ik dus geen boekje meer kan voorlezen.

Als ze wat sneller zou zijn kunnen we eerder van huis weg en kan dat boekje wel voorgelezen worden. Je legt daardoor de gevolgen bij het kind neer. Zij is dan ‘probleemeigenaar’ en niet jij omdat je graag je kind op tijd naar school wil hebben of daarna nog op tijd op je werk wil komen.

Linda van Aken