Skip to Content

Gebruik van johannesbroodpitmeel voor de babyvoeding

Gebruik van johannesbroodpitmeel voor de babyvoeding

Er zijn baby’s die na de voeding veel melk teruggeven. Als dit meer als een mondje is of als je kindje veel huilt na een voeding dan kan het consultatiebureau of de huisarts adviseren om eens johannesbroodpitmeel aan de melk toe te voegen.

Wat is johannesbroodpitmeel precies, waar kun je dit kopen en welke mogelijke nadelen zitten er aan het gebruik hiervan? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is gemaakt van gemalen, kiemende zamen van de Johannesbroodboom. Het ziet eruit als wit poeder en het is reukloos. Dit natuurlijke middel kun je voor zowel borstvoeding als kunstvoeding gebruiken.

Johannesbroodpitmeel helpt om de melk dikker te maken, het bevat verder geen voedingswaarde. Het is verpakt in een pakje, vergelijkbaar met hoe de flesvoeding verpakt is.

Wanneer adviseert de arts om johannesbroodpitmeel te gebruiken?

Er zijn baby’s die last hebben van reflux of die veel melk teruggeven waardoor de groei achter kan blijven. Doordat johannesbroodpitmeel de melk dikker maakt, stroomt het minder makkelijk vanuit het babymaagje naar de slokdarm en nemen oprispingen en overgeven af.

Het kan zijn dat je kindje teveel of erg onrustig drinkt, zo komt er bij iedere voeding extra lucht binnen.

Hierdoor kan het zijn dat de voeding door middel van spugen teruggeven wordt. Je zou dan kunnen proberen om voedingen met minder hoeveelheid te geven.

Uit onderzoek blijkt dat 70 % van alle baby’s rond de 4 maanden 1 keer per 24 uur een voeding teruggeeft. Dit gaat meestal tussen de 9 maanden en 1 jaar weg. Ben je bezorgd? Overleg dan altijd met de huisarts of de arts van het consultatiebureau.

Vanaf wanneer kun je dit gebruiken?

Vanaf de geboorte kan johannesbroodpitmeel al gebruikt worden, er is dus geen minimumleeftijd voor. Dit maakt het middel extra fijn om te proberen, om zo medicatie op jonge leeftijd te vermijden.

Er wordt wel eens geadviseerd om van voeding te wisselen of op een ander merk flesvoeding over te gaan om zo te controleren of het teruggeven van de melk en het huilen afnemen.

Dit is echter niet zonder bijwerkingen. Door te wisselen van voeding kan je kindje ook blijven huilen en last van de darmpjes houden.

Geef je flesvoeding? Dan hoef je met johannesbroodpitmeel niet op een ander merk flesvoeding over te gaan, je kunt dit gewoon toevoegen bij het merk voeding wat je op dit moment gebruikt.

Hoe dien je johannesbroodpitmeel te gebruiken?

Bij flesvoeding kun je het dus gewoon bij het merk toevoegen wat je nu al gebruikt. En bij borstvoeding gebruik je wat melk om dit te mengen met johannesbroodpitmeel.

Als basisregel geldt: maximaal 1 á 2 eetlepels per 100 ml melk.

Geef je borstvoeding? Dan kun je johannesbroodpitmeel als papvorm gebruiken, meng wat melk op een lepeltje en geef dit aan je kindje.

Adviezen om op te letten bij het gebruik van johannesbroodpitmeel:

  • Doordat de melk zwaarder wordt door de toevoeging, is het belangrijk om goed op te letten of je baby genoeg drinkt. Dit ook om een mogelijke groeivertraging snel op te merken.
  • Let op de ontlasting: blijft de diarree of obstipatie aanhouden? Overleg dan altijd met de arts en ga in overleg hoe je de toevoeging naar boven of beneden kan afstellen
  • Warm de melk goed op! Doordat het dikker wordt mengt de melk minder goed. Melk op een goede temperatuur helpt om het goedje beter te mengen.
  • Pas de speen aan. Bij dokterbrownflessen heb je bijvoorbeeld verschillende fasen spenen. Als je nu speen 1 gebruikt en je besluit om johannesbroodpitmeel te gebruiken, pak dan speen 2 om de dikkere voeding beter door de speen te krijgen. Anders moet je kindje veel moeite doen om de melk door de speen te krijgen en wordt het moe, waardoor hij of zij minder voeding als nodig binnenkrijgt.

Rijstebloem als vervanging voor johannesbroodpitmeel?

Er wordt wel eens beweerd dat je rijstebloem kunt gebruiken in plaats van johannesbroodpitmeel. Het klopt dat door de toevoeging van rijstebloem de melk meer verzadigd als zonder, daarnaast verrijkt het de voeding ook.

Wat echter niet zo is, is dat het helpt bij reflux. Deze bijvoeding geef je vanaf 4 maanden met als doel de voeding meer vullend te maken.

Waar koop je johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is gelukkig goed verkrijgbaar in Nederland. De meeste drogisterijen en supermarkten hebben dit in het schap bij de babyvoeding staan. Ook reform- en natuurwinkels hebben dit vaak in het assortiment.

Nutrilon van Nutricia

Nutricia heeft een lijn met babyvoeding, één daarvan is Nutrilon. Dit is babyvoeding waar het johannesbroodpitmeel al aan toegevoegd is. Handig omdat je dan geen rekening hoeft te houden met mengen!

Meer informatie vind je hier.

Helpt het gebruik van johannesbroodpitmeel bij langer doorslapen van je kindje?

Omdat johannesbroodpitmeel de voeding dikker maakt, geeft dit langer een verzadigd gevoel bij baby’s en is de gedachte dat een baby hier langer van doorslaapt.

Dit is echter nooit bewezen, er zijn ook kindjes die juist korter slapen door de nadelige gevolgen als darmkrampjes en diarree.

Nadelen johannesbroodpitmeel

Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van deze toevoeging:

  • Het is niet zo dat het bij iedere baby werkt. Er zijn baby’s die last van reflux houden of veel melk blijven teruggeven. Ook hierbij is het advies om de arts in te schakelen en eventueel verder onderzoek te laten verrichten.
  • De dikkere voeding geeft snel een voller buikje, je baby kan hierdoor minder vocht binnenkrijgen. Dit kan gevaarlijk zijn als dit langere tijd zo is, omdat nare verschijnselen als obstipatie kunnen verergeren of het gevaar op uitdroging ontstaat.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Verandering in de ontlasting: obstipatie of diarree. Doordat de voeding dikker is, kan dit effect op de darmpjes van je baby hebben met als gevolg dat de ontlasting als diarree komt of er obstipatie (verstopping) optreedt.

Als dit langere tijd aanhoudt is het verstandig om in overleg met de arts de dosering aan te passen. Ook kan je baby last van krampen krijgen, de darmen werken extra hard om de dikkere voeding te verwerken.

Mirjam de Stigter